×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 16:29
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Corespondență din Bruxelles
Germania șantajează Estul: ori acceptați cote obligatorii, ori adio circulație liberă în Europa

La Bruxelles a început scandalul. Reuniunea Justiţie şi Afaceri Interne este în plină desfăşurare. Au mandat toţi miniştrii de Interne din cele 28 de state membre să accepte cotele obligatorii de imigranţi? Unii le-au acceptat deja, alţii se opun. Există se pare şi indecişi. Se zvoneşte că Polonia ar fi cedat. Ea era o componentă importantă a Grupului de la Vişegrad care se opunea cotelor obligatorii.

Pentru ca propunerea Comisiei Europene (de fapt a Berlinului) să fie adoptată trebuie să existe o majoritate calificată (denumită şi “majoritate dublă). Acest lucru înseamnă că 55% din voturi trebuie să fie în favoarea cotelor obligatorii. Adică, 16 state membre din 28 să accepte măsura disperată a lui Juncker şi a Angelei Merkel. Cele 16 state membre care formează această majoritate calificată” trebuie să reprezinte cel puţin 65% din totalul populaţiei UE. România este a treia ca pondere de voturi în Consiliu. Suntem atenţi să vedem ce jocuri va face Gabriel Oprea cu mandat de la Iohannis. Dacă declaraţiile sale de la plecarea din ţară coincid în mod real cu poziţia adoptată la Bruxelles.

Juncker, presat de Merkel, face de câteva zile tranzacţionări de culise, adoptă un ton care pendulează între rugăminţi şi ameninţări extrem de voalate. S-a lăudat pe Twitter că a încercat să obţină sprijin de la şefi de stat şi de guvern din centrul şi estul Europei, inclusiv de la Klaus Iohannis.

Pe acest fundal are loc cel mai mare şantaj din istoria UE. Germania ameninţă că, dacă statele membre nu vor accepta cotele obligatorii în semn de solidaritate cu ea, unul din pilonii de bază ai Uniunii (libertatea de mişcare în interiorul UE) va cădea. Zilele spaţiului Schengen par numărate, avertizează Berlinul. Juncker a îndrăznit chiar să scrie pe contul său de Twitter că pentru a menţine graniţele deschise între UE şi statele membre, avem nevoie de mai multă Europă şi de mai multă solidaritate în gestionarea crizei refugiaţilor”. Simplist spus, dacă statele membre nu acceptă calupuri de mii de imigranţi (în special cele din centrul şi estul Europei), nu mai pupă circulaţie liberă în Europa.

Primul gest coercitiv a fost deja făcut. Berlinul a reintrodus controalele la frontieră. Germania are frontiere cu nouă state. Frontiera cu Austria este considerată cea mai vulnerabilă. Vom avea de suferit de pe urma acestei decizii temporare, dar germanii înşişi îşi vor bloca ritmul economic şi vor înregistra pierderi. Potrivit Tratatului UE, reintroducerea controlului la frontieră de către un stat nu poate fi făcută decât în condiţii excepţionale şi doar provizoriu (maximum 30 de zile). Nimeni nu ştie cât va dura. Numeni nu ştie dacă întregul acord Schengen nu va fi eliminat definitiv. UE pare să facă paşi înapoi.

Germania a ajuns să stoarcă solidaritate de la unele state membre prin şantaj. Singură a deschis cutia Pandorei, incitând fluxurile de imigranţi să ajungă în Europa, promiţând că va avea capacitatea să absoarbă 800.000 de refugiaţi/imigranţi pe an pe teritoriul ei. A cerut chiar Parlamentului European să le acorde cât mai repede vize umanitare. Acum descoperă că a calculat prost atât propriile resurse, cât şi consecinţele politice economice şi sociale.

În comparaţie cu tratamentul umilitor aplicat unor statele din centru şi estul Europei care au devenit membre UE (muncitorii din aceste state au fost ţinuţi şapte ani în afara pieţei muncii din Germania şi UE, au fost discriminaţi, au fost hăituiţi şi expulzaţi), Germania era dispusă să aibă propriii ei imigranţi de lux veniţi din Orientul Mijlociu. Unul din europarlamentarii germani prieteni ai Angelei Merkel (Elmar Brok) venise la un moment dat cu ideea ca ţiganii din România, Ungaria, şi Bulgaria să fie amprentaţi ca să nu mai profite de sistemul de asistenţă socială din Germania. În fapt era o măsură mascată care urmărea respingerea şi blocarea accesului tuturor cetăţenilor din cele trei state pe piaţa muncii germană. Acum, au lăsat sute de mii de imigranţi să le intre în preţiosul lor sistem. Mai mult, au fost de acord să le acorde imediat drept de muncă pe toată durata cât li se procesează cererile de azil. În asemenea condiţii, cum poţi fi solidar cu Germania? Germania a impus ani de zile în Europa dictatul austerităţii, slăbind UE. Acum aruncă peste bord şi libertatea de mişcare în Europa. Stăm bine.

Penibilă schimbarea de poziţie a cancelarului Angela Merkel. Începuse prin a poza în Maica Tereza a tuturor refugiaţilor. Într-un gest de superbie umanitară, promitea că ţara sa poate absorbi anual opt sute de mii de refugiaţi. Se dădea singură de exemplu celorlalte state membre UE. Era dată ca exemplu de generozitate de media europene. Speriată de amploarea luată de mareea umană care i-a inundat casa, a început acum să se transforme într-un fel de Marie Le Pen a Germaniei. Acerut reinstaurarea imediată a controlului la frontiere şi suspendarea acordului Schengen. A fost aplaudată de imigranţi şi răsfăţată cu denumirea de “mama noastră. Acum este aplaudată de neo-naziştii germani.

George BogdanPublicat Luni, 14 septembrie 2015
16713
 | 32
 | 70
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Conteaza
+3
Polonezii au iesit MASIV in strada impotriva primirii de refugiati. Niciun politician normal la cap nu poate face raul tarii si poporului sau de a primii acele maimutze DECAT DACA E SLUGA A Mafiei Financiare Globale.
Publicat Miercuri, 16 septembrie 2015
+Răspunde
FLORIN S.
+17
Dupa parerea mea,daca reintroduc controalele la granite,vor avea pierderi economice importante,de ex. turism,trafic de marfa,deci pierderi economice,poluare in crestere datorita cresterii folosirii carburantilor in asteptare, cheltuieli pt. personalul care trebuie angajat sa faca controalele,plus logistica necesara,plus comunicatiile,etc. Cred ca la ora asta ,nici nu dispun de personalul necesar pt. activitatile specifice controlului la granite.Cred ca sunt amanintari in vant, spuse de oftica pt. ca ce sa vezi, au cei din est pretentii,aia de mana a doua si a treia,dupa cum ne privesc.
Publicat Marţi, 15 septembrie 2015
+Răspunde
Mihaill
-33
Eu cred ca adio Merkel se potriveste mai bine!
Publicat Marţi, 15 septembrie 2015
+Răspunde
Csaba
+32
Tja, ce zic aia si ce inteleg acei specialisti români trimisi in deplasare la Bruxelles. De fapt sa vorbit ca momentan ramin valabile cotele optionale, asil pot cere emigrantii in tara europeana in care au pus prima data piciorul, nu in aceea in care sunt inregistrati prima data. Controale de persoane la granita nu inseamna ca sa eliminat unilateral acordul schengen sau libera deplasare prin spatiul schengen. Controale de persoane la granita inseamna ca un stat din EU poate alege sa stie cine intra si cine iese de pe teritoriul lui, controalele avind o limita de 10 zile si poate fi extins maxim pina la 6 luni (ca exemplu Norvegia cind a fost o amentiraea terorista), si poate fi argumentat in cazul in care este afectata direct siguranta si stabilitatea sociala a tarii respective. Si aici, Ungaria ca stat mebru, are problema ca tori cei ce au pus primul pas pe teritoriu european au intrat pe la ei. De aceea au si creat repede o lege ce prevede ca cine intra fara forme legale in Ungaria face puscarie, probabil ca li se ofera apoi posibilitatea imigrantilor respectivi sa paraseasac voluntar ungaria si spatiul european ca sa evite inchisoarea ce poate tine pina la 5 ani. Oare specialistii romani dein Bruxelles au auzit si informatiile astea? Totul poate fi verificat si din presa germana si din presa maghiara, deoarece nu exista versiuni cind e vorba de informatii obiective. Felul in care se vehiculeaza informatiile prin presa romaneasca imi aduce aminte de povestea cu drobul de sare si povestea cu capra vecinului.
Publicat Marţi, 15 septembrie 2015
+Răspunde
Mihaill @ Csaba
+1
De ce citesti tu ''cotidianul'' daca nu stii limba romana?
Publicat Marţi, 15 septembrie 2015
+Răspunde
Ivo @ Csaba
+5
@Mihaill , Stimabile domn Mihaill , asi avea o simpla intrebare la dvs., avetit toti boii acasa?
Publicat Marţi, 15 septembrie 2015
+Răspunde
Cata
+3
ba Germania are dreptul sa vorbeasca! bineinteles! nici evreii nu mai au dreptul sa deschida gura pt ca ei au creat comunismul si au lichidat zeci de milioane de oameni nevinovati! pe acest principiu, tu @Nicu Cohen ar trebui sa taci din gura! Sau sa accepti ca vina este individuala iar cei care azi traiesc in Germania in proportie de 99% nu au nimic de-a face cu razboiul/masacrele pe care le incriminezi. Asa cum eu nu te consider pe tine vinovat de crimele comunismului. Mai usor cu vinile puse in circa popoarelor ca nu e cazul!
Publicat Marţi, 15 septembrie 2015
+Răspunde
Solutia perfecta si nu ne mai facem
-6
... de ras in lumea asta.... Eu in locul doamnei cancelar Merkel, pentru romani , as reintroduce vizele maximal cu drept de sedere 30 de zile si minimum 3.000 Euro cash ca dovada ca se poate intretine o luna.
Publicat Luni, 14 septembrie 2015
+Răspunde
Santa Klaus
+6
E, ...Acuma-i atunci, Retelele securiste de prostituate si de cersetori nu vor mai produce. Ce sa te faci natie tembela ? De unde mai scoti profitul nerusinat de investit in droguri si arme ?
Publicat Luni, 14 septembrie 2015
+Răspunde
un dac
+11
Ma mictionez pe circulatia voastra! Sa vindeti mizeriile de produse in siria!Sau la rusi!
Publicat Luni, 14 septembrie 2015
+Răspunde
@Nic & Diana
-12
Nic, Diana duceti-va urgent la doctorul de cap ! ( cel plasat peste gat daca gaditi ceva din el ) ! Sunteti specimene ce trebuiesc interzise de Cotidianul. Dar Diana , te asigur ca in Germania vor ramane cei capabili iar in Romania vor veni cei ce ni se aseanana : lenti, puturosi, furaciosi si mincinosi ca voi !
Publicat Luni, 14 septembrie 2015
+Răspunde
RAPID - AS Berceni 0 - 11
+1
@Zic si eu ! Perfect redat dar tot ai uitat ceva important : spre diferenta de moldovenii de peste Prut, romanul iese in fata Guvernului si danseaza pinguinul ....
Publicat Luni, 14 septembrie 2015
+Răspunde
Recomandate
Primării cu lampa mică
Publicat acum 21 ore şi 15 minute
Paul Stănescu, o nouă vulnerabilitate pentru PSD
Publicat acum 23 ore şi 34 minute
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 23 ore şi 49 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 38 minute