×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 00:11
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Deşi directorul ICR a participat la vernisaj
Tablourile martirilor din închisorile comuniste, scoase dintr-o expoziţie
Mircea Vulcănescu
Mircea Vulcănescu

Ultimele victime ale Legii 217/2015 sînt patru martiri ai închisorilor comuniste: Mircea Vulcănescu, Radu Gyr, Valeriu Gafencu şi Costache Oprişan, ale căror portrete au fost scoase din expoziţia Silviei Radu la numai două zile de la vernisajul la care au participat Radu Boroianu, directorul ICR, şi actorul Dan Puric.

Expoziţia „Grădina cu Îngeri” a fost găzduită de Universitatea Politehnică din Bucureşti, în spaţiul Facultăţii de Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice între 1-5 februarie a.c. În ziua de 3 februarie, vizitatorii expoziţiei au constatat că de pe pereţi au dispărut 4 tablouri care-i reprezentau pa unii dintre cei mai cunoscuţi martiri ai închisorilor comuniste, care şi-au petrecut sau pierdut viaţa între zidurile celor mai de temut lagăre de exterminare a intelectualităţii româneşti:

- Mircea Vulcănescu, economist, filolog, filosof, publicist, sociolog, teolog și profesor de etică, mort în închisoarea de la Aiud în 1952, după ce contactase o pneumonie în urma unui gest de martir, cînd s-a aşezat pe ciment pe post de saltea pentru a salva viaţa unui tînăr! Lucrarea sa fundamentală, „Dimensiunea românească a fiinţei”, este una dintre cele mai importante cărţi de filosofie din cultura noastră.

- Radu Gyr, poet, dramaturg, eseist și gazetar român, condamnat la moarte pentru poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”, poem care era recitat în anii de după Revoluţie ca operă literară anticomunistă.

- Valeriu Gafencu, mort în 1952 în închisoarea Târgu Ocna, numit de Nicolae Steinhardt „Sfântul închisorilor”, după ce a renunţat la propriile medicamente pentru a salva viaţa pastorului Richard Wurmbrand, care se afla într-o stare gravă.

- Costache Oprişan, mort în 1958 în închisoarea Jilava. Este unul dintre puţinii români care au studiat filosofia cu Martin Heidegger. Toţi martorii susţin că a fost cel mai persecutat deţinut. Se aşteaptă chiar ca Biserica Ortodoxă să-l canonizeze, mai ales după ce s-a constatat că moaştele lui izvorăsc mir. Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, care a stat la căpătîiul său în clipa morţii, scria: „Noi tot timpul îl păzeam: ziua, noaptea, pentru că nu ştiam când va muri. Marcel îl păzea (îmi amintesc foarte bine scena aceasta) şi la un moment dat l-am auzit spunându-mi în şoaptă: «Ghiţă! Costache moare». M-am repezit la Costache Oprişan şi l-am văzut. Dacă aţi văzut vreodată o pasăre cum moare… Se lasă un fel de ceaţă pe ochii păsării şi ochii îşi pierd strălucirea. Aşa era Costache. Ochiul lui pierduse strălucirea vieţii... Aşa a rămas. Cu o floare mică, albastră, pe pieptul lui. Ca un sfânt. Cred că este cel mai impresionant lucru pe care l-am văzut în viaţa mea”.

Iată o fotografie realizată la vernisajul expoziţiei, unde se vede că atunci tablourile celor patru martiri se aflau pe peretele din spatele participanţilor:

Postul de televiziune „Trinitas” a realizat un material cu acest prilej, unde apar Radu Boroianu, directorul ICR, şi actorul Dan Puric. Reportajul poate fi vizionat aici. Iată şi două capturi din acest film, în care apar Radu Boroianu şi Dan Puric, care au susţinut valoarea istorică şi artistică a expoziţiei:

Jurnalistul Victor Roncea a contactat-o pe Silvia Radu, autoarea expoziţiei, care i-a declarat: „O singură dată am mai fost cenzurată în întreaga mea viaţă artistică: pe vremea comuniştilor, de Tamara Dobrin, care mi-a eliminat lucrarea, dintr-o expoziţie de grup”. Despre scoaterea tablourilor din expoziţie, Silvia Radu a spus: „Cu cât vor fi mai atacaţi cu atât vor lumina mai mult pe cerul românesc”!

Operaţiunea aceasta de cenzură, care pune din nou sub semnul întrebării Legea 217/2015, iniţiată de Crin Antonescu, se pare că s-a făcut la intervenţia lui Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, cel care, pentru că este fiul ideologului stalinist Radu Florian, în memoria tatălui său, ar trebui să fie mai rezervat atunci cînd face apologia justiţiei din anii ‘50!

Faţă de acest gest incalificabil de cenzură, întrucît este vorba despre unii dintre cei mai mari martiri ai României, aşteptăm reacţia prim-ministrului Dacian Cioloş, căci Institutul „Elie Wiesel” este chiar în subordinea Secretariatului General al Guvernului, la fel ca şi Institutul Cultural Român (ICR)! Or, dacă Radu Boroianu, directorul ICR, a fost cel care a inaugurat expoziţia, este absurd ca altă instituţie guvernamentală s-o cenzureze în numele unor sentinţe date de Tribunalele Poporului din perioada stalinistă, care au avut ca urmare distrugerea intelectualităţii româneşti!

Aşa cum a fost, cu bune şi rele, istoria României nu poate fi falsificată prin condamnarea unor ideologii pentru a face apologia altora! Mişcarea legionară a avut păcatele ei, dar nici Comunismul n-a fost mai puţin criminal! Or, prin acţiunile celor de la Institutul „Elie Wiesel” nu se face altceva decît legendarea sentinţelor date de comuniştii care au instalat ciuma roşie în România!

Ion SpânuPublicat Luni, 08 februarie 2016
10988
 | 45
 | 70
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
nae girimea
+3
@san "Ridica-te Gheorghe , ridica-te Ioane " a redevenit actuala . Urmasii acelora care l-au oprimat pe poet , incearca astazi sa ne oprime pe noi !
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Rise Arheng
+3
Eu sunt de acord interzici criminalii, dar pentru numele lui Dumnezeu cei patru au fost condamnati pentru delicte de opinie, sau pentru-ca au facut parte dintr-un partid. Daca dupa 1989 cei 4 milioane de comunisti daca erau arestati si omorati in inchisori, era bine? Darvedeti dvs. bolsevicii au infiintat tribunale ale poporului, conduse stiti dvs. de cine, si dupa revolutie cand familiile au vrut sa isi reabiliteze parintii sau bunicii au intervenit forurile internationale ca vezi Doamne atacam o anu mita natiune, atot stapanitoare pe pamant, care acum nu ne mai lasa sa traim.
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
gelu
+2
500 dintre calaii neamului romanesc, activisti de partid si de stat si sefi ai Securitatii de origine evreiasca au emigrat in Israel dupa 1965 cand au fost pusi pe liber de catre Gheorghiu Dej. Acestia primind pensii foarte mari pentru contributia lor la decimarea intelectualitatii romanesti dupa cel de al doilea razboi mondial. Cei care mai traiesc si astazi continua sa primeasca pensii babane platite in continuare de statul roman.
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
gelu
+5
Romania s-a intors in anii 50 ai luptei de clasa anti-legionare. "Încă din 24 septembrie 1944, Gh. Gheorghiu-Dej, într-o cuvântare rostită la o adunare de pe stadionul „ANEF”, afirma: „Astăzi, aceşti duşmani ai poporului, legionarii, trăiesc în unghere întunecate şi pândesc să tragă cu revolverul asupra conducătorilor clasei muncitoare. Legionarii şi elementele reacţionare antonesciene sunt principalul pericol intern. Ei ameninţă libertăţile dobândite la 23 august şi împiedică lărgirea lor, democratizarea ţării. Atâta vreme cât aparatul de stat, instituţiile publice şi întreprinderile industriale n-au fost curăţate de aceşti duşmani, suntem obligaţi să nu încetăm o clipă lupta începută. (…) Efortul de război nu poate fi conceput fără curăţirea aparatului de stat de elementele fasciste, cozile de topor ale lui Antonescu şi ale stăpânului său, Hitler. Această acţiune de curăţire nu poate fi făcută de către acest guvern”12. Se declanşa, aşadar, o vânătoare de „fascişti” în toate palierele societăţii româneşti. Această etichetă a fost aplicată fără nici un discernământ oricărei persoane incomode pentru comuniştii români angajaţi fără ezitare în lupta pentru cucerirea puterii politice. Printre primele instituţii vizate de comunişti s-au aflat tocmai cele însărcinate cu menţinerea ordinii publice şi cu garantarea unui regim politic constituţional: Armata, Poliţia, Jandarmeria, Serviciul Special de Informaţii. Acestea trebuiau „epurate” de „elementele fasciste” şi, după o rapidă încadrare cu oameni fideli, puse în slujba intereselor politice ale partidului comunist. Fără a ne mai ocupa aici de epurarea şi aservirea armatei române13, ne vom limita la a schiţa etapele parcurse de celelalte instituţii în evoluţia lor de la organe ale statului de drept către organisme ale statului totalitar comunist. "
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
nae girimea
+5
@Grigore "Evreii prin inteligenta si abilitatile lor ecomice au pus bazele capitalismului modern in Romania , au infiintat primele banci , primele fabrici " Eminescu arata cum au ajuns ei sa domine , sa diminueze si sa elimine capitalul romanesc in Romania Mica. In perioada interbelica au reusita sa impiedice (cu complicitatea establishmentului politic -de aceea Miscarea legionara era anti partide) propasirea capitalului romanesc. O carte recenta " Limitele meritocratiei intr-o societate agrara in per interbelica " prezinta niste date statistice in ceea ce priveste distributia etnica si pe discipline a studentilor. Veti vedea ca in lipsa unor investitii ale statului si cu economia in miinile evreilor , romanilor le raminea specializarea in stiintele haulitului , cu unica destinatie administratia, deci politica. Dupa '89 se aplica reteta verificata , cu o economie aneantizata apar tinerii frumosi si liberi , supuratia ONG -urilor antiromanesti
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
jorje
+4
Comunismul in Romania are doua etape.Prima etapa din 47 pana la Ceausescu si dupa pana in 89.Dupa 47 a fost adus in tara bolcevismul de cei care au facut revolutia in Rusia tarista Evreii lenin,trotsky....Apoi stalin ,beria ...80 la suta din functiile din sovietul suprem erau obtinute de evrei a spus-o Putin.La noi Ana Puker,Brucan ,nevastasa.....si muuulti altii Ceausescu nationalist a inceput sa-i rareasca din functiile de stat si sa le dea drumul spre Israel.De aceea nu se reuseste condamnarea comunismului cum trebuie si ETAPELE lui cele doua .Toti o dau cu Ceausescu si comunismul lui.Pai sfintii inchisoriilor si altii au luptat impotriva primiilor.Car urmasii lor care au pus mana pe Romania dupa 89 nu-i uita.Romania a ajuns la mana lor prin Wiesel,Florian,,...ei va stabilesc eroii,istoria si cui sa dati sau nu cetatenia de onoare cuiva.
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
imun/teanu
+2
Din 1990 cea mai simplista eticheta de-a "demasca" "proletar" a fost aceea de legionar. Iliescu chiar spusese speriat ca defilasera in camasi verzi /nu ii vazuse el, cred ca reproducea ce i se spusese, chiar crezand. Nici azi nu stim perfect documentat ce-au fost acestia, plecati ideologic de la nationalism si credinta [azi vedem ca IAR nationalismul e crima si, dincolo slujitorilor ei /oameni in fond!, si si credinta strabuna este discreditata * atac nedisimulat la fiinta nationala]. Toate "curentele" au avut excesele lor, de condamnat. Obiectiv trebuind insa sa evaluam integral. Ori, acum, noua, voci supreme ne sunt un Vova clisma, o pata lui Pievici, acest Florian Sasa (cine-i lasa astuia inca in mana "pachetul de carti" masluirii dupa tipicul lui tat-su!), etc si "acoliti". insusi insemnat rabin il demasca pe "maretul" Elie Wiesel ca farsor substituit unui detinut de la lagar. O intamplare, documentand despre "fosti" in casa unui batran "puscarias", m-a nedumerit. Pe peretul portretul lui Zelea Codreanu, imi urmarea reactia. Intrebat de ce nu si Horia Sima raspuns: "el n-a fost legionar!". Adica? Noi invatand marxism si socialism stiintific. Ne lasam lamuriti tot de "pete" si "clisme"?! Cand si insasi ISTORIA va deveni doar "educatie civica" opera unui Roller va fi desavarsita. Trebuind un nou Canal pentru profesorii Dinu Girescu, Razvan Teodorescu, Ion Scurtu si alti asemeni dusmani progresului vremilor noi.
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
Vladimir Dumitru
+7
Păi să le pună, în locul lor, pe cele ale torționarilor: vișineștilor, ficior-ilor et. co. ... Atât a mai rămas de făcut! Barem să știm dracului o treabă cine sunt dușmanii noștri pe care trebuie să-i stârpim (metaforic, desigur ca să nu sară j*vra de Florian Alexandru să urle) !
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
vasile
+8
CHIAR aici ati ajuns nemernicilor?? sa ne cenzurati eroii...cata nemernicie..dar unde si cum sa protyestam cansuntem asa de vulnerabili, atat de lipsiti de vointa , noroc ca avem slova si cu asta ne certam uneori intre noi, neavand curajul martirilor exclusi...cat despre boroianu asdta ..ia mai cautati l pa la biografie..ce grad are , unde o studiat philosophia..ori s a oprit la socialismu stiintific..patrund asdtiaq ca n brandza n cetaqtea Romaqnia.. saraca Roamanie .imi pare raui ca n am curajul martirilor...stiuuu...ar fi inutil..dar totusi..
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
Mircea Ioan @ vasile
+3
Nu vă mai chinuiți, domnilor! De ce cereți istoricilor să scrie istoria de la 1918 încoace? Nici unul nu o face. Dar tot felul de inși trec drept mari istorici, dar nu au opera și nu sînt în stare să lămurească lucrurile. Nu e treaba centrului wiesel să scrie istoria țării. E treaba altora. De ce Academia tace? Surdu a semnat legea, de ce nu explică? Nota bene: numai la noi se păstrează formula sovietică acad.. Și, firește, la ruși!
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
gelu
+9
Bai papanasilor scoliti in sase colturi, Miscarea Legionara n-a omorat evrei in timpul rebeliunii asa zis legionare ci acestia au fost omorati de borfasii din Bucuresti care au fost imbracati in uniforme legionare pregatite din timp de PCR cu aprobarea Sigurantei Nationale si incuviintarea lui Antonescu. Antonescu care a primit ordind de la Hitler sa-i termine pe legionari.
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017