×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 04:13
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Vineri, 12 februarie
Cristian Măcelaru dirijează la Sala Radio prima audiţie europeană a lucrării "City Scenes"
Dirijorul Cristian Măcelaru
Dirijorul Cristian Măcelaru

Vineri, 12 februarie, la ora 19.00, Cristian Măcelaru, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în SUA şi în Canada, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio!

Concertul de la Sala Radio reprezintă o ocazie deosebită pentru publicul din România, care va asculta în primă audiţie europeană City Scenes, lucrare semnată de compozitorul canadian-american contemporan Karim Al-Zand. Partitura, ce reuneşte trei dansuri scurte, reflectă fascinaţia atmosferei agitate a unui oraş. Creaţiile lui Karim Al-Zand acoperă o paletă foarte largă de genuri, de la partituri solo instrumentale, vocale, de cameră sau orchestrale şi pentru un public foarte divers. Se bucură de un mare succes mai ales în SUA şi în Canada, unde a fost distins cu câteva premii naţionale, ca Sackler Composition Prize, ArtSong Prize, Louisville Orchestra Competition Prize şi Arts and Letters Award in Music acordat de Academia Americană de Arte şi Litere (American Academy of Arts and Letters).

O veţi aplauda apoi pe pianista Dana Borşan, solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio, care va interpreta de această dată unul dintre concertele semnate de Mozart: Concertul nr. 19 în Fa major pentru pian şi orchestră. Seara se va încheia cu Simfonia a X-a de Şostakovici, a cărei premieră a avut loc în 1953, la doar câteva luni după moartea lui Stalin şi despre care se spune că ar descrie prin dramatismul său perioada de dictatură stalinistă, deşi părerile specialiştilor rămân împărţite.

Dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto şi Baltimore.

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. A studiat la Universitatea Rice şi a obţinut diploma de master pentru dirijat. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră. A fost invitat să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu succes alături de Orchestra Simfonică din Gothenburg, Suedia.

Pianista Dana Borşan

Dana Borşan a susţinut concerte şi recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Rusia, Slovacia, Franţa, Spania, Anglia, China, Franţa, Norvegia ş.a. Este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară, iar repertoriul său include peste 50 de concerte, precum şi programe atractive de recital şi de muzică de cameră. Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici - Schumann, Chopin, Liszt, Brahms - artista are în repertoriu şi lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti - Concertele pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduţă.

În anul 2006, Dana Borşan şi Orchestra de Cameră Radio au încheiat împreună un proiect unic până acum în istoria muzicii româneşti - Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de Mozart, eveniment materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album cu 8 CD-uri editate de „Casa Radio”. Pianista a susţinut de asemenea o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu cu Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de Mozart.

În anul 2011, pianista a fost invitată să concerteze în cadrul Festivalului internaţional Robert Schumann de la Zwickau - Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului George Enescu - Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.

Magdalena Popa BulucPublicat Marţi, 09 februarie 2016
972
 | 2
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017