×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 14:07
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Rand Corporation: Infanteria nu ar putea nici măcar să se retragă cu succes din fața rușilor
Simulare: Rusia ar înfrânge forțele NATO în 36-60 de ore

Dacă tancurile rusești ar intra mâine în țările baltice, forțele NATO, depășite numeric și tehnic, ar fi înfrânte în mai puțin de trei zile. Aceasta este concluzia gravă a unei simulări militare realizate de un think tank din care fac parte ofițeri americani și oficiali civili, scrie Foreign Policy.

”Concluzia este limpede: la actuala postură, NATO nu poate să apere teritoriile celor mai expuse state membre”, se arată într-un raport al Rand Corporation, care a inițiat simularea cu pricina.

În multele simulări efectuate în intervalul 2014-2015 s-a ajuns la concluzia că forțele ruse ar ajunge la periferia unor capitale precum Tallinn sau Riga, sau ambele simultan, în 36-60 de ore. Trupele baltice și cele americane, alături de forțele aeriene americane (țările baltice se bazează exclusiv pe aliați pentru protejarea spațiului aerian) s-ar dovedi incapabile să oprească înaintarea brigăzilor mecanizate rusești și ar suferi pierderi însemnate, arată raportul.

Studiul spune că NATO a fost prins nepregătit de o Rusie impredictibilă, care a început să majoreze cheltuielile militare după ce a anexat peninsula Crimeea și a intervenit în sprijinul rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei. În cazul unei potențiale incursiuni ruse în țările baltice, SUA și aliații lor nu ar avea suficiente trupe, tancuri și blindate pentru a încetini înaintarea blindatelor ruse, arată raportul Rand semnat de David Shlapak și Michael Johnson.

”O asemenea înfrângere rapidă ar lăsa la dispoziția NATO foarte puține opțiuni, toate proaste”, arată raportul.

  • SUA și aliaţii din NATO ar putea încerca să organizeze un contraatac, care ar duce însă la o escaladare periculoasă a conflictului de către Rusia, atât timp cât Moscova ar putea vedea în această acțiune o amenințare directă la adresa propriei securități.
  • O a doua opțiune ar fi să se reia scenariile Războiului Rece și NATO să amenințe Rusia cu o ripostă de proporții, inclusiv cu folosirea armelor nucleare.
  • O a treia variantă ar fi acceptarea pe moment a înfrângerii, ceea ce ar fi o lovitură pentru NATO, și începerea unui Război Rece cu Moscova.

Simulările au arătat însă că există și niște variante pentru prevenirea unei asemenea înfrângeri catastrofale în flancul estic al alianței, niște actiuni care să arate Moscovei că invadarea țărilor din această regiune nu va presupune o victorie ușoară.

O forță de opt brigăzi, dintre care trei brigăzi blindate, susținute de forțe aeriene și artilerie, ar fi suficiente ”pentru a preveni ocuparea rapidă a țărilor baltice”. Pentru a întreține aceste forțe ar fi necesare 2,7 miliarde de dolari anual în plus față de actualele cheltuieli.

Raportul a fost publicat marți, adică în aceeași zi în care secretarul Apărării, Ashton Carter, și-a prezentat planul de a suplimenta armamentul și blindatele prepoziționate în Europa de Est. Asta ar însemna două brigăzi de blindate pentru flacul estic al NATO. În acest moment există două brigăzi americane de infanterie în Europa - una în Germania și una în Italia -, dar ele sunt suprasolicitate de exercițiile militare și de prezența rotațională în diferite zone ale Europei. Suplimentarea până la 3,4 miliarde de dolari (de patru ori mai mult decât în prezent) a bugetului militar american pentru Europa ar permite adăugarea a încă unei brigăzi la cele existente.

La finalul lunii ianuarie, comandantul trupelor SUA din Europa, generalul Philip Breedlove, a prezentat o nouă strategie, care se opune trimiterii unor forțe americane pe baze rotaționale în Europa. Simularea realizată de Rand face referire la o brigadă americană suplimentară, însă tocmai pe baze rotaționale. Breedlove consideră că o asemenea prezență americană nu servește la o prezență robustă, tangibilă și reală. ”Prezența virtuală înseamnă de fapt absență”, a spus Breedlove.

Frontierele însumate ale țărilor baltice cu Belarusul au o lungime asemănătoare cu frontiera RFG cu țările Pactului de la Varşovia, în timpul Războiului Rece. Numai că în acea perioadă NATO avea în Europa un număr foarte mare de trupe și tehnică militară, peste 20 de divizii. Acum tancurile sunt foarte puține în țările NATO, arată raportul Rand. Arsenalul RFG în timpul Războiului Rece era de 2.200 de tancuri grele, iar acum de doar 250. În plus, Marea Britanie planifică retragerea cartierului general al singurei brigăzi pe care o mai are în Europa continentală.

SUA și NATO nu au decât unități de infanterie ușoară în țările baltice și de aceea privesc cu îngrijorare la masarea de trupe și tehnica militară în enclava rusă Kaliningrad, între Polonia și Lituania, precum și la intenția Rusiei de a construi o bază militară aeriană în Belarus, în apropierea frontierei cu Polonia.

Raportul Rand arată că SUA și aliații lor nu au suficiente tancuri pentru a face față unui atac al Rusiei, care a păstrat mult mai multe blindate în apropierea flancului NATO. Mai mult, infanteria NATO nu este dotată cu sisteme antiaeriene care să o protejeze de forțele aeriene ruse în cazul scenariului baltic. ”Infanteria NATO nu ar putea nici măcar să se retragă cu succes din fața rușilor”, arată raportul. La aceasta se adaugă faptul că forțele NATO ar fi descoperite la atacurile aeriene ale Rusiei în spatele liniei frontului.

David Ochmanek, fost oficial al Pentagonului, acum la Rand Corporation, a salutat suplimentarea bugetului militar american pentru Europa, numind-o ”un semnal încurajator”. ”Echipamentele grele prepoziționate sunt un element descurajator sine qua non în flancul estic”, a spus el pentru Foreign Policy.

Simularea făcută de Rand servește mult ofițerilor americani care au luptat până acum să obțină o suplimentare a bugetului pentru Europa și pentru a justifica cheltuielile mai mari. Raportul va întări avertismentele fostului șef al Statului Major Interarme al SUA, Joseph Dunford, care declara la finalul mandatului său că Rusia este cea mai mare amenințare la adresa intereselor SUA.

Simulările făcute în ultima perioadă vor avea rolul de a justifica renunțarea la o politică începută de administrația Obama în 2012, când au fost retrase două brigăzi americane din Germania. Începând de atunci, SUA au încercat să aducă ceva armament greu în Germania pentru exerciții militare și au adus câteva tancuri Abrams în România. După intervenția Rusiei în Ucraina, SUA au încercat să reasigure că vor apăra țările baltice, conform Tratatului NATO. ”Vom fi aici pentru Estonia, Letonia și Lituania. V-ați pierdut independența în trecut. Cu NATO nu o veți mai pierde”, a spus președintele Obama la Tallinn, în 2014. Până acum, SUA ”sunt aici” cu câteva blindate și câteva zeci de militari în plus și nu este clar dacă o mobilizare și mai mare ar putea descuraja Rusia. Actuala poziție slabă a NATO cu siguranță nu constituie un factor descurajator, mai arată raportul.

Călin MarchieviciPublicat Joi, 04 februarie 2016
23682
 | 9
 | 89
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Sorin@Valy
-1
Valy...Este un punct de vedere cred ca pertinent. Mai nou -daca nu stiai - americanii au dat OK pentru refacerea Romaniei mari ( inclusiv cu Bucovina de nord si Basarabia de sud ) Si daca nu stiai ... rusii isi dorec un acces total la gurile Dunarii de sute si sute de ani. Nu de ieri. Si crede-ma ca nu am fost atacati pana acum ... pur si simplu de tema de reactie Rusii nu mai sunt nici pe departe ce au fost. Lasa doar impresia de Bau - Bau ...si cam atat. Nu mai au nici pe departe forta de pe vremea cand au luat - o - n .... barba in Afganistan . Un detinator de arme nucleare care ameninta cu atac nuclear , si il si simuleaza, inseamna ca deja se gandeste la ultima solutie. Asta e comportament de superputere ? Parca ar fi Corea de Nord care rica pumnii si .... "Ti-arat eu tie daca dai in mine ! " da' nu-i ameninta nimeni.
Publicat Sâmbătă, 06 februarie 2016
+Răspunde
Anonim @ Sorin@Valy
0
Acest (presupus) OK trebuie sustinut prin fapte, recte investitii economice serioase. Or, pina acum, este exact ceea ce nu se vede. Sper totusi sa aveti dreptate dumneavoastra.
Publicat Sâmbătă, 06 februarie 2016
+Răspunde
marian @ Sorin@Valy
0
Sorin ai afirmat ca" rusii isi doreau de sute si sute de ani accesul la gurile dunarii " Intrebare : ce l-a impiedicat pe Stalin ca in perioada 1945-1953(cind a murit) sa faca acest lucru ? El avea puterea de a da Rusiei( si nu Ucrainei)in stapinire gurile Dunarii, romania nu ar fi putut face nimic.CRIMEEA apartinea Rusiei .Hrusciov (care era ucrainean ) a dat-o Ucrainei.
Publicat Sâmbătă, 05 martie 2016
+Răspunde
escu
+6
Și iată cum marii strategi americani se contrazic. Cu alte cuvinte nu știe stânga ce face dreapta. Raportul Stratfor spune ceva iar cel al Rand Corporation, altceva. Adevărul este undeva la mijloc, cursa reînarmării trebuie să aibă o motivație. Acest lucru este demonstrat de planul SUA de a suplimenta armamentul și blindatele prepoziționate în Europa de Est și de a asigura funcționarea și creșterea veniturilor industriei de armament americane.
Publicat Sâmbătă, 06 februarie 2016
+Răspunde
lunetistu
+6
Javrelor nenorocite , ne mintiti de 20 de ani ca ne aparati de rusi , ca azi sa ne spuneti ca nu sinteti in stare ! Abia citind articolul , am ajuns la concluzia ca `javra ordinara ` a supt licuriciul 10 ani degeaba pentru tara , dar benefic pentru el si familie , chiar politica .America , America , romanii te-au asteptat 50 de ani , ca pe mesia , dar azi te blesteama ( vezi ca blestemul este in dreptate si se materializeaza )pentru jegul , mult mai mare decit al rusilor , de care dai dovada cu noi . Esti ce-l mai tinar imperiu , si vei dispare ce-l mai rapid . Nu-mi cere sa-ti spun de ce , intreaba-te !
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
chichi
+4
Analiza nu ia in calcul si cele 10 batalioane poloneze de tancuri Leopard 2 si T72M plus batalioanele de infanterie pe MLI pe care polonezii le tin chiar la granita de est exact ca sa intervina in scurt timp in tarile baltice. Cam incompleta analiza lor care nu tine cont si de planurile NATO de interventie in zona. Mioriticii mai bine sa se uite in gradina lor plina de rable T55 cu disc de ambreiaj de T34 si ala uzat si la tancurile TR85 lasate de Ceausescu din care o mica parte sunt modernizate.
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
MITRU
+14
Ani de zile, cale de mai bine de30, am studiat si aplicat tot ceea ce am invatat despre tactica si strategie militara. Am inceput cu Confucius, am continuat cu al sau discipol si autor al "Artei Razboiului" - Szun Tzu- baza oricarei teorii si practici militare, am continuat cu Alecsandru Macedon, Napoleon, Clausewite, Liedll Hart, Jucov, Guderian sau Vasilievski. Recunosc, sunt la pensie, totusi arta militara ramane preocuparea mea de o viata si va ramane. Recunosc, am acumulat cunostinte excelente in domeniu, am avut profesori excelenti, am continuat sa ma perfectionez, am aplicat in practica cele dobandite - uneori cu piedici dar niciodata nu am renuntat si nu am plecat coloana-greu dar se poate, dar trebuie sa recunosc ca raman ceea ce sunt, un invatacel pana la moarte. In acest domeniu al vietii si al mortii doar geniile domina-nu prea au mai aparut cam de multisor. G-lul Patton spunea ca orice batalie este un concurs in care locul doi nu se premiaza. Acest lucru pentru toti cei care cred ca un curs de 6 luni la un colegiu de aparare te ajuta sa dobandesti cunostinte intr-un domeniu vast si extrem de sensibil, totul se reduce la niste iluzii. Nu am nici un chef sa dau sfaturi in acest domeniu, oricum as fi injurat - daca dau sau daca nu dau sfaturi. Interesant este ca in aceasta aiureala, la datul cu parerea in tactica si strategia militara "se pricep jurnalistii straini dar mai abitir ai nostri", frumosi, liberi, inalti ca brazii si cu mucii pe piept.
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Anonim @ MITRU
+3
Unul dintre prea putinele comentarii de bun simt.
Publicat Sâmbătă, 06 februarie 2016
+Răspunde
Nea Fane
-3
poate la SAH! daca duce pe cine trebuie.
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Cata
+11
scopul raportului e unul simplu si nu are legatura cu rusii: cresterea bugetului alocat complexului militar in sua... nici macar Romania nu poate fi invisa in 36 de ore!
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
altinbei
+10
in primul rind acest ,,raport''ar fi fost tinut sub sapte lacate si nu ar fi ajuns in presa pentru ca nici o armata nu-si expune vulnerabilitatile el este de fapt un pretext pentru a aduce trupe si armament la granita cu rusia
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
turnu babel @ altinbei
+7
Se pare ca v-ati prins. Mai sunt si rusi destepti cand nu beau vodca.
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Max
+12
Daca asta dorea sa faca Rusia, o facea de mult. Dar daca Tarile Baltice vor deveni o amenintare pentru granitele Rusiei, atunci lucrurile se vor schimba. Tarile Baltice sunt mai in siguranta fara trupe si armament NATO pe teritoriile ei, decat sub ocupatie NATO. E logic asa. O zona demilitarizata care tine la distanta doua puteri militare pastreaza pacea. Cand se rupe echilibrul, se pune problema de ce sa-l ia ei acel teritoriu, cand putem sa-l luam noi? Si asa incepe razboiul.
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
turnu babel
-5
politica ruseasca este total gresita.Rusia este un imperiu foarte mare ca suprafata cu multe resurse care fac pofta rapitorilor, au pamant destul.Dar daca rusii fac o politica de intaratare a vecinilor transformandu-i in dusmani asta e o politica gresita.Cu vecinu e bine sa te ai bine nu sa-l ameninti mereu cu bata, ca la o adica nu ai cine te ajuta.Rusii sa lase Moldova si romanii in pace, si o sa le fie bine.Altfel ajung ca imperiul turc , adica de rasu lumii si cat mai mici.
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
gabi @ turnu babel
+10
Rusii nu ne ameninta. Noi ii amenintam prin scutul si trupele straine de pe teritoriul nostru. Ar fi bine sa fim prieteni, cum si Ungaria stie sa fie prietena cu UE si rusia. Toate popoare au grija si de situatia economica a tarii, la noi e mai rau ca la toti din jurul nostru.
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017