×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 04:40
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Gândirea categorică a liderilor de la Ankara nu se poate împăca cu dreptul internațional
Când imperialismul rus se intersectează cu iluziile grandorii otomane

Într-un discurs din 2012, premierul turc Ahmed Davutoglu, pe atunci ministru de Externe, a spus că zilele regimului sirian condus de Bashar al-Assad sunt numărate și că acesta va fi dat jos în câteva săptămâni sau luni. După aproape trei ani și jumătate, Assad este încă la putere, iar Davutoglu ține discurs emoționant după discurs emoționant despre soarta Siriei”, scrie pentru gatestoneinstitute.org Burak Bekdil, jurnalist la cotidianul secular Hurriyet, critic la adresa regimului Erdogan.

Turcia nu a reușit să conceapă o politică credibilă față de Siria iar acest lucru îi neliniștește pe liderii de la Ankara. Atât Davutoglu, cât și presedintele Recep Tayyip Erdogan au adoptat recent o retorică mai agresivă, dar mai puțin convingătoare, față de Siria. Noua retorică conține multe aspecte ale gândirii sunnite, amestecate cu iluzia măreției otomane.

Pe 22 decembrie, Davutoglu a declarat că ”teritoriul sirian nu este și nu va fi parte a scopurilor imperialiste ale Rusiei”. Este o ușurare să aflăm asta! Totodată, Davutoglu ar fi putut fi mai direct și mai onest și să spună că Siria nu face parte din țelurile imperialiste ale Rusiei, pentru că Ankara dorește ca ea să facă parte din țelurile pro-sunnite și neo-otomane ale Turciei.

Este evident că preocuparea lui Davutoglu nu este aceea ca un teritoriu vecin devine teatru de război sau aceea că războiul servește scopurilor imperialiste ale unei alte națiuni. Îngrijorarea sa este că teritoriul vecin ar putea deveni un teatru de război care să servească scopurilor imperialiste pro-șiite.

”Care este baza prezenței Rusiei în Siria?”, a întrebat Davutoglu. Rușii ar putea răspunde acestei întrebări: ”Lupta împotriva terorismului, în general, și împotriva ISIS, în special”.

Dar Davutoglu susține că Rusia lovește mai mult ”moderații” (a se citi criminali jihadiști, pentru a nu-i confunda cu barbarii care decapitează oamenii și apoi publică imaginile). Traducerea: Rusia lovește mai multe ținte islamiste și mai puține ținte ale ISIS.

O întrebare legitimă pentru premierul Turciei ar putea fi: Care este baza prezenței în Turcia a ”moderaților” islamiști – mai ales că știm că majoritatea luptătorilor ”moderați” nu sunt nici măcar sirieni. Potrivit poliției din Turcia, ei sunt în special uiguri din China, europeni și chiar unul din Trinidad Tobago.

Oare baza prezenței lor in Turcia să fie una religioasă? Ar putea premierul Davutoglu să spună Rusiei că ”moderații” sunt musulmani, iar Rusia nu este musulmană? Însă, pe această logică, ne-am putea întreba: ”Care este baza loviturilor aeriene ale coaliției conduse de SUA?”. De când sunt musulmani americanii, britanicii, francezii și germanii?

În gândirea turcă există o singură diferență între prezența Rusiei nemusulmane în Siria și prezenta aliaților nemusulmani în Siria – rușii nemusulmani amenință dezvoltarea în Levant a conflictului sectar pro-sunnit, pe când prezența aliaților nemusulmani ar putea să favorizeze acest conflict pro-sunnit. De aici și obiecțiile selective ale Turciei legate de actorii nemusulmani din Siria.

În 2015, președintele Erdogan a spus că nu înțelege ce face Rusia în Siria, din moment ce ”nu are granița cu Siria”. Potrivit acestei logici, Turcia nu ar trebui să facă nimic în teritoriile palestiniene, în Somalia, Egipt, Pakistan, Afganistan sau în orice alta țară cu care nu se învecinează și în care s-au manifestat impulsurile sale neo-otomane în ultimii ani. Potrivit acestei logici, Turcia ar trebui să protesteze împotriva oricărei intervenții în Siria a unei țări nemusulmane și, totodată, împotriva oricarei intervenții a unei țări ce nu se învecinează cu Siria, printre care Qatar sau Arabia Saudită.

În concepția imperială și nerealistă turcească, doar Turcia și țările care au ambiții regionale convergente cu cele ale Turciei pot avea dreptul de a modela sau remodela fostele teritorii otomane.

Asemenea gândire categorică nu se poate împăca cu dreptul internațional. Turcii și ambitiile lor imperiale au fost deja respinși de către Libia, Tunisia, Egipt, Liban, Siria și Irak. Iar aceste ambiții nu sunt binevenite în niciun fost teritoriu otoman care se află la vest de Turcia. Dar dacă, așa cum sunt programați să creadă islamiștii turci, ”legăturile istorice și geografice” dau drept unei țări străine să modeleze politica altei țări, atunci ce justificare mai bună pot avea rușii pentru politica lor post-imperială din Crimeea?

Când au câte un moment în care sunt distrași de la războaiele lor împotriva valorilor occidentale, a Vestului, împotriva Israelului, a evreilor sau a infidelilor, atunci islamiștii sunniți și șiiți din Orientul Mijlociu încep să poarte direct sau prin interpuși războaie subtile (dar nu atât de subtile pe cât cred ei) și ingenioase (dar nu atât de ingenioase pe cât cred ei). Și se acuză unii pe alții că promovează politici sectare. Liderii Turciei nu fac excepție.

(R.C.)Publicat Vineri, 01 ianuarie 2016
4460
 | 18
 | 18
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Santa Klaus
0
Sunteti imbecili. Nu e vorba de niciuna. Nici de "imperilaism rus", nici de "grandoare otomana". Cine are ceva la mansarda vede si intelege ce se intampla. La ora asta Rusia e amenintata. NATO, prin unicul executant amrica, instaleaza arme si baze militare cat mai aproape de granita cu rusul, in ciuda tartatelor existente. IATO prin turcia e pus sa instige. E pus sa bage batzul prin gard. Rusia a devenit teritoriu de vanat. Un spatiu prea mare penru unpopor mic. America ca distrugator al planetei are la randul ei pretentii de poluare si de spatiu virgin. Aici vine rolul turciei de a mari miza. De a cere admitere in UE si de a dobora avioane rusesti. E clar intentia si e foarte periculoasa desfasurarea. Lumea ar trebui sa fie treaza si sa nu permita agresiuni, de nici un fel. Mai ales romania si polonia ar tebui sa-si vada altfel de interese.
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
Wolf @ Santa Klaus
0
Subscriu analizei dv.
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
bogdan
+1
imperialism rusesc? bai aia de la r.c. ati capiat asa de rau la inceput de an? sub denumirea r.c. redactia cotidianul pentr astia de pe blog care nu inteleg, se emit pareri in numele cotidianului. interesant cum se ocoleste imperialismul adevarat american. oare americanii nu sunt de atatia ani prezenti in siria incercand fara succes sa dea jos regimul actual? ii sprijina prin armament, logistica si bani oe cei care lupta contra regimuui sirian asa cum au facut in ultimii ani peste tot in orient sau nordul africii. se uita usor cum au nenorocit o gramada de tari sub mantia luptei pentru democratie. uitam usor cum au facut praf afganistanul, irakul, egiptul, libia etc cum au data jos "dicatatorii" permitand instalarea la conducere a gastilor de extremisti musulmani! si pe langa ei, imperialistii americani care se considera jandarmul mondial si care intra pe fata sau subversiv acolo unde vor muschii lor, iata ca apar si turcaletii islamisti, sa nu uitam lucrul asta, care isi baga si ei coada peste tot. ne facem ca nu vedem cum islamismul este finantat si inarmat de statele cu conducere islamista, indiferent daca sunt suniti sau siiti, de la turci, iran, arabia saudita qatar etc. iar noi citim de la pupincuristi despre "dictatoti" sau "imperialismul" rusesc. cateodata propapganda asta prinde la cei spalati pe creier de "valorile" culturii occidentale. mai precis sunt spalati pe creier de mass media pupincurista platita de marele licurici in care toti sunt rai doar americanii sunt "de bine". cred ca nu exista dobitoci si pe site-ul asta care sa scrie ca sunt pro-rus, pro-putin sau mai stiu eu ce tampenie asa cum pam vazut ca se procedeaza pe blogul pupincuristului sef pro american securistul radu tudor unul din cei mai jegosi propagandisti , probabil platit pentru asta, asta fiind singura explicatie pentru jegosismul scrierilor lui pupincuriste.
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
radu
+11
Turcii n-ar fi atat de ingamfati daca nu ar fi fost incurajati (prosteste) de americani si , mai nou , de asa-zisii „lideri” i UE!SUA are interese strategice istorice in Turcia, numai ca se fac ca nu vad alunecarea spre fundamentalism islamic al guvernarii turce.Europenii sunt si mai natarai , cred ca mituind Turcia cu mirajul aderarii la UE si cu bani pentru oprirea refugiatilor isi vor rezolva pe moment o problema acuta.Turcia are doar o „spoiala” occidentala , realitatea nefiind nicidecum cea din telenovelele turcesti.Puterea armatei ca factor de stabilitate scade pe zi ce trece si nu ar fi exclus sa vedem , in anii ce vin, conflicte interne cu grupari islamiste chiar pe teritoriul turc.Ar trebui inteles , odata pentru totdeauna, ca Turcia si tarile arabe nu pot fi niciodata parte a sistemului democratic occidental!Islamul ii opreste de la asta!
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Corneliu
+13
RC este de nelecuit in ce priveste limbile pe care le da sorosistilor interni si de peste Balta .
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
rxctps
+13
Ce nu înțeleg este ce are de-a face titlul pus de Cotidianul cu conținutul articolului?
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Krixus @ rxctps
+11
O intrebare si mai buna: ce are de-a face R.C. cu ziaristica? Raspuns: o trage prin cacao!
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Krixus
+21
Dar ce se intampla cand imperialismul american REAL (si nu cel rus inventat aici de un mercenar prost pregatit al tastaturii) se intersecteaza cu dorinta popoarelor de a trai libere??? A propos mercenar al tastaturii: D-l Klemm chiar nu gaseste in toata media romaneasca pe cineva mai inteligent, mai cunoscator al limbii romane si, pe cat posibil, si a uneia sau alteia dintre limbile de circulatie (inafara celei de pe portalurilre.md :-)? Americanii sunt cunoscuti pentru spiritul lor mercantil: dai un ban, da obtii ceva pentru el...
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Realistul
+14
Dar despre imperialismul nord american și iluziile grandorii imperiului roman al UE nu pomeniți nimic...
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
+7
pentru Cotidianul : voi ci Turcia aberati, si pe multe pagini (pe care mai bine le-ati fi lasat goale, era mai util pentru Pamântul pe are-l lasati fara materii prime).
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
c.g.
+32
Pt.Wolf.Domnule, SUA si Rusia sunt actori mondiale de prim rang, sunt puteri mondiale care de circa un secol sunt cam '' umar la umar '' ! Faptul ca suhoaiele, migurile f'urile si rachetele de ultima generatie ale celor doua puteri mondiale sunt prezente in Siria este o dovada a bipolaritati mondiale ! Treaba naspa in Lumea asta cam prost facuta este ce spune domnul John in comentariul domniei sale despre '' imperiile economice '' care cam pot sari anumite granite, pot inventa o golanie mondiala STATUL ISLAMIC, pot goli Siria de populatie ca asa vor muschii tarii Israel, pot impinge haitele islamiste in Europa cu scop sa dispara euro, U.E., crestinatatea europeana si in felul asta constient sau inconstient pot aprinde fitilul razboiul nr.3 mondial si atunci viata dispare de pe planeta asta deoarece continentul european este plin de ARME NUCLEARE iar crestinatatea europeana este cam pana in Muntii Urali deci cuprinde o felie sanatoasa din Rusia ! Oculta asta, sau '' imperiile astea financiare '' fara granite au garat haite islamiste acum 20-30-40-50- de ani in occident cu scop clar sa paraziteze tarile astea si sitemele lor sociale, au crescut vipere la sanul lor, care au facut carnagiul din Paris tin in zilele astea tari civilizate din U.E. practic in stare de asediu asta cam este realitatea necoafata din Lumea asta cam prost facuta ... ! Dumnezeu sa aiba in Paza Sa ROMANIA si poporul roman ,popoarele si tarile iubitoare de pace si viata !p.s.-Turcia este o putere regionala dar cred ca Presedintele Turciei este departe de calitatea de ''sultan '' este o caricatura de politician pe care cred ca turcii au sa-l rejecteze din functia asta ! O noapte cu bine !
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Suciu
+33
Foarte bun articol. Articol de referinta despre politica Turciei.
Publicat Vineri, 01 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017