×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 00:18
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Burghezia terorii
Ioan Vieru
Ioan Vieru

România funcţionează într-un regim penitenciar, care nu se lasă sub nicio formă reformat. “Autorii” acestor zile au parte de o publicitate de care nu s-au bucurat, în ultimele zeci de ani, toate capodoperele literaturii la un loc. Politica “democratică” şi-a arătat încă o faţă a barbariei. După teribila, controversata şi relativizata istorie a cenzurii, iată-ne în faţa celui mai toxic rezultat al istoriei post-decembriste. Subminarea culturii scrise şi a presei, prin mecanismele guvernamentale cele mai insidioase, de care “autorii” captivi nu sunt străini, a plasat România în rândul ghetourilor. Statul piramidal a lucrat la autorii săi de toate culorile, instalând o putere de regăsit numai în fostele dictaturi. Reflexele colaboraţioniste dobândite în perioada totalitară au netezit calea spre aceleaşi menevre descalificante. Scindarea la care s-a ajuns arată cel mai bine starea lucrurilor. Proiectele publice româneşti actuale, în integralitatea lor, sunt viciate de frauda în care se dezvoltă. În domeniul scrisului, unde libertatea ar trebui să existe ca argument absolut, asistăm la complicaţii pe care numai Ministerul Adevărului le susţine. Ultimul deceniu al regimului comunist, în care au strălucit câteva personalităţi încă în plină emulaţie, s-a multiplicat până la abuz. Nu întâmplător vocile reale ale literaturii, din izolarea necesară, au reacţionat, cât este posibil într-un climat concentraţionar. Situarea pe poziţii de forţă a lucrurilor care ar trebui să funcţioneze prin ele însele accentuează structural calea spre un blocaj total. La acest nivel, comunismul nu a căzut, structurile îi sunt folosite într-o incorectă luptă pentru putere. Corupţia din spaţiul economic, păstrând aceleaşi caracteristici tenebroase, s-a instalat, cum altfel?, şi în instituirea formelor dictatoriale.

Sistemul aberant a anexat libertatea, siluind-o. Cei aflaţi în exerciţiul administrativ au ajuns pe culmi pe care numai maladia socială le poate considera necesare. Imunitatea extinsă spre întreg sistemul confiscă întreaga sferă publică. Dacă acest sistem nu va elimina totalitarismele, ne apropiem de o cenzură mult mai periculoasă decât a comuniştilor. Scrisul a ajuns o afacere a structurilor oculte, cu pretenţii de recunoaştere mondială. Avem două-trei edituri, un scriitor şi jumătate, câţiva guru culturali care au obrăznicia să vorbească despre anticomunism. S-a ajuns într-un punct în care nu se poate merge mai departe. Avantajele pe care le creează formalul au ajuns un abuz.

În timp ce scriitorii trăiesc în mizerie instituţionalizată, în umbra lor se construiesc cariere lipsite de sens democratic. Tratamentul, contra cost, aplicat unor tipărituri ale terţilor aflaţi în relaţie cu cei din închisori, se regăseşte în sancţionarea libertăţii. Relansarea mediului cultural, politic, va trebui să elibereze de aceste formule sinistre cadrul legislativ. Dintre toate ţările foste comuniste, numai în România funcţionează aceste mecanisme care le continuă pe acelea ale terorii.

Ioan VieruPublicat Vineri, 15 ianuarie 2016
9931
 | 77
 | 38
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SRl si Borcea
+1
Lua-i-ar DRACnea sa-i ia de borfasi PiSD-ei si sa le confiste si averili lor si copiilor lor !!!
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
CRONCANU@traian draghici
+2
Am fost de fatza intr-un ferometal cand intrand un individ care se tot zgaia la PRODUSE, patronu zice''asta intra zilnic si citeste etichetele fara sa cumpere nimica.'' Uitandu-ma spre el, omul apuca un ciocan si da cu el in podea sa-l incerce pana ce PARTEA FEROASA, sarita din coada, il izbeste-n frunte, ca il lasa lat . dupa care omul se ridica, se apropie de patronul-vanzator zicand : Eu napastoi cîştig · {sunt norocos ] Vrei sî-ţ zămăcesc una? [ vrei să te lovesc?] Uăi, tu şi vrei chisdealîi ? · [vrei o bătaie sora cu moartea?]? · repostat ca s-a EDITAT
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
IMPARATUL E GOL
-3
@ Traian Dreghici. bai nea nomina odiosa, m-ai facut curios si am dat o cautare pe goagal key words vieru poezii. am gasit, reproduc: celălalt sens. mi-a fost întotdeauna teamă de cei care însămînţează pămîntul pentru cîştig. tainele din cărţile aduse de undeva din occident multora li s-a părut că sunt pentru dezlegare. vocile din jur pe care le aud nebunii le auzim şi noi şi astăzi suntem împietriţi împreună. au apărut gladiatorii pe şantierul arheologic întrebînd de ce viaţa este atît de scurtă în locurile natale. mereu urmează fericirea comunitară şi forţa economică. nu ştim cînd se lasă noaptea în noile cetăţi din orient. fiecare avem atenţia abătută. cred că munca sclavilor este chiar mersul astrelor . numai lacrimi şi maşinăria lumii perfect reglată. în noua versiune a Bibliei figurăm şi noi nu doar cenuşa lucrurilor amintite din cînd în cînd. poeţii ar trebui premiaţi nu alţii. AICI E CHEIA! omul scrie editoriale ca cum ar scrie poezie! iar poezie scrie ca colegul lui matale: produce metafore disparate si alte floricele de stil mai mult sau mai putin reusite si cand face suma le insiruie unele dupa altele. iar noi ne chinuim sa pricepem!!! pai nu avea dreptate copilul din povestea lui andersen? IMPARATUL E GOL!
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
CRONCANU @ traian dragici
+1
Am fost de fatza intr-un ferometal cand intrand un individ care se tot zgaia la PRODUSE, patronu zice''asta intra zilnic si citeste etichetele fara sa cumpere nimica.'' Uitandu-ma spre el, omul apuca un ciocan si da cu el in podea sa-l incerce pana ce PARTEA FEROASA, sarita din coada, il izbeste-n frunte, ca il lasa lat . dupa care omul se ridica, se apropie de patronul-vanzator zicand : Eu napastoi cîştig · {sunt norocos ] Vrei sî-ţ zămăcesc una? ·[ vrei să te lovesc?] Uăi, tu şi vrei EDITAT? · [vrei o bătaie sora cu moartea?]
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
APEL CATRE LICHELE 2
+13
@ Chitu Constantin. dumneata ridici nivelul comentariilor la articolele importante. Dupa postarea dumitale se trezeste unu ca MOFTANGIU, care da o replica viguroasa,de efect ca intr-un meci de tenis bun. VIERU nu e abscons, nu e inabordabil, e un bun poet, are multi dusmani. cei mai redutabili fiind Prostii.
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
APEL CATRE LICHELE
+14
@ Chitu Constantin. ia taceti ba din gura! ce EXPERTIZA, aveti ba voi sa dati cu batzul,adica cu MINUS ,intr-an om care se cazneste sa exprime ONORABIL un punct de vedere fatza de cele 13 idei mari din articolul lui VIERU. in ce situatie sinistra s-a ajuns azi, ca orice guguman poate sa inegreasca forul cu DEJECTII.
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
Ion Nae Theodorescu @ APEL CATRE LICHELE
+2
@APEL CATRE LICHELE - îți dedic o poezie. Nu e așa bună ca poeziile lui Vieru, dar fac și eu ce pot... SĂ VEDEM, TE PRINZI ÎN HORĂ? Într-o ţară care-a fost/ Era mare cel mai prost./ Ţara unde-i bun tutunul/ Avea proşti unul şi unul./ Cine-o leacă-avea de cap/ Şi-l punea după dulap./ Pentru că omul cel mare/ Se-olegea după picioare./ Umblau solii prin norod/ C-un carâmb şi-un calapod./ Şi cinstirea ţi se da/ După talpă şi pingea./ Dar deştepţii fiind prea mulţi/ Au rămas pe drept desculţi./ Am o minte, vai de mine./ Şi mă face de ruşine./ Spune tu, pe cc-i cunoşti/ Dintre proşti pe cei mai proşti?/ După chică sau chelie?/ După unghii sau simbrie?/ Fincă, vezi, mai-marele/ Şi-ascunde picioarele./ Tra-la, la-la La-la, la-la.
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
!
+15
Fără îndoială așa stau lucrurile pentru că există legi catastrofale și mediocri care le proslăvesc
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
Traian Dreghici
-13
Nu știu de ce, m-am mai chinuit și astăzi să citesc editorialul dlui Vieru încercând să desprind un înțeles din el. Nici o nădejde! Totuși, îi mulțumesc autorului că m-a făcut să-mi amintesc o întâmplare din studenție. Eram coleg la filologie cu cineva care avea o tehnică curioasă de a produce ceea ce el credea că sunt poezii: la cursuri, pe stradă, la o bere cu prietenii, bănuiesc că și când sta pe toaletă, pe scurt, în cele mai diverse ipostaze, „secreta” tot felul de metafore și alte figuri de stil pe care le nota conștiincios într-un carnețel. Când considera că s-au strâns suficiente, le aglutina cu ajutorul unor conjuncții și prepoziții, punea un titlu, și gata poezia! Periodic își expedia produsele revistei Contemporanul unde poetul Geo Dumitrescu, care gira rubrica Poșta redacției, îi răspundea invariabil: mai încercați! Și omul încerca, și încerca, și încerca... La un moment dat, autorul excepționalelor volume Libertatea de a trage cu pușca și Nevoia de cercuri i-a scris politicos: Dragă Sorin T., pentru mine, poeziile se împart în două categorii - poezii pe care le înțeleg și poezii pe care nu le înțeleg. Despre poeziile pe care le înțeleg, pot aprecia dacă sunt bune sau proaste. Poeziile dumneavoastră fac parte din cea de a doua categorie. Stimate dle Ioan Vieru. V-am citit poeziile. Mă abțin să le comentez. În ceea ce privește editorialele, ele sunt, fără excepție, eliptice, încâlcite, scremute. De cele mai multe ori autiste. Cum observa cineva pe acest forum: „Fraze bombastice, cu o topică dificilă, care omoară înţelegerea şi timpul cititorului.” Pentru că nu vă respectați cititorii și nu vă respectați ca ziarist, nu vă voi mai citi din ziua de astăzi. P.S. Colegul Sorin T. a renunțat la poezie și a devenit un ziarist onorabil, chiar dacă în gazete minore. Dumneavoastră de ce nu renunțați la sinecura de la Cotidianul rămânând doar un poet minor onorabil?
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
!
+17
Un articol foarte bun !
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
Emil
+22
Editorialele lui Ioan Vieru sunt fără prea multe menajamente, dar și printre cele mai valoroase din presa românească. Pot fi mulți deranjați, din varii motive, uneori îi vedem in spectacolul pe care îl oferă, întărind opiniile remarcabilului poet și jurnalist.
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017