×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 06:44
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Greşeala Legii Antonescu
Ioan Buduca
Ioan Buduca

Noua lege anti-extremism a fost făcută în numele unei asimetrii care produce efecte perverse. Este criminalizată propaganda legionară, dar nu este criminalizată propaganda comunistă. Autorii legii n-au avut minte să înţeleagă aceste efecte perverse:

  • cei care se tem de anti-semitism riscă să fie consideraţi apărători ai comunismului;

  • intoleranţa legitimă a legii faţă de extrema dreaptă românească din perioada interbelică riscă să pară toleranţă nelegitimă faţă de extrema stângă postbelică;

  • simplii simpatizanţi ai naţionalismului legionar, care, în timp, au devenit simboluri ale luptei anti-comuniste riscă să fie, în chip pauşal, victimele nevinovate ale intoleranţei legitime;

  • oameni care n-au comis crime, dar au participat la susţinerea ideologiei legionare, ca urmare a faptului că după război s-au consacrat ca personalităţi cu valoare de simbol cultural, riscă să fie, la fel de pauşal, puşi în rândul celor vinovaţi de crime;

  • interpretarea judecătorească a legii riscă să fie practicată abuziv dacă anumite interese conjuncturale ar dori să încurajeze asemenea practici;

  • dezbatrea unei astfel de legi nu poate ţine de interpretarea istorică a legionarismului, în ciuda faptului că, la noi, dezbaterile nu devin interesante pentru opinia publică decât dacă sunt stârnite de faptul împlinit al unui abuz legislativ.

Greşeala lui Crin Antonescu (care niciodată până la această iniţiativă parlamentară n-a ţinut să fie cunoscut ca legiuitor) se dovedeşte a fi următoarea: domnia sa nu are deloc simţul realităţilor psihologice româneşti. Comentatorul politic Crin Antonescu nu şi-a arătat niciodată această slăbiciune dat fiind că practica mediatică a comentariilor politice este făcută din clişee de stânga şi clişee de dreapta, fără nicio legătură cu profunzimile mentalului nostru public. Altfel spus, un politician care face comentarii publice poate părea inteligent întrucât nu are de comentat niciodată realităţi, ci idealităţi (nu ce este, ci ce ar trebui să fie).

x

x x

Directorul Institutului “Elie Wiesel”, implicat în elaborarea legii Antonescu, şi-a dat seama, în cursul unei recente dezbateri televizate, ce anti-reclamă şi-a făcut Institutul prin intermediul acestei legi. Nu luase în calcul ce se poate întâmpla când pui în mişcare interdicţii anti-cult, alături de interdicţii anti-extremism. Aşa cum în mentalul popular creşte cultul faţă de faptele de credinţă ale lui Arsenie Boca, în anii din urmă românii au consolidat un cult faţă de faptele de rezistenţă anti-comunistă ale lui Ion Gavrilă Ogăranu. A-l ponegri pe acest erou atât de popular pentru o presupusă faptă din anii săi de liceu, când era membru al “uteciştilor” legionari, şi a dori să împiedici venerarea sa, iată ce ar putea declanşa anti-reclama şi chiar anti-semitismul. Istoria s-a mai scris o dată la fel: interdicţe-reacţie şi escaladarea acestui ciclu până la crimă. Extremismul se năştea chiar ca urmare a interdicţiilor. Domnul Alexandru Florian, directorul Institutului “Elie Wiesel”, a avut ocazia să intuiască, în direct şi la ore de vârf, ce înţelepciune puternică stă în legenda despre vorba lui Mircea Vulcănescu “Să nu ne răzbunaţi”.

Opriţi ciclul interdicţie-reacţie (ochi pentru ochi)! Opriţi practica nefastă de a crea Inchiziţii ce caută cu lumânarea fapte care să le justifice statutul, căci chiar prin abuz inchizitorial se vor naşte faptele care să justifice acel statut.

Şi câinele, când nu e turbat, rămâne prietenos dacă nu transpiri de frica lui. Neînţeleptul domn Crin Antonescu a dorit o lege a memoriei şi a prevenţiei. Dacă era un pic mai înţelept – măcar cât cere vorba lui Vulcănescu –, dorinţa de a preveni ar fi fost stăpânită în aşa fel încât să nu inducă efectul pervers al provocării.

Ioan BuducaPublicat Duminică, 16 august 2015
5030
 | 26
 | 40
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ovidiu pop
0
e cam filozofal scris ptr. domnul crin.
Publicat Miercuri, 19 august 2015
+Răspunde
Parristul nr. enspe
-3
Ei, ati vazut dom' Buduca cine va tine isonul? O companie de rasisti atat de selecta incat mie mi-at fi ca rusine sa ma afisez cu ei. Sau cine se aseamana se aduna?
Publicat Marţi, 18 august 2015
+Răspunde
Haiduc-Smerit-Tribunalul-Cerului! @ Parristul nr. enspe
+2
Ăsta-i incorigibil, d-le! I-auzi aici: "acum gata, dragi simpatizanti ai legionarilor, trebuie sa va resemnati, asta e, cu legea asta va trebui sa traiti, va convine, nu va convine...". Cum adică, ne crezi ultimii naivi sau proşti din lume: te primesc la mine în casă, te tolerez cu toate hibele tale, iar tu mă jigneşti şi năzui, ca orice oaspete nepoftit, la toate ale mele, la casă, la masă, la nevastă şi la tot ce-i sub casă, lângă casă, confunzi ospitalitatea cu lipsa de demnitate, mă provoci obraznic, apoi în virtutea unor legi-fărădelege, confecţionate SPECIAL pentru tine, mă striveşti ca pe un vierme, ca pe-o muscă, ca să-ţi fie ŢIE bine, şi când constaţi că nu-mi lipseşte nici curajul, nici demnitatea mă numeşti rasist, xenofob sau antisemit, uitând că antisemitismul nu e o cortină pentru şarlatanii certaţi rău cu legea, nelegiuiţi şi alţi ticăloşi! Citatul de mai sus mi-aduce aminte de cutremurătoarea mea întâlnire cu diavolul: Întâi mi s-a prezentat, fără vreun scrupul, trecându-mă fiori de 20.000 de V şi sudori reci! Apoi mi-a zis: Al nostru eşti! Unde ai să fugi de noi pe acest pământ?! Eram interzis, apoi străfulgerarea: În infinitul Cerului, acolo e salvarea mea! Despre asemănarea formulărilor: al nostru eşti, unde ai să fugi, ce ai să faci, no comment! Infinitul dumnezeirii îmi este scăparea! La Tribunalul Cerului!...
Publicat Miercuri, 19 august 2015
+Răspunde
Sima
-4
Ție ce rău ți-a făcut comunismul, măi Buduca? A, da! Te-a școlit pe banii lui(tu n-ai plătit nimic) dar, uite ca n-a facut-o bine!
Publicat Marţi, 18 august 2015
+Răspunde
Erika
+8
"cei care se tem de anti-semitism riscă să fie consideraţi apărători ai comunismului"??? --- (1) Nu de anti-semitism se tem ei, ci de disparitia lui fara urma. D'aia tot baga batul prin gard, ca sa-l resusciteze cit de cit. Cum, altfel, ar putea sa justifice existenta ong-urilor si institutelor de "cercetare" si, IN PRIMUL RIND, mentinerea la debit maxim a robinetului finantarilor grase cu care sa-si umple buzunarele si conturile acesti impostori? Lupta impotriva anti-semitismului e un business manos in toata lumea. --- (2) Cei care "se tem" de anti-semitism CHIAR SINT aparatori ai comunismului. Si au toate motivele sa fie. Comunismul, in toate versiunile si implementarile lui (peste tot in lume - fara exceptie - subversive, violente si criminale), a fost si a ramas in foarte mare masura afacerea lor.
Publicat Luni, 17 august 2015
+Răspunde
MD
+13
Nu este nici o greseala a lui Antonescu. Legea a fost facuta (mai exact transcrisa) la ordin din afara, de aceleasi forte oculte care l-au dat jos pe Crin Antonescu si l-au urcat in functia prezidentiala pe un obscur profesor de provincie, cu zero experienta politica, dar extrem de bine dresat la ordinele ocultei.
Publicat Luni, 17 august 2015
+Răspunde
ina @ MD
0
Da, ca potrivit era si Antonescu care nici istorie nu stie....
Publicat Joi, 20 august 2015
+Răspunde
Nicolschi
-5
”intoleranta legimtima”? Buduca se autodepasesete... D-le Nistrorescu, nu il mai publicati, ca il faceti de râs.
Publicat Luni, 17 august 2015
+Răspunde
John
+16
Legea e gresita din conceptie dar o greseala mare ce o vad e ca nu sunt condamnate atitudinile antiromanesti. Nu e voie sa fi antisemit. Corect, dar antiroman e voie ? Trebuie cerut la nivel european sa se interzica antiromanismul asa cum e interzis antisemitismul.
Publicat Luni, 17 august 2015
+Răspunde
Nume TEOM @ John
+1
Un articol bun, ca si comentariile acestuia. Ar fi bine sa fie discutat si pe retelele de socializare. Adevarului nu ii poti pune catuse, si nici astupa gura publicului de asi spune liber opiniile, asa cum percepe fiecare ce se petrece in jurul lui, ca atunci nu mai inseamna democratie, ci mai mult cu dictatura atat de mult dorita in ultima perioada de cei care ar dori sa faca cei vor ei, sa ignore legile si opinia publica, sa ajunga la conducere cat mai repede, sa domneasca si sa se imbogateasca fara limite.
Publicat Miercuri, 19 august 2015
+Răspunde
pareristul nr. enspe
-20
PARERISTII Ei acum gata, dragi simpatizanti ai legionarilor, trebuie sa va resemnati, asta e, cu legea asta va trebui sa traiti, va convine, nu va convine... Dar puteti visa in continuare la tara ca soarele pe cer bla-bla si sfanta tinerete legioanara. Visele nu vi le interzice nimeni. Si puteti sa-l cititi fara teama pe Eliade & Co., nimeni nu va baga la puscarie. Nici nu ati citit legea cu atentie, dar cu totii va dati cu parerea. Cu asta incepe orice comentariu la TV: eu nu am citit legea, dar ... si urmeaza desfasurarea de habarnamism deja cunoscuta. Ati gasit acum prilej sa va defulati toate umorile xenofobe si cata-i ziua de lunga gura nu va mai tace ... Sa nu vi se faca rau de atata venin pe care va trebui sa-l regurgitati, ca nu aveti incotro.
Publicat Luni, 17 august 2015
+Răspunde
Haiduc-Lucid-Tribunalul-Istoriei! @ pareristul nr. enspe
+8
Uită-te ghibirdicule, pigmeule provocator, care, după stil eşti Al. Fl., la filmul de pe IN, "Sfinţii închisorilor" şi apoi să vii aici cu gomoşenia trufaşă de animal preistoric, vărsându-ţi veninul alogen şi ţucalul de noapte pe ce avem noi mai scump! Asta iubim noi, acestea ne sunt Valorile, nu vi le contestăm pe-ale voaste sau pe ale altora, lăsaţi-ne să trăim în plata Domnului la NOI ACASĂ! Nu ne mai sfida şi apoi să te boceşti ca o babă sclerozată că nu eşti iubit şi respectat de poporul român. Du-te, apatridule, la tine acasă şi fă-ţi ordine în gospodărie sau bagajele că vin ăia val-vârtej peste voi şi v-aruncă-n mare!... Tot pe noi ne veţi găsi vinovaţi! Aşa că fii mai lucid, nu te lăsa copleşit de groază şi de ură, fii „sine ira et studio” şi vei fi respectat: respectă-ne să fii respectat! Cu fantomele istoriei, cu spectre voi umblaţi, nu noi! Voi ce visaţi reinstaurarea Gulagului aici, pe plaiul mioritic! Nooo, ne-am fript odată, acum suflăm şi-n iaurt!!! Noi ne apărăm glia, şi nevoile, şi neamul! "Ati gasit acum prilej sa va defulati toate umorile xenofobe si cata-i ziua de lunga gura nu va mai tace"!!! Nu mai spune, bădie, cine a acaparat instituţiile României şi acum ne sfideză cu băţul prin gard ca să arătaţi cât de victime sunteţi?! Nu uitaţi că băţul are două capete! RUŞINE la un asemenea popor, care se pretinde, dar se şi pretează la asemenea ticăloşii, prin unele dintre leprele lui, care aruncă o pată roşie de ruşnei pe obrazul semitismului AUTENTIC!
Publicat Luni, 17 august 2015
+Răspunde
Alo...!
+17
Cum sa fie criminalizata propaganda comunista in plin proces de reabilitare a Anei Pauker & co. ?! dibil")
Publicat Luni, 17 august 2015
+Răspunde
nae girimea
+19
@Ilie de la scularie Don' Ilie , se impusca 3 iepuri : - cam lincezea antisemitismul in R si trebuia desteptat pt ca domnii de la Institut sa-si justifice salariile - daca trecea neobservata legea , era OK, ne alegeam cu gura inchisa din prima. Si daca s-a observat problema , legea tot neschimbata va ramine caci clasa noastra politica are scutecul plin si ramine cum ne-am inteles - in plus elimina cercetarea care ar fi pus sub semnul intrebarii multe din afirmatiile gogonate din lucrarile " stiintifice " ale Inst Wiesel . Asa pot elucubra linistiti in continuare
Publicat Luni, 17 august 2015
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 10 ore şi 53 minute