×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 13:42
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Argumentul redacţiei Cotidianul
Tudor Arghezi - Lecţia de scris
Tudor Arghezi
Tudor Arghezi

Am ales să republicăm tablete şi articole din publicistica lui Tudor Arghezi din nenumărate raţiuni. În primul rând, pentru a apăra jurnalistica şi limba română. În puhoiul acesta de scris cu picioarele, de vorbit fără rost prin radiouri şi televiziuni, o cură de Arghezi ar putea ajuta minţile unor confraţi să licărească puţin. Cei mai tineri ar putea înţelege că scrisul cere morală, cere ideal, cere oţarăîn care să crezi, cere devotament, cere logică, cere respect pentru cauză şi pentru cetăţean. Scrisul frumos luminează, purifică, înalţă. Nu ajută doar la înţelegerea subiectului. Cine poate scrie frumos ajunge cu siguranţă mai departe decât cel care se împiedică în ordinea cuvintelor.

Publicistica lui Tudor Arghezi se întinde pe mai bine de şapte decenii. Poate că este cea mai îndelungată din toată literatura română. Şi este fără îndoială cea mai bogată. Orice lectură a unui text din miile şi miile de pagini scrise de-a lungul vremii prilejuieşte întâlniri cu istoria ţării noastre, cu viaţa sa culturală, cu obiceiuri fruumoase sau cu apucături tâmpe, toate împreună nemuritoare. Dar şi metafore şi formulări sclipitoare. Cel mai adesea o simplă frază este o privire unică asupra oamenilor, a lucrurilor, chiar şi a celor mai neînsemnate vietăţi. În toate şi peste tot e tot Arghezi. Ceasornicarul cu limba ascuţită potriveşte imaginile şi cuvintele. Le măiestreşte!

Şi furia lui Arghezi este antologică. Ea ar merita ţintită spre majoritatea politicienilor şi ziariştilor contemporani. Inclusiv spre cârdul vedetelor acestei perioade atât de hăhăite. Pentru toţi aceştia, republicarea tabletelor lui Tudor Arghezi este un blestem. Pentru cei care iubesc publicistica şi vor să înveţe, articolele poetului sunt o mare descoperire şi o nesfârşită desfătare.

Mulţumim academicianului Eugen Simion, Editurii Univers Enciclopedic şi domnului Traian Radu, cel care, alături de Mitzura Arghezi, a trudit la îngrijirea acestei ediţii monumentale a seriei de Opere din care vom reproduce câte un text.

Cornel NistorescuPublicat Vineri, 29 ianuarie 2016
5178
 | 35
 | 23
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ion din Romania
+2
Vin cu o tăraboanţă plină de mulţumiri din partea generaţiilor tinere candva, azi pensionari, ca toţi cei bătrani, odinioara de un leat cu T.Arghezi, sunt doar umbre şi raze totodată, să mulţumin "din inimă..." domnului C.Nistorescu de al aduce, din nou, în actualitate confraţilor lui pe cel care timp de 70 de ani ne-a "luminat" de la Mărţişor. Şi pentru ca "furia" să fie completa sugerăm să publice şi alte idei înalţătoare din publicistica vremii care ne-au învăţat decenii copiii "cu fruntea lipita,lipita de zid/ să stie copilul ce-nseamnă partid...". Deschizand azi revista "Viaţa Romanească" de pe la începuturi, nu-i putem uita pe Eugen Frunză, Horvath Imre, pe Sadoveanu, Demostene Botez, pe Marcel Breslaşu ori Mihai Beniuc. Toţi au scris într-o limba romanească tot atat de curată ca şi Eugen jebeleanu, Geo Bogza, Petru Dumitriu sau Titus Popovici şi Francisc Munteanu. Aceştia au fost şi mulţi altii, cu glas vanjos şi verb tăios şi...buzunarul gros şi atunci mă-ntreb: AZI NU AVEM ALTE EXEMPLE NOBILE DIN RANDUL CELOR NEATINŞI DE CENUŞA URII ŞI MINCUINII COMUNISTE?
Publicat Luni, 01 februarie 2016
+Răspunde
ILIE PINTILIE,CHEFERIST 1933 @ Ion din Romania
0
BA,IOHANISTE ESTI UN MARE DOBITOC.DUTE IN editat. TE BAGI IN ZEAMA DE GUNOI A TA, CARE MIROASE A ZERO.ADIO, SI LA OSUAR, CU TINE
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Carol
+5
Bre, de ce nu publicați și opera maestrului? Că tot n-aveți subiecte interesante și văd că vreți să descrețiți mintea unora dintre dvs, jurnaliștii, nu a celor ce mai citesc pe aici, din ce în ce mai puțini... Văd că aveți mute idei teribile. Am văzut și cum faceți publicitate la cozonacii de pe la Tecuci, SUV-urile chinezești și alte ălea. Ps. Scriu așa ca să vă mai aduc cititori, că ăia ce-i mai aveți au adormit de mult în fața laptop-urilor, cu capul sprijinit în palme și coatele așezate alandala
Publicat Sâmbătă, 30 ianuarie 2016
+Răspunde
SOBOLANU
+3
UN LUCRU EXTRAORDINAR FELICITARI MAESTRE NISTORESCU !!!!!!!!!
Publicat Sâmbătă, 30 ianuarie 2016
+Răspunde
vasile
-3
@Krux; la interpelarea ta , incerc s a gasesc o scuza ..nu dlui Nistorescu , pa care nu l stiu, nu l cunosc, ci pur si simplu cavalcadei de stiri alambicate care invadeaza mintea romanalui mai mult au mai putan curios; pai daca nu ar fi atata superficilitate .. ar mi exista presa domnule?? ...aaa sa nu uitam vulgaritatea si pornografia necesar pentru nmetinerea fameliei onorabile..din qcest pdv ..suntemo societate ccontemporana
Publicat Sâmbătă, 30 ianuarie 2016
+Răspunde
MITRU @ vasile
+3
In aceasta spetza nu este nimic de discutat, nu este nimic de laudat, nu este nimic de criticat. Stelian Popescu, un mare creator de presa romaneasca, cu ale lui bune si mai putin bune, spunea ca in materie de presa se impun cateva lucruri simple, astfel: obiectivitate; talent scriitoricesc; munca de documentare; prezenta de spirit; logica matematica si mai ales spontanietate verbala. Pentru Stelian Popescu erau lucruri simple, pentru extrem de multi si pretinsi jurnalisti contemporani aceste lucruri simple devin idealuri de neatins - "C 'asa-i in tenis - D.Mihaescu-T. Caragiu". Vorba vestitului bard Anton Pann, astfel: Daca nema puchirintza, ce mai chichirez galceava.
Publicat Sâmbătă, 30 ianuarie 2016
+Răspunde
Numa Pompidiu
+4
Mulțumim Maestre Nistorescu pentru infuzia de cultură administrată prin intermediul paginilor ziarului. Să sperăm că nu se vor speria unii cititori. Și să mai sperăm că nimeni nu va suferi efecte adverse, alergii, abubă, apucătură, albeață sau alte vătămări. Multă sănătate maneliștilor!
Publicat Sâmbătă, 30 ianuarie 2016
+Răspunde
Krixus
+6
"În primul rând, pentru a apăra jurnalistica şi limba română. În puhoiul acesta de scris cu picioarele, de vorbit fără rost prin radiouri şi televiziuni, o cură de Arghezi ar putea ajuta minţile unor confraţi să licărească puţin." Respect, d-le Nistorescu! Dar cu tot regretul: Nu credeţi că ar trebui să începeţi operaţia asta chiar la dumneavoastră în ogradă în care numai de cunoaşterea limbii române şi de respectul pentru dânsa nu poate fi vorba! Oare d-vs citiţi măcar ocazional ce compilează unul şi alta :-) de pe unde apucă şi cum (nu) se pricepe ?? Observaţiile critice pe această temă se cenzurează de regulă, fără să se găsească de cuviinţă să se remedieze măcar cele mai odioase dintre „crimele” lingvistice sesizate?? Până la urmă, stimate d-le Nistorescu, eu sunt sas şi plecat din ţară de aproape o jumătate de viaţă: Este oare normal ca, în loc să-mi reîmprospătez eu cunoştinţele de limba română citind ziare de acasă să trebuiască să-mi fac zi de zi nervi din cauza agramatismelor pe care trebuie să le citesc??? Pe cinstite: În vremurile acestea noi nu trebuie să mai cunoşti limba română ca să ţi se dea drumul pe gazetă??? Ce ar zice Arghezi?
Publicat Sâmbătă, 30 ianuarie 2016
+Răspunde
Mintea-Cea-Din-Urmă!
+14
Şi totuşi Moise Gheorghe are dreptate! De ce-l minusaţi?! Înfige-ţi-vă în realitate, lăsaţi istoricilor să judece istoria, iar jurnaliştii(de la "jour", adică "la zi"!) să-şi respecte codul deontologic! Faptul că Moise este minusat arată că tot unii ca d-alde Stelu Rarinca şi mulţi ca el cred că pot manipula conştiinţe româneşti sănătoase cu aberanta lor limbă vulgară, galimatiasul şi injuriile de mahala şi de uşa cortului, care numai româneşti şi patriotice nu-s! Ei, cu gămălia lor de minte, nu înţeleg ce înseamnă să fii patriot, respectându-ţi Neamul, INDIFERENT de partide sau găşti politice, precum şi limba şi spiritualiatea, tradiţiile poporului("oaia mioritică", hai?!) pe care susţii că-l iubeşti, indiferent de culori de gaşcă! Nu trageţi "trenul" criticii necruţătoare pe linie moartă, căci ASTA abia aşteaptă derbedeii!... Arghezi, da, dar să nu se uite uriaşele lui derapaje, mai ales după 1956!... Eminescu e mult mai credibil! Unde mai are dreptate Moise? În ruperea rădăcinilor Divine ale Neamului! Dezrădăcinat, înstrăinat, alienat, românul MIGREAZĂ ca "ciulinii Bărăganului" pe meleaguri străine după o coajă de pâine: Ion fără de Ţară, cerşetorul Europei!... Jalnic! Obligaţi să ne înlocuim migranţii NOŞTRI cu migraţia păgână afro-asiatică! Tragic!
Publicat Sâmbătă, 30 ianuarie 2016
+Răspunde
Aurora INOAN
+5
Foarte bine!
Publicat Sâmbătă, 30 ianuarie 2016
+Răspunde
iancu de la Hunedoara
+9
Sa vada si neodemocratii astia de doi lei, ca asazisa perioada idilica dintre cele doua razboaie mondiale, nu era chiar asa! Era o spoiala, acolo, in centru, cu bogatasi ce invirteau totul, Romania profunda era la tara, la satul lui Preda! Nu in "micul Paris", transformat azi in Dorobanti!
Publicat Sâmbătă, 30 ianuarie 2016
+Răspunde
piperoxan
+11
Pentru traseisti : " Dupa cum te-ai invatzat / Linge unde ai scuipat / Apoi, cand te-ai mai deprins / Scuipa iar unde-ai mai lins / Nu degeaba tzara cere / Mai cu seama, caractere !
Publicat Sâmbătă, 30 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017