×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 04:35
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Putin vs Obama
Cine luptă mai bine în Siria

Un raport recent al serviciilor americane susţine că Statul Islamic pierde din putere. Asta pentru că două forţe, SUA şi Rusia, luptă împotriva jihadiştilor, însă campaniile lor militare sunt diferite, potrivit independent.md.

Rusia, America şi Siria au un duşman comun, iar acesta se numeşte ISIS, se arată într-o analiză a publicaţiei de propagandă pro-Moscova, Sputnik. Cel puţin aşa susţine Kremlinul, întrucât Occidentul a acuzat Rusia că atacă inclusiv rebelii care luptă împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În septembrie 2014, Barack Obamaa promis să distrugă Statul Islamic prin lovituri aeriene masive. În noiembrie 2015, Vladimir Putin a spus că scopul campaniei ruse în Siria este „să cureţe ţara de terorişti”. Însă intervenţiile militare ale celor două puteri sunt diferite.

Rusia a început raidurile aeriene în Siria pe 31 septembrie. În primele 100 de zile ale operaţiunii, avioanele ruseşti au lansat 5.600 de lovituri, cu o medie de 50-60 pe zi.

În aceeaşi perioadă, Forţele Aeriene americane au efectuat 3.500 de raiduri. În total, Statele Unite, care luptă împotriva ISIL din septembrie 2014, au lansat 65.000 de atacuri, cu o medie de 120 pe zi. Aeronavele americane au încercat să furnizeze în permanenţă suport aerian opoziţiei din Siria şi forţelor kurde, scrie analiza citată.

Rusia a trimis forţe în baza aeriană Hmeymim, de lângă oraşul sirian Latakia, în apropiere de teatrul de război. Aproape 4.000 de militari şi peste 70 de aeronave de luptă staţionează în prezent la baza Hmeymim. Printre avioanele de război se numără modelele Su-30, Su-35, Su-24, Su-34 şi Su-25, fiecare jucând un rol bine stabilit în campania aeriană.

De exemplu, Su-24 poate transporta până la 7,5 tone de arme, pe o distanţă de 560 de kilometri. Su-34 este şi mai performant – poate transporta până la opt tone de bombe pe o distanţă de peste 1.000 de kilometri.

Expertul militar Mikhail Khodarenok a explicat că, pentru a se angaja eficient în luptă, avioanele trebuie să decoleze dintr-o bază apropiată de teatrul de război.

Şi bombardiere cu rază lungă de acţiune, cum ar fi Tu-22, Tu-95 şi Tu-160, au fost implicate în campania Moscovei.

În schimb, Statele Unite nu au o bază în zona de conflict. Avioanele americane de luptă decolează de pe aerodromuri din Qatar, Kuweit, Turcia şi Emiratele Arabe Unite, precum şi de pe patru portavioane din Golful Persic şi Marea Roşie. Această strategie permite SUA să folosească mai multe aeronave decât Rusia.

Forţele americane utilizează în Siria avioanele F-16 şi F-15, ambele depăşite ca performaţă de modelele Su-30 ruseşti, susţin jurnaliştii de la Sputnik. Americanii folosesc şi aparate F-22 în campania din Orientul Mijlociu, despre care chiar ziariştii ruşi scriu că zboară cu viteze supersonice şi sunt foarte uşor de manevrat.

Pentru bombardamente, americanii au avioanele B-1 Lancer, care au o autonomie de 12.000 de kilometri fără să fie necesară realimentarea cu combustibil. De la începutul operaţiunii SUA, aparatele Lancer au lansat peste 5.000 de lovituri aeriene.

Aviaţia rusă este susţinută în luptă de forţele navale, cu nave de război şi submarine. Mai mult, Rusia susţine că a lansat rachete de pe nave împotriva poziţiilor Statului Islamic, de la o distanţă de peste 1.500 de kilometri. În total, 48 de lovituri cu rachetă ar fi fost lansate de pe nave şi submarine.

La rândul lor, forţele americane au lansat 47 de rachete de pe portavioane în timpul operaţiunii din Siria.

Costurile războiului

Potrivit Pentagonului, SUA cheltuiesc aproape 11,4 milioane de dolari pe zi pentru operaţiunile împotriva Statului Islamic din Siria şi Irak. Întreaga campanie a costat până acum 5,8 miliarde de dolari. Spre comparaţie, America a investit 2,5 miliarde de dolari în războiul din Golf din anul 1991.

În schimb, armata rusă şi-a desfăşurat operaţiunile investind mai puţini bani. Războiul din Siria costă Rusia 2,5 milioane de dolari pe zi. Până acum, Moscova a alocat între 225 şi 300 de milioane de dolari pentru întreaga operaţiune.

(R.C.)Publicat Marţi, 09 februarie 2016
1984
 | 4
 | 9
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ILIE DE LA SCULARIE
+13
"Rusia a început raidurile aeriene în Siria pe 31 septembrie" !! Ce calendar folositi ba, ala mayas ?
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
Nasty
+12
Campania minciunii promovata de Cotidianul la adresa Rusiei nu a inceput pe 31 SEPTEMBRIE, cum bine a observat comentatorul VV mai jos ACEASTA DATA NU EXISTA, ci de cind a inceput soros sa le bage bani in cont. Nu sintem de ieri de azi ca sa nu ne dam seama ca vizita la Moscova a criminalului zionist Kissinger are unele efecte asupra propagandei sorosite. Zionistii incep sa o lase mai moale cu minciunile despre Rusia pentru ca si-au dat seama ca efectul e exact invers. Si vad ca propaganda anti-rusa gen Cotidianul se raliaza directivelor sorosite. Cit despre aportul Rusiei la infringerea dementilor daesh, un lucru e sigur. In 4 luni de zile Fortele Aerospatiale Ruse au facut atita prapad in rindul teroristilor cit nu a reusit AMERLOCIA si tarile supuse zionismului (vreo 60) sa faca de aproape 3 ani !!!!!!
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
Cazacu @ Nasty
+3
Nasty,dar pierdeti bani grei zi de zi!Isi permite Rusia sa piarda miliarde ca SUA care tipareste moneda calpa ?banii aia ai Rusiei nu pot fi intrebuintati mai bine,cred ca sunt miliarde aruncate pe geam...
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
VV
+15
Alooo! Câte zile are luna septembrie? Aveti aceleași nivel de cunoștințe ca nepotul meu de 6 ani pe care incercam să-l lămuresc cum e cu solstitiile, iar el mi-a replicat, jucându-se pe telefon: „dar poate nu mă interesează”?
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
SaakasBilly
+14
E foarte rusinos comportamentul imperiului minciunii !!Pana si la lucruri dovedite si clare mint ca ei au fost faptashii si nu rushii !! Razboiul din siria dureaza de aprox.cinci ani ! Nu sa auzit alte acuze din partea imperiului malefic si a catzelushilor lor lingai ,decat in directia reprezentantilor legitimi ai statului sirian !! ricanii sunt cei care cu sconcsoasele lor proverbiale ,sustinute de minciuni si dezinformari ,prin mercenari si banii arabiei saudite ,au atacat siria ,au invadat-o si au adus haos si distrugere acolo ,ca apoi sa minta ca lupta impotriva asa zisilor "teroristi" pe care de fapt i-au ajutat impotriva conducerii si armatei siriene sa ocupe o mare parte din teritoriul sirian dar si al irakului condus de siitzi ,care cum bine stim sunt "incorecti politic"! De cinci ani Teroristii au avansat adanc in teritoriu ,de cinci ani ricanii cica ii bombardeaza ,si uite ca vin rushii si in trei luni ii bate pa' aia de le suna apa in cap ,drept consecintza tot occidentul e alertat si ingrozit cerand oprirea bombardamentelor ruse ! Teroristii dau inapoi ,statul sirian e pe cale sa intre in normalitate si se pare ca nu e....ghine,dar analizele occidentale ii dau tot pe ricani cei mai "eficienti" in lupta contra..."teroriscilor" !! Deja minciunile astea ale lor put de la o posta , e rushinos ,numai ca se pare ca taraturile astea nu au rushine !!
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
Cazacu @ SaakasBilly
+3
l-am intrebat si pe Nasty,te intreb si pe tine,voi rusii pierdeti foarte multi bani in Siria!Populatia rusa e chinuita si Putin arunca cu banii pe kuru lui Assad?Asta tot il tradeaza ...
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
SaakasBilly @ SaakasBilly
+6
Eu pana acum nu am vazut cu ochii mei cum arata un rus in realitate,in afara de ce se vede la tilivizor !! Dar merita toata stima si respectul pentru ca nu se pleaca in fatza imensului imperiu malefic rican !! Au sange in putza si nu sunt neam de lasi ca tagma miticilor mioritici care i-o ling licuriciului ,in haite de cantatori de osanale si lingai de gaoaze !! Pe vremea impushcatului erau mandrii ca sunt cantatori de osanale cerbului carpatin celui mai iubit ! Acum se fac cantari corciturilor ricane si reclamei sodomasochiste,si li se aproba cu cantece ,crimele !! Cum am mai zis-o de multe ori ,senzatie de scarba si...voma !!
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
Chat Noir
+23
Un articol mincinos si fara suport real, copiat 100% via CIA si care a mai aparut si pe alte publicatii sorosiste. Aici nu putea fi semnat decat "R.C." Rusine!
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
Moses Rollason @ Chat Noir
+4
Azi esti Chat Noir ,Rachela Rollason?
Publicat Marţi, 09 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017