×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 04:37
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Legea dării în plată
Piperea: Comisia Europeană a preluat mesajul lobby-iştilor bancari, cu tot cu erori

Comisia Europeană (CE) a strecurat în raportul privind perspectivele economice, publicat ieri, un avertisment cu privire la legea dării în plată, care i-a învrăjbit, în ultima perioadă, pe bancheri şi pe clienţii lor, potrivit Bursa.


Comisia adoptă un punct de vedere apropiat de cel al băncilor. "Un risc major pentru perspectiva macroeconomică este potenţiala implementare a legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament", notează Comisia Europeană, potrivit Mediafax, adăugând: "Aplicarea retroactivă a legii la creditele aflate în prezent în derulare ar putea avea un impact negativ asupra creşterii creditării, încrederii consumatorilor şi investitorilor, precum şi asupra cererii interne".


În decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze "dificultăţi".


Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii proiectului, s-a arătat surprins de opinia Comisiei Europene. Domnia sa ne-a spus: "Într-o primă fază, să ştiţi că m-am simţit iritat, spre oripilat. Mă gândeam că, după ce a fost publicat şi acest avertisment de risc sistemic, mai are să mai vină Nunţiatura apostolică a Vaticanului în România să ne spună cât de gravă e legea. Dar, după aceea, mi-am dat seama că raportul Comisiei Europene vorbeşte despre varianta anterioară a legii, care acum este corectată, nu mai are niciun echivoc".


În opinia avocatului, în paragraful din raportul CE care vorbeşte despre retroactivitatea legii, este o neînţelegere, ceea ce, potrivit domniei sale, este destul de bizar. Gheorghe Piperea ne-a explicat: "Legea nu are efecte retroactive, ea doar se aplică acelor contracte care sunt în derulare şi au efecte în viitor.

Poziţia aceasta este bizară şi pentru că, în mod evident, contrazice poziţia Parlamentului European din octombrie 2015. Cel mai grav este că, în mod evident, contrazice o hotărâre care s-a pronunţat în privinţa României. Este vorba despre procesul ANPC Călăraşi, vs. Volksbank, din 2012 (n.r. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor, în urma unei solicitări primite de la Judecătoria Călăraşi pe rolul căreia se află un litigiu între Volksbank România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor).


În decizia respectivă , s-a spus despre Ordonanţa de urgenţă 50/2010 că atunci când o reglementare dintr-o lege internă este mai favorabilă consumatorului decât dreptul european, nu este nicio problemă din punctul de vedere al acestei legi să se aplice şi contractelor în derulare. Aşadar, această poziţia a CE contrazice poziţia CJUE".


Domnul Piperea consideră că reprezentanţii Comisiei Europene au preluat "mesajul, care se tot prezintă la televizor, al lobby-iştilor bancari, cu tot cu greşeli": "Din nefericire, poziţia pe care o adoptă CE este similară cu cea adoptată de Banca Centrală Europeană, care a intervenit şi ea, anul trecut.


Pe de altă parte, CE a spus şi despre Polonia că nu mai este stat de drept... Polonia, care a luat nişte măsuri pro-consumatori. Şi despre Ungaria a spus că este o dictatură în devenire... După aceea, a spus despre Grecia - că n-are importanţă referendum-ul, ci are improtanţă sa-şi plătească datoriile, punând o întreagă naţiune în genunchi. CE spune că deja urmează să se desfiinţeze Schengen, în timp ce, la ameninţarea Brexit (n.r. termen folosit pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană) - spune: «staţi puţin, nu vă retrageţi, că vă permitem să interziceţi imigranţilor din România şi Bulgaria să mai vină la voi» şi Marea Britanie spune: «este insuficient, nu ne interesează». E aceeaşi CE în toate cazurile.


Nu ştiu ce să cred. Începe să crească sentimentul eurosceptic în rândurile consumatorilor, pentru că aceştia încep să se întrebe dacă este vorba despre o uniune europeană a cetăţenilor europeni sau este vorba despre o uniune a băncilor din UE. Culmea este că în proiectul acela de directivă 17/2014 se vorbeşte despre darea în plată".


Proiectul de lege privind darea în plată ar fi trebuit să fie dezbătut marţi în Comisia Juridică a Senatului, însă discuţiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului, motivând că decizia de amânare a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.

(R.C.)Publicat Vineri, 05 februarie 2016
2937
 | 17
 | 19
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
victor viorel tonta
-8
1 - Piperea dezinformeaza degeaba lumea. Sunt diferente mari intre procesele care au fost castigate si modificarea acestei legi. Volksbank adauga comisioane sau marea valoarea lor in mod arbitrar. Acum legea se vrea aplicata in cazul unor reguli cat se poate de clare. 2 - Abia astept sa intre legea darii in plata in aplicate pentru ca va avea un efect cert: scaderea preturilor imobilelor cel putin cu 10% intr-o prima faza :) deoarece bancile isi vor ajusta instant noile credite si vor solicita avansuri substantiale.
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Nasty @ victor viorel tonta
+1
Lasa draga,tre sa dea si el cu pumnul in masa,e practician in insolventa !sa traiasca insolventa ,daca nu era casa Transilvania ,nu stiau astia nici sa numere !
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Nu era nevoie sa folosesti @ victor viorel tonta
+2
o prelucrare de nume. Era suficient sa semnezi " Tontu' ", asa cum esti de fapt... ( Harakiri )
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Nasty
-6
s-a simtit iritato-oripilat?ai grije cu sanatatea ,piperoa, prea abuzezi :))
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Nea Fane
-10
vai de capul ei. aceasta comisie europeana habar n-are cu cine se pune. te pui cu piperea?
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
nae girimea
+9
Adresez CE si cu aceasta ocazie , din toata inima , un calduros si sincer , stramosesc : "hai siktir "!
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
wer54
+2
Marea Britanie nu doreste sa interzica imigratia din Romania si Bulgaria. Dom´ RC, doar esti ziarist, ce Dumnezeu! Asta ai inteles? Probleme cu engleza? Ei vor sa taie ajutoarele sociale pe timp de patru ani de la intrarea in GB a imigrantilor din EU (nu numai din Romania si Bulgaria) pentru a stopa un anumit tip de migratie in sistemele sociale. Nu spun cine, dar stiti voi! Numai nemtii vor sa-si distruga sistemele sociale cu aceasta migratie scapata de sub control.
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Datornic
-1
"Contracte in derulare" - asta nu inseamna ca imprumutul a fost contractat anterior iar contarctul se afla in derulare pana la stingerea datoriei la banca? Deci are sau nu efect asupra acestor contracte? N-ar putea domnul Piperea sa aduca aici niste precizari?
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Maxim
+7
Romania , cat mai exista, trebuie sa iasa din UE. Din moment ce legile care sunt valabile pentru restul adunaturii nu sunt valabile si pentru cetatenii Romaniei - afara din UE. A fost pradata destul...din frumoasa tara bogata in 1989 nu a mai ramas nimic. Ajunge cu furtul, gata! Din pacate aceasta lege nu va mai trece.
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Mariana
+8
CE e o gasca pusa in functie de interesele corporatiilor si alesi de acestea. CE actioneaza doar in interesul corporatiilor si nimic mai mult, ei nici macar impozite nu platesc dar tin discursuri sforaitoare peste tot, Romania e sabotata la CE chiar de catre europarlamentarii romani si institutiile statului, inainte se numeau turnatori,sifonari, acum se numesc proeuropeni, aparatori ai statului de drept sau alte titluri asemenea.
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
a @ Mariana
0
Al drakului Soros, nu-i asa?
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
nu mai incurajati specula
-10
Asa, deci pentru ca piata imobiliara (si valutara) a scazut nu ne mai platim datoriile. Creditele pot fi reesalonate, nu poti destabiliza toata economia ca nu mai vrei sa te tii de angajamentul pe care ti l-ai luat. Dar e si vina bancilor care dau credite prea usor, in special in anii din urma cand preturile caselor cresteau exponential.
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
magic @ nu mai incurajati specula
+9
Ba Itzik, inseamna ca datornicii se afla in faliment iar voi mafia bancara trebuie sa va insusiti hotia din care v-ati infruptat zeci de ani
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
NcM
+18
Bravo Piperea!
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Alegator @ NcM
+2
Asa! Piperea for president!
Publicat Vineri, 05 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017