×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 04:10
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
O lege absurdă

Lume, lume, teatrul absurdului nu doarme, face furouri: adică îşi dă poalele peste urechi! Lume, lume, cine-a mai auzit, în lume, de o lege atât de absurdă, absurdisimă, care să fie în stare să interzică posibilitatea cuiva de a candida pentru funcţia de director de orice fel de teatru dacă n-a absolvit cursurile Institutului „Ion Luca Caragiale”!? În primul rând, chiar nenea Iancu i-ar fi considerat pe tehnocraţii acestei parascovenii drept nişte patrioţi! Când chiar domnia sa – nenea Iancu! –, înainte cu câţiva ani de a călători în ţări mai calde, a avut – cum se mai spune! – de furcă, da, cu nişte esteţi la patru ace, de patru bani, ce călăreau destinul repertoriului pieselor româneşti – şi al pieselor sale, fireşte! –, a înaintat, în scris, o demisie din acest repertoriu: a hotărât, deci, să nu mai fie jucate piesele sale în România!

Gunoaiele mofturoase au fost vânturate, noii sosiţi şi-au cerut scuze, şi nenea Iancu a acceptat până la urmă să mai fie jucat în România! A fost bine, desigur! Dar ce grozavă lecţie ar fi rămas pentru viitorii dramaturgi: să nu fie jucaţi pe scenele din ţara lor! Să nu fie jucat în România cel mai mare dramaturg român! O, ce Testament!

Azi – adică în ultima vreme! – nici în anul când s-au împlinit trei secole de la retezarea capetelor fiilor lui Brâncoveanu, în faţa sa – şi i s-a făcut favoarea de a asista la moartea cruntă a copiilor săi, înainte de a fi pus şi el cu capul pe butuc! –, cele 44 de teatre de stat (sau sunt mai multe?) din România n-au catadicsit să joace măcar o singură piesă despre Brâncoveanu, omul al cărui sfârşit parcă întrece tragedia răstignirii lui Iisus în faţa Mamei Sale!.. Nu era bună de pus în scenă piesa lui Ion Coja? Nici piesa semnată de Iorga?

Cleptocraţia economică din România este în floare! Cleptocraţia culturală ce face? Munceşte!

Hai, pentru o clipă, să uităm stagiunile dintre cele două războaie mondiale, sau cele începând chiar cu anul 1900, când mari personalităţi culturale au condus unele teatre din România... Sadoveanu, la Iaşi, Liviu Rebreanu!.. O, dar de ce să uităm numele marilor scriitori ce nu pot fi prin nicio lege uitaţi?!.. Au fost directori de teatru: Camil Petrescu, Victor Eftimiu, Ion Minulescu, Tudor Vianu, Vasile Alecsandri, George Topârceanu!.. Să ne uităm şi la scriitorii care au fost, după anii '60, directori de teatre, directori adjuncţi, secretari literari... Horia Lovinescu, Dinu Săraru, Ion Brad, Mircea Radu Iacoban, I. D. Sârbu, Mircea Bradu, Cornel Ungureanu, Mircea Braga, Dumitru Isac, Ion Vlad, Constantin Cubleşan, Fănuş Neagu, Calistrat Costin, Mihai Ispirescu, Ion Cocora, Mircea M. Ionescu, Val Condurache, Marcel Mureşeanu, Jeana Morărescu, Horia Bădescu, Mircea Marian, B. Elvin, Corneliu Sturzu, Andi Andrieş, Nichita Danilov, Teohar Mihadaş, Şerban Foarţă... (O mică paranteză: nu ştiu exact situaţia scriitorilor maghiari, germani, evrei... Şi nu m-am oprit la toate oraşele din România. Aşa că n-am luat în cătare oraşele Târgu-Mureş, Satu-Mare, Arad, Galaţi, Brăila, Constanţa, Bârlad, Botoşani, Piteşti, Râmnicu-Vâlcea, Ploieşti, Braşov, Sfântu-Gheorghe etc.).

Toţi aceşti scriitori n-au absolvit cursurile Institutului „I. L. Caragiale”! Au fost nişte criminali culturali?

Nu o seamă de scriitori au susţinut prin ziare şi reviste, cronici teatrale, articole despre dramaturgia naţională? Nu ei au scris monografii despre Caragiale, Alecsandri, Camil Petrescu, Blaga?

Această discriminare nu este nici măcar fascistă, stalinistă, malahistă – ci este o absurditate cu măreţ coviltir!

Poate cineva să ne spună câţi dramaturgi români, dintre cele două războaie mondiale, au fost prezenţi, în ultimii doi ani, pe scenele teatrelor din România?

Poate să ne spună cineva când, la Teatrul „Lucian Blaga”, s-a pus în scenă, ultima oară, o piesă semnată de Lucian Blaga?

Poate să ne spună cineva când a apărut pe scena Teatrului „Vasile Alecsandri” o piesă scrisă de Vasile Alecsandri?

Poate să ne spună cineva când pe scena Teatrului „Marin Sorescu” a fost pusă în scenă vreo piesă aparţinând lui Marin Sorescu?

Dacă mâine ar veni acasă, din Franţa – şi ar fi bine să fie invitaţi să vină! – Matei Vişniec şi Virgil Tănase n-ar putea să fie directori de teatru? De ce?!

Ce-ar fi dacă – de ce nu? – dramaturgii de azi ar face o epistolă către înălţimile zilei, anunţându-le că s-au decis ca piesele lor să nu mai fie jucate în România?

Oricum, această lege va rămâne în istoria Uniunii Scriitorilor ca un aliment turcesc!

Acad. Dumitru Radu PopescuPublicat Luni, 01 februarie 2016
4367
 | 32
 | 23
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Leanka văduva
+2
Ce ne iei bre nea acamedicianule cu Bleaga cu Cotîrceanu cu Alescandrii. E Guţă e Salam e Bursuc, e Minune ? Eştia e bre hartişti, eştia să trăiască.
Publicat Marţi, 02 februarie 2016
+Răspunde
Roman
+8
Aceasta pleava a societatii romanesti ajunsa in parlamentul Romaniei este folosita de forte obscure si antiromanesti pentru a distruge Romania. Analizati aceea lege criminala nr.217/2015 si veti vedea ca niciun paarlamentar nu a sesizat scopurile ascunse ale acesteia pentru eliminarea din literatura a unor mari scriitori, au votat ca oile care se arunca in prapastie cand una din ele o ia la vale. Si nu numai asta, vedeti si legea contra ciobanilor, legea darii in plata restituita de presedinte si multe alte legi. Acestia sunt parlamentarii romani, o turma amorfa fara educatia si cultura necesara care au distrus economia tarii si au saracit poporul roman.
Publicat Marţi, 02 februarie 2016
+Răspunde
Vnicolae
-5
Dar, de moartea dramaturgului roman, a auzit dl. academician?
Publicat Marţi, 02 februarie 2016
+Răspunde
Ezechiel
+8
Da, da ...problema este ca cei care fac legile.... nu au studiile necesare ...nu pentru a poseda un carton( nici pe asta nu-l au, unii) ci pentru a avea un minim nivel de eruditie. Elita noastra este inculta iar aia mai destepti sunt bagati la puscarie.
Publicat Marţi, 02 februarie 2016
+Răspunde
piperoxan
+3
E ca si cum un Rege ar trebui sa fie... Hagi !!! Sau var cu el !
Publicat Marţi, 02 februarie 2016
+Răspunde
vasile
+8
e plina lumea da nebune ...pasarin, luciu, panfil,guta, minuni da toate calibrele ..care asteapta sa straluceasca intru fericirea boborului si a dorului da cultura..o intrecere stahanovista in idiotenie si idiotire..cam ca n toate domeniile ..saraca scoala romaneasca ..nu mai deosebesti profesorii da femeia da serviciu ..rar cei care si mai reclama statutul in fata unor parinti abrutizati, agresivi si vorba marelui (rahat )...tampiti..pai ..mireasa la 7 ani tata ..regi, imparati ...heneralisimi si totusdi niste ti ga ni cu biegte minti infierbantate..da cultura.. ti ga neasca.
Publicat Marţi, 02 februarie 2016
+Răspunde
Chitu Constantin
+8
Parca cate legi nu poarta cu/in ele tragedia absurdului. Legea cainilor ciobanesti nu e la fel de absurda? Absurdul isi are exlicatie fie in prostia umana, fie in interese oculte care noua de scapa. Absurdul este fenomenul aflat in opozitie cu legea bunului simt. Absurda e intreaga constructie legislativa ce frizeaza libertatea filozofica si economia de piata, copiata, ad-literam, dupa sablonul principiilor apusene. Rousseau spunea ca legea trebuie sa fie facuta dupa spiritul poporului, sa urmeze fibra traditionala a poporului. Asta inseamna ca legea are o specificitate anume pentru fiecare popor. Legea nu modifica spiritualitatea unui popor, dar spiritualitatea unui popor impune imperativ un model legislativ specific. Chiar asa, de ce directori de teatru sa fie numai actorii? Potrivit acestei legi, vorba autorului, insusi marele Caragiale nu ar fi indeplinit conditiile pentru a fi director. Intai Caragiale ar fi trebuit sa absolve institutul care-i poarta numele, si apoi sa emita si pretentia sa fie director. Pai, daca Caragiale nu face parte din tagma artei dramatice, la ce Dumnezeu institutul de teatru ii mai poarta numele? Chiar ca e absurd. Poti sa intelegi, la fel de bine, asemeni unui actor, arta teatrala si fara sa fi actor. A fi actor presupune insa sa ai talent. Dar talentul de a juca teatru e altceva decat decat capacitatea intelectuala de a-i intelege dedesupturile. Talentul tine de o latura umana ce-si are radacinile in subconstient si chiar in instincte. Intelegerea teatrului e deci o chestiune ce tine de natura intelectuala a omului, nu te talent. A conduce un teatru presupune, ca o conditie suficienta si necesara, sa intelegi aceasta arta. A conduce un teatru nu presupune in mod obligatoriu sa fi inzestrat de la natura cu talentul de actor. Poti sa ai talent cu carul, dar sa nu fi bun ca director. A fi director presupune calitati manageriale. Obligatoriu ca sa joci teatru e sa ai talent, dar sa ai talent nu e suficient ca sa fi director.
Publicat Marţi, 02 februarie 2016
+Răspunde
Corneliu
+10
O infuzie binevenita de " sange " proaspat in instalatia Cotidianului prin aceasta interventie . Un aer proaspat in locul damfului persistent in media , in institutii , in guvern , presedintie . . . Sanatate multa dvs. d-le Academician .
Publicat Marţi, 02 februarie 2016
+Răspunde
alex Platon
+6
Activistii (de partide, de gasti,de mafii) vad adoptarea de legi ca pe o"aliniere" la niste standarde, o simplificare cazona a realitatii vietii(ca sa o poata inmtelege si ei sau..... sa aibe, macar, impresia asta !), un "pat a lui Procust" in care sa steie inghesuita realitatea care , daca nu o ingradesti la timp , devine periculoasa pentru EI !!!!Nici nu le trece prin cap ca legile sunt necesare in primul rind pentru a "legaliza NORMALUL " adica o societate in care sa fie o ordine fireasca a valorilor , care sa faca societatea mai umana, mai prietenoasa, in care sa te simti in largul tau, tocmai deoarece respecti niste regulu firesti ale intrinsecului uman !!!!
Publicat Marţi, 02 februarie 2016
+Răspunde
Ariadna
+6
Cand vrei sa distrugi un domeniu - faci experimente - pana ce se transforma totul in gunoaie . Breslele de creatie organizate in Uniuni de creatie cad foarte greu celor ce au ca misiune distrugerea CULTURII ROMANE . Experimentul "manageri culturali" s-a mai incercat putin si in Romania . Cine erau acestia ? Niste GOI cu IFOSE - manati din spate de interese OSTILE culturii romanesti . Poti numi o capodopera - acea pictura in care se amesteca niste culori si apoi se arunca niste stropi de ulei colorat ? Poti numi o piesa de teatru - isteria unei "fatute" ce nu transmite decat propriile halucinatii , sau a ceva asemanator ? Teatrul , pictura , operele literare , muzica , baletul - creatia in general are nevoie de JUDECATI ale celor ajunsi CAPACITATI sa judece , sa trieze si sa valorifice . RESPECTUL fata de CREATIE intr-o societate CIVILIZATA inseamna RESPECT pentru cei care au confirmat ca sunt VALORI si pot selecta alte valori . Cine tine cont de ceea ce spune Domnul Academician Dumitru Radu Popescu - pentru a crea VALOARE si DISTINCTIE in teatrul romanesc ? Mai avem urechi capabile sa auda ?
Publicat Marţi, 02 februarie 2016
+Răspunde
@ariadna @ Ariadna
0
Proastă ești, mărginită ești, încuiată, găunoasă, și te închipui deșteaptă. Vrei selecție, capacități , ptiu…pute a imbecilitate mareața ta gândire de că c a t !
Publicat Marţi, 02 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017