×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 14:08
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Klaus Iohannis nu ştie că de Crăciun şi de Anul Nou finul vine la naş, nu invers
Ion Spânu
Ion Spânu

Vacanţa aceasta de iarnă a familiei prezidenţiale în Palm Beach are o mulţime de semne de întrebare, pe care presa şi aşa-zisa societate civilă ar trebui să le pună în spaţiul public. Crede însă cineva că va îndrăzni vreunul să ceară decontul acestei vacanţe pe coasta însorită a Americii? Nici vorbă! Totul va decurge ca şi cum Carmen şi Klaus Iohannis ar fi fost undeva pe aici, pe la Sinaia sau la Păltiniş!

Mulţi ar fi tentaţi să spună că o vacanţă de iarnă pentru Preşedinte este un lucru normal şi poate că, în anumite limite, chiar aşa şi este. Totuşi, în vremurile acestea, cînd se spune că aproape 80% din populaţia României este ameninţată de riscul sărăciei, avînd venituri sub limita coşului zilnic, astfel de excese prezidenţiale trădează o indiferenţă teribilă faţă de viaţa românilor.

Uneori, preşedinţii unor mari state mimează un fel de solidaritate cu poporul în momente complicate, primele doamne îşi fac cumpărăturile în magazine ieftine, îşi etalează rochii de stambă, iar astfel de gesturi nu intră neapărat în categoria ipocriziei, ci, mai degrabă, devin semnale prin care conducătorii spun că înţeleg situaţia grea a poporului dintr-un anumit moment. Ori, aceste vacanţe pe care familia Iohannis le face pe bani publici, cu suita oficială alături, nu fac altceva decît să-l îndepărteze de omul de rînd, chinuit de cheltuielile zilnice şi de neajunsurile care-l cocoşează.

Românul, ca, de altfel, orice alt cetăţean de pe planetă, nu vrea să-l vadă pe Preşedinte coborînd din vreo garsonieră şi să mergă cu taxi-ul la servici, dar nici să afle că în fiecare weekend pleacă de la Bucureşti la Sibiu cu coloana oficială doar pentru a cina cu soţia sau că de sărbătorile de iarnă pleacă tocmai în SUA să-şi viziteze finul! Novak Djokovic să-i fi fost fin şi parcă tot nu s-ar fi cuvenit ca ditamai Preşedintele României să ia aeronava prezidenţială pentru a-i duce o oală cu sarmale tocmai în America!

De la un Preşedinte care ne-a cucerit cu formula „România lucrului bine făcut”, ne-am fi aşteptat la altceva, la o mai mare rigoare în derularea unor astfel de acţiuni, aşa încît să avem sentimentul că, în orice clipă, El este frămîntat de problemele ţării şi de soarta românilor. Altfel, omul de rînd se poate întreba: „atunci de ce mai cheltuim atîta bănet pe viloiul din Primăverii, dacă, una-două, el dă fuga la Sibiu să-şi îmbrăţişeze nevasta?” România are soldaţi în teatrele de război, oameni care-şi văd familia cînd se termină misiunea, venind uneori cu răni grave acasă. Ce ar însemna ca şi ei să plece de pe front vinerea şi să se întoarcă la unitate duminică seara, după modelul Comandatului suprem? Domnul Preşedinte ar trebui să se gîndească foarte serios la aceste weekend-uri, căci unul dintre motivele pentru care parlamentarii sînt aşa de huliţi este chiar faptul că vin la Parlament luni şi pleacă acasă joi! Iar ei au acolo birourile din teritoriu, zic că stau de vorbă cu electoratul, pe cînd Klaus Iohannis se duce la Sibiu doar pentru doamna Carmen şi atît.

Iar vacanţa asta de iarnă, în care nu mai contează absolut nimic în afara vizitei la finul Vecerdea, căruia, cînd Iohannis era doar primar la Sibiu, îi vira anual în cont 80.000 de euro din bugetul local, este o sfidare fără margini a Diasporei care l-a votat, formată din milioane de români plecaţi de acasă pentru o pîine mai bună şi care nu cred că vede cu ochi buni o distracţie atît de costisitoare a celui ales să conducă România.

Dacă-şi iubeşte atît de mult finul, familia Iohannis putea să-l invite pe Vecerdea la Sibiu să taie împreună porcul de Crăciun. Dar aşa, să pleci la mii de km cu avionul prezidenţial burduşit cu oalele cu sarmale, cu garniţa cu cîrnaţi sau farfuriile cu piftie şi să pui SPP-iştii să păzească sticlele cu palincă şi vin seamănă a bătaie de joc la adresa amărăştenilor cărora „Guvernul Meu” n-a vrut să le mărească nici măcar salariul minim.

Un decont al acestei vacanţe americane a Preşedintelui nu este doar o chestiune de bun simţ, ci chiar o obligaţie, fiind vorba de bani publici. Oamenii trebuie să fie informaţi despre numărul persoanelor care au făcut parte din suită, unde au fost cazaţi aceştia, cît a costat întreaga deplasare, cine a semnat pentru oportunitatea unor astfel de cheltuieli şi ce a adus ea în plus pentru România. Totuşi, Preşedinţia nu este doar raiul conducătorilor, ci locul de unde trebuie să se ia decizii pentru ca bunăstarea poporului să crească. S-a întîmplat aşa ceva în acest an, încît Preşedintele să-şi permită să plece pe banii statului tocmai pe partea ailaltă a planetei, unde stă finul Vecerdea?

Constituţia prevede la art. 47, al. 1 că „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”! Şeful acestui stat este însuşi Klaus Iohannis! Aş vrea să ştiu, la fel ca orice alt cetăţean, dacă dumnealui crede că în acest moment este respectat acest articol din Constituţia României, din moment ce ni se spune că ne putem permite astfel de cheltuieli.

Dacă nu este interesat să ne răspundă la această întrebare, înseamnă că vacanţa familiei sale în America este încă un semn că-l doare-n cot de viaţa oamenilor pe care-i conduce şi îi reprezintă. Ca să-l parafrazăm, am putea spune că restul populaţiei are GHINION, la fel ca profesorii care nu au reuşit să-şi facă 6 case din meditaţii!

Mulţi ar putea crede că solicitarea acestui decont al vacanţei americane a Preşedintelui este un moft, însă aceştia ar face bine să ştie că orice simplu cetăţean are dreptul să cunoască toate amănuntele unor astfel de cheltuieli pentru că sînt făcute din banul public.

Cu atît mai mult, cu cît asupra acestui fin prezidenţial, Marius Vecerdea, care a fost gazda americană a lui Klaus Iohannis, deja planează o serie întreagă de suspiciuni încă din vremea cînd beneficia de banii Primăriei din Sibiu pentru a organiza un turneu de doi bani, primind de la bugetul local întregul fond de premiere! În România, oameni mult mai pricepuţi decît acest Vecerdea, cum sînt Ilie Năstase sau Ion Ţiriac nu beneficiază de astfel de finanţări din banul public pentru turnee de tenis cu mult mai importante decît acel Pamira Open organizat parcă doar pentru plăcerea fostului primar de Sibiu! Sîntem deja în posesia unor documente extrem de importante (pe care le vom prezenta în zilele următoare) care arată că Vecerdea a fost un privilegiat pe bani publici al naşului său Klaus Iohannis, aşa încît s-ar putea să aflăm că vacanţele acestea americane ar putea fi interpretate şi altfel!

Deşi, din cîte ştim, Sibiul încă nu a devenit capitala României, aflăm acum că avionul care-l aduce pe Preşedinte din America ar ateriza pe aeroportul din Sibiu, aşa încît familia Iohannis să mai stea împreună „pe acase” cîteva zile. Asta înseamnă că acest avion a fost garat de sărbători pe undeva prin Palm Beach, ca şi cum ar fi fost unul privat, căci o linie directă SUA-Sibiu nu ştim să existe! Orice s-ar spune despre privilegiile lui Klaus Iohannis ca Preşedinte, între acestea nu poate să intre o vizită pe la finul Marius Vecerdea, pentru că atunci ar trebui să ne rezervăm toţi o cameră la Spitalul 9!

Cine naiba e Vecerdea ăsta, încît să merite ca însuşi preşedintele României să ia avionul prezidenţial şi să dea o tură pînă la el în SUA ca să-i dea copiii la grindă? Şi, ca de obicei, consilierii prezidenţiali au dormit pe ei, altfel, ca să acopere puţin aparenţele, puteau să-i spună lui Carmen Iohannis să mai pună în avion o oală de sărmăluţe ardeleneşti pe care să i-o ducă Nadiei Comăneci! Măcar ştiam că era vorba de Nadia, iar pentru Nadia noastră nimic nu e prea mult! Dar aşa, pentru acest Vecerdea, de care n-a auzit nimeni, să iei Boeing-ul prezidenţial ca să-i dai copiii la grindă este un lucru foarte prost făcut, care te face să răsfoieşti puţin Codul penal.

Dar, toate consideraţiile despre relaţia naş-fin a Preşedintelui cu acel necunoscut tenismen Vecerdea le lăsăm pentru mai tîrziu, după ce vom afla oficial întregul decont al vacanţei familiei Iohannis, pe care sperăm ca Administraţia Prezidenţială să-l dea publicităţii în zilele acestea. Să vedem şi noi dacă era necesar ca bugetul României să suporte ostoirea dorului de naş al lui Vecerdea!

Ne amintim că de Ziua Naţională a României Klaus Iohannis a anulat recepţia oficială de la Cotroceni pe motiv de „morţii de la Colectiv”. Era prea mult dacă anula şi petrecerea de la Palm Beach? Tot din acelaşi motiv, mai ales că recent au mai murit trei tineri!

Din respect pentru năşicul Iohannis, putea şi Vecerdea ăsta, fiind mai tînăr, să călătorească 8 ore dus, 8 ore întors şi să vină el la Sibiu, să n-o arunce în gura noastră iarăşi pe năşica Carmen. Nu de alta, dar noi ştim, din tradiţiile româneşti, că de Crăciun şi de Anul Nou finul se duce cu plocon la naş, nu invers!

Ion SpânuPublicat Luni, 04 ianuarie 2016
13229
 | 68
 | 59
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ytrei
+2
werner so dus la america sa ii faca pe Bastea aia cu casa de pe balcescu dela sibiu sa declare favorabil lui si la frua karmen cai procesu pe naspa la Brasov, la ala cu tenisu e paravanu!
Publicat Miercuri, 06 ianuarie 2016
+Răspunde
Luminita Arhire
+3
Deseori am senzaţia că, în România, oamenii politici se împart în două minunate categorii: unii care AU VOIE SĂ FACĂ ORICE, deoarece populaţia întoarce capul şi fluieră o melodie veselă atunci când fac ceea ce fac, şi alţii care N-AU VOIE SĂ FACĂ NIMIC , deoarece cetăţeanul român este, în ceea ce îi priveşte, vigilentul vigilenţilor, 24 de ore din 24. Dacă unul loveşte un copil, hop! şi compresa cu muşeţel: “...lasă dragă, că-i pixelul albastru, chiar eu l-am văzut cum lovea...”, în schimb, dacă un poliţist sfârşeşte tragic într-o groapă din asfalt, nu-i de vină executantul de gropi semnalizate sfios, ci ăla care a făcut coloana oficială. Dacă unul se zice că are patru case e infernal de nasol, dar dacă altul are şase case, pe bune, dintre care una nu se simte prea bine din motive de justiţie, e OK, că-i “neamţul nostru cel frumos de pe piedestal”, cum bine zicea un editorialist ,chiar în acest onorabil cotidian. Dacă unul merge cu tot alaiul motorizat şi girofarizat la sfârşit de săptămână, să ia cina cu nevasta, la nişte sute de kilometri de Bucureşti, e în regulă, cu adevărat grav ar fi fost să posede struţi la domiciliu, sau, înfiorător de grav, 50 de CAPRE ! Aşa şi cu vacanţele lui Iohannis...se va găsi oricând cineva să spună: “E obosit şi el, săracu' preşedintele nostru, că doar pentru noi munceşte atâta şi se frământă până la epuizare! ”Cu prietenie, Luminiţa Arhire
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
Wolf @ Luminita Arhire
0
Alaiul de care vorbesti era total ilegal, abuziv. Pentru izmenarul Oprea devenise obisnuinta zilnica sa umble cu alaiuri faraonice ilegale si platite din banii statului doar pentru fudulia lui de plagiator analfabet.
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
Vai de steaua ta, Spanule,
-9
ai inceput sa scrii cu venin din vezica biliara. Pacat, prost nu esti, informat esti cam dupa ultimul almanah Femeia *( de prin 1984 ), da' combati bine , a dracu' de bine ! Cu cit te platesc baietii cu ochii albastri ca sa incerci sa ne prostesti ? Ori ai semnat un pact cu diavolul , atunci cand ai revazut Soarele ? (Harakiri )
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
si ce daca nu stie, ...
+5
... tot o natie de idioti conduce, clar!
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
Stanescu
-11
Intradevar in traditia romaneasca finul vine la nas ,dar eu sint convins ca Domnul Johanis a facut deplasarea pe banii lui si in nici-un caz pe banii statului roman. Poate situatia asta ar trebuii lamurita definitiv si pt. totdeauna de Domnul johanis ca sa nu se mai arunce cu minciuni in urmatoarele deplasari ale lui in concediu sau mici vacante. Pe Ponta nu la intrebat nimeni din ce bani a facut deplasarile lui in Dubai sau la fel cu ce bani a organizat aniversarea zilei de nastere pe stadionul Lia Manoliu.
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
Wolf @ Stanescu
+3
Stiind naravurile lui Iohannis, noi nu suntem convinsi fara a avea dovezi ferme ca Iohannis s-a deplasat pe banii lui.
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
Hamurabi
+8
A aflat cineva daca Kiolannis s-a intors sau sta si de Paste pe acolo.Se pare ca doamna Kiolannis cam sufera dupa prezenta antrenorului. Acum nu mai e de gluma,asta e delapidarea banului public in interes personal profitand de functie.Si se pedepseste cu inchisoarea de la vladica pana la opinca.Se iese cu alaiul platit de stat in afara tarii doar in ACTIUNI OFICIALE si parca nu a fost primit Kiolannis nici de guvernatorul Floridei,macar asa de ochii lumii.Intr-o tara normala opozitia parlamentara facea scandal si-l convoca la parlament sa de-a socoteala.Asa au facut nemtii cu presedintele lor ca isi luase un credit preferential sa-si ia si el o garsoniera.Finalmente a demisionat ca altfel il dadeau afara si ajungea pe mana justitiei cu perspective mari sa ajunga si la puscarie. In tara mamaligii nu se poate intampla nimic ca Gestapoul nkvdist a instaurat o frica mai mare decat cea de la colectivizare.
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
vasile
+13
Chiar daca s-ar fi dus pe banii lui in Florida(banii lui care tinand cont de statutul de bugetar inca din 1983 cand a terminat facultatea de fizica sun tot ai nostri) si tot e o mare gafa a lui KWJ.Tot ar fi nevoie de un presedinte ceva mai dedicat acestei tari.Poate ca si alaiul cu care si-a carat guvernul la Sinaia- Predeal in 2009 Basescu dadea mai bine decat obiceiul acesta devenit rutina cu vacante in USA.In plus acum cu guvernul lui ar fi putut sa mimeze macar ca pentru cei 21140lei lunar pe care i i-a facut cadou Oprica este preocupat de tara sa.
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
Pictura
+2
Pictura flamnada, izvorata din problemele specifice barbatilor trecuti ne prezinta figuri sarmane care poftesc la femei trupese vremea a trecut, nimic nou sub soare.
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
VOLODEAPATRIOTULGLOBALIST
+14
ROMANIA nu e pierduta asa cum cred multi ! Nu are deocamdata oameni care sa o apere pentru ca se "poate trai si asa" - INCA! Pina cind majoritatea nu va "crapa de foame, frig si neajunsuri" la propriu, nimic nu se va urni din loc. Solutia este : O SOCIETATE ULTRASECRETA PARALELA formata din cei mai curati fii ai neamului care sa isi dedice intreaga viata si avere TARII SI NEAMULUI ROMANESC. CU DUMNEZEU INAINTE!
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
omu' @ VOLODEAPATRIOTULGLOBALIST
+7
de ce ultrasesreta???pe fata,sa se vada..parlament paralel,guvern paralel,legi si OG-uri in paralel,sa se vada diferenta
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
Ezechiel @ VOLODEAPATRIOTULGLOBALIST
+4
Da de ce secreta....Romania a avut un guvern national, Romanesc, fara alogeni, care a aratat ca se poate ! De aceea a si fost inlaturat. Este vorba, bineinteles, de guvernul Ponta ! Deci exista si se poate ! Sigur, alogenii vor ca Romania sa fie condusa de minoritari dar .....
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
Legea tacerii @ VOLODEAPATRIOTULGLOBALIST
+1
De ce ultrasecreta ? Pt ca avem densitatea cea mai mare de tradatori pe mp. Pt ca daca vrei sa recuceresti o tara nu poti sa te afisezi public pina nu ai siguranta ca ai si sustinatori de nadejde in spate din toate categoriile sociale. Pentru ca numai asa poti construi ceva durabil. Altfel esti imediat scos din dispozitiv - de catre vinduti - poti sa fi tu cel mai curat si cel mai cinstit om din lume - tot te vor baga in puscarie - pt ca asa functioneaza SISTEMUL. Citi milionari romani mai avem in libertate? Sau mai exact cine sint cei care sint inca in libertate si de ce?? CU DUMNEZEU INAINTE!
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
Ardeleanul
-12
In anul 2000 am avut de ales intre bolsevicul iliescu si maimutoiul cv tudor. In 2005 am avut de ales intre hotul nastase si banditul basescu. In 2014 am avut de ales intre talharul ponta si sasul iohannis. Unde dracu' vedeti vre-unul cinstit?
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017