×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 02:35
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Posibile probleme la Fond
Avocatul Piperea dă în vileag amestecul american în Proprietatea

Avocatul Gheorghe Piperea, cunoscutul reprezentant al clienţilor în procese colective pe clause abuzive cu băncile, invocă producerea unori ilegalităţi de către conducerea Fondului Proprietatea în sensul că au avut şi vor mai avea loc reduceri de capital astfel încât fondul riscă să se lichideze, pentru că va rămâne fără active.

”În câteva zile, o să fie o adunare generală a acționarilor (AGA) care va decide o reducere de capital social”, a Piperea, luni, la o emisiunea de la Antena 3. Conform acestuia, este vorba de o reducere aparent nesemnificativă, de 0,05%, dar suma implicată calculată este de 450 milioane de lei.

”Reducerea se face doar dacă nu e justificată de pierderi”, susţine avocatul. Potrivit datelor prezentate de FP, fondul a înregistrat la 30 septembrie 2015 un profit nete de 471,1 milioane de lei, iar avocatul Piperea susţine că mai mult ca sigur anul 2015 va fi încheiat pe plus.

În luna decembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a obligat Fondul Proprietatea să-și evalueze activele și figura cu pierderi. Mai mult, cele 100 milioane de euro nu vor fi impozitate, ceea ce este o altă fentare a legii, spune Piperea.

Avocatul Gheorghe Piperea atrage atenţia asupra unei manevre pe care milionarul american Paul Singer a ajuns să controleze prin holdingul Elliott Associates 21% din acţiunile Fondului Proprietate şi peste 21% din drepturile de vot. Spre sfârşitul anului 2015, Manchester Securities și Beresford Energy, deţinute de Elliott Associates, au ajuns la pragul de 21% nu în urma unei tranzacţii de vânzare-cumpărare de acţiuni ci ca efect al răscumpărării de acţiuni proprii. Ce înseamnă asta? Că administratorul FP, Franklin Templeton, s-a angajat, la ordinul acţionarului cel mai puternic, Paul Singer, să transfere valoarea din conturile şi portofoliile Fondului spre cele ale acţionarilor prin aşa numita operaţiune "vânzare pe bucăţi". Practic, FP vinde cele mai bune acţiuni din portofoliu şi cu banii încasaţi îşi răscumpără acţiunile, le anulează apoi, reduce capitalul şi distribuie diferenţa de bani acţionarilor. Şi în felul aceasta Elliott Associates, cu Paul Singer în spate, şi celelalte fonduri de investiţii care populează acţionariatul FP pun mâna pe hălci din ce în ce mai mari din capital.

Astfel că FP, creat pentru a despăgubi persoanele care au fost deposedate de proprietăţi de către regimul comunist, a ajuns să transfere bani altor personaje. Sunt voci pe piaţa de capital care spun că acţiunea aceasta de răscumpărare urmăreşte de fapt desfiinţarea FP. În ultimul timp, Franklin Templeton a vândut pachete semnificative de acţiuni ale OMV Petrom, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Operaţiunile de transfer de avere de la FP la acţionari, cu Elliott Associates în frunte, au ajuns undeva la un miliard de euro, un sfert din banii pe care Guvernul susţinea în urmă cu zece ani că îi va da prin FP păgubiţilor.

Franklin Templeton, presat de acţionari, a schimbat politica de remunerare a acţionarilor în sensul că nu va mai distribui dividende ci va face o returnare de capital social. Avantajele acestei mişcări este aceea că dividendele sunt purtătoare de impozit, 16%, în timp ce modalitatea gândită de acţionari nu este.

Pentru profitul scos în 2013, acţionarii au primit 150 de milioane de euro. Fondul Proprietatea este cel mai mare fond de investiţii închis din lume (fond care nu face emisiune continuă de titluri proprii). Capitalul social al FP a fost constituit, în principal, ca urmare a aportului unor pachete de acțiuni deținute în portofoliul autorităților publice, emise de societăți comerciale de naționalitate română.

Astfel că FP a ajuns să deţină participaţii de 10-20% la cele mai importante companii energetice din ţară. Paul Singer, omul din spatele mişcărilor de la FP dar şi de la Roşia Montană, este supranumit "hoitarul de pe Wall Street" pentru modul cum ştie să facă bani de pe urma unor aşa zise hoituri, companii şi naţiuni falimentare.

Financial Times spune despre el că a ieşit în evidenţă prin creativitatea şi tenacitatea strategiilor puse în aplicare la nivel internaţional de fondurile sale folosindu-se de studiile juridice. Singer a pus pe picioare Elliott Management, unul dintre cele mai mari fonduri speculative din lume, care administrează active de circa 25 de miliarde de dolari. Interesul său converge către achiziţia de datorii cu risc mare de rambursare. Singer este absolvent de psihologie şi ştiinţe juridice. A plecat la drum cu Elliott, după ce a strâns 1,3 milioane de dolari de la rude şi prieteni în 1977.

De numele său se leagă restructurările de la Chrysler şi Lehman Brothers dar şi de al doilea faliment al Argentinei. În 2008, Elliott a cumpărat obligaţiuni de stat emise de Argentina pentru 48,7 milioane de dolari. Compania a cerut plata integrală, incuzând dobânzi şi penalităţi, echivalent al unei sume care se ridică la 1,44 miliarde de dolari, potrivit Huffington Post. Adică un câştig de 30 de ori mai mare decât investiţia făcută de Singer. Difernedul cu autorităţile de la Buenos Aires se dispută acum la curţile internaţionale.

Mai înainte de Argentina, Singer a scos bani din Peru şi Congo. În 1996 a recuperat o datorie de 58 de milioane de dolari ,pe care a cumpărat-0 mai înainte cu 11,4 milioane de dolari. De la guvernul din Congo primit 90 de milioane de dolari, pentru datorii pe care le-a cumpărat cu mai puţin de 20 de milioane de dolari.

Cristian CreţuPublicat Luni, 25 ianuarie 2016
7870
 | 43
 | 28
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
??????
0
Considerati ca este mai degraba o actiune de valorizare a pozelor cu personaje istorice ale altor state si incarcarcarea acestora cu "substanta" pe seama tranzactiilor unor economico-financiare investitionale, cu un pronuntat caracter monetarist, pentru care domnul Isarescu ar putea sa prezinte niste explicatii publice, tip curs universitar, pentru lamurirea celor interesati de derularea unor astfe de fluxuri "finciare" ?
Publicat Marţi, 26 ianuarie 2016
+Răspunde
iancu de la Hunedoara
+5
Alo, don Piperea! Poate faceti o investigatie si apoi o plangere la parchet asupra modului cum s-a spoliat 25% din activele energetice ale tarii si din alte active, care au intrat apoi in mana unor strain verosi! Stie romanul de rind ca Fondul Proprietatea detine 20% din Hidroelctrica, adica 1/5 din toate hidrocentralele romanesti construite in 40 de ani de poporul roman? Aici au fost transferate o parte din manariile de la ANRP, gen Stelu si Cocos! Asa ca ne vom trezi intr-o zi cu americanii astia dorind sa-si ia activele in natura, adica Portile de Fier I si II! Doamne fereste!
Publicat Marţi, 26 ianuarie 2016
+Răspunde
??????
-2
Si ziceti ca respectivii actionari intentioneasa sa-si retraga capitalul social, crescand ponderea participatiilor detinute de ceilalti actionare la capitalul fondului ?
Publicat Marţi, 26 ianuarie 2016
+Răspunde
??????
0
Observati ca anularea de actiuni nu ar trebui sa schimbe structura actionariatului decat in masura in care cei care vand actiuni pentru a-si recupera capitalul considera ca ar trebui sa-si retraga participatia in respectivul fond , actiunile celor care raman in fond dupa diminuarea capitalului social scriptic fiind totusi raportate la mijloacele fixe si lichiditatile ramase in respectivul fond iar ponderea detinuta de actionarii ramasi in companii reevaluata in functie de procentele detinute anterior ? E de remarcat de asemenea daca ar exista vreo o diferentiere de valoare intre valoarea aportului adus in fond la momentul achizitiei de actiuni si momentul anularii acestora si a recuperarii capitalului subscris, diferenta care ar putea fi impozitata ? Considerati ca in astfel de situatii ar trebui tinut cont si de evolutia indicelui inflatiei ,la calcularea venitului obtinut din anularea de actiuni prin retragerea de capital social ? Oare veniturile din reevaluarea activelor nu mai sunt supuse impozitarii ?
Publicat Marţi, 26 ianuarie 2016
+Răspunde
io
+9
P. Singer e mare escroc sionist ca toti cei din natia lui, asa reiese din faptele lor e jefuitori mari!
Publicat Marţi, 26 ianuarie 2016
+Răspunde
Unabomber
+16
o intrebare se impune, ce carte a jucat Stolojan la cacelamaua asta? daca va duceti aminte , una -doua, intrebat -neintrebat Draga Stolo se trezea vorbind despre 'salariul nesimtit al d-nei Lulache' . din partea cui vorbea?
Publicat Luni, 25 ianuarie 2016
+Răspunde
Krixus
+28
Aşa? A intervenit Ambasada şi mi-ţi şters postarea?!! Adevărul supără, ce să-i faci! dar până la urmă dânşii nu au decât să-i scoată pe amărăştenii de acţionari români şi normali chiar datori vânduţi! Hoţul nu poate să facă nimica dacă nu se întâlneşte cu prostul..
Publicat Luni, 25 ianuarie 2016
+Răspunde
SOBOLANU
+33
nu ma pricep dar daca facem unele conexiuni si cu fostul ambasador sua si altele eu personal il cred !!!!!!!
Publicat Luni, 25 ianuarie 2016
+Răspunde
Nasty
+31
Înclin să cred că ,,plăcinta” asta a fost una ,,ricană” ...noi doar am pus-o la copt...
Publicat Luni, 25 ianuarie 2016
+Răspunde
ana
-15
Piperea, vine NATO si te rezolva.
Publicat Luni, 25 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017