×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 03:11
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Ce vreau să spun
Caricatura românilor din "Aferim!"
Cornel Nistorescu
Cornel Nistorescu

M-am bucurat când am auzit de Ursul de Argint câştigat de Radu Jude cu ”Aferim!”. Nu prea sunt dese premiile cu care ne alegem prin lume. Nici în arte, nici în sport şi, cu excepţia muzicii clasice, nici în muzică. Filmul ce ne mai îmbucură cu câte o veste bună, chiar dacă amorul artei cinematografice din România este încă departe de amorul spectatorilor. Aşa că am urmărit ştirea şi tot ce a venit pe lângă ea după festivitatea de decernare a premiilor de la Berlin. Primul lucru care m-a surprins a fost aerul oareşcum teleleu al regizorului Radu Jude. Într-o sală la patru ace, la papion şi frac, la mare ştaif, la cel mai important eveniment de film al Germaniei, un premiat român urca pe scenă de parcă venea de la spălatul maşinii sau de la un greblat în grădină. Am înţeles repede gestul ironic, oarecum polemic (deşi asistenţa de acolo merita toată consideraţia exprimată conform canoanelor impuse de moment). Radu Jude se voia altfel şi modest, de pe stradă, cu un dress code al cotidianului sau al sictirului. De altfel, şi discursul său de la primirea premiului a fost cam în acelaşi stil. Oareşcum şugubăţ şi în dorul lelii, trecând ca un maxi taxi pe lângă staţia în care aştepta ocazia unei scurte profesiuni de credinţă.

Am trecut peste toate, cu gândul la film. La urma urmelor, Radu Jude putea merge la gală şi în pantaloni scurţi dacă ar fi semnat o capodoperă. Din păcate, Radu Jude este departe de metaforă cum este departe şi de un papion sau de un frac. Nici una, nici alta nu i se potrivesc. Discursul său are doar ironie şi sictir, băşcălie românească în toată regula şi o anume plăcere a naraţiunii. Se simte la acest regizor tânăr o aplecare spre poveste, spre istorioară, spre personajul aparte, într-o ureche.

Nu fac parte dintre cronicarii de film şi nici dintre teribiliştii consumatori de înjurături şi vulgarităţi (o adevărată pacoste adolescentină prin piese şi filme fără prea multă substanţă şi cu miză mică). Textul acesta nu depăşeşte ambiţiile unui comentariu de spectator. Poate să laude critica germană cât vrea acest ”Aferim!” şi să-i mai dea un Urs sau doi. Premiul de la Berlin poate fi trecut chiar între performanţele notabile ale filmului românesc. Dar pentru mine ”Aferim!” tot acolo rămâne. Un film premiat mai degrabă cu un strop de ironie şi din compasiune pentru soarta ţiganilor decât pentru valenţele sale artistice.

Aferim!” are actori de talent, are secvenţe etnografice expresive doar pentru sălbăticia din Ţara Românească a începutului de secol XIX şi descrieri pitoreşti (unele rău de tot după ureche). Uneori decorurile sunt de efect, deşi sărace şi trase din pensulă, iar ţiganii şi iarmaroacele lasă să respire aerul de butaforie, de tuşă groasă.

Povestea lui Radu Jude e simplă. Un zapciu e trimis de boier după ţiganul care i-a cocoşit nevasta. Zapciul îl prinde, îl aduce iar boierul îl ”castrează”. O istorioară de spus la o masă într-un han. Nimic mai mult, mai ales că trecerea prin epocă este mai degrabă un pamflet decât o reconstituire. Iar alb-negrul folosit în această poveste este mai mult pentru ”culoarea” epocii decât pentru inexistentul tragism al personajelor.

Ideea folosirii perlelor de literatură populară şi includerii unor secvenţe din antologiile de paremiologie nu este rea. Din păcate, perlele de limbă se bat cap în cap cu grosolăniile şi cu înjurăturile. Uneori sunt minunate, alteori se potrivesc ca nuca în perete!

Exact aici se vede şi cârpeala filmului. Dintre antologii şi carte de tezaur, cel nepriceput şi cel grăbit încurcă nestematele cu grosolăniile şi înjurăturile.

Şi ce iese? Mare brânză cu tichie de mărgăritar!

Cornel NistorescuPublicat Miercuri, 18 martie 2015
12143
 | 58
 | 25
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
titel
+1
Tara geme sub smenari, base bea cu lautari! (AFERIM !- Tara geme sub tatari, p**** bea cu lautari)-
Publicat Luni, 06 aprilie 2015
+Răspunde
Aurora INOAN
0
L-ai disecat si pe asta. Perfect! Nistorescu- fin psiholog, om de lume, gazetar de exceptie.
Publicat Sâmbătă, 21 martie 2015
+Răspunde
MARINARULDEVEGHE
0
Desi am postat primul niste cestii pline de miez si simtire, "Pe_FELIA" articolului, BINE argumentate, asa cum nu s-a revelat nici un altul, mi s-a cenzurat comentariul. NU este prima oara ... On dit long ca ! Avem nevoie de OAMENI, dar cand apare unul este PREA 'Endependant ... Sa NU se remarce ... Sa NU NE depaseasca ... Este drept ca si CENZOR_ciks sunt Unii favorabili, Altii invers. Depinde de depanda de TURA in care nimereste comentariul meu. Am verificat cestia asta, postand INCA odata acelasi comentariu. A DOUA oara, in general, au aparut ... M-am PLICTISIT ... De asta NU am marsat la o ANUME invitatiune de a SCRIE AICI, ca AUTORE, semnand cu NUME . STIAM Mersuu' Trebii in Romania si nu vroiam sa imi mai fac si ALTI "DujmanI" fata de Aia_GREII facuti cu prilejul initierii salvarii Bibliotecii Nationale in 2002 de la desfiintarea programata din AFARA ... STIAM si Mersuu' Trebii pe la ALTE Forumuri, unde, - desi LE am facut bani multi prin comentariile mele care LE aduceau vizite, deci SI reclame pe "FELIA" Ideilor din Comentariile MELE - desi inventiile mele stilistice au facut SCOALA si pentru diversi Jurnalisti cu SCOALA Oficiala, pe care le observ in toata presa, am fost injurat COCALAR (Stiluu' CASEI ACOLO, ordinar, pizmas si ... :) "TEHNIC" de diversi SLUGA_cks ... CAND o sa imi fac blogul MEU, am sa mai scriu ... Pa si PU_"AT" All People ... :)
Publicat Joi, 19 martie 2015
+Răspunde
Domnule Nistorescu, ...
-9
..., de acord, poate ca viziunea din film asupra raporturilor sociale ale timpului, ar fi subiectul unei discutii. Aseara, dupa vizionare, le spuneam amicilor ca o provocare in plus pentru regizor ar fi fost, poate, si descrierea, prin extindere la spatiul Romaniei de azi, a realitatilor contemporane din Transilvania aceluiasi an 1835. Poate ca unele dialoguri sunt discutabile, nu va contrazic, dar motivatia existentei lor in film apartine total realizatorilor, asa ca, o discutie lamuritoare ar fost utila la momentul vizionarii in premiera. Dar castigul real al filmului mi se pare constructia "imaginii-fresca" care ne RECONSTITUIE Valahia anului 1835, asta este de fapt Premiera si Inovatia primei abordari de acest tip din cinematografia romaneasca. Daca luam in considerare si estetica vizuala a cadrelor, totusi, trebuie sa acceptati ca ambitia acestui film a fost de a trece drept un Document, o evocare artistica mult iesita din comun unor tentative similare de pana acum.
Publicat Joi, 19 martie 2015
+Răspunde
Falianu @ Domnule Nistorescu, ...
+1
Lasati, lasati au mai fost: si Ciulinii Baraganului, si cateva filme istorice foarte expresive privind viata din... "Principate" Referitor strict la gandurile lui Nistorescu sunt perfect de acord ("aprob pozitiv"). Ii lipsea regizorului un fular alb pana la genunchi si un jet de coji de seminte spre public. Simbolistica romaneasca... (atentie la... aprobarea aparitiei acestor randuri; poate, Doamne ajuta, prind cerberul absent !)
Publicat Sâmbătă, 21 martie 2015
+Răspunde
BabaNovac
+24
Dupa istoricii nostri ne tragem din daci si romani, iar dupa regizori, din tigani. Simplu si lesne de inteles. Ne-o tragem singuri... Nu putem arata lumii exact ceace suntem! Nu suntem capabili?! Suntem chiar atat de jalnici, de pierduti? Daca nu de vazul lummii atunci de vazul nostru. Cu alte cuvinte, daca ne doare in posterior de restul, macar intre noi sa fie pace si intelegere. Din pacate, suna bine dar suntem departe de a ne ingriji pe noi insine asa cum facem 'curatenie in casa'. Continuam sa ne spunem 'Ai grija de tine!' Oare este intr-adevar ce simtim? Sper din tot sufletul ca e 'Da!' Atunci ar mai fi o sansa sa fim toti uniti si sa stim cine suntem si ce putem face. Trebuie sa ne respectam pe noi insine si atunci altii ne vor privi cu respect. Toate acestea sunt lucruri elementare, simple cu valori esentiale in viata. Asadar, haideti sa punem mai mult accent pe noi insine, sa fim mandri, demni si responsabili de 'mostenirea' ce-o avem... Ar trebui sa zambim mai mult si sa ne bucuram cate putin, in ciuda faptului ca este greu. Viata este scurta! O noua 'primavara' este la usa. Fiti increzatori in destinul nostru. Suntem o natie care a suferit si tolerat multe... Dar am supravietuit si suntem pe harta lumii. Asta ne-o datoram noua. Fiti mandri romani! Multumiri distinse d-le Nistorescu!
Publicat Joi, 19 martie 2015
+Răspunde
linx
+41
Bravo Domnule Nistorscu Toate filmele romanesti din ultima vreme abunda in grosolanii prezzinta aproape in unanimitate mizeriile din tara noastra exagerandu-le in multe cazuri pentru a soca . Eu cred ca Romania este perceputa dupa vizionarea filmelor regizorilor romani ca o patrie a uratului, a mizeriei, intolerantei, dominata de minoritatea rroma Pacat ca snobii nostri , snobi raman !
Publicat Joi, 19 martie 2015
+Răspunde
Eva
+44
Din pacate, asa sunt toate filmele romanesti din ultima vreme. Platim ca sa fim zugraviti ca grotesti, nemernici, primitivi. Scuipati, injurati, sa nu-ti duci copiii la aceasta forma "de arta" si sa te rusinezi ca esti aici.Nu putem avea si noi , de pilda, un Marele Gatsby, fie el si despre Dinu Patriciu sau Adrian Nastase, cu oameni eleganti, stilati, cu o poveste la care sa visezi cu ochii deschisi. Sau despre Regele Mihai, o viata ca o romanta...Sau despre Nadia, sau despre Simona?
Publicat Joi, 19 martie 2015
+Răspunde
Mars @ Eva
0
@Eva asa este, filmele trebuie sa ridice romanii in slavi si sa ascunda gunoiul sub pres. Asta au nevoie romanii fiindca suntem o natie de ipocriti. De asta nici nu ne putem schimba: noi refuzam sa ne recunoastem defectele. Esti demna de mila.
Publicat Sâmbătă, 30 mai 2015
+Răspunde
Aurel
+44
In majoritatea filmelor de dupa revolutie nu vedem altceva decit decaderea Romaniei si a romanilor. De parca alte subiecte nu ar fi . Romania a decazut la toate nivelele. Filmul nu putea sa scape de decadere. Oameni din presa se pling de telejustitie dar nu-si dau seama ca ei fac justitia atit de mediatizata. Sunt si subiecte nesocante dar ... nici presa nu putea sa scape de decadere. Mi-ar place sa vad si filme ce "merg" in orice tara din lume. Chinezii deja fac filme de foarte buna calitate. A ne arata mizeria strainilor e o afacere buna pentru multi. Nu numai in film dar chiar si daca esti europarlamentar si vorbesti de rau Romania esti apreciat afara. De noi depinde cum ne facem imaginea.
Publicat Joi, 19 martie 2015
+Răspunde
Heinrich
+40
Ce au in comun filmele romanesti "premiate": mizerie, saracie, ciudatenii.
Publicat Joi, 19 martie 2015
+Răspunde
QX
+32
Mare incurcatura cu cultura asta, premiile nasilor mondiale se dau dedicat pentru cei care isi "injosesc" si "injura" mai spumos obarsia care i-a zamislit. Chiar nu mai are importanta profunzimea mesajului si estetica imaginii.
Publicat Joi, 19 martie 2015
+Răspunde
Daa... @ QX
+7
cu-cu cu cucu' ( cu cultura asta, bat-o vina ! ) ( Harakiri )
Publicat Joi, 19 martie 2015
+Răspunde
fofolicea @ QX
+7
Cred c a demersul se asociaza cu atitudinea marilor organisme internationale fata de Romania.
Publicat Vineri, 20 martie 2015
+Răspunde
Recomandate
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 17 ore şi 20 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 7 ore şi 57 minute
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 11 ore şi 54 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 20 minute