×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 13:56
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Moartea clericului saudit, ecouri internaționale
Reacția UE și a SUA la execuțiile din Arabia Saudită

Uniunea Europeană a manifestat sâmbătă "serioase îngrijorări" după executarea de către Arabia Saudită a șeicului șiit Nimr Baqer al-Nimr, un cunoscut oponent al regimului sunit de la Riad, relatează AFP.

"Cazul specific al șeicului Nimr al-Nimr ridică serioase îngrijorări privind libertate de expresie și respectarea drepturilor civile și politice fundamentale, care trebuie menținute în toate cazurile, inclusiv în cadrul luptei împotriva terorismului. Acest caz are potențialul de a inflama și mai mult tensiunile sectare care au produs deja multe daune în regiune, cu consecințe periculoase", a apreciat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, într-un comunicat.

UE lansează un apel regatului saudit să "promoveze reconcilierea între diferitele comunități" care îl compun și cere tuturor părților să dea dovadă de 'reținere și de responsabilitate'.

Totodată, Mogherini reamintește "puternica opoziție" a Uniunii Europene față de pedeapsa capitală.

Reacția SUA

Execuția a clericului șiit Nimr Baqir al-Nimr, opozant al regimului sunit de la Riad, riscă "să exacerbeze tensiunile sectare în momentul când este urgent ca ele să fie reduse", consideră Departamentul de Stat al SUA, citat de agențiile de presă internaționale.

"Statele Unite îndeamnă guvernul Arabiei Saudite să permită exprimarea disidenței pașnice", spune într-un comunicat John Kirby, purtător de cuvânt al diplomației americane.

Declarându-se "deosebit de preocupate" de această execuție, care a stârnit indignare în lumea șiită, Statele Unite cheamă liderii regiunii "să-și dubleze eforturile de combatere a escaladării tensiunilor regionale".


Arabia Saudită a executat sâmbătă 47 de persoane acuzate de terorism, printre care șeicul șiit Nimr al-Nimr, provocând indignare în lumea șiită și mai ales în Iran, care a avertizat Riadul că "va plăti scump" această moarte. Însărcinatul cu afaceri al Arabiei Saudite a fost convocat la Ministerul de Externe de la Teheran pentru a-i fi remisă o notă de protest, a relatat televiziunea de stat iraniană.

Decizia Arabiei Saudite de a executa 47 de persoane într-o singură zi a fost condamnată şi de organizaţia internaţională Amnesty, fiind o dovadă de "reglare a unor probleme politice", a apreciat Philip Luther, directorul filialei Amnesty în Orientul Mijlociu pentru AFP.

Mai mulţi oameni au ieşit să proteste în stradă faţă de aceste execuţii în mai multe state din Orientul Mijlociu, printre care Arabia Saudită, Iran, Irak şi Bahrain. În Bahrain, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de protestari.

Șeicul Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru "port de arme" şi "lipsă de obedienţă faţă de suveran" de un tribunal din Riad. A fost arestat în iulie 2012, iar doi dintre susţinătorii săi au murit în confruntările generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanţi ai conducerii saudite din oraşul Qatif, pledând în repetate rânduri pentru alegeri libere.


(R.C.)Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
19874
 | 3
 | 18
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
JE SUIS RARINCA
+39
Imaginati-va ce se intampla daca presedintele Siriei, Bashar Assad condamna la moarte un asa zis opozant, in fapt un adevarat terorist !!!! Nici nu vreu sa ma gandesc ce tirada se pornea impotriva sa. Din Dictator, Criminal Sangeros ce isi omoara propii cetateni nevinovati pentru a se mentine la putere si alte Bla- blauri mari cat Cocina-Alba din Vasigton!!! Imediat incepeau cu Bombardeau pe Sirieni cat ai spune peste.!!! La cea mai crunta Dictatura.. de pe planetta in speta Arabia Saudita , Ricanii si U.E-isti o scalda precum Porcul in Papusoi, adica tac Malc si Miseleste , totul in interesul democratiei.!!! I-HO-HO poftim Marito o gura de Democratie Ricana si Ghiutanstaina.!!![[ stelu]]
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
Wolf @ JE SUIS RARINCA
+19
La orice judecata se foloseste dublu stnadard. E ca in proverbul romanesc, nu se uita cine e cainele, ci al cui e cainele. Asa se face justitia in toata lumea. Cine zice ca este altfel, minte.
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
Santa Klaus
+32
Pai , Adormitii astia din UE si din SUA cum inteleg de ce se intampla azi in lume ?? America a adus "primavara araba" in zona levantului,.. Drept urmare lumea araba s-a radicalizat si aplica saria. S-a creat ISIS cu pretentii teritoriale tot ca creatie americana. Acum nu mai pot cu ei. Acum e amenintata o lume. Trebuie sa ai soldati inarmati pe toate strazile. Le convine ? Nu vad ei cum fac cu totii un joc tembel prin care de fapt incurajeaza extremismul radical musulman ?? Are nevoie europa de acesti imigranti din care imensa majoritate sunt din motive dogmatice si economice ?? Arabia saudita este sursa. America e buna prietena cu sauditii, la fel si Israelu. Deci cum actioneaza ei asupra celora care nu vor altceva decat construirea de cat mai multe moschei prin lume ? Iar cei care poate nu gandesc exact la fel ca si ei,.. uite ce patesc.
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
X
+38
"Statele Unite îndeamnă guvernul Arabiei Saudite"... bla,bla. Ticalosia SUA in toata splendoarea sa. Aici de ce nu pun de o primavara araba? Ar avea toate motivele pe care le-au avut in celelalte tari. Ptr ca desi dictatura de aici este printre cele mai crunte de pe planeta, Arabia Saudita cumpara arme de miliarde de $ anual din SUA?! Cata democratie este in Qatar sau Dubai?! Dar in Bahrain unde are comandamentul flota a 5-a SUA ce e? Dictatura crunta cu fata umana? Numai dictaturi, dar toti astia si-au cumparat de la americani libertatea de-a avea dictaturi, sa sprijine terorismul. Bine ca ticalosesc aia de la Casa Alba cu nu e democratie in nu stiu ce tari europene. Dar in statele astea arabe, prietene ale SUA cand au fost alegeri libere? Cand si-au ales oamenii de acolo liber conducatorii?!
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
serban @ X
+20
In regimul feudal la noi Stefan cel Mare era domn " din mila lui Dumnezeu", fanariotii din mila sultanului care era sultan si calif "din mila lui Allah". Mila luiu Allah s-a materializat pentru familia Al Saud in 1924 cand Anglia a sprijinit-o in ocuparea teritorilor fostuluyi aliat la declansarea revoltei arabe Husein ben Ali , care devenise "separator" tot amintind englezilor promisiunile neonorate de la declansarea revoltei. In privinta "conducatorilor alesi liber" exemplul Romaniei e elocvent: " Fiecare voteaza cu cine vrea si din urna iese cine trebuie" T Musatescu Titanic vals
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
Alcibiade.
+37
Arabia Saudita are cel mai salbatec, primitiv, sclavagist si criminal regim politic din toate cate exista in lume. Teroarea si terorismul de stat si individual in lume de aici a fost finantat si a pornit inclusiv cel palestinian de la Olimpiada de Vara din Munchen 1972. Ca sa nu mai amintesc de Al Qaeda, Turnurile Gemene, Osama Bin Laden si toti descreieratii si dementii sauditi care bantuie lume in cautare de sange, de crime si de prozeliti, ceceni, yemeniti, afgani, pakistanezi, etc. Scarba si sictir fata de bogatia pe care o afiseaza daca viata, drepturile si libertatile fundamentale ale omului au la ei valoarea hartiei igienice. S-Audi licuricilor...?! R-ati ai Dracutzului cu politica voastra externa cu tot....?!
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
Pilat
+41
Oare de aceasta nenorocire n-a stiut nimeni ( stiu ca uncle Sam nu doarme , la fel ca cel mai tare serviciu secret din zona) , ca are sa se intample ? Sau s-au facut ca nu stiu si acum se arata indignati , ca asa da bine ? Sau asa a fost programul ca sa poata fi solicitat ' soldatul universal ' ? Oricum , e mare nenorocire si pericol maxim ! Doamne fereşte !
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
Corneliu
+42
Din titlu ar reiesi ca UE & SUA au reactii atat de vehemente impotriva executiilor din Arabia Saudita incat totul inceteaza si se face Pace . Din continut insa reiese ca interventiile lor sunt o fasaiala . Adica , in culise , ar fi chiar o incurajare a executiilor . Doar Iranul procedeaza curajos si ferm .
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
florins
+46
"Șeicul Al-Nimr.... a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru "port de arme" şi "lipsă de obedienţă faţă de suveran". Frumos suna: 'lipsă de obedienţă faţă de suveran'! Noroc ca la noi , in Guvern, la Presedentie nu avem indivizi cu asemenea apucaturi!
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
Oaie
+53
Aceste executii s-au executat cu respectarea drepturilor omului.Spun aceasta deoarece Arabia Saudita este aliatul SUA in zona, garant al democratiei.
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Wolf @ Oaie
+18
Da sigur, li s-a respectat un drept fundamental al oricarei vietuitoare, dreptul la moarte. N-au fost condamnati la viata vesnica, ceea ce ar fi fost intr-adevar o incalcare grosolana a drepturilor omului.
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
Ileana
+34
Nu prea se intelege cui foloseste framanatarea dnei Frederica Mogherini, sefa diplomatiei europene ,poate in a juca un rol frumos in fata publicului neincrezator.- Caci inutilitatea diplomatiei sale se vadeste in lipsa de eficienta in a interveni spre stoparea executiilor. Insa inutilitatea functiei sale intr-un asemenea caz specific se repeta, de pilda anul trecut s-au facut executii de aceiasi Casa Saud de peste una suta oameni. Casa Saud executa si pe cei ce renunta la religia musulmana etc, deci chestiunea este grava, de o intolerenta religioasa extrema, asa ca "ingrijroarea"este mimata, se stie demult cam ce se face de Casa Saud. Insa, cum ar putea UE, Federica in speta, USA si Marea Britanie, in definitiv mapamondul pune cu Arabia SAudit aprima producatoare de titei, cu bilionara CAsa SAud ,forte in politica ec si alte toate politici petrodolariene ce misca lucrurile mondiale ? Setea de petrol nu e ea suficient de mare pt. a face pe duduia Federica sa priveasca ganditoare in zare cu mana la gura si cam doar atata(ca e chiar "suficient")? Radicalismul si fundamentalismul cel mai acerb al monopolistei petrolului poate fi vreodata invins chiar in fata crimelor de executie in piata public ? Despre seicul siit se spune ca era un opozant,un lider religios, iar anuntul in mass media rom este ca au fost executati "teroristi"...Cine crede ca exista o masura adevarata a cuvintelor se inseala, doar singur poate deslusi vreo masura adevarata ,caci totusi trebuie sa existe...Nevoiti sa privim prin prisma intereselor pur materiale, asa cum privesc, ei, marile puteri, exista vreo "mare"putere ce ar pute impiedica aceste crime ? Rezulta ca nu si de aici se poate deduce relativismul infernal al vietii omului ,viata aflata la dispozitia vointei satrapilor ce o pot lua oricand- satrapi ce se inchina la vitelul de aur...
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
Margelatu
+55
salbaticia regimului din Arabia saudita nu poate fi egalata pe lumea asta!Tot raul in Orient pleaca de la cca. 10.000 de trantori,cam atat numara familia regala,din care vreo 2000 de printi care finanteaza terorismul mondial, plus cateva mii de urmasi ai lui Muhammad ibn Abd al-Wahhab care a intemeiat wahabismul,religia Arabiei saudite si a impartit la 1780 puterea cu Muhammad bin Saud ,Saud rege,alalalt conducator spiritual al viitoarei Arabii Saudite!Nu sunt foarte multi, dar au mai multi bani decat Rotschildzii si toate bancile kusher tip Lehman, Leumi,etc!Cumpara politicienii americani,cum cumparam noi biciclete,si au o foarte mare influenta asupra politicii SUA! Sa speram ca iranieni(impreuna cu rusii,altfel nu se poate) ii vor toca pe acesti paraziti ai umanitatii!
Publicat Sâmbătă, 02 ianuarie 2016
+Răspunde
io @ Margelatu
+26
Familia regala a Arabiei Saudite e evreiasca, la origine!
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
Margelatu @ Margelatu
+25
@Io: probabil sa ai dreptate,in Peninsula Araba ,de la Mohamed incoace, s-au amestecat permanent urmasii lui Sem!In orice caz e un fapt,in razboiul murdar pe care il poarta Arabia saudita impotriva Yemenului,armata saudita ,datorita incapacitatii ofiterilor sai,(care sunt de o prostie rara in orice domeniu),deci armata asta este condusa dintr-un centru de razboi in Somalia,orasul Hargeisa, de..?de...? Ia ghiciti!Lupta in Orient nu este intre suniti si siiti, este lupta pentru putere,resurse si bani!Atat timp cat Arabia saudita ineaca in miliarde de dolari Franta ,Anglia si SUA (pentru armament derizoriu,pe care nici nu stiu sa il utilizeze,atat minte au),pana atunci nimeni nu va face nimic,si razboaiele vor continua!Dar UE si SUA lupta pentru pace,nu?
Publicat Duminică, 03 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017