×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 14:10
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
BNR i-a întors pe parlamentari din drum
Piperea: Bancherii vor să emasculeze Legea dării în plată
Gheorghe Piperea
Gheorghe Piperea

Banca Naţională a României (BNR) a reuşit, din nou, să îi întoarcă din drum pe parlamentari. Legea dării în plată nu a mai fost dezbătută, ieri, în comisiile de specialitate din Senat, potrivit Bursa.


Se pare că viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost în această săptămână la Parlament ca să solicite amânarea mult-aşteptatelor dezbateri pe marginea legii.


Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ, a declarat pentru Bursa: "Bogdan Olteanu a fost la Parlament, ştiu din sursă sigură. Vor să emasculeze legea (n.r. bancherii), aşa cum au făcut cu Ordonanţa 50/2010 (n.r. privind contractele de credit pentru consumatori), adică să nu se aplice contractelor în derulare. Dacă va ieşi aşa, mai bine să n-o mai aprobe, nu va mai avea niciun efect! O să vă pomeniţi zilele viitoare cu un amendament depus de şeful PSD sau de şeful PNL, care va distruge legea".


Acesta a scris, pe pagina personală de Facebook: "A fost o delegaţie bancară la Parlament, condusă de B Olt (n.r. Bogdan Olteanu), prim-vice la BNR. Desigur, delegaţia a fost primită semi-clandestin. Dar a obţinut ceea ce a vrut. S-a amânat cu încă o săptămână dezbaterea Legii dării în plată.

Asta nu e singura veste rea. Se pare că şefii de comisii au acceptat deja excluderea Programului Prima Casă, dar şi interdicţia aplicării legii la creditele în derulare. Cu aceste cedări, pur şi simplu legea devine inutilă şi toate abuzurile din trecut uitate, iertate, amnistiate".


Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, iniţiator al legii, susţine că informaţia de mai sus i-a fost confirmată de deputatul PSD Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, şi de liderul PNL Eugen Nicolaescu, care au spus că au avut loc discuţii la Parlament pe această temă şi că bancherii insistă ca legea să nu se aplice şi creditelor în derulare.


Ieri, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, răspunzând unei întrebări pe subiect, a declarat: "Noi suntem obligaţi să analizăm şi să facem evaluări. (...) Procesul legislativ nu s-a încheiat, s-a amânat. Este absolut normal. Ce i-a apucat graba? (...) Scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis are cinci pagini. Fiecare frază este o frază grea (...) Cred că membrii comisiei citesc cu atenţie. (...) La fel, avem şi punctul de vedere al Băncii Centrale Europene (...). Sunt lucruri cu care nu putem să glumim. Trebuie analizate cu seriozitate".


Deputatul Zamfir, a explicat, ieri, citat de Agerpres: "Legea dării în plată nu este o lege socială, ci una pur economică, de logică economică. Eu am 800.000 de oameni cu piciorul în groapă. Nu îi tratez pe aceştia, însă îi tratez pe unii care s-ar putea îmbolnăvi. Eu trebuie să dau o lege, astfel încât să poată fi trataţi cei cu piciorul în groapă. Sensul legii este să se facă dreptate. (...) Băncile au propus iniţial un plafon. Plafoanele duc de obicei legea în zona discriminării. Omul acela, când are o datorie, nu înseamnă că este mai bogat sau mai sărac, este mai mult sau mai puţin îndatorat. Eu nu pot să discriminez oamenii în funcţie de datorii".


Forma iniţială a Legii dării în plată, reîntoarsă de preşedinte în Parlament, a fost modificată de iniţiatori şi ar fi urmat să fie dezbătută în Senat după întoarcerea parlamentarilor din vacanţă.


Printre modificările aduse textului legislativ, se numără prelungirea termenului în care clientul şi banca pot negocia, de la 15 la 30 de zile, înlocuirea expresiei "persoane fizice" cu sintagma "consumatori", precum şi faptul că legea se va putea aplica şi garanţilor, dar şi codebitorilor dintr-un contract de credit.


Legea a fost votată în Parlament anul trecut, cu doar un vot împotrivă şi cu o singură abţinere.

Eugenia SolomonPublicat Miercuri, 10 februarie 2016
4902
 | 16
 | 16
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
eu
0
pe scurt d-le Piperea, creditele vor fi acordate doar celor care deja au posibilitati materiale pe care nu-i deranjeaza un avans de 25 -30% si tot lor le vor folosi si legea darii in plata. dragi romani SUNTEM MANIPULATI, ACEASTA LEGE NU FOLOSESTE PREA MULT ROMANULUI DE BUN SIMT SI CONDITIE MEDIE. ACEASTA LEGE FOLOSESTE CELOR CARE AU LUAT CREDITE doar pentru ca le-a stat in putere SI VOR SA SCAPE DE ELE DUPA BUNUL LOR PLAC, ADICA SMECHERILOR. Pe langa acestia, vor mai beneficia si cativa amarati, dar ma indoiesc.
Publicat Marţi, 01 martie 2016
+Răspunde
Aurica
+1
O situatie penibila. Domnul Piperea ar trebui sa spuna numele acelor leaderi (PSD, PNL samd) ca sa stim si noi ce votam anul acesta. Bogdan Olteanu stim ca e pus si tinut de PNL desi pute locul sub el. O sa aflam si cine umbla cu fofarlica ca sa-i taxam la alegeri. Pe de alta parte e mai mult decat penibila interventia in forta a BNR. I-au impins bancile la inaintare si ii lasa sa scoata castanele din foc. Ciudata reactia lui Isarescu dar si descalificanta. Nu exista explicatie pentru care BNR sare ca intepata in ... De ce nu a sarit si in anii cand onor bancile faceau profituri substantiale pe care le "emasculau" catre tarile si bancile mama. De ce a lasat ani de zile contractele oneroase sa fie aplicate. Mai tinem minte tot circul ordinar facut de banci cu comisioanele pentru plata anticipata a creditului, comisioanele de analiza samd. Un jaf ordinar in desconsiderarea propriilor clienti si sub obladuirea BNR. Pana si americanii au inceput sa amendeze drastic bancile care au avut practici oneroase. La noi totul e blagoslovit de BNR pentru ca BNR nu mai e romaneasca. E sefa asociatiei patronilor de banci ( straine) din Ro si, agentura BCE. Daca BCE are gaze in Ro e diaree. Cam asta e atitudinea BNR in fata BCE. Cred ca toti de acolo nici nu stiu ce inseamna sa ai" cojones". E chiar aiuritoare pozitia bancilor intr-o perioada in care ar trebui sa fie atente la clientii lor si la viitorul business-ului lor care nu e prea roz. O banca face bani adunand depozitele populatiei si valorificandu-le ( leveraging pentru unii). Pai daca toti romanii stiu ca bancile ii " emasculeaza" or sa mai depuna banii si or sa mai ia credite cat de rar pot. se pare ca pe banci nu le intereseaza clientii astia multi si prosti pentru ca au client gras, statul roman, caruia i-au imprumutat din greu in ultimii ani. E cam ciudata toata aceasta lupta ordinara a BNR si a bancilor cu romanii, mai ales ca darea in plata se practica si prin alte tari. Rusinos pentru Isarescu la final de mandat.
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
Popescu
+5
Ce cauta BNR contra romanilor saraci?
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
eu @ Popescu
0
esti in eroare Popescule!!!
Publicat Marţi, 01 martie 2016
+Răspunde
gigel
+8
Bani tipIPARITI SI MULTI PROSTI care s-au inchipuiti a fi bogati locuind intr-un maldar de ciment si caramizi, pe cimpuri fara utilitati si fara bani sa-si traiasca viata...in schimb au dat repede din buzunar avansul cerut, ce reprezenta munca lor pe zeci de ani sau chiar generatii...mai tineti minte rata de schimb dolar leu in anii 1999-2000...cumparai un apartament -e drept comunist pe bani adevarati fara credite cu 20000 USD...acelasi apartament in 2007 se vindea cu 150 EURO...daca voi gasiti ca e normal ce s-a intimplat asteptati sa sece Dunarea....ati dat banii adevarati din casa pentru a avea credite pe viata la camatarii care s-au napustit pe Romanica...uitind ca nu mai sint capacitati de productie, intreprinderi, fabrici care sa va dea de lucru.....acu platiti creditele din expediente...MLASTINA cu miros...Politicieni Hotzi si tradatori
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Amy
+14
Piperea nu poate salva Romania singur. Piperea are nevoie de toata natiunea sa iese in strada si sa inlature militienii oportunisti care vand tara pe 2 lei. Daca nu va treziti ACUM veti fi vanduti ca sclavi pe mosie.
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
eu @ Amy
0
Trezeste-te tu, draga Amy.
Publicat Marţi, 01 martie 2016
+Răspunde
Finish Iov
-8
Cu tot eroismul celor doi militanti pentru cauza dreapta a saracimii indatorate, trebuie sa recunoastem ca vina este a celor care s-au indatorat peste masura. Adulti fiind, nu au nicio scuza ca s-au lacomit, si lacomia lor a dus la cresterea masiva a pretului . Ar fi inresant de stiut citi dintre acestia au votat contrar intereselor lor de stanga la alegeri.
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
magic @ Finish Iov
+15
BULA, propaganda mincinoasa la credite cu dobinzi mici si jaful din comisioane ilegale plus "LUATI ACUM CA PESTE O LUNA SE DUBLEAZA PRETUL" intra la "INSELATORIE"?!!! voi toti din mafia bancara trebuie sa infundati puscaria pe viata pentru distrugerea economiei nationale
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Incultura
-7
Am uitat ce inseamna "a emascula"..pe care silaba se pune accentul??ce-o pricepe badea Ion, o fi ceva cu porcii?sau alti masculini?ce le-o scoate?sa fie fie vreo Injuratura, doamne feri".Se amendeaza!!
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
dan @ Incultura
+9
Uite, d-aia n-ai credite, ca esti destept.
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
pai..dane @ Incultura
0
daca n-am priceput!??e bine ca nu e vorba de castrare sau ceva vorbe grele.....merci pentru explicatie.Cu stima, voi citi si alte lim bi(altfel se cenz.)
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Salvatore Della Patria
+19
Sa nu-i lasi dom' Piperea, sa mori cu ei de gat. Sa te aliezi si cu Catalin Zamfir si sa le dati milioane de scatoalce.
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Tache @ Salvatore Della Patria
+2
Nu te lasa, lupta cu orice risc, ce bine e la gura sobei...
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
VOLODEAPATRIOTULGLOBALIST
+23
Mugurel, Bogdanel si Florinel ramin in functii ? Saracu' domn Vasilescu ... nu-l lasa baietii sa iasa la pensie! "Dati-mi finantele unei tari pe mina - si nu mai conteaza cine o conduce politic!" - James P. Wartburg
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
magic
+22
SI CE FACETI FRATILOR, SINTETI 800.000 DE SCLAVI SI ASTEPTATI CA NISTE FRICOSI RESEMNATI, SA IASA IN STRADA PENTRU VOI TOT CEI CA MINE???!!!!!! - - - DACA IESITI IN STRADA MACAR 10.000 DIN CEI 800.000 LEGEA TRECE EXACT IN FORMA INITIALA - - - daca iesiti in strada atunci o sa vina si cei ca mine sa va sustina!!!
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017