×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 10:26
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Totul a început din 2012
Povestea declinului economic al Rusiei

Pentru economia Rusiei anul 2016 arată deja mizerabil. Rubla s-a depreciat iar preţul petrolului a scăzut cu 11% de la 1 ianuarie, la aproximativ 30 de dolari pe baril.

Guvernul se chinuie să astupe o gaură de 19,2 miliarde de dolari în buget, în condiţiile în care jumătate din venituri sunt asigurate de vânzările de petrol şi gaze. FMI prognozează că economia Rusiei va scădea cu 1% în acest an, după ce s-a contractat cu 3,7% în 2015. Această stare de fapt a generat o atmosferă de nervozitate maximă în ţară, i-ar fi spus Alexei Uliukaiev, ministrul rus al Economiei, lui Vladimir Putin, pe 26 ianuarie în timpul unei reuniuni, conform Kremlinului.

Perspectivele sunt sumbre, susţine Bloomberg, în condiţiile în care acum câţiva ani Rusia se bucura de mai multă prosperitate. Economiştii şi oamenii de afaceri, inclusiv cei care au legături mai strânse cu Kremlinul, avertizează că ţara se va confrunta cu o stagnare pe termen lung şi cu o scădere a competitivităţii.

"Ne aflăm în rândul statelor care îşi măresc decalajul faţă de ţările bogate", a declarat pe 15 ianuarie, la Moscova Herman Gref, șeful băncii de stat Sberbank, cea mai mare instituție financiară din țară. Situaţia de azi seamănă cu "o scară care duce în jos", spune Evgeny Gontmakher, un membru al consiliului de la Institutul de Dezvoltare Contemporană din Moscova, instituţie al cărui președinte este prim-ministrul Dmitri Medvedev. Gontmakher spune că probabil Rusia va avea creştere zero în 2017 și că guvernul îi va liniști pe cetăţeni de abia în 2018 atunci când economia îşi va relua creşterea, după alegerile prezidențiale din martie 2018.

Rusia a fost erodată de criză mult mai înainte, nu de azi, aşa cum s-ar crede.
Această recesiune este diferită, afirmă Vladislav Inozemtsev, profesor la Școala Superioară de Economie Națională din Moscova. "Nu este vorba despre petrol sau despre sancțiunile internaţionale; este vorba despre o slăbiciune structurală", susţine acesta. Au fost deja semne în 2012, când barilul de ţiţei era la peste 100 de dolari, iar despre sancţiuni nici nu era vorba pentru că povestea cu Crimeea urma să apară peste doi ani. Inozemtsev susţine că de declanşarea recesiunii se face vinovat Vladimir Putin, care a revenit la preşedinţie în 2012. El a ridicat taxele pentru afaceri şi imobiliare pentru a finanţa cheltuielile militare şi a extins raza
de acţiune a companiilor ineficiente de stat, precum gigantul petrolier Rosneft.
Productivitatea a slăbit, corupţia a prosperat, investiţiile străine au încetinit, spune Timothy Ash, un strateg pentru pieţele emergente la Nomura International din Londra.

Când Putin a devenit prima oară preşedinte, în 2000, el a spus că va reduce dependența guvernului de petrol. Numai că s-a întâmplat fix pe dos. Drept urmare, veniturile populației au scăzut în ultimii doi ani, iar 22 de milioane de ruși trăiesc în sărăcie, cu 50% peste realitatea din 2013. Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 10% anul trecut, iar vanzarile auto au coborât cu 36 de procente. General Motors, care considera la un moment dat Rusia ca fiind una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere, a închis cele mai multe operațiuni de acolo. De altfel şi Adidas din Germania sau Mango din Spania au tras obloanele la magazine. Reţeaua McDonald's care numără 543 de restaurante în Rusia şi care va creşte cu încă 60 de unităţi în 2016 va renunţa la Big Mac şi va trece la aripi de pui şi burgeri din carne de porc mai ieftini.

Foarte îngrjorătoare arată cifrele privind producţia industrială şi investiţiile, chiar dacă Putin a declarat în decembrie anul trecut că cea mai grea perioadă a crizei a trecut. Mai mult, preţurile petrolului nu par să îşi revină în curând.
Reformiştii susţin că situaţia ar putea fi îmbunătăţită daca se va investi în tehnologie iar guvernul îşi va slăbi prezenţa în economie. Chiar dacă cetăţenii ruşi suferă, nu există în perioada următoare riscul unor tulburări sociale pentru că există rezerve valutare pentru încă doi ani, conform lui Alexei Kudrin, fost ministrul de Finanţe.

Totuşi, Guvernul nu își poate permite investiții majore. Acesta s-a cufundat deja puternic în rezervele valutare. Ministrul actual de Finanțe Anton Siluanov, a declarat pe 13 ianuarie că cheltuielile pentru cele mai multe programe ar putea fi reduse cu cel puţin 10% pentru a se acoperi deficitele bugetare. Lucrurile nu stau bine nici în sectorul privat. Sancțiunile internaţionale au inghetat majoritatea companiilor rusești prezente pe piețele financiare majore, iar rubla este slabă. În felul aceste este dificil pentru întreprinderi să importe echipamente pentru a crește eficiența.

Putin, al cărei cotă de încredere se află peste 80 la sută, a arătat puțin interes pentru zdruncinarea model economic actual al țării. "Avem motive de optimism prudent în 2016", a declarat ministrul Economiei Uliukaiev. Companiile de stat care domină economia sunt conduse de prieteni loiali lui Putin, în timp ce alți membri ai cercului său interior au beneficiat de proiecte majore, cum ar fi Jocurile Olimpice Soci, care nu au reușit îns să producă beneficii economice de durată. Cât despre reforme, economistul Gontmakher spune: " că sunt contrare intereselor instituționale ale actualului guvern".

Cosmin Pam MateiPublicat Duminică, 31 ianuarie 2016
4674
 | 9
 | 63
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
gima
-1
... si prostul de grija altuia.
Publicat Marţi, 02 februarie 2016
+Răspunde
lunetistu
+2
Articolul cu cele mai multe comentarii inteligente si la obiect pe care l-am citit in ultimii ani . Asta inseamna ca din ce in ce mai multi romani , incep sa vada si sa intelkeaga adevarul . Un lucru imbucurator .
Publicat Luni, 01 februarie 2016
+Răspunde
Alex
+7
S-ar putea sa ne saturam noi de asteptat sa cada Rusia si tot n-o sa cada.
Publicat Luni, 01 februarie 2016
+Răspunde
Alex
+7
Nu m-as grabi sa cant prohodul Rusiei. Resursele de rabdare ale poporului rus sunt aproape infinite. Stilul de viata al rusilor este un pic diferit si nu se rascoala nimeni daca se inchide un Apple store sau vre-un Mac. In plus modul de luare a deciziilor e superior celui occidental (chiar daca inferior celui chinez). E nevoie de un pic de viziune si de niste decizii mai adaptate pentru ograda proprie.
Publicat Luni, 01 februarie 2016
+Răspunde
iv
-7
noi nu i-om putea pedepsi niciodata pe rusi pt toate talhariile care ni le-au facut. acolo insa ii agentu nostru, putin, ii rezolva el!
Publicat Luni, 01 februarie 2016
+Răspunde
1u
+10
Acum ce sa mai crezi ? Nu cu multa vreme in urma se scria cum ca Rusia si China stau pe cate un munte de dolari, ca circa 7o % din dolari aflati in circulatie sunt in aceste doua tari. Stire credibila. Cum poti crede atunci povesti ael voastre haiducesti cu lacrima albastra ?
Publicat Luni, 01 februarie 2016
+Răspunde
io
-13
Putin e un mare ticalos, nici in spate nu-l doare de poporul rus! Are 80% popularitate, asta inseamna ca 80% din rusi sint cretini, retardati, prosti mari!
Publicat Luni, 01 februarie 2016
+Răspunde
Mama R
+15
Reluare.Prostu moare de grija altuia
Publicat Luni, 01 februarie 2016
+Răspunde
c.g.
+6
Pt.Max. Deoarece Presedintele Putin vine din lumea inteligenta a serviciilor rusesti, cred eu ca acuzatiile facute de unii la adresa sa au parte si de replici pe masura, in sensul ca anumite informatii transpira despre respectivii ca raspuns la actiunile de denigarare ! Vezi cum fiul '' sulatanului '' Erdogan este implicat in tandreturile turcaletilor cu haitele islamiste din golania mondiala STATUL ISLAMIC ... , au transpirat in presa dinLume aemenea informatii ... ! P.S.-apropos de '' turisti '' ,in dec'89 am avut parte de tandreturile '' turistilor '' din fosta URSS, cand au tras cu abnegatie in romani sa ii bage in case sa isi instaleze pe omul lor batranul edecar Ion Iliescu iar unii spun ca asta a fost revolutie ...! Sigur turistii rusi care pot veni pe litoralul romanesc si bulgar sunt o sursa de venituri pentru turismul din cele doua tari in foamea asta dupa incasari de banuti !
Publicat Luni, 01 februarie 2016
+Răspunde
PUTIN A. MINTE
+7
Nu ne mai aburiti cu basme, povesti de adormit copiii i balade haiducesti !
Publicat Luni, 01 februarie 2016
+Răspunde
Lenin @ PUTIN A. MINTE
+11
Pacat ca rusii n-au avut norocul de un JKW , asa ca noi.Revigorau pe lok.
Publicat Luni, 01 februarie 2016
+Răspunde
@Lenin @ PUTIN A. MINTE
+1
mey, bella kuhn, vezi ca e neamt, nu hungur, asa ca se scrie K.w.J.
Publicat Luni, 01 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017