×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 16:30
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Despre legea antilegionară
Lucia Hossu Longin: "Aş fi vrut ca la Cotroceni să fie un profesor de istorie"

1. Un fan al Memorialului ma întreabă pe Facebook de ce nu reacţionez la Legea antilegionară. Din mai multe motive, cel mai important fiind acela că această lege este, după opinia mea, un produs al unor minţi rătăcite, care, fără să le oblige nimeni, se întorc la o legislaţie stalinistă, represivă. Prima întrebare este: unde văd aceşti domni iniţiatori ai legii recrudescenţa fenomenelor fasciste, legionare, rasiste, în România?

Că se mai adună câţiva bătrâni legionari şi îşi comemorează morţii din închisori reprezintă un pericol pentru societate? Că un partid înfiinţat legal mai oferă imaginea stridentă a unor tineri care practică salutul legionar? Nimeni nu-i urmează. Dar România a suportat 50 de ani de teroare comunistă şi trei luni doar (noiembrie-ianuarie 1941) de regim legionar. Ce incriminăm cu această lege? Teroarea comunistă, aşa cum ar fi normal? Nu! Ci teroarea legionară, care aşa cum ştim a durat un interval scurt de timp şi autorii ei şi au primit judecata. Nu şi-au primit-o în niciun fel cerberii comunişti, vinovaţi pentru peste 2.000.000 de oameni exterminaţi în închisori.

2. Bazându-se pe sentinţele anilor 1945-1960 date de tribunalele poporului, recunoscându-le "viabilitatea", iniţiatorii Legii nu fac decât să confirme opera neagră a Securităţii, să se aşeze în umbra acesteia, să o legitimeze că ar fi îndeplinit o misiune "patriotică". Băieţii aceia cu ochi albaştri au ucis în munţi, în închisori, în câmpuri de execuţie pe baza unor sentinţe fabricate şi acum aceste sentinţe devin din nou legale!
Actul legislativ e de o asemenea gravitate încât nicio poruncă de aliniere la legislaţia europeană nu îl poate salva. Actul legislativ este la fel de nociv cum a fost şi sistemul comunist. O uriaşă oroare pe care în anul 2006 România a condamnat-o ca fiind ilegitimă şi criminală.

3. Cine a cercetat dosare la CNSAS a observat, ceea ce le scapă iniţiatorilor Legii, pe care nu prea i-a văzut nimeni în sălile de studiu, că, pentru a reţine, a tortura şi a condamna, Securitatea şi justiţia comunistă foloseau, pentru 80% din cazuri, eticheta de legionar, fascist. Chiar dacă nicio probă nu susţinea vinovăţia.
Într-o dispută publică pe care am avut-o cu reprezentanţi ai Institutului Elie Wiesel, am oferit statistici, cifre, extrase din dosarele operative ale Securităţii, în care rezistenţa anticomunistă românească din munţi, spre exemplu, avea în componenţa ei ţărani, foşti ofiţeri deblocaţi, preoţi, studenţi, din toate partidele politice, ponderea elementelor cu afinităţi legionare fiind de 5%.

Protagoniştii filmelor mele majoritatea nu mai trăiesc, nu pot să fie atinşi de vendeta joasă cuprinsă în această lege. Dar memoria lor va avea de suferit. Niciunul dintre ei n-a contestat suferinţele din Holocaust şi, fireşte, suferinţele din gulagul comunist. În acelaşi timp, nimeni nu ne poate îngrădi dreptul la informaţie, la cercetare, la cunoaştere. Legea nu slujeşte democraţia, ci o subminează.

5. Decenii de-a randul ne-a fost interzis accesul la istorie, la adevăr. Anul 1989 a ridicat toate barierele, toate cenzurile. Şi acum se vrea o întoarcere înapoi la cărţi interzise, texte interzise, biografii interzise, la poliţia politică a anilor '50 care ar urma să ne spioneze internetul şi declaraţiile.

Eu personal, ca autoare a “Memorialului durerii”, voi face plângere penală iniţiatorilor legii pentru ca acest document să fie retras şi reformulat în termeni europeni.

Mi-aş fi dorit ca la Palatul Cotroceni să se afle un profesor de istorie, şi nu unul de fizică sau cel puţin un om căruia să-i fie scumpă onoarea acestei ţări, dobândită prin atâtea decenii de rezistenţă anticomunistă şi prin atâţia martiri. Şi să nu se promulge o lege la indicaţiile unui consilier infantil, o lege care nici măcar nu a fost dezbătută public de instituţiile interesate: Fundaţia Academia civică, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, presa scrisă şi audiovizuală, “Memorialul durerii”, care în 25 de ani a realizat şi a difuzat peste 200 de documentare despre gulag.

Personal voi continua seria de filme, pentru că românii au nevoie, după modelul evreiesc, de o memorie tenace şi imperioasă, au nevoie să iasă, chiar şi în aceste zile, dintr-o stare de ataraxie generalizată, când văd cum se încearcă terfelirea paginilor de eroism şi de curaj românesc.

După cum scrie Orwell, evocat copios în aceste zile, cel mai eficient mod de a distruge oamenii şi chiar un popor este să le distrugi istoria.

Lucia Hossu LonginPublicat Vineri, 14 august 2015
10729
 | 35
 | 63
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ileana Rollason
-13
Sub nici un motiv, madam Hossu Longin! falsifici adevarul de ani buni de zile ! Îndoctrinarea legionara = nazism. Din cauza ei au murit milioane de soldati pe frontul de Est. Din cauza ei românii s-au murdarit în masacrul de la Odessa. "Închisorile" de care ai tupeul sa vorbesti au fost, CU TOATELE, construite în epoca Luminilor, si România niciodata n-a fost în comunism, comunismul Estului european e-o aberatie a neo-con-ilor americani, toate tarile Estului au fost SOCIALISTE, cucoana ! Traiesti în cercul tau strâmt, din care nu vezi nici ca legionarii din munti erau înarmati (citeste cartea lui Hobsbawn, despre Haiduci, cucoana!), legionarii astia înarmati si analfabeti, fanatizati, atacau, cucoana, ATACAU, si OMORAU ! Lor le-au cazut victime oameni de stat, între care prim-ministri, si oameni de cultura ! tipii OMORAU, ca exemplu, instaurau TEROAREA ! pe astia-i aperi, cu "rezistenta din munti" pe care-o fabulezi ! pe nazisti, cucoana ! fasifici cu nerusinare adevarul ! Daca aveau ceva de construit, de ce nu s-au prezentat în alegeri, cucoana ? fiindca legionarii n-au fost o forta politica-n România nici înainte, nici dupa razboi ! falsifici adevarul cu nerusinare ! esti un pericol public, formatezi generatii-ntregi în fanatism nazist !
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
nitzu @ Ileana Rollason
+6
Tanti Ileana, de ce vrei sa ne bagi pe gat ideile matale? De ce sa te credem pe tine, care esti o nulitate, si sa nu ne credem (si sa ne cinstim) eroii neamului? Cu bani poti sa faci orice pe lumea asta! Dar cati din acesti bani sunt castigati cinstit. editat
Publicat Luni, 17 august 2015
+Răspunde
Anca @ Ileana Rollason
+3
Dumneata, tanti, nu esti singura in capul dumitale, daca iti permiti sa negi 50 de ani de opresiune comunista, sa negi moartea a sute de mii de oameni in inchisorile comuniste ucisi de niste barbari salbatici pentru vini inchipuite... Probabil nu ai trait in Romania acelui timp sau daca ai trait aici, ai fost foarte bine "protejata" de aceste orori, asa cum au fost toate odraslele sefilor de partid.
Publicat Marţi, 18 august 2015
+Răspunde
IQ100
+10
Excelent; "Dar România a suportat 50 de ani de teroare comunistă şi trei luni doar (noiembrie-ianuarie 1941) de regim legionar. Ce incriminăm cu această lege? Teroarea comunistă, aşa cum ar fi normal? Nu! Ci teroarea legionară, care aşa cum ştim a durat un interval scurt de timp şi autorii ei şi au primit judecata. Nu şi-au primit-o în niciun fel cerberii comunişti, vinovaţi pentru peste 2.000.000 de oameni exterminaţi în închisori."
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
nae girimea
+10
Sint tare curios sa vad daca si cine va contesta acesta lege la CCR
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
Liviu
+21
Dar stimata doamna initiatorul legii este tocmai un istoric ( Crin Antonescu ) care se pare a fost , este si va ramane un cretin profund.
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
Ardeleanul @ Liviu
+4
A fi profesor de istorie nu inseamna ca este si istoric !
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
bogdan bobolea
+18
Radu Florian a sustinut cursurile de "Introducere in Filosofie" in 1992 in semestrul II, cand eram student in anul I la facultate (in cadrul Universitatii Bucuresti). A avut un stil aparte: cand vorbea despre Eliade, Vulcanescu si Cioran, initial mentiona cateva elemente pozitive, iar apoi ii critica de nu mai ramanea nimic din opera lor. Pur si simplu ne manipula schimband treptat sirul ideilor astfel incat la final acestea sa fie total opuse celor expuse la inceput. Era pur si simplu un supliciu sa il ascult cum adauga elementele critice (putin cate putin, asa cum torni uleiul cand faci o maioneza) si care in final faceau din opera lor "o maioneza taiata". Nu era deloc o critica echilibrata. Abia acum citind despre legatura de rudenie dintre Radu Florian si Alexandru Florian am inteles de fapt care era substratul real care-l motiva: antiromanismul extrem. Intrebare: de ce se tot propaga ideea ca trebuie condamnat xenofobismul, antisemitismul, etc. dar nimeni dintre formatorii de opinie nu ia atitudine si sa condamne ANTIROMANISMUL ?
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
mircea @ bogdan bobolea
+12
ăștia ar trebui să intre în pușcărie - pentru trădare de neam și țară; ei și toți cominterniștii lor, care au năpădit peisajul românesc după 1989, cu piei de oi peste lepra de ”lup” ... niște antiromâni netrebnici!
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
Scorilo @ bogdan bobolea
+1
Bravo! Asa e! Corect ar fi sa dam legi care sa condamne antiromanismul, si sa ne doara in paispe de ceilalti. Nici un popor din jurul nostru nu dau echivalentul legii antilegionare, rusine!
Publicat Duminică, 16 august 2015
+Răspunde
Nicio alta disciplina
+4
Acolo trebuie un om BINE PREGATIT DOAR CA SA CONDUCA TARA , nu doar COLIT, si PATRIOT.
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
Cultivat,diplomat, scolit si patrio @ Nicio alta disciplina
+1
@nicio alta disciplina..edit. sectio neaza t, scolit" ,cuv. care nu plac, dar sa faci din DA, NU, e prea mult."nu doar colit" este in -ventia cen- zurii.Multumesc.Adica sa nu fie bou ,mai pe ro.,daca se poate.
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
C-tin
+15
Domnilor, dar Legea 217 este si impotriva Grupului Etnic German subordonat Berlinului si continuat Juridic de catre FDGR ( Forumul Democratic al Germanilor din Romania ) cu lider national Klaus Iohanis.
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+7
Mde.. Insa despre care istorie o fi vorba? Nu de alta dar cum scire si dna (fosta tiva) Longin "legionar" era de multeopri o acuza "ritualica" in anii 50 ... Asa cum azi , in Euopa de vest si America de Nord "fascist" este o lata vorba in vant (esti contra casatoriilor homosexuale? Sigur esti fascist! Samd) . Insa adevarul este ca Legiunea a avut multi simpatuizanti.. Multi. Si ca in 1941 multi au imbracat camasa v4erde asa de sanchi sa se vada ca ei cu gugvernu. Sau mai rau multi copii tampiti (17-20 ani)ombracu camsa verde ca era la moda ... la fel de drvarat ca "Adevratii" legiomnari , aoa sa zicem puri si duri erau destui de putini.Aia care -sau "remrcat" prin acte condamnabile si mai putini. Mjopritatea erau cam oportunisti care doreau sa iondeparteze liberalii si taranistii ca se se aseze ei la masa cea mare.. Adica exact ca secretaru asta 2 care spera la recompensa ca este fidel ca un catel dresat si cam tit atata de ganditior
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
antilegionar
+22
Lege antilegionara, ne trebuia ca in rest le avem pe toate ! Am rezolvat problema cu marea coruptie, am rezolvat problema privatizarilor frauduloase, am rezolvat problema ca medicii sa nu ne mai plece din tara, am rezolvat problema ca romanii care muncesc in Europa sa se intoarca in tara. Asa mai zic si eu BRAVOS NATIUNE. Oameni ca voi mai rar bobocilor ! BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA legati-a un bolovan de gat si aruncati-va in Atlantic sa nu spurcati apele tarii ! IMBECILILOR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
Femeia asta
-14
cenzureaza in stilul ce a caracterizat-o toata viata: stalinist. Degeaba tai ori adaugi "plusuri", ramai ceea ce ai fost mereu, asa cum scrisesem, dar ai cenzurat, cum spuneam, stalineste :)
Publicat Sâmbătă, 15 august 2015
+Răspunde
Recomandate
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 23 ore şi 50 minute
Paul Stănescu, o nouă vulnerabilitate pentru PSD
Publicat acum 23 ore şi 35 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 21 ore şi 16 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 39 minute