×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 04:07
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Este scrisul în penitenciar o muncă, o distracție sau o afacere cu luni de detenție?
Guvernul Ponta este tăticul inflației de "lucrări științifice" produse în pușcării

În plin scandal al cărților a apărut și ideea inistrului Justiţiei de a abroga articolul care acordă recompense puşcăriaşilor care scriu cărţi în perioada detenţiei. Afirmatia satisface opinia celor care cred că „scrisul” nu trebuie să fie considerat „muncă”. Pentru a înlătura astfel de interpretări populiste, vă prezentăm cadrul legislativ care a reglementat acest lucru din perioada comunistă şi pînă azi.

Trebuie să precizăm că totdeauna beneficiile obţinute de un deţinut pentru scrierea unei cărţi au fost reglementate într-o lege specială, privind executarea pedepselor, la capitolul care precede „Eliberarea condiţionată”, adică înainte de expirarea perioadei prevăzute de sentinţa de condamnare definitivă. Eliberarea înainte de termen este considerată o măsură de încurajare a celor care fac eforturi de îndreptare şi au un comportament care să justifice acest lucru.

În absolut toate legile de pînă acum, scrisul unei cărţi cu caracter ştiinţific (scrisă de un deținut nu de altcineva plătit sau povestită de acesta cuiva) este pus alături de celelalte munci din penitenciar care duc la reducerea pedepsei. Însă, după cum vom vedea din analiza de mai jos, legislaţia de azi diferă de cea din comunism.

Legile pe care le vom analiza din acest punct de vedere sînt:

- Legea nr. 23/1969, din timpul regimului Nicolae Ceauşescu

- Legea nr. 275/2006, elaborată de Monica Macovei în regimul Traian Băsescu

- Legea nr. 254/2013, elaborată de Guvernul Victor Ponta.

ÎN TIMPUL LUI CEAUŞESCU, DEŢINUŢII PUTEAU BENEFICIA DE ZILE DE LIBERTATE FĂRĂ SĂ PUBLICE CĂRŢILE

Legea nr. 23/1969 privind executarea pedepselor, elaborată de comunişti punea accentul pe munca de scriere a unei lucrări ştiinţifice, zilele de libertate cu care era compensat acest efort nefiind condiţionat de publicarea unei cărţi, ci doar de TIMPUL LUCRAT EFECTIV LA ELABORAREA LUCRĂRII! Întrucît vom mai face referire la întreg articolul 23 din această lege, vă prezentăm integral textul acestuia:

Astfel, la art. 26, al. e din Legea nr. 23/1969, se prevede: „pentru condamnaţii care au elaborat lucrări ştiinţifice, sau ale căror propuneri de invenţii, inovaţii şi raţionalizări au fost insuşite de organele competente, ori care au desfăşurat alte activităţi deosebite, trei zile executate pentru două zile muncite, pe timpul afectat acestor activităţi. Cu alte cuvinte, cineva care dorea să scrie o carte cu caracter ştiinţific sau să muncească la o invenţie, inovaţie sau la un aparat care să ducă la raţionalizare într-un domeniu, putea să lucreze ani de zile, obţinînd un beneficiu foarte mare, adică un cîştig de o zi la două zile lucrate!Evident,cu o conditie.ca respectivele lucrări să fie validate,adică ”însușite de organele competente”.

LEGEA MONICĂI MACOVEI I-A OBLIGAT PE DEŢINUŢI SĂ-ŞI PUBLICE CĂRŢILE

Legea nr. 23/1969, elaborată de regimul Ceauşescu a fost înlocuită abia în anul 2006 de către Monica Macovei prin Legea nr. 275/2006, în care beneficiile de libertate pentru munca depusă în penitenciare sînr reglementate la art. 76:

După cum se vede, Legea Monicăi Macovei aduce, la art. 76, al. f, o modificare importantă privind elaborarea acestor lucrări ştiinţifice în timpul detenţiei: îi obligă pe deţinuţi să-şi publice cărţilepentru a fi luate în considerare la eliberarea înainte de termen! În rest, zilele de libertate cîştigate sînt aceleaşi: 3 ZILE EXECUTATE PENTRU 2 ZILE DE MUNCĂ. Deci, oricîte ”lucrări științifice” ar fi publicat un deţinut, zilele cîştigate se acordau în funcţie de perioada efectivă în care a lucrat pentru elaborarea lor.In Legea Macovei dispare ”însușiirea lucrării științifice” de organele competente.Un profesor validează tema,deținutul scie și cu asta basta. Coșul de gunoi sau eternitatea măsoară dacă este un truc ieftin de cîștigare a 30 de zile,o aiureală cum ar fi baterie litiu din dovleci sau chioar o lucrare științifică.

LEGEA GUVERNULUI PONTA A GENERAT „HEMORAGIA”

Legea Monicăi a fost înlocuită apoi de Legea nr. 254/2013, adoptată de Parlament la iniţiativa guvernului Victor Ponta. La art. 96, al. f, apare principala modificare: nu se mai contorizează timpul necesar scrierii unei cărţi, ci se ia în considerare numărul de cărţi publicate, astfel încît deţinutul va cîştiga 30 de zile pentru fiecare carte publicată! Iată întreg articolul 96 din această nouă lege:

Avem tot lucrări științifice sau invenții cîte dă dumnezeu.Cîte poate scrie deținutul sau cîte pot livra cei de dicnolo de gard.Si tot fără nici un soi de validare sau evaluare.Aşadar, aveti în faţă cele 3 legi care au reglementat de-a lungul timpului regimul de detenţie, cu evoluţia gîndirii referitoare la felul în care este valorificată munca depusă de un deţinut pentru elaborarea unei lucrări ştiinţifice sau a unor invenţii sau inovaţii. În sinteză, lucrurile ar sta cam aşa:

- Legea nr. 23/1969 lua în considerare timpul efectiv lucrat la elaborarea unei lucrări ştiinţifice. Numărul cărţilor scrise nu avea nici o importanţă, iar acestea nu trebuiau neapărat publicate, ci doar însuşite de organele competente. Cîştigul în libertate era de 3 zile executate la 2 lucrate.

- Legea nr. 275/2006 a introdus obligativitatea ca lucrările scrise în penitenciar să fie publicate, însă la calcularea beneficiului se ţinea cont tot de numărul de zile lucrate pentru scrierea unei cărţi. Profitul autorului era tot de 3 zile executate la 2 lucrate.

- Legea nr. 254/2013 a păstrat obligativitatea publicării cărţilor scrise în penitenciar, însă la eliberarea condiţionată se ia în calcul numărul cărţilor publicate,validate doar de comandant sau de nevasta de acasă.Nu mai conta timpul petrecut la elaborarea lor. Beneficiul autorului a devenit 30 de zile pentru fiecare carte publicată,zisă lucrare sau lucrare științifică indiferent dacă ea conțien fotografii,aiureli,panseuri sau bolboroseli de gîndire stil Becali.

Concluzia este una foarte simplă: „hemoragia” de cărţi publicate de deţinuţi a apărut odată cu Legea nr. 254/2013, elaborată de Guvernul Ponta, care a impus contorizarea numărului de cărţi, spre deosebire de legile anterioare care contorizau doar timpul petrecut la scrierea lor. Mai concret, pînă în 2013 un deţinut putea să scrie o singură carte, obţinînd zile de libertate doar în funcţie de numărul de zile în care a scris-o. După 2013, pentru orice carte un deţinut obţinea doar 30 de zile de libertate, astfel încît a apărut ca obiect de interes să scrie cît mai multe cărţi pentru a obţine alte luni de libertate!Asa a apărut trucul transformării deținuților romani de lux în enciclopedici stil Sadoveanu. Aşa au apărut „autori” care au scris o carte în 12 zile, ceea ce, desigur, este imposibil. Pe legea lui Ceauşescu, în acele 12 zile un deţinut ar fi obţinut doar 6 zile de libertate!

CE VREA SĂ FACĂ MINISTRUL PRUNĂ?

Noul ministru al Justiţiei Raluca Prună vrea să abroge acel aliniat f din articolul 96 al Legii nr. 254/2013, adică să înlăture orice beneficiu în zile de libertate pentru cineva care scrie o carte. Sigur, nimic nu o împiedică, numai că problema care apare s-ar putea să fie mai gravă decît abundenţa de cărţi în urma cărora unii deţinuţi au ieşit mai repede din penitenciar.

Reacţia aceasta populistă pune în discuţie dacă scrierea unei lucrări este considerată o formă de „muncă” sau doar o activitate de timp liber. Ar fi neobișnuit să se ajungă la concluzia că scrisul nu este muncă, pentru că, după cum se vede mai sus, pînă şi regimul lui Nicolae Ceauşescu, măcar teoretic, acorda acelaşi statut tîrnăcopului şi pixului. Citind cu atenţie cele trei texte de lege referitoare la „Eliberarea condiţionată”, nu este greu de tras concluzia că Legea nr. 23/1969 are prevederi mai logice decît cele elaborate de Monica Macovei şi Victor Ponta, astfel încît, în locul abrogării acelui articol, mai degrabă s-ar reveni la forma existentă în legea din 1969, din următoarele argumente:

- un deţinut care vrea să scrie o carte ştie de la început că este posibil ca munca lui să nu se încadreze în prevederile articolului care-i oferă cîteva zile de libertate dacă nu respectă anumite rigori

- acolo, în penitenciar, deţinutul nu trebuie să se gîndească la publicarea cărţii, deci la implicarea unor persoane de afară, ci trebuie să se preocupe de conţinutul lucrării sale ştiinţifice, căci doar munca efectivă la scrierea lucrării este luată în considerare

- este eliminată „recomandarea” unui profesor universitar înainte ca deţinutul să se apuce de scris.

- abia atunci cînd cartea este terminată, „organele competente” decid dacă lucrarea se încadrează în definiţia legii sau dacă este utilă pentru societate. Prin ce mijloace se va putea stabili dacă respectiva lucrare este o operă tip Becali-Nețoiu-MM Stoica etc sau o lucrare științifică este o altă poveste!

- deţinutul nu se mai gîndeşte cum să păcălească legea, scriind un număr imposibil de cărţi, căci i se contorizează doar timpul concret petrecut în faţa colii de scris.

Nu întîmplător am reprodus mai sus întregul articol referitor la „eliberarea condiţionată” din fiecare lege. O analiză comparativă ne arată şi evoluţia filosofiei care stă la baza acestor beneficii pe care le poate obţine un deţinut prin muncă, astfel încît acest drept de a scrie o carte să fie încadrat între semnele ce arată intenţia de îndreptare a unui deţinut, încadrîndu-se în acelaşi timp între metodele de reeducare.

Ion Spânu

Cornel Nistorescu

Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
3127
 | 24
 | 46
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
vasile
0
@Nicuta ..interesanta abortdare..
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
vasile
+1
este pur si simplu caraghios cand afli ca s au scris carti in puscarie si ca aceste ar fi sin valoroase?? dlor ..cartile (main ales cartile stiintifice )n se scriu in biblioteca nu in pishoarul puscariilor..dar as putea spune ca aceastan maculatujra..constituie chiar prilej de disputa intre oameni importanti pe scena culturala romaneasca ..stiti ce mi vine sa spun ...da rasu cu ru lui...aia e asa se ntampla cand o societate i in deriva si vine n vale pa Shiret.
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
NICUTA
+2
BANDITII si HOTII natiuni care au CAPTURAT Ro in 1989-1990, dupa ce au desfiintat economia nationala in 20 de ani continuua sa TERMINE si FIINTA NATIONALA prin diverse cai si metode cat mai perverse. ABERATIILE POLITRUCILOR, produse in Ro dupa evenimentele istorice din 1989, dovedesc FARA NESMTIRE ca STIINTA temelia dezvoltarii si progresului unei societati ca si CULTURA care constitue de-a lungul istoriei si existentei unui popor ADN-ul său, dăuneaza grav mentalitatii politrucilor, drept urmare se poate constata cu mahnire ca aceste valori supreme ale existentei umane sunt abandonate in mod intentionat cu scopul indobitocirii natiunii. Acum in vremuri tulburi pentru guvernarea normala a tarii poate intelege orice roman de ce marii oamenii de cultura si de stiinta ai neamului nostru de-a lungul istoriei au emigrat fiindca nu au putut vietui in Ro pentru a-si dovedi patriotismul desavarsit, ei s-au dăruit omenirii pe teritoriul altor tari. In timp ce statele civilizate ale lumii au ca obiectiv principal in programele lor dezvoltarea cercetarii stiintifice sau a „societatii cunoasterii” pentru care aloca fonduri financiare inseminate (6-9%din PIB) in Romania aceasta activitate mai pilpiie doar ca o luminare care urmează sa se stinga definitiv, fara ca cei care cirmuiesc destinele tarii sa schiteze vreun gest. In ciuda acestei ignorante divinitatea in multe competitii stiintifice internationale i-a desemnat pe romani ca fiind printre „asi”, ceea ce dovedeste ca si dumnezeu tine cu poporul roman mai mult decat o fac conducatorii sai ajunsi in functii supreme pe baza unor “siretlicuri” si viclenii politice. In acest context ar fi de prisos sa mai vorbim despre cum este valorificat potentialul academic in procesul de elaborare a strategiilor (deciziilor) sau politicilor publice destinate asigurarii binelui general al romanilor, CARE SI ASTEA LIPSESC CU DESAVARSIRE.
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
Sierra
+3
Ponta insusi e un doctor si a reusit "performanta" sa-si bage partidul in opozitie dupa ce a avut 70% cu USL, ba mai mult l-a adus pe submediocrul neamt ca presedinte, toate astea exprima prostia intruchipata in gandire.
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
SOBOLANU
-2
CORECT JOS CIUMA ROSIE SI BRUXELISTII LUI PESTE !!!!!!!
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
nea fane
0
rezolvarea acestei situatii este simpla si clara. reducerea pedepsei se acorda pt. LUCRARI STIINTIFICE,nu pt.povesti si povestiri. ex.celebrele AMINTIRI DIN COPILARIE care sunt minunate si azi pt.cei care le citesc NU SUNT lucrari stiintifice.
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
shokotanu
+6
Gogomani, cu litera mare inclusiv Nistorescu si Spinu: voi ati uitata ca lucrarile lui Nastase au fost CONTESTATE de D N A, iar cele ale lui Becali, de nimeni? De retinut: orice lucrare are valoare daca si numsi daca este girata de experti! Nu de procurori, judecatori, presedinti sau alte animale.
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
escu
+1
Este o surpriză că românii găsesc portițe legislative pentru orice? De condamnat este interpretarea tendențioasă sau greșită a legii. Dacă legea spune că pentru lucrări științifice, de ce pentru maculatură s-a dispus reducerea pedepsei pentru unii? Cei care au luat decizia aceasta fac diferența dintre o lucrare cu caracter științific și literatura de consum?
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
Nasty
-9
Asta-i problema justitziei si a tarii, ca cativa parnaiasi au scris sau nu niste carti in loc sa se intrebe de ce nu sunt judecati, condamnati si cu prejudiciu recuperat pentru toti borfasi care au jefuit tara asta; nu se intreaba de ce a facut puscarie Gica Popescu numai ca sa ajunga un natang al "structurilor" sef la FRF si acum vrei sa-l retrimitzi pe Gica iarasi la bulau ca a scris niste carti?! Ce atata vorba ca daca ai mai mult de un neuron ai intzelege ca Legea 254/3013 a fost multzamul lui Viorele, Viorele pentru Nastase, fara Nastase probabil ar fi redevenit iar chelner la Paris si azi nu ar mai fi urmarit penal. Cred ca ar trebui un pic imbunatatita aceast lege dar nu toata tara si mai ales "justitia" este "ocupata" numai de cartile scrise de Gigi, Gica , Varanu, etc.
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
Carol @ Nasty
+10
Începe enumerarea hoților cu tăticii tăi Bășină de Traian și Adolf Iohannis și cu mămicuța ta Mânecuța Macovei.
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
fusereala romaneasca
+8
retineti, legea zice despre lucrari stiintifice. cine a hotarat ca amintirile lacrimoase despre fotbal sunt lucrari stiintifice?
Publicat Duminică, 17 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017