×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 00:26
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Despre libertatea de opinie
Cum se distruge cartea intitulată Un președinte împotriva României

Orice om care scrie ajunge într-o zi (bună sau rea) să simtă nevoia de a aduna textele pe care le-a răspîndit ici şi colo între coperţile unei cărţi. E nu numai un mod de a-şi rîndui astfel producţia, ci şi o încercare – iluzorie, desigur – de a înşela timpul.

Am scris o serie de articole şi cronici de-a lungul „deceniului Băsescu” – şi sînt gata să recunosc că nu am acordat nici o simpatie, nici o indulgenţă marinarului din dealul Cotrocenilor. Ca spectator angajat – pentru a folosi expresia lui Raymond Aron – nu aveam vreun motiv să gîndesc şi să scriu altfel sau altceva. În aceeaşi stare de spirit am scris în acea perioadă şi despre grupul aşa-zişilor intelectuali prezidenţiali.

Acum un an, cînd se termina mandatul lui Traian Băsescu, am pus cap la cap aceste texte, aşezînd înaintea lor cîteva rînduri în care spuneam eventualului cititor că ele constituie nu atît o cronică a preşedinţiei lui, ci mai degrabă consemnarea furiilor şi dezgusturilor mele din acea perioadă.

Multă vreme, căutarea unui editor n-a dus la nimic. Nu eram refuzat, dar – mult mai subtil şi totodată mai laş – nu mi se răspundea. Cunosc bine procedeul. N-a fost inventat în România, dar i s-au descoperit repede avantajele şi, imediat după redobîndirea unei libertăţi de exprimare de care nu oricine trebuia să se bucure, s-a procedat la importarea lui.

Abia pe 22 septembrie, scriindu-i directorului Editurii Cartier de la Chişinău, am primit un răspuns a cărui promptitudine m-a uimit. Îmi promitea că va citi manuscrisul şi că-mi va comunica verdictul. După doar trei zile primeam un nou mesaj: „Am văzut manuscrisul. Îl apreciez. (Aţi avut admiraţia mea şi până la 1989).” S-au stabilit condiţiile editării şi am semnat contractul.

După aceea, lucrurile au mers foarte repede. Pe 26 octombrie, macheta era făcută, iar redactorul-şef al editurii, dl Emanuel Galaicu-Păun, îmi scria: „A fost o încântare să vă citesc!” Totul părea să fie făcut pentru ca volumul să poată fi prezentat la Tîrgul de carte Gaudeamus. De comun acord cu editura, i se alesese titlul Un preşedinte împotriva României. Cînd, pe 11 noiembrie, dl Erizanu mi-a scris pentru a mă anunţa că primise cartea de la tipografie, i-am răspuns: „Mi se pare firesc să vă adresez mulţumirile mele. Vă felicit pentru felul în care aţi lucrat.” Urmarea n-a mai avut de ce să-mi producă vreun entuziasm.

Miercuri, la nici o oră după deschiderea Tîrgului Gaudeamus, un redactor de la TVR, ştiind de apariţia cărţii, s-a dus s-o cumpere la standul Editurii Cartier. Nevăzînd-o nicăieri, a cerut un exemplar. După o mică ezitare, i s-a înmînat unul extras de sub tejghea. În aceeaşi zi, un alt cumpărător, după ce şi-a primit cartea scoasă tot de la ascunzătoare, a întrebat cînd va putea fi găsită în librării. I s-a răspuns că asta nu se va întîmpla niciodată. Lucrurile deveneau interesante.

Joi, situaţia a rămas neschimbată. Cartea mea intrase de-a binelea în clandestinitate. I-am scris dlui Galaicu-Păun, întrebîndu-l de ce sînt condamnat la un astfel de regim, dar nu mi-a răspuns. În nici o lună, de la „A fost o încântare să vă citesc!” am trecut la statutul de persona non grata.

Vineri, la fel. Dar, totuşi, au apărut unele precizări. Cînd o cumpărătoare a întrebat de ce cartea e ascunsă, i s-a răspuns că e o decizie a editurii. Puţin mai tîrziu, la o întrebare similară, un domn aflat acolo şi-a arătat furia faţă de mine: „Cum îşi permite să se lege de cei mai mari intelectuali ai ţării?” Şi a adăugat: „Publicarea acestei cărţi a fost o greşeală.” Nimic nu putea fi mai semnificativ.

Scriu aceste rînduri vineri după-masă. La standul Editurii Cartier cartea mea e tot sub obroc si, fără îndoială, acolo va muri înainte să se fi născut cu adevărat. Nu-mi rămîne decît să mă întreb ce s-a întîmplat. Nu pot să cred că amabilitatea dlor Erizanu şi Galaicu-Păun n-a fost decît o mascaradă în spatele căreia se pregătea omorîrea cărţii pe care le-o propusesem spre editare. Nu cred că o ciudată perversitate îi face să ţină ascunsă o carte la care au lucrat şi despre care mi-au arătat că au o părere bună.

Cred, mai degrabă, că în ultimul moment li s-a spus că au greşit, că au tipărit o carte ticăloasă care nu merită să existe. Fără nici o intenţie de a dramatiza, pot să afirm că volumul Un preşedinte împotriva României, publicat la Editura Cartier în noiembrie 2015, face în momentul de faţă obiectul unei cenzuri. Nu ştiu cine a hotărît-o, dar pot să bănuiesc. Şi, în orice caz, ştiu de ce s-a luat această hotărîre, pe care n-o pot califica decît drept mizerabilă.

Nu-mi place să renunţ, să mă dau bătut. Această carte – chiar dacă îi va enerva pe unii, sau tocmai pentru că îi va enerva – o să trăiască. Voi cere Editurii Cartier anularea contractului care ne leagă pentru o perioadă de cinci ani, chiar dacă această cerere va trebui să treacă prin justiţie. Apoi, voi căuta un editor mai puţin susceptibil de a se lăsa intimidat. Nu e o ambiţie de autor. E o chestiune de principiu: aspiraţia legitimă de a-mi vedea respectat dreptul la opinie.

Radu PortocalăPublicat Vineri, 20 noiembrie 2015
15078
 | 59
 | 50
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Larian
0
Vad ca mai multi pun pe-aici aceeasi intrebare, dar nimeni nu raspunde: UNDE, CAND, SAU CUM MAI PUTEM CUMPARA ACEASTA CARTE????
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Dana Florentina
0
Buna ziua tuturor, As dori sa stiu daca se mai poate achizitiona cartea de undeva. Va multumesc anticipat!
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
Observator
+1
Indignarea si insistenta sint deplin justificate. Este intr-adevar o chestiune de principiu: respectarea in fapt a dreptului la opinie al jurnalistului precum si a dreptului cititorului la informatie.
Publicat Miercuri, 02 decembrie 2015
+Răspunde
Adrian
+3
Domnule Portocala, V-am citit articolele din Cotidianul si le-am apreciat. Nu descurajati. Cartea d-voastra este pretioasa si intereseaza chiar mai mult acum cind este supusa cenzurii. Cititorii vor continua sa creada si sa astepte opiniile d-voastra. Va doresc succes!
Publicat Duminică, 29 noiembrie 2015
+Răspunde
Arghirescu
+1
Aşa este! Nu am reuşit la revoluţie. Revoluţia lui Iliescu a fost un eşec al României. Murim "călcaţi pe cap" de comunişti. A murit orice speranţă pentru România domnule Portocală.
Publicat Vineri, 27 noiembrie 2015
+Răspunde
gabi
+3
Intrebare pentru dl. Radu Portocala: De ce n-a sustinut el cu sponsorii tiparirea cartii, ca sa nu mai depinda de bunavointa sau reaua vointa a unei edituri sau a alteia? 95% din scriitorii romani isi sustin financiar singurei cartile iar editurile le pun cartile in brate. La Chisinau inca preturile sunt mai mici decat in Romania - si cine nu vrea banii jos, puteti sa-mi spuneti? Si ma rog frumos, chiar n-a gasit in Romania o editura din cele peste cinci mii (5000!!!) care sa-l tipareasca? Haida-de! Posibila explicatie a cenzurii: base e pe blockstart pentru alegerile de la anul si serviciile nu-l vor scos de pe sine cu nimic, nu trebuie atins in perioada asta nici cu o floare!
Publicat Marţi, 24 noiembrie 2015
+Răspunde
Valy
+4
Am trimis comanda la editura..vreau neaparat si eu sa citesc aceasta carte. Revin cu amanunte daca o sa imi raspunda cei de la editura.
Publicat Marţi, 24 noiembrie 2015
+Răspunde
Dan
+3
Anuntati ambasadele , ONU , NATO si UNICEF, crima impotriva statului de drept aoleoooooo!!!!! Carte antieuropeana ! D-le general Vlad luati atitudine ce naiba, nu se mai poate cu asemenea defaimari !!!
Publicat Marţi, 24 noiembrie 2015
+Răspunde
David
-8
Am cumparat asa zisa carte cu titlu jurnalistic. Sunt de fapt articole publicate in ziarul ZIUA, pana in anul 2010 , sub semnatura Radu Portocala. Asa zia carte poarta un titlu mincinos. Corect era sa se numeasca "Culegere de articole din ziarul Ziua" pentru corecta informare al cititorilor. Punand titlul " Un presedinte impotriva Romaniei" mintiti cu buna stiinta cititorul . Sunt articole depasite de vreme sau mai exact spus vindeti un produs cu termen de garantie depasit. Probabil editura stia de aceasta minciuna si de aici retinerea lor. Domnule Portocala , lumea incepe sa se schimbe in aceasta tara. Nu mai vrea scandal, iar eu personal am cumparat cartea fiind dus in eroare de titlul "pompos" Rusine domnule jurnalist.
Publicat Marţi, 24 noiembrie 2015
+Răspunde
cumparatorul norocos @ David
+1
Va felicit pentru rapiditatea cu care ati cumparat cartea si sper ca nu era coada prea mare la librarie.. Daca totusi va necajeste,cred ca autorul ar fi bucuros sa o rascumpere.Nu ca ar fi rapita,ci doar cenzurata in cel mai delicat stil cu putinta. Oricum,un om fin ca domnia voastra nu cred ca nu recunoaste acest lucru clar pentru toti romanii. Ma intreb daca regimul de dinaintea actualului regim ar fi facut ceva mai bine impotriva unei carti. Multa fericire personala va doresc .
Publicat Joi, 10 decembrie 2015
+Răspunde
Titel
+2
Stimate Domn, va indic sa publicati cartea pe Internet in format .pdf si sa urmariti ca "acoperitii" sa nu o stearga. La fel ii rog si pe cei care au reusit sa isi procure un exemplar al cartii - faceti tot posibilul ca aceasta carte sa ajunga pe net si sa fie citita de cat mai multi !!!!!!! Felicitari, d-le Portocala !!! Se pare ca le-ati bagat spaima in oase! Cu stima, TI
Publicat Marţi, 24 noiembrie 2015
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017