×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 14:10
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Imigranții, criza economică și revirimentul Rusiei încheie deceniile de prosperitate
De ce nu există alternativă la o Europă condusă de SUA

Privind o hartă a Europei medievale sau moderne, dinainte de revoluția industrială, putem fi copleșiți de incoerența ei – imperii, regate, confederații, state mici, pricipate ”superioare” și ”inferioare”. Este o imagine a unei lumi profund fracturate. Europa de astăzi se întoarce practic la această hartă”, scrie Robert D. Kaplan pentru The Wall Street Jornal.

”Deceniile de pace și prosperitate, din 1950 și până în 2009, când a început criza datoriilor in UE, au făcut mai simple ccontururile politice și economice ale continentului. Au fost doua blocuri coerente pe durata Războiului Rece și ele au fost urmate de visul unei Europe unite, cu o monedă unică.

Astăzi UE suferă lovitură după lovitură, din interior și din exterior, istoria își inversează cursul către o complexitate deconcertantă, ca și cum ultima jumătate de secol a fost doar un iterregnum înainte de întoarcerea la teamă și conflict.

Pentru SUA, această noua situație din Europa devine preocupantă abia acum. Europa, a cărei economie rivalizează cu cea a SUA pentru primul loc în lume, rămâne un aliat și un atu, dar și o problemă profundă. Întrebarea majoră este cum să fie gestionată.

Diviziunile din Europa erau vizibile de decenii, pe măsură ce UE și-a extins granițele și influența. Erau țările din UE și cele din afara UE, cele din interiorul zonei de liberă circulație și cele din afara spațiului Schengen, cele care au reușit să satisfacă rigorile financiare ale eurozonei si cele care nu au reușit asta. Lucrul la care se reflectează mai puțin este cât de profunde sunt rădăcinile acestei diviziuni în istoria și geografia continentului.

Nucleul Europei moderne coincide în bună măsură cu Imperiul Carolingian creat de Carol cel Mare în secolul IX. Primul împărat a Sfântului Imperiul Roman a stapânit teritorii de la Marea Nordului, prin Țările de Jos, iradiind către Frankfurt, Paris, Milano. Verii mai fragili ai acestei Europe se extindeau de-a lungul Mediteranei, din peninsula Iberică către Italia de Sud și apoi către Balcanii mai putin dezvoltați, moștenitori ai tradițiilor bizantine și otomane.

În deceniile de după al Doilea Război Mondial, aceste diviziuni au fost acoperite datorită izolării relative a Europei față de ”vecinătatea apropiată” – de regiunile Africi de Nord și de Eurasia, care timp de secole a modelat caracterul distinct al periferiei continentului.

Astăzi, această geografie extinsă nu mai poate fi ignorată, într-un moment în care regiunile diverse ale Europei adoptă atitudini diferite față de amenințările Rusiei lui Vladimir Putin, față de refugiații din Orientul Mijlociu și de ultimele atacuri teroriste.

A devenit limpede că centralizarea impusa de decenii de UE și de birocratia sa nereprezentativă nu a creat o Europă unitară. A dus la un regres de care UE nu poate să scape decât căutând metoda prin care să-și găsească legitimitatea în națiunile europene. Barierele geografice care au apărat Europa în perioada postbelică nu mai rezistă. Fernand Braudel nu a considerat că Mediterana este granița sudică a Europei. Aceasta esta Sahara, sugera el. Acum, ca și cum ar dori să-i dea dreptate, caravanele de imigranți se adună în Africa de Nord, în Algeria și Libia, pentru un desant demografic în Europa. Balcanii, de asemenea, și-au reluat rolul lor istoric de coridor pentru migrație spre Europa centrală, prima oprire pentru milioanele de refugiați din Irak și Siria.

Europa se află în fața unei nefericite ironii a istoriei: deceniile în care a putut să-și dezvolte idealurile mărețe despre drepturile omului, inclusiv dreptul celor în nevoie de a căuta azil in Europa, au fost posibile tocmai datorită regimurilor opresive de la periferia continentului. Lumea arabă a fost prinsă zeci de ani în state-închisoare ale căror gardieni-dicactori mențineau ordinea. Saddam Hussein în Irak, familia Assad în Siria și Muammar Gaddafi in Libia – ei au permis Europei să aibă parte de prăjitura sa idealistă și să o și deguste.

Însă geografia și istoria au conspirat, din nefericire pentru Europa, și au făcut ca unele regiuni ale continentului să fie mai vulnerabile decât altele în fața valului de imigranți. Pe când Germania și o parte din Scandinavia îi primește bine pe imigranți, țările din Europa Centrala ridică garduri de sârmă ghimpată. Balcanii, practic rupți de restul Europei de război și subdezvoltare pe durata anilor 1990, au primit acum o nouă lovitură din partea anarhiei din Orientul Mijlociu. La extremitatea sud-estică a Europei, Grecia, cândva o provincie săraca a imperiului otoman, vede cum criza economică este agravată de poziția ghinionistă de poarta de intrare a sutelor de mii de imigranți.

Un alt factor crucial al perioaei de stabilitate care acum se apropie de final a fost rolul geopolitic jucat de Rusia. În Războiul Rece, URSS a fost o amenințare strategică evidenta, dar a fost o amenințare bine gestionată de SUA și pentru o bună perioadă, după moartea lui Stalin, Kremlinul a fost condus de funcționari cărora nu le plăcea să riște. După prăbușirea URSS, au urmat ani tulburi și de fragilitatea instituțională în Rusia, motiv pentru care nu a reprezentat o amenințare pentru Europa. Astăzi Rusia s-a reîntors și este un jucător strategic în Europa. Domnul Putin a consolidat controlul în Rusia, după perioada de infirmitate din timpul lui Boris Elțîn, și a a creat o falie adâncă între Paris și Varșovia, Berlin și București.

Pentru un polonez sau pentru un român din anii 1990, slăbiciunea Rusiei convenea, iar aderarea la UE și NATO venea împreună cu perspectiva unei păci durabile și a prosperitatii.

Orizontul strategic este însă diferit acum. Viitorul proiectului european este nesigur, iar o Rusie refacută a anexat Crimeea, a invadat estul Ucrainei și amenință acum granițele Europei. Putem fi martorii unei remarcabile reveniri a alianțelor din Războiul Rece. Europa se împarte din nou în jumătate, dar de aceasta data este Europa de Est cea care dorește să fie mai aproape de SUA, pentru că se îndoiește că NATO singură ar putea oferi protecția eficientă împotriva Rusiei.

Între timp, țările din Europa Vestică, îngrijorate de valul de refugiați și de atacurile teroriste, încearcă să se apropie de Rusia, pentru a se proteja împotriva haosului care vine din Siria. Domnul Putin știe că geografia și forța bruta – atât militară cât și economică – au fost și încă sunt punctul de plecare al afirmării intereselor naționale. Elitele europene au o altă abordare. După secole de vărsare de sânge, au ajuns să respingă tradiționala politică de putere. Pentru a menține pacea, și-au pus speranțele într-un regim reglementator condus de tehnocrați post-naționali de la Bruxelles.

În mintea lor, elitele europene cred că diviziunile continentale pot fi vindecate de un stat al bunăstării și de o monedă unică. Identitățile naționale diverse, croite de secole de experienta culturală și istorică ar urma să lase locul unui superstat european, indiferent de problemele de legitimitate ale UE.

În Marea Britanie și în Europa de Vest avem acum un refuz al Bruxelles-ului și al implicării sale în politica internă. Politicile statului providență, considerate nu demult drept un balsam pentru diviziunile continentale, au acționat ca o frână pentru economiile naționale, iar această stagnare a oferit un pat germinativ pentru naționaliști (uneori reacționari) și pentru ostilitatea față de refugiați.

O altă categorie de îngrijorări vine din Europa Centrală și de Est. În ultimii trei ani am călătorit des în România, o țară unde al Doilea Război Mondial s-a încheiat abia în 1989. În România și în țările baltice sau alte membre ale fostului Tratat de la Varșovia, UE reprezintă mai mult decât un bilanț contabil. Reprezintă politica bazată pe un stat modern și nu pe națiuni etnice, reprezintă statul de drept și nu arbitrariul, reprezintă protecția indivizilor indiferent de etnie și religie sau de numele tatălui.

Regiunea ce începe cu statele blatice și Polonia la nord, continuă cu România și Bulgaria la sud și apoi include Caucazul este ceea ce aș numi un ”intermarium” , tărâmul dintre mari, in acest caz Marea Baltică și Marea Neagră. Este un concept lansat de Josef Pilsudski, liderul polonez din anii 1920 si 1930, care spera să creeze o barieră de democrații între Germania si Rusia sovietică, pentru a combate tendințele imperiale ale ambelor.

Amenințarea de astăzi vine din partea Rusiei. Dominația germană ar trebui să derive din forta economică, iar aceasta s-a întâmplat într-o oarecare măsură, puterea migrând de la Bruxelles către Berlin. Însă liderii germani rămân ezitanți. Dintre toate elitele europene, cea germana si-a pus cel mai mult speranțele în integrarea europeană, în special pentru a exorciza demonii propriului trecut. În fața crizelor, cancelarul Merkel a jucat abil cartea politică, cu unele erori, ca în cazul agresiunilor sexuale recente de la Koln. Însă Merkel nu e Bismarck sau Frederik cel Marea și nici nu vrea să fie. Moștenirea nazismului și ambivalența dată de plasarea între Vest și Moscova sunt în defavoarea Germaniei.

Pe măsură ce UE continuă să se fractureze, acest vid de putere ar putea crea un echivalent contemporan al Sfântului Imperiu, o configurație complicată, multietnică, care a fost imperiu cu numele și nu în realitate, până la dispariția sa în 1806.

Asta înseamnă că nu există alternativă la leadershipul american în Europa. Pentru SUA, o Europă care continuă să se fractureze în interior și să intre în disoluție în exterior, în geografia fluidă a Africii de Nord și a Eurasiei, ar fi cel mai mare dezastru al politicii externe de după al Doilea Război Mondial.

Succesul UE a fost un produs al puterii americane, după înfrângerea Germaniei naziste. Cu toate imperfecțiunile sale UE, mai degrabă decât NATO, a fost încarnarea instituțională a unei Europe postbelice libere, unite și prospere. Membri ai administrației Obama au încercat, săre lauda lor, să lupte împotriva dezintegrării post-Razboi Rece a Europei. Pentagonul a planificat să aducă mai multe trupe, Victoria Nuland a fost activă în fața presiunilor Rusiei în Ucraina.

Însă președintele Obama a dovedit o oarecare lipsă de interes în ce privește chinurile continentului și a avut poziție mai puțin puternică în fața agresiunii lui Putin. Administratia este concentrata pe mai multe zone, în Orientul Mijlociu, în Pacific.

Problema nu este însă atât de mult discutata ”pivotare” a SUA în Asia, pentru că și acolo este nevoie de o raliere. Problema este ideea greșită cum că Europa ar conta mai puțin acum decât a contat în timpul Războiului Rece. Administrația actuală și cea viitoare trebuie să pună securitatea Marelui Intermarium în centrul priorităților sale. Nu este vorba aici doar despre mai mult sprijin militar, ci și de un angajament diplomatic mai puternic cu fiecare dintre statele dintre Marea Blatică și Mrea Neagra. Scopul trebuie să fie nu doar să rezistăm în fața agresiunii lui Putin, ci și să menținem coeziunea internă și capacitatea UE și NATO.

La nivel politic, aceasta va însemna să ajutăm UE să se dezvolte într-o direcție care să permită cât mai multă legitimitate și responsabilitate democratică. Cât privește securitatea, o întoarcere către Europa ar însemna și să terminîm cum viziunea contraproductivă că SUA vor face mai mult pentru Europa doar dacă țările membre NATO își vor majora bugetele Apărării. Cu câteva excepții, acest lucru nu se va întâmpla în contextul spaimelor economice de astăzi. Dacă europenii vor vedea că SUA se implică mai mult, atunci cresc și șansele ca ei să întreprindă acțiuni curajoase pentru salvarea propriilor instituții.

Deceniile în care am crezut că Europa este stabilă și predictibilă s-au încheiat. Harta continentului devine din nou medievală, dacă nu în privința granițelor, atunci măcar în privința atitudinilor politice și a raporturilor. Întrebarea este dacă UE încă mai poate spera sa înlocuiască multiculturalul Imperiu Habsburgic, care s-a întins timp de secole peste Europa Centrală și de Est și a adăpostit aici minorități și interese atât de diferite.

Răspunsul va depinde nu doar de ce va face Europa însăși, ci de ceea ce va alege SUA să facă. Geografia este o provocare, nu o fatalitate.

Călin MarchieviciPublicat Marţi, 26 ianuarie 2016
4392
 | 12
 | 43
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
cand
+7
am ajuns la "agresiunile Rusiei" (de care nu-mi dau seama), am incetat lectura ce parea ademenitoare. Am pierdut ceva?
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
nae girimea
+10
Adica SUA a riciit rahatu' si tot ea e solutia ? Pai vezi ce solutii da in Romania prin slugile de la SRI si DNA pt a ne invesnici in iobagie
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
Alcibiade.
+17
Gargara, aiureli, abureli. Timp pierdut de pomana.
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
R @ Alcibiade.
+11
asta de Kaplan este considerat sub derizoriu in SUA fiind un suporter activ al razboiului din Iraq ,si asta spune tot (plus ascendenta :)))ca mai tarziu a exprimat public re-muscaturi de constiinta, dupa ce a fost servitorul lui Paul Wolfowitz,e tarziu si incorect!Cum care Wolfowitz? Lupul ala dat dreaqu din "Cei trei purcelusi si puiul de lup"
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
HH
+15
cand sarantocii spanioli au invadat America latina ,imparatul Atahualpa ii a intimpinat cu toata bunacredinta, cu daruri in aur si respect! S-a ales cu puscarie, asasinare si tarile Americii Latine au fost jefuite la blana de spanioli!cand s-au creat SUA milioane de imigranti au navalit ca lacustele,au ucis si au jefuit triburile de piei rosii!Niciun imigrant nu a renuntat la religia cu care a venit ,desi a venit din nefericie sa isi gaseasca fericirea!Acum Europa este tinta imigrantilor si in cativa ani se va trai la fel de prost in Europa ca in orice tara musulmana sau africana fara resurse!Plus ca vor conduce imigrantii!Unde minte de ingheata apele autorul(american,ca atare mai slabut pregatit,mai dupa ureche) este ca nu a existat multiculturalitate in Imperiul Hasburgic,toti erau crestini (care suportau o singura minoritate religioasa) !succesul Europei dupa razboi s-a datorat inginerilor europeni in nici un caz SUA sau URSS care au jefuit tarile invinse la blana!Europa va trai bine atat timp cat va tine la distanta atat SUA cat si Rusia !Ar mai fi multe de spus dar pana si Mahomed spune ca "paradisul este la umbra sabiilor"!Europa Unita are un PIB de 1,4 ori mai mare ca al SUA si asta deranjeaza !Are un euro mai puternic ca dolarul,si asta deranjeaza !Si,ca atare, UE trebuie distrusa de cei care nu mai au ce comert sa faca decat cu razboaie!
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
Mihai Pacepa
-19
Splendid articol ! Rezulta ca prosperitatea tarilor din UE este amenintata de trei factori: amenințările Rusiei lui Vladimir Putin, refugiații din Orientul Mijlociu și de ultimele atacuri teroriste. Conteaza foarte mult cine va veni dupa alegerile din acest an la Casa alba, dupa toate probabilitatile un republican. In aldoilea rand dupa dezastrul economic din Rusia generate de sanctiunile adoptate de USA si UE si de scaderea pretului petrolului se pune intrebarea cat va dura pana tineretul internetului nu va organiza un ,,Maidan" in Piata rosie.
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
Jorj @ Mihai Pacepa
+8
Articolul este un splendid gunoi, scris anume pentru idioti. Pacat de efortul depus pentru traducere.
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
Simion
+14
Cenzurati la greu, mai cotidienilor! Nu va ganditi ca oamenii care intra pe forum vin sa-si spuna parerea, buna sau rea. Nimeni nu vorbeste murdar. Sunt doar opinii personale, nu sunt crime, iar voi le cenzurati ca niste comunisti de la editura Politica.
Publicat Marţi, 26 ianuarie 2016
+Răspunde
Barnutiu @ Simion
+10
Cuvantul e cea mai grea povara(pentru unii) cand exprima adevarul acoperit(de ei).
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
Andrei
+17
Robert Kaplan, coautor al PROIECTULUI NOULUI SECOL AMERICAN ,PNAC, ideolog al grupului neoconservator ne vinde ceea ce elita isi doreste sa transmita omenirii . O simpla trecere in revista a realizarilor neocone, razboi continuu si haos general, incepute de GW Bush si continuate cu succes de Barrak Obama, scoate in evidenta principiul roman, divide et impera. Omenirea este mintita pe fata fara rusine, media este corupta si controlata de propaganda, guvernele iau masuri impotriva intereselor cetatenilor , dar in favoarea castigurilor elitei. Ne aflam intr/ o societate post capitalista in care principiile economice sunt subordonate interesului acelora care controleaza tiparnita dolarului, intr/ o societate cu politica privata, cu castiguri private, dar pierderi sociale . Aiureala pe care Kaplan ne/ o vinde vis a vis de agresiunea ruseasca din Ukraina unde un guvern constitutional a fost inlaturat prin agresiunea doamnei Nuland, a lunetistilor straini si a fortelor de extrema dreapta finantate si pregatite de NATO , sau de referendumul din Crimeea, catalogat agresiune, poate prostii multa lume atata vreme cat jurnalistii nu vor sa / si piarda joburile si trambiteaza propaganda care a ajuns o arta stapinita cu maiestrie de Pentagon, de la Frankfurter Algemaine, la Le Monde sau Antena 3. Toti canta in cor mesajele propagandei. Armele de distrugere in masa ale lui GW Bush si norul atomic a lui Tony Bliar, au fost minciuni care au schimbat istoria, dar care erau planificate de neoconi de pe vremea lui Clinton, cand Rumsfeld si Chenney au cerut audienta pentru a invada Iraqul in 1998, plan care nu intamplator apare in Proiectul Noului Secol American, care prevedea distrugerea natiunilor pentru controlul resurselor. Nimic nu este intamplator, nici invazia organizata a musulmanilor intr/ o Europa impotenta rau condusa de birocrati platiti excelent ca sa isi vanda sufletele si natiunile din care provin. Urat, trist si adevarat.
Publicat Marţi, 26 ianuarie 2016
+Răspunde
Andrushka lasa condeiul si ia pusca @ Andrei
+3
Diadia Andrushka, nu te pricepi, bre, la lupta cu condeiul, te repeti si nu esti deloc convingator. Pentru eficienta, sefii lu' matale, ar trebui sa-ti ia condeiul, sa-ti puna in mana pușca si sa te trimita sa lupti in Donbas pentru maica Rusia si taica Putin.
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
Dan @ Andrei
+1
Gospodin Lavrov, molodeţ! (Gaspadin Lavrov, maladeţ!)
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
@Dan @ Andrei
0
Canti 'Hativka'?
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
marian
-17
Bun articol, felicitări autorului!
Publicat Marţi, 26 ianuarie 2016
+Răspunde
Max @ marian
+15
Bun doar pentru cei care confunda problema cu Solutia... Conducerea Europei de USA e problema , nu Solutia.
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
Pura Propaganda neoconservatoare
+34
Articolul e pura propaganda neoconservatoare americana. Rusia refacuta a anexat Crimeea doar ca raspuns la ocuparea de catre americani a intregii Ucraine, care ar fi avut ca rezultat pierderea bazelor din Crimeea si prabusirea flancului de sud-vest de aparare a Rusiei. Nu aveau cum sa permita asa ceva fara sa capituleze. Asta e clar pentru oricine care este suficient de educat si gandeste rational. Acum 25 de ani lumea a avut sansa pacii. Pentru o pace durabila si trai in buna intelegere cu Vestul, Rusia (prin Gorbaciov) a promis ca-si restrange sfera de influenta din Europa Rasariteana si o lasa independenta, permitand si reunificarea Germaniei, cu conditia ca SUA sa nu-si intinda sfera ei in aceasta zona. Si s-a tinut de cuvant. SUA a promis ca nu-si va extinde sfera in aceasta zona si indicatorul agreat a fost ca NATO nu se va extinde spre est. Astazi vedem ca SUA nu s-a tinut de cuvant si continua expansiunea spre est, inclusiv spre Caucaz. Consecinta este ca Rusia s-a recunoscut inselata si a inteles ca numai o politica de forta o poate salva de la pieire, pentru ca americanii nu stiu decat de frica. Astfel a strans din dinti si s-a intarit, si-a modernizat armata si acum joaca din nou tare. Aici am ajuns azi, iar noi suntem aproape in linia intai si ar fi bine sa ne masuram vorbele inainte sa le scoatem pe gura pentru ca n-avem nimic in spate...
Publicat Marţi, 26 ianuarie 2016
+Răspunde
Anonim @ Pura Propaganda neoconservatoare
+1
Nici Rusia nu si-a respectat angajamentul de a-si retrage armata de pe Nistru. Din contra, continua imixtiunea in teritoriul dintre Prut si Nistru. Reusita proiectului Novorusia inseamna Rusia iar la Dunare si Prut.
Publicat Miercuri, 27 ianuarie 2016
+Răspunde
Steluta
+25
pe aceasta pagina mi-a fost publicat comentariul critic la adresa propagandei americane si APOI L-ATI STERS dupa aproape 2 ore ADICA ATI CENZURAT O OPINIE POLITICA CIVILIZATA a unui cititor desi Constitutia interzice cenzura
Publicat Marţi, 26 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017