×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 10:10
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Previziunile redacției Financial Times
Lumea în 2016

Financial Times continuă tradiția previziunilor pentru anul ce vine, iar o privire retrospectivă arată că estimările jurnaliștilor britanici s-au dovedit mai tot timpul cât se poate de corecte. Prăbușirea prețului petrolului, politica Băncii Centrale Europene și faptul c Putin nu va mai enexa teritorii au fost previziunile de la finalul anului 2014 confirmate în anul ce a trecut.

Iată cum văd anul 2016 jurnaliștii publicației economice britanice.

Va câștiga Hillary Cliton alegerile prezidențiale din SUA?

Da. Vor fi niște alegeri cu suișuri și coborâșuri iar cele mai urâte amintiri ce-i vor rămâne lui Hillary Clinton vor fi cele ale acuzelor ce-i vor fi aduse de republicanul Ted Cruz legate de caracterul ei și de slăbiciunea de care a dat dovadă în fața dușmanilor Americii. O mare parte din electorat va vedea în Clinton simbolul a tot ce este greșit și corupt în America de azi. Dar alegerile se câștigă la centru sau la ce a rămas din linia de centru în politica americană, iar Cruz va fi mult prea spre dreapta pentru alegătorul de la centru. În ciuda sondajelor care o dau la o distanță supărător de mică de Cruz, Clinton va câștiga categoric. Democrații vor redeveni majoritari în Senat. Însă Clinton își va începe mandatul într-o atmosferă foarte polarizata. Si nu va avea parte de o lună de miere.

Va părăsi Marea Britanie UE în urma referendumului din 2016?

Nu. Britaicii vor vota pentru a rămâne în UE. Nu vor fi entuziasmați, dar vor vota în spiritul bunului simț care a prevalat în ultima vreme în Marea Britanie. Să lăsăm deoprate argumenele tehnice prin care premierul David Cameron încearcă să obțină o poziție mai bună pentru Marea Britanie în ce privește tratatele UE sau investitiile și schimburile comerciale mai mari. În cele din urmă, britanicii vor alege între logica calmă a fostului premier John Major si populismul UKIP, condus de Nigel Farage. Dacă nu câștigă logica lui John Major, atunci înseamnă că Marea Britanie va trăi vremuri tulburi.

Va rămâne Bashar al-Assad la putere în 2016?

Da. Assad va rămâne președintele de jure al Siriei în 2016, chiar dacă în realitate a fost redus la statutul unui lider războinic și nu mai este un șef de stat cu adevărat. A fost ridicat din punct de vedere militar de intervenția Rusiei care i-a lovit pe rebeli. Din punct de vedere politic, planul ruso-american din ultimele săptămâni prevede o tranziție de 18 luni. Chira daca procesul de pace va începe să câștige teren, Assad va face tot ce este posibil pentru a ramane la putere la Damasc.

Va ajunge cel puțin un stat membru G20 să ceară ajutorul FMI în 2016?

Da. Niciun stat dezvoltat membru al G20 nu va avea nevoie de un plan de salvare. Se poate doar ca Italia să ajungă în această situație, din cauza datoriei publice. Însă Banca Centrala Europeană o va sprijini și o va proteja.

G20 are zece economii emergente. Unele se confruntă cu scăderea prețurilor la produsele de export (Argentina, Rusia și Arabia Saudită sunt principalele exemple). Unele au deficite mari de cont curent (Arabia Saudită, alături de Brazilia și Africa de Sud). India și Africa de Sud au deficite fiscale mari. Altele, precum Brazilia, au deficite mai reduse, însă o datorie publică mare. Țările care sunt pe roșu la toate capitolele sunt Brazilia, Argentina și Africa de Sud. Supuse unor presiuni, aceste țări au schimbat recent miniștrii de Finanțe. Argentina are un nou guvern care promite o nouă abordare. FMI e pregătit. Va avea nevoie cel puțin unul dintre aceste state de un ajutor? Se pare că da.

Președinta Braziliei va fi demisă până la începerea Jocurilor Olimpice de la Rio?

Nu. Însă va fi pe muchie. Deocamdată, Dilma Rousseff are probabil suficient sprijin in Congres pentru a opri procesul de destituire. Însă cu cât trece timpul, cu atât recesiunea Braziliei se va accentua și sprijinul politic se va reduce. Procesul de destituire, chiar daca Camera Reprezentanților votează în favoarea sa, nu va începe decât pe 10 februarie. Procesul este complex și durează 180 de zile, iar Rousseff ar putea fi demisă abia în august. Aceasta ar fi după începerea Olimpiadei, pe 5 august.

Va mai fi Angela Merkel cancelar al Germaniei la finalul lui 2016?

Nu. Deși 2015 s-a terminat bine pentru Merkel, care a fost ovaționată la Conferința Uniunii Creștin Democrate, la finalul lui 2016 nu va mai fi cancelar. Aplauzele primite au parut o dovada că poziția sa este sigură – în ciuda presiunii cauzate de sosirea în Germania a peste un milion de refugiati. Însa doamna Merkel a promis să reducă fluxul de refugiați în 2016, iar acest lucru pare irealizabil, având în vedere că imigranții disperați continuă să vină, ajutați de traficanți.

Cine va câștiga Campionatul European de Fotbal din 2016?

Belgia. Este cea mai bună echipa din lume, potrivit clasamentului FIFA. Coeficientul este poate peste valoarea reală a echipei Belgiei, dar nu cu mult. Printr-un sistem bun de antrenament și scouting și printr-o politică foarte liberală de naturalizare a imigranților, această mică țară a produs un val de jucători de elită. Belgia poate alinia un trident ofensiv Eden Hazard, Kevin de Bruyne și Romelu Lukaku, staruri din Premier League a căror valoare ar ajunge la 150 de milioane de lire sterline. Echipa Germaniei este mai călită, cea a spaniei este mai unită, dar Belgia are de partea sa tehnica de calitate. Cu Franța în calitate de gazda, mai există și avantajul afinității.

Va diminua China valoarea yuanului?

Da. China are motive să mențină yuanul stabil în raport cu dolarul in 2016 – are excedent comercial mare și rezerve mari de valută, precum și dorința de a arăta lumii că yuanul cel roșu este o valută de încredere. Yuanul se poate deprecia până la 7 yuani pentru un dolar, față 6,48 în acest moment. Economia chineză se pare că va avea nevoie de două reduceri succesive ale dobânzii in 2016. Aceasta ar trebui să oprească scurgerea de capital din China, fapt care ar pune presiune pe monedă. Traiectoria yuanului nu va fi una lină. S-ar putea să fie cel mai volatil an pentru moneda chineză.

Vor concura atleții ruși la Olimpiada din 2016?

Da. Nu există voința politica pentru a pedepsi Rusia pentru că ar fi reînviat politica sovietica a dopajului. În urmă cu o lună, Rusia a devenit prima țară din istorie pasibilă să fie exclusa sine die din competițiile atletice, până când va dovedi că sportivii săi sunt curați. Dar Moscova și Vestul doresc să minimalizeze dezvăluirile unui raport independent despre cele mai rele lucruri pe care le-a văzut lumea sportivă. Pentru a participa la Rio, Moscova va trebui să demită toți oficialii implicați în programul de dopaj, să rezolve toate cazurile, să înceapă o investigație pe tema culturii dopajului și să demonstreze că s-a schimbat. Rușii spun că toate astea le vor lua trei luni.

Se va prăbuși vânzarea mașinilor diesel în Europa?

Da.Clienții din Europa nu mai erau oricum într-atât de îndrăgostiți de motoarele Diesel, iar dezvăluirile din toamna despre cum a instalat VW un program care să păcăleasca testele de emisii la 11 milioane de mașini nu va face decât să accentueze declinul vânzarilor. Apogeul vânzarilor de motoare diesel a fost de 55% din total în Europa și a fost atins în 2010. Însă în Franța au scăzut repede după încetarea politicii de subvenționare și odată cu îngrijorările legate de impactul asupra mediului. VW este un jucător mare pe piata mașinilor Diesel, iar vânzările sale au scăzut cu 20% în noiembrie pe piețele relevante, după scandal. În 2016, cota vânzărilor de masini diesel va scădea într-atât de mult încât va afecta întreaga piață auto.

Petrolul va depăși 50 de dolari barilul la finalul lui 2016?

Da. În 2015 piața petrolului a fost foarte dură cu cei care credeau într-o revenire a prețului după prăbușirea din 2014. Tenacitatea industriei americane a gazelor și petrolului de șist și sporirea producției în Irak și Arabia Saudită au dus la înecarea lumii în petrol. În 2016, ridicarea sancțiunilor impuse Iranului va aduce și mai mult petrol pe piață. Însă problemele financiare ale producătorilor de petrol îi vor face să renunțe la o serie de proiecte de exploatare, iar aceasta va reduce din producție și impactul va fi vizibil. Petrolul Brent sub 50 de dolari este prea ieftin pentru a permite investiții în noi foraje necesare pentru a satisface o cerere ce va deveni mai mare. Dacă economia globală nu intră din nou în recesiune, este foarte probabil ca prețul petrolului să se îndrepte către niveluri mai sustenabile.

(R.C.)Publicat Vineri, 01 ianuarie 2016
4889
 | 13
 | 19
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
c.g.
+2
Dupa ce SUA a experimentat in doua mandate un Presedinte mai brunet asa, sa experimenteze si o femeie Presedinte, care a fost Prima Doamna doua mandate deoarece sotul sau a fost Presedinte! Nu cred ca o femeie poate sa ajunga in functia de la Casa Alba probabil ca SUA nu este pregatita ca o femeie sa fie in functia cea mai inalta in stat ! p.s.-merge in Brazilia,Argentina, dar nu cred ca se potreiveste pentru SUA, sa vedem zice orbul, sa auzim zice surdul !
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
*?*
+3
Harpie desfigurată de ură!
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
Dr Copy Paste
+6
Basescu ramane, dupa un intreg an, Alba ca Zapada. Un talent de veritabil prestidigitator care isi manuieste, mai departe, papusile. Restul este butaforie. Aripile lui Traian Basescu, care nu sunt altceva decat expresia unor grupuri ilegitime de interese care au pus stapanire pe Romania si care, intr-un singur cuvant, se numesc “sistem”, nu vor fi retezate decat atunci cand: Va fi schimbata conducerea operativa a tuturor serviciilor secrete. Va fi schimbata conducerea DNA. Va fi schimbata intreaga conducere a Inaltei Curti. Vor fi facute schimbarile necesare in CSM.
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Naivul-Îngrijorat
+18
O muiere agresivă, cu pumnii strânşi, cu masca acră, încreţită şi încrâncenată, trufaşă, sfidătoare, înfumurată a lui Soros pe faţă, asta-i emblema Americii?! A viitorului omenirii?! Şi-apoi de ce-o ţineţi obsedant pe pagina Cotidianului, că doar... n-o alegem noi?!... Nici americanii.
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
o fi @ Naivul-Îngrijorat
+5
aleasa lui RC...
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Fachiu
+17
Tot ce sper e ca vita aia de Clinton sa nu castige, altfel vom aveam o Merkel 2.0!
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Sase 66 @ Fachiu
+7
Nicio speranta, tot ce e rau, nu piere!
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
+8
Hitlery n-are sa fie presedinta. Ca doar n-are sa-i serveasca planetei spectacolul "mortii" (si-nca-ntr-un grajd în Pakistan) unui Ben Laden inexitent (se stie ca "raposatu'"-i agent al CIA, erou princial al unui film stiintifico-fantastic în care n-a jucat ... ), si care spectacol, film de groaza, si-nca si difuzat la ore la care-l puteau privi si copiii, ea si Obama-catastrofa-l urmareau cu tot entuziasmul la ... TV de parc- aventuri în epoca de piatra sau cu James Bond, cu 007, care, fiindca era vorba de ben Laden, se procopsise , vreo câteva minute, cu indicativul 008 ... la 80 de ani de care se-apropie, tipa n-are nici o sansa la Hollywood, singurul loc unde-ar fi putut s-aiba-un rol ...ca la Tripoli, n-o lasa anchetatorii mortii ambasadorului american ... ca lui Hitlery-i plac fastele de la Casa Alba, asta-i altceva, numai ca si-n privinta asta, mai bine-ar întreba-o pe Monica (Lewinski), vedeta, în timp ce madam nu era decât camerista, de parca la Sofitel, cu DSK pe post de Clinton ...
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
oricine cineva
+9
Pai, nu era Jeff Bush candidat la prezidentiale|? Unde a disparut, doar nu l-or luat extraterestrii sa il faca prezidel in Cosmos? Apoi madama aceasta nu era de murit cu o tumora imensa sub crestetul dumneaei? Deja se schimbara jocurile de cand cetii astea prin presa dv?
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Alcibiade.
+8
Hilary Clinton nu va fi aleasa Presedinte, e posibil nici sa nu candideze, dar nici Cruz, va apare altcineva. In rest toate celelate previziuni mi se par plauzibile a se intampla astfel dupa cum au fost pronosticate.
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Mina @ Alcibiade.
+11
Clinton nu va fi aleasa, asa e, dar va fi PUSA presedinte.Reteta e patentata.Este marioneta perfecta de care oculta are nevoie in incercarile ei de a arunca lumea in aer, daca din ruine si suferinte se mai poate scoate un ce profit.
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Lucifer
+5
Singura obiecție este cea cu D-na Clinton.Nu cred că va ajunge prședintă,este prea în vârstă și are multe bube în cap.Pentru România nu ar fi bine,oricând este posibil ca democrații americani să se alieze cu Putin precum altădată democratul Roosvelt și comunistul Stalin;pentru România nu a fost bine nici atunci și nu va fi bine nici acum.
Publicat Vineri, 01 ianuarie 2016
+Răspunde
Ivan Turbincă @ Lucifer
+1
și ce propuneri ai ?
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Si daca @ Lucifer
0
ai, ce?
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Leone
+1
Pariez ca Merkel va ramane cancelar si in 2016. Clinton nu va castiga alegerile prezidentiale in USA. Iar Franta va castiga campionatul european.
Publicat Vineri, 01 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017