×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 10:23
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Un nou act de revoltă în justiție
Judecători versus Inspecția Judiciară

Mai mulți judecători se declară revoltați de cercetarea de către Inspecția Judiciară a afirmațiilor președintei Asociației Magistraților din România (AMR) Gabriela Baltag cu privire la cazul Livia Stanciu - Mariana Rarinca. Judecătoarea Gabriela Baltag a cerut în nume propriu zilele trecute demisia președintei ÎCCJ, Livia Stanciu după ce a izbucnit scandalul Rarinca, intrând în atenția Inspecției Judiciare.

În acest context, judecătorii reproșează Inspecției Judiciare, într-o scrisoare transmisă CSM, că s-a sesizat "cu celeritate" față de afirmațiile făcute de un lider de asociație de magistrați, dar că a "evitat să acționeze cu celeritate când instituții de fortă par să influențeze independența justiției", când membrul CSM Cristi Vasilică Danileț s-a exprimat "cu privire la o hotărâre judecătorească definitivă și încă nemotivată" și nu a avut nicio reacție cu privire la "criticile DNA vizând hotărâri judecătorești definitive".

În opinia judecătorilor, "acțiunea Inspecției Judiciare reprezintă un act de presiune fără precedent asupra libertății de exprimare a asociațiilor de magistrați, inclusiv prin presiunea mediatică exercitată, cercetarea fiind adusă la cunoștința publică înainte de înștiințarea judecătorului vizat".

Iată scrisoarea transmisă către CSM de judecători:

"Având în vedere informațiile publicate în ziarul România Liberă, în data de 2 iunie 2015, privitoare la cercetarea doamnei judecător Gabriela Baltag, președinta Asociației Magistraților din România, de către Inspecția Judiciară,

Magistrații semnatari condamnă modul în care Inspecția Judiciară înțelege să își exercite rolul, evitând să acționeze cu celeritate când instituții de fortă par să influențeze independența justiției, însă sesizându-se cu celeritate față de afirmațiile făcute de un lider de asociație de magistrați.

Remarcăm faptul că Inspecția Judiciară nu a avut nicio reacție față de declarațiile membrului Consiliului Superior al Magistraturii Cristi Vasilică Danileț cu privire la o hotărâre judecătorească definitivă și încă nemotivată și nici la criticile DNA, asumate instituțional, cuprinse în bilanțul acestei instituții, vizând hotărâri judecătorești definitive.

În schimb, Inspecția Judiciară s-a sesizat imediat, dispunând cercetarea unui lider de asociație, pentru exprimarea unor puncte de vedere referitoare la conduita unei persoane aflate în fruntea sistemului judiciar, preocupare legitimă, care se încadrează în activitatea constantă a asociațiilor profesionale de a pune încrederea publicului în sistemul judiciar mai presus de imaginea persoanelor cu funcții de conducere.

Demersul este în deplin acord cu Principiile de la Bangalore privind conduita judiciară (2002) – Valoarea 1 – Independența, art. 1.3. – Judecătorul nu numai că va trebui să nu aibă niciun fel de legături nepotrivite și să nu fie influențat de puterea executiva și de cea legislativă, ci trebuie să și apară astfel în ochii unui observator rezonabil - și art. 1.6. – Judecătorul va manifesta și va promova înalte standarde de conduită judiciară în scopul de a întări încrederea publicului în corpul judiciar, încredere fundamentală pentru a menține independența justiției.

Acțiunea Inspecției Judiciare reprezintă un act de presiune fără precedent asupra libertății de exprimare a asociațiilor de magistrați, inclusiv prin presiunea mediatică exercitată, cercetarea fiind adusă la cunostința publică înainte de înștiințarea judecătorului vizat.

Ne exprimăm, pe această cale, solidaritatea cu judecătoarea Gabriela Baltag – președinta Asociației Magistraților din România – și reafirmăm că o justiție liberă este o justiție ai cărei lideri asociativi își pot exprima opiniile vizând chestiuni esențiale privind justiția, în mod real independent, fără teama unor represalii.

Semnaturi:
1. NATALIA ROMAN – TRIBUNALUL SPECIALIZAT MURES
2. CHIS ANDREA ANNAMARIA – CURTEA DE APEL
3. GÎRBOVAN DANA CRISTINA
4. POP ANCA ADRIANA
5. MARIAN NICOLAE
6. IONESCU ANA
7. SORTAN MONICA IOANA
8. MAGYAROSI IOANA ROZALIA
9. BOBOS SERGIU
10. ANDREIES VIOREL VIRGIL
11. TRIPON IOANA
12. DIRJAN TRAIAN
13. ADINA DARIA LUPEA AGHINITA
14. RODINA MONICA
15. SISERMAN SORINA
16. COVRIG ANA
17. IOAN ANCA MIHAELA
18. LIANA ANISOARA COCIS – TRIBUNALUL CLUJ
19. IOAN MARIUS LUPEA
20. CATUNA DANIELA
21. BOICIUC IOANA NORA
22. SIMONA TRESTIAN
23. TROFIN MONICA
24. BELEAN EMIL
25. VERES ROXANA MIHAELA
26. FARCAS-HINGAN GEORGIANA-RODICA
27. ONEȚ GEORGETA
28. GUZU RODICA
29. BUDISAN ANCA
30. ZDRENGHEA BOGDAN
31. TOPAN ALINA
32. ANETA BEATRICE BIRAU – JUDECATORIA CLUJ NAPOCA
33. ALINA NEAMT
34. MARIAN LUCIAN
35. FELICIA MIRCEA
36. GHICA MIHAI
37. LAZAR MONICA
38. VLASIN IOANA
39. FODOR GABRIELA
40. BULIERIS NICOLETA
41. FADEI IULIANA
42. ECATERINA PIRV
43. FOCSAN RAUL
44. NOJA CARMEN
45. FINTOC CRISTINA
46. ANDREEA LITEAN
47. TRIFAN SOIMITA
48. CHIDOVET RODICA
49. RUS RAMONA CLAUDIA
50. ROSU DIANA GABRIELA
51. RUSU IOANA MARIA
52. DAMIAN IRINA-GEORGIANA
53. TODEA ROSINA-VALENTINA
54. IVASCU TEODORA
55. BARBURA-TURCU GEORGE
56. MATYUS GABRIELA – JUDECATORIA JIBOU"

Ioana RaduPublicat Vineri, 05 iunie 2015
3979
 | 22
 | 27
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
orte
0
la puscarie nenorocito , care mi-ai trmis copilul in stainatate ,care vreti mai multe detalii lasati mesaj, mai bine va dadea foc aia cu masina cu tot
Publicat Miercuri, 26 august 2015
+Răspunde
Belphegore
0
Iata ca nu toti judecatorii sunt inregimentati politic. Ce o sa le faca DNA-ul o sa le insceneze procese de coruptie? DNA-ul Einsatz-grupen SRI, presidentie PNL. Avem in umbra un NSDP ? Apropo cand i-a plecat parintii in Germania i-au lasat un guvern , un parlament. Eu nu stiu cum sa interpretez sintagmele "guvernul meu", "Parlamentul ...............
Publicat Sâmbătă, 06 iunie 2015
+Răspunde
inspectia judiciara =...
+7
...= inchizitia judiciara. (marea caineala-ghico-stancista)
Publicat Vineri, 05 iunie 2015
+Răspunde
e
+9
Felicitari judecatorilor clujeni pentru curaj!
Publicat Vineri, 05 iunie 2015
+Răspunde
Cata
+13
niste mecanisme nationale pare ca s-au pus in functiune pentru ca incep sa apara reactii concrete si mai solide decit pina acum ceva timp. parca totul se propaga mai repede si exista reactie.
Publicat Vineri, 05 iunie 2015
+Răspunde
C-tin
+15
Consiliul Superior al Magistraturii este ANTICONSTITUTIONAL precum si Inspectia Judiciara ca mecanism al C.S.M. L 317/2004 Art.1 (2) ......Membri C.S.M raspund in fata JUDECATORILOR si PROCURORILOR pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului. Unde este separatia puterilor in stat ???? Judecatori = Puterea Judecatoreasca Procurorii = Puterea executiva Art. 132 (1) din Constitutie prevede ca prpcurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministrului Justitiei.
Publicat Vineri, 05 iunie 2015
+Răspunde
SOBOLANU
+10
ARE PERFECTA DAR PERFECTA IREPROSABILA ATITUDINE !!!!! CINSTE DOAMNEI JUDECATOR !!!!!!PS. CE SE MAI AUDE DE JUDECATOAREA PONEA DE LA CRAIOVA CARE A LUAT DOSARUL PROCURORULUI IACOBESCU IN MIEZ DE NOAPTE ,SA NU UITAM CA SOTUL UN ZERO BARAT IN POLITIE SE AFLA IN AREST DIN SEF DE INSPECTORAT LA MEHEDINTI !!!!!!! SI INCA CEVA DE CE DOMNUL PROCUROR NU ESTE CHEMAT LA DNA SA SPUNA TOT CE STIE SI TOT CE ARE DE LA ORGANELE CARE SI AU FACUT DATORIA FATA DE ACEASTA TARA RESPECTIV S.R.I ????????????? JOS GUVERNUL DE MARIONETE CONDUS DE RUSINEA ULTIMULUI SECOL ADICA FA PONTA=SILA=DEMISIA DEMISIA DEMISIA !!!!!!!
Publicat Vineri, 05 iunie 2015
+Răspunde
Moesia
+27
Judecatorii cu principii, judecatorii adevarati, cei ce nu se simt sclavi ai sri sau ai lui kovesi, cei ce nu sunt santajabili , iata au venit in apararea principiilor lor, a dreptatii si adevarului. Cinste lor! Speram ca dintre acestia sa avem viitori - ministru, procuror genral, sef dna, sef ani. Felicitari ziarului Cotidianul (Nistorescu) pentru publicarea acestui demers. Cand Antena 3 nu a dat nimic despre protestele de la universitate cu Rosia Montana, am incetat sa ma mai uit la ei. Acum cand Rares Bogdan (uitand ca si sotia,mama,cumnata,el si alti apropriati lui pot fi oricand in locul d-nei Rarinca) ascunde mizeria sub pres si face pe nevinovatul ..... mi se pare o mizerie de neadmis. Iata de ce nu ma mai uit la Realitatea si am revenit la Antena 3. Mult succes , mult bine celor ce au semnat aceasta scrisoare si sper ca judecatorii de la contencios administrativ care au nesimtirea ca de fiecare data sa dea castig celor ce ne impoziteaza abuziv sa-si revina din amortirea de sub talpa sri. Toti striga insa catre Iohannis , cata vreme cel ce trebuia sa ia taurul de coarne (doar el a pus-o pe kovesi) este ponta...santajabil insa prin tata socru psd care sta ascuns la umbra lui kovesi, ce asteapta desigur ca ponta sa o mai nominaizeze o data! Murdar coane Ponta!
Publicat Vineri, 05 iunie 2015
+Răspunde
escu
+22
Iată cum ușor, ușor, din cauza orgoliilor unora și a ambiției de a fi ei cei mai a dracului se duce de râpă tot sistemul. Cei învestiți trecător prin funcții nu au înțeles nimic din democrație. Tataie, ai fost prins cu mâța în sac ai bunul simț și dă-ți demisia, mai cu seamă când atâta lume ți-o cere. Sau mai pe românește: când 2-3 oameni îți spun că ești beat du-te acasă și te culcă. Când unii au ajuns în funcții se cred Dumnezei pe Pământ, le vine greu să teacă iar la munca de jos, să primească dispoziții de la cei pe care ei îi biciuiau și cred că sunt providențiali pentru sistemul juridic. Asta-i toată reforma ce a adus-o Băsescu și Macovei în justiție.
Publicat Vineri, 05 iunie 2015
+Răspunde
ASTEPT
+35
ca restul doamnelor domnișoarelor și domnilor magistrați și judecători să se alăture semnând. Curaj şi felicitări doamnei judecător şi președinte AMR Baltag Gabriela
Publicat Vineri, 05 iunie 2015
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017