×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 00:11
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Criza valorilor şi reconstrucţia statului totalitar
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Criza valorilor se suprapune unor aberaţii legislative în permanentă restauraţie. Jumătate de secol totalitarist nu poate fi şters cu uşurinţă în condiţiile unor interese atât de divergente cum sunt cele din România. A eşuat căderea din 1989, însă o privire de atunci până acum arată că lucrurile nici nu puteau să evolueze altfel. Ideologia şi sistemul concentraţionar, care au fost instrumentele de terorizare, nu au dispărut, aşa cum am fi tentaţi să considerăm. Metamorfozarea acestora în cele mai insidioase formule prin care regimul totalitar continuă reprezintă un focar de destabilizare a tuturor eforturilor de creionare a democraţiei. Reconstrucţia societăţii nu poate începe în asemenea condiţii, fiind implicată în reconsolidarea totalitarismului. Refacerea vechilor structuri, sub alte nume, adaptate noilor contexte, aceasta este realitatea din care prea puţini vor să se extragă, realizând, în fapt, pericolul pe care îl reprezintă. Criza democratică generată de mafiotismul politic a migrat spre toată aria publică, inserându-se în ceea ce numim sistem. Instituţiile generate de o asemenea construcţie statală sunt inevitabil sectare, lipsite de orice control exterior. Sistemul funcţionează pentru sine, lipsit de legitimitate, expus şi expunând. Întreaga mediocritate se simte atrasă şi protejată de un asemenea mecanism social. Având deja o bază de masă, conectat la resursele deturnate, sistemul nu mai are cum să se reformeze, în sensul aşteptat. Corupţia prin care s-a consolidat, chiar intrată în fatalitatea epurărilor, continuă la nivelul mentalităţilor. Mişcările de pe scena guvernamentală, opţiunile politicienilor din fruntea partidelor spun totul despre nivelul tot mai rudimentar al vieţii publice. Reconstrucţia statalităţii totalitare blochează dezvoltarea şi microsistemele unei economii libere ameninţate continuu. Dezvoltarea este confundată intenţionat drept un derivat al dirijismului guvernamental.

Sistemul actual a ajuns, în esenţa sa, total nefuncţional, în contradicţie cu normele democratice. Deconstrucţia statului totalitar a fost abandonată în condiţiile posibilităţilor tot mai sofisticate de reciclare a trecutului. Pe umerii românilor urcă zilnic noi şi noi responsabili ai antireformei. Afacerile cu statul sunt înlocuite cu poziţionarea parazitară instituţională şi cu imensele scheme de personal, o adevărată invazie. Căderea economică se lasă umbrită de această afacere a resurselor umane via administraţia publică, dezvoltarea producând angoase sistemului şi plecat în tot mai multe situaţii alarmante. Încercăm să limităm corupţia într-un context de amplificare a formalismului şi a lipsei de şanse. Nu ar fi nicio exagerare dacă s-ar accepta că mai rău nu se poate. Sistem ar trebui simplificat, responsabilizat integral şi supus interacţiunilor democratice. Deasupra tuturor pluteşte stafia unui stat care nu mai reprezintă decât o minoritate, stimulând speranţele unora de-a se alătura acesteia. Costul acestei aberaţii la nivel moral, economic şi politic este mortal. Îl plătim de foarte mulţi ani, însă contradicţiile lui au ajuns acum să expună minima siguranţă.

Criza valorilor a intrat într-o fază asemănătoare celei din comunism. Universuri sociale paralele separă prin oportunism şi contraselecţie, încălcând drepturi şi liberăţi de neatins. Toate acestea cu concursul statului degenerat, în tentativa de păstrare a unor privilegii care, prin ele însele, arată tragedia şi mizeria României actuale.

Ioan VieruPublicat Joi, 11 februarie 2016
6996
 | 47
 | 30
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANU
+4
EXCELENT ARTICOL DOMNULE VIERU !!!!!! SPER SA I FI PUS LA DISPOZITIE SI PRESEDINTELUI IOHANNIS PE CARE L AM VOTAT CU 2 MAINI INSA REGRET NU CA L AS FI VOTAT PE FA PONTA AM ALERGIE LA CLICA DE PSD !!!!!SUNTEM LA ORA ASTA O SIMPLA COLONIE SI CEL MAI GRAV FF UMILA IN FATA UE !!!!!!!!!!!DOMNULE PRESEDINTE MAI AVETI PUTIN FACETI 2 ANI DE MANDAT SI LUCRURILE MERG DIN RAU IN MAI RAU S AR PUTEA SA NU TERMINATI UN MANDAT CE SA MAI VB DE DOUA !!!!!!!!SEMNEAZA UN CETATEAN ROMAN GET BEGET INCA DACA NU CER AZIL PIOLITIC INTR O TARA AFRICANA IN NICI UN CAZ UE ,DEMN SI CURAJOS CA UN PENSIONAR CARE A TRAIT MULTE A VAZUT MULTE STIE SISTEMUL SI MAI GRAV CU DUMNEAVOASTRA NU SE VEDE NICI O LUMINITA !!!!!!!!!V ATI FOST IMBATAT DE BETIA PUTERII SI SE VEDE SE SIMTE SI E FFF GRAV !!!!!!!CAT NU VETI FACE CURATENIE IN TOT CUM E IN SUA PLEACA PRESEDINTEKLLE PLEACA TOTI NU VETI FACE NIMIC ,ASCULTATI VA IMPLOR DE C~TIN DUDU IONESCU CEL MAI IMPORTANT CONSILIER AL DUMNEAVOASTRA SCHIMBATI PE PAHONTU DE LA SPP SI PE MRU CARE FAC POLITIE POLITICA IAR M.R.U. SIGUR CA SI DUMNEAVOASTRA STITI V A FOST BAGAT PE GAT !!!!!AVETI COLOANA DOMNULE PRESEDINTE DARTI UN SUFLU NOU TARA E IN HAOS !!!!!! SI DACA TOT AM COMENTAT VREAU SA STIE VIPERA AIA DE FA DRAGNEA CA MA DOARE IN EDITAT PE MINE PENSIONAR ROMAN DE LEGEA DEFAIMARII O RUSINE O IMBECILITATE O NUANTA VIE NORD COREEANA ETC ETC !!!!!!ABIA ASTEPT SA MA DEA IN JUDECATA STIE CUM SA DEA DE MINE !!!!!!!!!O SEARA BUNA ROMANIA SI ROMANILOR !!!!!!!
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
Prometeu-Revoltat!
+2
Soluţia! Soluţiile!! Problema este foarte bine pusă în ecuaţie, la care se adaugă alţi şi alţi factori, e bine. Dar ecuaţia este tot mai complexă, iar, a nu o rezolva în etape, "pas-cu-pas", devine absconsă, de nerezolvat. Acum, hai s-o rezolvăm! Hai să dăm soluţii, hai să determinăm numeroasele necunoscute oculte şi să le... demascăm, adică s-o rezolvăm o dată! În faţa unei probleme nu te scânceşti a neputinţă, pui mâna şi o rezolvi! Dacă nu rezolvăm această "Problemă România", aici şi acum, n-avem şanse, căci forţele negre, întunecate ale istoriei îşi iţesc tot mai obraznice capul, vrând să transforme lumea, Europa Centrală şi de Est, în special, în Armaghedon de foc şi de sânge! Istoria corectă îmi spune că şi aceste tendinţe criminale tb strict interzise „cu sfinţenie", ca mai tot ce ucide sau desfigurează, mutilează sau dezintegrează fiinţa umană!
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
zaltukin
0
d-le"Moftangiu",cititi,va rog,cu atentie. Nu e greu:intre a avea resurse si a avea parghii economice e o ru cine are un mimim exercitiu de logica. S_auzim de bine.
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
Roibu
+1
Domnule Vieru, problema este mai complexa. Aici in Romania s-a furat intotdeauna de cand s-a constituit statul dupa unirea Moldovei cu Muntenia si mai ales dupa faurirea Romaniei mari in 1919. Pentru edificare cititi articolulu lui M. Eminescu ,, Netrebnicii care ne conduc" scris inainte de a fi asasinat. Apoi cititi articolul din 1935 al lui Mircea Eliade ,,Pilotii orbi'' dar mai ales scrisoarea Maresalului Antonescu adresata lui Bratianu. Dupa mascarada din decembrie 1989 care a promovat pleava societatii romanesti, multi borfasi, care se laudau ca sunt anticomunisti a inceput marele jaf favorizat de faptul ca avutia si bogatiile nationale erau propritatea statului, stat care a intrat in deriva totala , asa cum este si in prezent. Nu este vorba de reconstituirea statului totalitar ci de dezordinea creata de pleava societatii ajunsa in Parlamentul tarii si de tradatorii pusi de fortele straine in posturile cheie incepand cu presedintele, tradatorii pusi sa transfere avutia nationala si bogatiile la straini.
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
ACTIO - REACTIO, ESTE NORMAL ...
+5
Excelent, cunostem cu totii si totusi nu actionam contra sistemului mafiot. Preferam sa ne facem ca nu vedem, nu auzim, nu sunt "eu" de vina !!!!! De ce oare ?
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
Moftangiu @ ACTIO - REACTIO, ESTE NORMAL ...
+2
Pentru ca nu stim cum s iunde sa actionam. Ca sa existe o solutie trebuie sa existe unul sau mai multe centre de dezbateri in care sa ia nastere solutii, pe care elecoratul sa le agreeze la vot. Noi suntem vesnic luati pe nepregatite. Trec alegerile pe langa noi fara sa avem posibilitatea sa schimbam altceva decat oamenii propusi de sistemul mafiot.
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
Ezechiel
+5
„Asta nu mai e dreptate, cu Băsescu-n libertate”…..cat timp dl. Basescu este liber, nu este la puscarie cu executare, toti infractorii au si vor avea curaj sa se fofileze, sa caute portite de evadare, sa pacaleasca institutiile statului, sa manipuleze cu ziaristi platiti etc. etc. pentru ca vor privi mereu in sus la infractorul infractorilor, " el chapo"si-l vor avea ca model, spunand: da eu de ce inchis si el chapo Basescu liber ! In acelasi timp administratorii intereselor statului se vor ascunde dupa motivatia : oare nu gresesc fiind intransigent pentru ca uite dl. Basescu si poate ca si cei asupra carora trebuie sa aplic severitate sunt protejati de americani, de PPE si de capii justitiei! De ce sa-mi bat eu cuie-n talpa ! Acesta este "nodul gordian" : Basescu la puscarie. „Asta nu mai e dreptate, cu Băsau in libertate”....am citit pe fb.
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
zaltukin
+6
domnule Vieru, citesc articolele dvs.cu mult interes.De astadata nu pot fi de acord cu opinia dvs:asa e,nu e un sistem democratic,dar cauzele sint localizate in alta parte. un sistem democratic nu se poate instaura si nici sustine fara suport economic. Ori,parghiile economiei nu mai sint de mult la indemana institutiilor statului.Asa,incat,statul mimeaza democratia:FORMA FARA FOND! La acest aspect se referea si Titu Maiorescu...
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
Moftangiu @ zaltukin
+3
Ai impresia ca prin tarile arabe, care au resurse economice, democratia este de invidiat? Rezultatele economice si al bunastarii oamenilor depinde de democratie. Parghile eceonomice erau in mana statului in '89 si s-au pierdut din lipsa democratiei. Nu aveam datorii nu puteam fi constransi sa facem ceva, si nici nu am facut, din cauza asta sunteme in groapa cu economia. Economicul este doar un indicator al calitatii democratiei. Numai noi romanii "punem caruta inaintea boilor".
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
Ezechiel @ zaltukin
+4
Chiar daca pana in 2007 a existat o intentie pentru democratie in Romania, dupa ce Basescu a fost instalat de CIA ca un guvernator totalitar, cu SRI si DNA ca "vectori ai supunerii ", intentia a fost abandonata. In prezent in Romania nu exista o intentie de a mentine democratia nici macar la nivel de plutire ! Romanii trebuiesc educati sa serveasca drept carne de tun iar Romania tara de imigrare pentru evreii dlui Basescu.
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
c.g.
0
Pt.Vasile. Crestine talica esti in suferinta cu ceva, sau este din cauza de beutura, prea bodigai literele si comentariile dumitale sunt cam ... miscate asa ?!
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
vasile
+2
@c.g. si chiar asa ..pa cine ori ce mai rept4ezinta petre roman la un alt post tv..? in calitate de ce este acolo ..de logician, politician ori moderaator acoperit.. sa nu mai vorbesc da shnitzel ..care chjiar ca i moderator cun dedicatie si dirijor descoperit...chiar crede ti ca i putin lucruil ..sa fii supravegheat daa unchiul sam si strsmosu lui..taaiat imorejur..?
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
vasile
+5
toate cele intamplate isi au explicatii ..chiar la vedere.uite recent sin a facut aparitiaa la un post tv cine crede ti; mitica draagomir care i zgomotos ,primitiv ..dar este acolo..omu si saacrifican orele da barbut ca sa devinaa formator da opinie...sin atunci ce mai vreti..acceptati ca acest ins ar avea ceva de spus in folosu obstii?? daaa da i cot la cot cu dl aacademician Theodorescu si de cateva ori mai vocal..
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017