×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 04:01
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Nițu: Dosare cu prejudicii minore, după decizia CCR, vor fi finalizate cu rechizitorii
Tiberiu Niţu
Tiberiu Niţu

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, susține că dosare cu prejudicii minore sau chiar recuperate ar urma, după decizia CCR privind neconstituționalitatea dispozițiilor referitoare la renunțarea la urmărirea penală, să fie finalizate cu rechizitorii și trimise în fața judecătorilor, fapt ce presupune cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat, potrivit Agerpres.

"Potrivit dispozițiilor art. 318 alin. 1 din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală se putea aplica în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani. Sigur, această soluție putea fi adoptată dacă se întruneau mai multe criterii. Am să vă dau un exemplu: furtul de produse alimentare dintr-un magazin. Dacă suspectul nu mai comisese o astfel de faptă, dacă partea vătămată nu solicita trimiterea în judecată, iar prejudiciul era recuperat, procurorul putea adopta soluția de renunțare la urmărire penală. În actualul context, dosare de acest gen vor fi finalizate cu rechizitoriu și vor ajunge în fața judecătorului, ceea ce va însemna cheltuieli suplimentare, suportate de la bugetul de stat: avocați din oficiu, cheltuieli cu citarea, eventual expertize în anumite cauze", a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Tiberiu Nițu.

Șeful Ministerului Public a subliniat că așteaptă decizia Curții Constituționale, care este obligatorie și pe care procurorii o vor respecta întocmai.

Tiberiu Nițu a precizat că renunțarea la urmărirea penală bazată pe principiul oportunității este o instituție care funcționează în foarte multe țări europene și care a fost introdusă doar de doi ani în România.

Curtea Constituțională a decis miercuri că dispozițiile art. 318 din Codul de procedură penală privind cazurile în care procurorul poate renunța la urmărirea penală și clasa un dosar sunt neconstituționale.

Julieta TârnovanPublicat Duminică, 24 ianuarie 2016
1863
 | 0
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
JUSTITIARUL
0
Justitia in Romania se face prin instantele de judecata, de aici distinctia " Cine este magistrat ?.....", este al n ... pas.., au inceput atunci cand le-au luat dreptul de a aresta prevenitiv, apoi si alte privilegii, usor dar sigur vor deveni ce trebuie sa devina, adica avocatul statului, "acuzatorul"si vor sta la aceiasi inaltime cu avocatul justitiarului, se va garangta egalitatea de arme in fata juratului ( a instantei de judecata), o hotarare CCR, un pas mare pentru a justitie mai inteleapta, mai dreapta un castig pentru CETATEANUL ROMAN.
Publicat Luni, 25 ianuarie 2016
+Răspunde
SPP
+2
Dl Nitu, exista procurori(a se vedea Patarlagele si Buzau) care au fortat mana Judecatorilor aplicand art.318 dar si "colaborarea" cu organele de politie care si-au permis salvarea infractorilor adaugand in dosare martori mincinosi. O astfel de situatie este EXTREM DE GRAVA pentru felul in care se face Justitie in Romania !!!
Publicat Duminică, 24 ianuarie 2016
+Răspunde
O parere
+2
Pe vremea lui Ceasca,era celebrul art.l8 ind.1 din c.p.p.,de prin anii 8o,care admitea scoaterea de sub urmarire,ca urmare a "lipsei de importanta a faptei" insa in nici un caz pentru aceste infractiunii cuantumul maxim ajungea la 7 ani.La o astfel de pedeapsa se presupune ca infractiunea e destul de grava si in realitate asa si este.Desigur depinde de marimea pagubei si gradul de recidiva.In orice caz,nu poti compara un smen de milioane de coco tepuite cu insusirea a doi stiuleti din tarlaua C.A.P. La nivelul DNA,unde,se considera ca cercetarea se face pentru prejudicii mari,nici nu ar trebui sa se aplice acest articol,iar daca totusi se aplica,hotararea de renuntare nu poate fi data decat de un judecator,dupa ce in prealabil se asigura de recuperarea pagubei produse de individ si de veridicitatea denunturilor facute de el,intru lamurirea cauzei cu toate legaturile existente.
Publicat Duminică, 24 ianuarie 2016
+Răspunde
COSMIN ION ILINA,CONSILIER PNL
+5
Sefa mea si seful meu au furat statul roman cu peste 30 milioane de Euro, si-au insusit prin santaj fostul sediu al Bancii Columba ai ARDAF, SIE, SRI si DNA stiu dar fiind prejudiciul asa de minor ii lasa liber si fara rechizitoriu.
Publicat Duminică, 24 ianuarie 2016
+Răspunde
romanul
+13
Si dosarele lui basescu, boagiu, sulfamida barbu, blejnar, anastase si ceilalti, le bagati tot la "prejudicii minore", ca doar nu se "misca" nimic la ele?
Publicat Duminică, 24 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017