×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 04:04
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Răspunsul ministrului culturii la scrisoarea profesorului Ioan Piso
Vlad Alexandrescu: Am întreprins o serie de măsuri rapide menite a stopa lucrările neautorizate la clădirile de patrimoniu din Cluj-Napoca
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu

Stimate Domnule Profesor Ioan Piso,

Încep prin a vă mulțumi pentru scrisoarea dumneavoastră și pentru gândurile bune și speranțele pe care vi le puneți în mine, ca ministru, și în noua echipă a ministerului, pe care am reușit să o construiesc în primele săptămâni ale mandatului meu la acest minister. După cum știți, Guvernul Dacian Cioloș, din care fac parte, și-a preluat mandatul în urma unei presiuni a societății românești, transmisă de mulțimile de oameni care au ieșit în stradă la București și în alte orașe din țară după tragedia din clubul Colectiv, care ne-a îndoliat și revoltat pe fiecare dintre noi. Ca om care, având în vedere tradiția familiei mele și propria mea pregătire, mă preocupă, la fel ca pe dumneavoastră, soarta culturii din această țară, vă împărtășesc întru totul punctele de vedere. Cele mai multe dintre problemele ridicate de dumneavoastră se află deja în atenția mea și a noii echipe a ministerului, iar pentru unele dintre ele am și demarat procedurile necesare pentru a schimba situația la nivel legislativ. Dar întâmplarea a făcut ca scrisoarea dumneavoastră să fie publicată aproape concomitent cu situația îngrijorătoare și revoltătoare, în același timp, a intervențiilor asupra unor clădiri de patrimoniu din orașul dumneavoastră, Cluj-Napoca, de care suntem fiecare dintre noi extrem de legați. Am și întreprins o serie de măsuri rapide menite a stopa lucrările neautorizate și am solicitat autorităților locale, precum și Direcției de Cultură și Patrimoniu a județului Cluj, să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a opri aceste intervenții.
Revenind acum la problemele ridicate de dumneavoastră doresc să vă răspund în mod direct la câteva dintre acestea.
Aveți perfectă dreptate, legile care guvernează domeniul de activitate al Ministerului Culturii nu mai servesc realităților momentului sau, acolo unde prevederile sunt clare, modul de aplicare a fost cu totul necorespunzător. Știți deja, fiindcă este o informație publică, Guvernul Dacian Cioloș și-a asumat prin programul de guvernare definitivarea și lansarea în dezbatere publică a Codului Patrimoniului, un proiect de a cărui importanță suntem convinși cu toții. În paralel, am inițiat câteva modificări ale legilor în vigoare, în primul rând a Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și a Legii 153/2011 privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, prin care dorim o reașezare rapidă a lucrurilor pe un făgaș normal.
O altă problemă ridicată de dumneavoastră care se află deja în atenția noastră este cea înăspririi condițiilor de deținere și folosire a detectoarelor de metale în siturile arheologice, în acest sens având deja mai multe contacte la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției și Procuraturii Generale. Sunt perfect convins că soluția nu poate fi doar achiziționarea sau repatrierea bunurilor de patrimoniu ajunse în afara țării, chiar dacă este de salutat efortul făcut de statul român pentru a readuce în țară bunuri de patrimoniu de o valoare inestimabilă, cum ar fi brățările dacice de aur sau cele două tabellae de bronz conținând capitole din lex municipii Troesmensium, acțiuni la care știu că ați fost și dumneavoastră implicat direct. Soluția este o mai bună colaborare între toate instituțiile publice cu rol în protejarea patrimoniului pe baza unui cadru legislativ clar și coerent.
Situația cetăților dacice, aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este una dintre cele mai îngrijorătoare, ea fiindu-mi semnalată pe diferite canale încă din primele zile de când am preluat mandatul la acest minister. Doresc însă să vă reamintesc că, în afara Programului Multianual de Cercetări în cetățile dacice din Munții Orăștiei, program care mai mult nu a funcționat, decât a funcționat, și pe care dorim să le repunem în funcție anul acesta, Ministerul Culturii nu deține, din păcate, prea multe pârghii pentru a interveni direct. După cum știți din anul 2013, situl arheologic Sarmizegetusa Regia a fost preluat în administrare de Consiliul Județean Hunedoara, iar celelalte situri se găsesc pe terenuri care nu se află în administrarea directă a vreunei instituții publice centrale sau locale. La nivel ministerial, am dat deja aviz favorabil unei inițiative legislative de modificare a legii nr. 46/2008, Codul Silvic, care are în vedere scoaterea definitivă din fondul forestier, fără nici un fel de obligații, a suprafețelor de teren pe amplasamentul cărora se află monumente istorice care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
De asemenea, situația sitului de la Roșia Montană se află în atenția mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului. Experiența dumneavoastră în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluții de protejare a patrimoniului inestimabil de la Roșia Montană. Doresc să vă spun pe această cale că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roșia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A.
Sunt de asemenea de acord cu dumneavoastră că situația generală a cercetărilor arheologice de salvare și a descărcărilor de sarcină arheologică din zona marilor proiecte de infrastructură nu este fericită. Împărtășesc nemulțumirea legată de distrugerea sitului arheologic de la Șibot și sunt convins că diagnosticele arheologice și, apoi, săpăturile arheologice în zonele unde prin diagnostic a fost reperat patrimoniu arheologic trebuie făcute temeinic, cu mult înainte de demararea lucrărilor efective. Implicarea autorităților statului va fi aici esențială, inclusiv prin punerea la dispoziție a fondurilor necesare, care urmează a fi apoi recuperate de la investitor.
În legătură cu funcționarea și atribuțiile comisiilor de pe lângă minister, am inițiat deja câteva măsuri care au în vedere sporirea independenței acestora. De asemenea, bugetul pe anul acesta, aprobat de Parlament, prevede deja o sumă pentru finanțarea șantierelor arheologice sistematice. În acest moment, se află în lucru la minister un nou set de norme privind procedurile de acordare a acestor finanțări. Finanțările vor fi comunicate până la 1 martie, dând astfel din timp posibilitatea coordonatorilor de șantiere de a planifica săpăturile pentru vara anului 2016.
Legat de situația semnalată despre Muzeului de Istorie a Transilvaniei, care se află sub coordonarea directă a Ministerului Culturii, o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție este în curs.
În încheiere, vă asigur, Domnule Profesor, de toată stima și prețuirea mea pentru tot ce ați făcut și faceți pentru protejarea, salvarea și promovarea patrimoniului cultural românesc.
Cu aleasă considerație,
Vlad Alexandrescu
Ministrul Culturii

București, 8 ianuarie 2016

Publicat Sâmbătă, 09 ianuarie 2016
5272
 | 17
 | 9
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
arin
+3
Dar de sediul Uniunii Scriitorilor transformat în Cazinou Vernescu, ce spune don Ministru ? Sînt foarte, foarte curios !
Publicat Sâmbătă, 09 ianuarie 2016
+Răspunde
minister C @ arin
+2
Nu ministrul trebuie să spună ceva, mai curând DNA-ul !
Publicat Duminică, 10 ianuarie 2016
+Răspunde
Bălăceanca
0
Îmi place teribil ,,poza” !... parcă e la birt ,unde a halit două castroane de ciorbă de burtă și s-a ,,răstignit ” in jilț... îi lipsește scobitoarea in colțul gurii și de asemeni ,,râgâitul” de rigoare...Halal de așa ministru ... Aferim boierule ! Să ne trăiești !
Publicat Sâmbătă, 09 ianuarie 2016
+Răspunde
magic
+8
"Studiu optimist: dacă petrolul ar fi gratis, benzina în România s-ar ieftini cu aproape un leu"
Publicat Sâmbătă, 09 ianuarie 2016
+Răspunde
Santa Klaus
+4
E o chestie ca raul a fost stopat, distrugerile nu continua. Insa daunele exista. Cine este tras la raspundere penala pentru distrugeri intentionate, premeditate ?? Nu exista scuze pentru astfel de barbarii. Distrugatorii ar trebui pusi ca pe proprie cheltuiala sa refaca ceea ce au distrus, pe urma la beciul domnesc,..la multi ani.
Publicat Sâmbătă, 09 ianuarie 2016
+Răspunde
SPP
+4
Romanii, in mare parte, fac putine lucruri din proprie initiativa. Pentru ei antreprenoriatul este un fel de bla, bla, bla. Daca sunt impinsi de la spate(le place dictatura!), si, atentie, li se spune ce trebuie sa faca, se pun pe treaba. De aceea multi au plecat sa munceasca afara unde pot face bani fara sa gandeasca. Punct!
Publicat Sâmbătă, 09 ianuarie 2016
+Răspunde
vasile
+13
deci perntru a stopa frauda nu mai facem lucrari ..nu aresdtam autorii bocutzi...brava nacione..halal sa ti ...
Publicat Sâmbătă, 09 ianuarie 2016
+Răspunde
a ca..at drapelul
+11
Asa e cand la muzeu femeia de servici Boc se apuca sa spele drapelul ,, murdar .. de sangele inaintasilor din exces de zel si prostie..
Publicat Sâmbătă, 09 ianuarie 2016
+Răspunde
Czestochowa
-4
Renaste Speranta .
Publicat Sâmbătă, 09 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017