×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 06:44
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Criminalizarea gândirii
Ioan Buduca
Ioan Buduca

La finele secolului al XIX-lea existau ţări civilizate unde puteai fi întemniţat pentru “răspândirea necredinţei”. Pe vremea aceea, aşadar, era criminalizat prin lege ateismul.

Acum, iată, avem ţări care au în Constituţie o clară consacrare a libertăţii de gândire şi de exprimare, dar promulgă legi prin care este criminalizată propaganda de extremă dreaptă, dar nu şi aceea de extremă stângă. E mai clar conceptul de propagandă decât acela de răspândire? Dimpotrivă. Propaganda poate fi înţeles aşa: nu orice fel de răspândire de idei extremiste de dreapta ar fi o infracţiune, ci numai acea răspândire care ar intenţiona să facă prozeliţi. Dacă am avea această definiţie, i-ar reveni procurorului să probeze care intenţie ar fi prozelitară şi care nu. Avem a recunoaşte că ne vom afla în faţa unui mare spaţiu de arbitrar.

Cum să defineşti mai clar conceptul de promovare (propagandă) a ideilor deja infracţionalizate? În noua lege românească pe acest domeniu este folosit conceptul de promovare în loc de propagandă.

Pot să promovez într-un fel sau în altul un eveniment cultural (să zicem). Asta înseamnă că răspândesc în public o anumită publicitate a evenimentului. Dar cum ar fi când aş promova o idee de extremă dreaptă? Să zicem că ideea respectivă ar fi aşa: locuri de muncă numai pentru români; afară cu străinii din ţară!

Dacă aş fi avocat aş demonstra că ideea este extremistă, într-adevăr, dar nu este de extremă dreaptă, ci de extremă stângă, căci “afară cu străinii din ţară” face referire numai la locurile de muncă ocupate de străini, nu şi la proprietăţile pe care le-ar avea sau la afacerile pe care le-ar derula în ţară.

Cum extremismul de stânga nu a fost criminalizat în legea românească, iată că mi-aş putea salva clientul printr-o sofistică ideologică destul de banală.

Alt termen ambiguu din legea noastră este acela de cult. Cultul unor personalităţi considerate vinovate pentru extremism de dreapta a fost infracţionalizat. Cum demonstrez vinovăţia? Dacă am sentinţe anterioare pentru ea, e gata demonstrată. Dar dacă nu am? Dar dacă produc o carte elogioasă despre acea personalitate, fără să mă refer elogios la faptele extremiste pentru care a primit, cândva, o sentinţă? Ar fi şi acesta un fapt de cult în favoarea acele personalităţi? Ce va hotărî judecătorul? Să luăm cazul Petre Ţuţea. Am produs cartea aceea care îi elogiază personalitatea, dar nu am vorbit acolo de fapte pentru care a făcut puşcărie. Procurorul poate să considere că m-am făcut vinovat de o faptă de cult. Avocatul meu va aduce documentele prin care se va demonstra că sentinţa împotriva lui Ţuţea s-a dat pe temeiul unor acuzaţii de spionaj, fără vreo legătură cu ideile de extremă dreaptă. Ce va hotărî judecătorul? Poate considera că este de maximă notorietate publică faptul că Ţuţea s-a exprimat întotdeuna în calitate de personalitate de extremă dreaptă, aşadar elogiul meu n-are cum să nu fie contaminat de această imagine publică a lui Ţuţea şi îmi dă trei ani de puşcărie. La puşcărie stau şi mă gândesc: nu era mai bine să nu fi publicat cartea? Păi, de ce să nu o fi publicat, dacă în Constituţie scrie că este permisă libertatea de exprimare? Iar Constituţia nu permite ca exprimarea liberă să fie confundată cu acţiunea liberă.Legea “Antonescu cel mic“ (căci ăla mare nu mai poate face legi) are elemente de neconstituţionalitate clare. Propaganda extremistă era deja interzisă (fără să fie criminalizată) prin alte legi. Noutatea legii Antonescu stă în infracţionalizarea cultului şi în criminalizarea propagandei.

Dar ce judecător va şti de unde încep propaganda şi cultul şi până unde poate merge răspândirea unei idei fără să fie promovare vinovată, sau până unde poate merge admiraţia publică pentru cineva fără să fie cult?

Antonescu cel mic a vrut să fie mare. Nu i-a reuşit micuţa lovitură de stat din 2012. Iată că i-a reuşit o mare lovitură împotriva libertăţii de exprimare. Cine s-ar fi aşteptat ca noua poliţie a gândirii să fie opera unui liberal?

x

x x

O lege de tip “Antonescu cel mic” n-ar fi fost posibilă în SUA. Iată de ce. Serviciile de intelligence ale SUA s-au folosit de personalităţi ale extremei drepte (nazişti notorii, uneori) în lupta lor împotriva comunismului pe vremea Războiului Rece. Din moment ce nu toţi naziştii au primit condamnări penale, cei rămaşi în libertate au fost de folos intereselor anti-comuniste ale Occidentului. Nici vânătorii de nazişti nu au putut proba fapte criminale sau antisemite pe seama tuturor naziştilor rămaşi în libertate, aşa că mulţi dintre ei au putut fi reinstrumentalizaţi într-o direcţie în care mai devreme se înregimentaseră de bunăvoie: lupta împotriva comunismului bolşevic.

Ar fi fost o dezonoare pentru legislativul SUA dacă, la capătul Războiului Rece, ar fi dat o lege prin care să fie infracţionalizată prezenţa acestor oameni în spaţiul public. E drept, însă, că nu s-a gândit niciun primar american să boteze o stradă cu numele unui nazist. Bunul-simţ a fost de ajuns. N-a fost nevoie de legi.

Aparenţa că bunul-simţ românesc n-ar avea un astfel de discernământ e dată – în mintea celor care n-au încredere în puterea de judecată a autorităţilor noastre – de o realitate culturală de azi: mult mai mulţi intelectuali ai dreptei interbelice se bucură azi de popularitate decât personalităţile stângii. Dar acesta e un fapt fără vreo vină penală. Am trăit, după 1990, ani în care a trebuit să recuperăm opera culturală a unor personalităţi de dreapta, iar nu a unor personalităţi de stânga.

Cât despre popularitatea intelectualilor de dreapta ar trebui să fii destul de obtuz (sau rău intenţionat) ca să tragi concluzia că tocmai pentru nişte episoade legionare din tinereţea lor au devenit ei, azi, mai populari decât puţinii noştri mari intelectuali de stânga. Da, în România avem această asimetrie a simpatiei publice. Ce ar fi de criminalizat aici? Da, ar fi ceva. Să “criminalizăm” felul în care şcoala de azi îşi face datoria de educator naţional. Acest educator naţional nu mai ştie azi să formeze absolvenţi cu un discernământ puternic, bazat pe cultură, cu o bună viziune de ansamblu asupra lucrurilor şi a istoriei.

Am văzut o dezbatere televizată în care un invitat îşi făcea cruci când, pe telefon, alt invitat explica diferenţa dintre conceptul de neam şi conceptul de naţiune. Nu apucase cel de la telefon să spună care e diferenţa dintre comunităţile de sânge şi cele care pun în comun doar nişte valori culturale (cetăţenia, de pildă). Invitatul care îşi făcea acele cruci era un tânăr şcolit după 1990. Şi era cel mai vehement şi mai neargumentativadversar al legii “Antonescu cel mic”.

Ioan BuducaPublicat Duminică, 23 august 2015
3926
 | 14
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ionescu
-3
INca nu te-ai sters la gura si continui sa debitezi prostii
Publicat Marţi, 25 august 2015
+Răspunde
Tatomir
+2
Dle. Buduca, nu Antonescu este autorul acestei nenorocite legi. Ea a fost conceputa de diversi alogeni sptijiniti de serviciile speciale din unele tari interesate ca Romania sa dispara incet, incet si avutia nationala, atata cat a mai ramas in mainile romanilor, sa fie insusita de straini. Evident, Antonescu a fost ales s-o prezinte, probabil cointeresat, tocmai pentru ca aceste cercuri il stiau cat de neghiob este. Ceeace intriga insa este faptul ca Parlamentul Romaniei este populat de niste Neica nimeni care habar nu au de prevederile Constitutiei. Si mai intrigant este faptul ca Avocatul Poporului, acest adormit, nu cere CCR declararea aceste legi infame neconstitutionala.
Publicat Luni, 24 august 2015
+Răspunde
Creştinul @ Tatomir
0
DA.
Publicat Marţi, 08 septembrie 2015
+Răspunde
Cum e cu sentintele '46-'64?
+5
Legea e o catastrofa, inainte de orice, pentru ca ar trebui sa duca la condamnari pe baza verdictelor date de instante bolsevice, impotriva cui au dorit autoritatile nelegitime ale unui regim criminal, conf. unui raport sustinut de acelasi suspect Institut E.Wiesel (suspect prin accea ca persoana dupa care e numit, e suspectata de impostura). Este caraghioasa logic si etic, dar si periculoasa social. Daca avea obiect, daca existau grupari care promoveaza extremismul de dreapta, acestea ar fi deschis actiuni in instanta impotriva tuturor deciziilor tribunalelor bolsevice (ale regimului nelegitim si criminal). Pt. ca lucrurile trebuie clarificate inclusiv de justitie: sunt toti marii politicieni democrati, toti generalii care au luptat in Est, toti inaltii prelati greco-catolici, poetii, filosofii etc. etc. niste "penali" sau nu? PS: persoana cea mai neargumentativa de la acea dezbatere cred ca e singura onesta. Ce a spus Ion M Ionita, de profesie biolog, lucrator in sinistrii ani '90 la fosta Scanteie, vi s-a parut argumentatie? Ha, ha.
Publicat Luni, 24 august 2015
+Răspunde
MARINARULDEVEGHE PROFET ... :)
+2
IO as blestema si "criminaliza" pe CONFUZII in exprimare ... :)
Publicat Luni, 24 august 2015
+Răspunde
c.g.
-2
Nu am putut citi tot articolul ...,pana la sfarsit,nu am putut ! Antonescu si cel care nu mai e si cel care mai e ,mult rau au facut romanilor,in rest cred ca se face prea mult tapaj pe aiureala asta de asa zisa Lege...!Am citit si articole mai legate ale domnului Ioan Buduca ! Sa fim sanataosi!
Publicat Luni, 24 august 2015
+Răspunde
nicu cohen
0
! אֵין כָּל חָדָשׁ תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ en kol chadash tachat hashamesh ! Nimic nou sub soare !
Publicat Luni, 24 august 2015
+Răspunde
Anticolonialist
+20
Fiindca d-l Buduca aduce vorba despre "educatia generatiilor de dupa 1990" eu unul as atrage atentia ca d-l Buduca, mai in varsta decat tanarul cu crucile, ne dovedeste prin acest articol o serie de carente in ce priveste cunoasterea istoriei romanesti. Imediat dupa 1945, trupele sovietice instaureaza prin coloana a V-a comunismul in Romania. Coloana a V-a a dat prin altele progenituri de genul d-lui Florian cel care l-a povatit pe Crin Antonescu. Coloana a V-a si-a instaurat dictatura prin eliminarea elitelor romanesti interbelice. O civilizatie ce s-a dezvoltat in perioada interbelica a fost exterminata in decursul a 12 ani. Printre "incriminarile" folosite de coloana a V-a a figurat "antisemitismul". Folosirea unor "peiorative" (in definitiv era vorba despre etnonimul yidden din limba idish) se sfarsia cu incarcerarea "criminalului", etichetat pe deasupra fascist sau legionar. Generatiile care in anii '50 si '60 au mers la scoala au fost indoctrinate cu cele 4 milioane de victime de la Auschwitz, cu trenul mortii si cele 15 000 de victime ale pogromului de la Iasi, samd. Ceea ce se intampla astazi este o RENASTERE a aceluiasi colonialism impus de sovietici in anii de dupa al doilea razboi mondial. Practic se reeditieaza "reeducarea poporului roman".
Publicat Duminică, 23 august 2015
+Răspunde
Amicu
-12
matale ce sunteti ? un propagandist sau un raspandac?
Publicat Duminică, 23 august 2015
+Răspunde
amicu @ Amicu
+11
Gogule, vezi ca numele e luat de mine. Produci confuzii, sau asta ai si vrut?
Publicat Luni, 24 august 2015
+Răspunde
GoguM @ Amicu
+4
@Amicu @ Amicu Amice nu sunt eu, parol !!! Eu nu fac asa ceva si la o adica nu ma ajuta nici computeru' ca-i vechi de 4 ani, baietii care ma monitorizeaza pot sa-ti confirme..
Publicat Luni, 24 august 2015
+Răspunde
amicu@GoguM @ Amicu
+3
Era un Gogu generic. Nu trebuie sa va simtiti vizat.
Publicat Luni, 24 august 2015
+Răspunde
Recomandate
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 20 ore şi 53 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 11 ore şi 30 minute
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 15 ore şi 27 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 10 ore şi 53 minute