×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 14:09
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
SUA - țara unui singur partid, al afacerilor și marilor corporații
Chomsky: Dacă alte puteri ar acționa la fel de iresponsabil ca SUA, soarta noastră ar fi pecetluită

”Forțele NATO execută manevre militare la 200 de metri de granița cu Rusia, în Estonia. Noi nu am tolera să se întâmple așa ceva în Mexic”. Impresia dată de reacțiile puterilor mondiale este că, dacă ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca Washingtonul, soarta noastră ar fi pecetluită, spune lingvistul Noam Chomsky într-un amplu interviu pentru periodicul mexican La Jornada, preluat de televiziunea pan-latino-americană TeleSur.

Războiul nuclear este ceva irațional, dar se poate întâmpla din cauza unui accident sau a unei erori umane, iar ”amenințarea este mult mai mare acum decât în timpul războiului rece, riscul este dat de proliferarea incidentelor în care sunt implicate armatele puterilor nucleare”, pe măsură ce Pentagonul își extinde cele 800 de baze militare de pe glob, spune Chomsky.

Avem de-a face si cu o nebunie colectivă. ”Rusia este cea mai deranjantă pietricică din bocancul Pentagonului în drumul spre dominația mondială, pentru ca are un sistem militar enorm”. ”Problema este că atât Rusia, cât și Statele Unite își sporesc sistemele militare, acționând ca și cum războiul ar fi posibil, ceea ce face parte dintr-o nebunie colectivă”, spune Chomsky.

”Războiul a fost de multe ori foarte aproape”, spune Chomsky, amintind de incientul din timpul președinției Reagan, când președintele și Pentagonul au decis să testeze reacția forțelor militare sovietice simulând un atac împotriva URSS. ”Ce s-a întâmplat a fost că rușii au luat foarte în serios lucrurile. În 1983, după ce sovieticii și-au automatizat sistemele de apărare, au detectat un atac american cu rachete. În aceste cazuri, protocolul este sa mergi pe lanțul de comandă și să lansezi un contraatac. A fost o persoana care trebuia să transmită aceste informații, Stanislav Petrov, care a decis că e o alarmă falsă. Datorită lui suntem aici și putem vorbi”.

O eroare a sistemului defensiv al SUA, spune Chimsky, a făcut ca în 1979 să fie detectat un atac din partea URSS, iar Zbigniew Brzesinki, consilierul pe securitate al președintelui Carter, a pus mâna pe telefon pentru a sugera o ripostă masivă. S-a aflat însă că este o alarmă falsă. ”Sunt zeci de asemenea alarme false în fiecare an”, spune Chomsky. Incidente și provocări precum doborârea avionului rus de către forțele turce se întâmplă în Marea Chinei de Sud. De aici, spune Chomsky, impresia că, dacă puterile militare ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca SUA, soarta lumii ar fi pecetluită.

Noam Chomsky a vorbit și despre alegerile din Statele Unite, evenimentul numărul unu în America în acest an. Profesorul Chomsky a rămas la ideea exprimată anterior, că alegerile din SUA pot fi comparate cu alegerea unui tub de pastă de dinți într-un supermarket. ”Țara noastră este tara unui singur partid politic, care este cel al afacerilor și al marilor corporații și care este împărțit în doua facțiuni: democrați și republicani”. Formulele originale ale acestor partide au suferit ”o mutație completă în timpul perioadei neoliberale”.

”Există acum republicanii moderni, care-și spun democrati, în timp ce fostele organizații republicane au fost complet eliminate, pentru că ambele tabere au trecut mult la dreapta spectrului politic în timpul perioadei neoliberale, așa cum s-a întâmplat și în Europa”. Rezultatul este că democrații lui Hillary Clinton au adoptat un program al vechilor republicani, în timp ce republicanii au fost înlocuiți total de neoconservatori. ”Dacă te uiți la ce anume dezbat ei la showurile televizate, îi vezi doar țipând unul la altul, iar puținele politici prezentate te înspăimântă”, spune Chomsky.

Și în acest contextr electoral, o scurta referire la imigrație. Neoconservatorii obișnuiesc să nege realitatea și de aceea doresc un gard la granița cu Mexicul. ”Numai că cei care încearcă să intre în SUA fug tocmai de distrugerile provocate de politica Statelor Unite”. ”În Boston, acolo unde locuiesc, administrația Obama a decis să deporteze un guatemalez care trăiește acolo de 25 de ani. Avea familie, o afacere, era parte din comunitate. A fugit din Guatemala distrus în timpul administrației Reagan. În schimb venim cu ideea de a construi un gard protector. În Europa e la fel. Cand vedem că fug milioane de oameni din Libia și din Siria, trebuie să ne întrebăm cu ce am greșit în ultimii 300 de ani ca să ajungem aici”, spune Chomsky.

Lucrurile arătau la fel și în urmă cu 15 ani în Orientul Mijlociu. ”Este o consecință a invaziei americane in Irak, care a fost cea mai gravă crimă a secolului acesta. Invazia americano-britanică a avut consecințe groaznice, a distrus Irakul, care acum este clasificat drept cea mai nefericită țară din lume, pentru că războiul a produs sute de mii de victime și milioane de refugiati care nu au fost primiți de SUA, ci de țările vecine sărace, însărcinate să adune mizeria rămasă în urma distrugerilor provocate de noi. Cel mai rau este că totul a dus la un conflict între șiiți și sunniți așa cum nu a mai existat. Invazia și atrocitățile care au urmat au dus la crearea unei monstruozități numită Statul Islamic, născută cu finanțare saudită, unul dintre principalii noștri aliați în lume”, spune Chomsky.

Profesorul de la MIT vine în final cu o ipoteză interesantă care face referire la intervențiile armate ale Pentagonului și la încălzirea climatică, care se combină într-un mod dezastruos pentru comunități de sute de milioane de oameni. Una dintre cele mai mari crime de război în Siria este distrugerea sistemului agricol al țării, care hrănea milioane de oameni, oameni care vor fi nevoiți să migreze spre zone urbane, creând tensiuni ce vor duce apoi la represiune.

Călin MarchieviciPublicat Miercuri, 10 februarie 2016
9543
 | 42
 | 34
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Andrei
+6
Serviciile secrete ale Romaniei, politicienii si guvernantii , daca inca servesc Romania si nu strainii, ar trebui sa asimileze si cele spuse de proferorul de la MIT si cele spuse de Paul Craig Roberts ca rolul ambasadelor americane mana in mana cu coloana a 5a, ONGurile, este subversiunea . Media romaneasca in cea mai mare parte nu are curajul sa spuna adevarul, daca acesta i/ar supara pe cei pe care ii numim parteneri europeni si americani. Actiunile lor de 25 de ani incoace nu au nimic de a face cu democratia si libertatea, dar liderii nostri aplauda in prostie hainele imparatului gol.
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
Czestochowa
+12
Un excelent articol ,care ar trebui sa dea de gandit multora ,dar ma tem ca se va trezi foarte tirziu la faptele ce au declansat -in interes mirsav- vezi Irak-ul si alte state .Daca Europa nu se trezeste la timp ramina fara EUROPA .Sau poate asta este scopul ?
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
imun/teanu
+14
Batranii isi pot aminti strigaturile vechi: "sa ne inarmam sa luptam pentru pace!"..."URSS, URSS, bastion al pacii e!". Uniunea Sovietica Ailalta a stiut, dincolo razboiului ei de secesiune, sa nu aiba confruntari pe teritoriul personal, si geografic avantajata. Intrand in doua razoaie mondiale cand a si fost oportun acum insista sa implementeze peste tot democratia. Intai asmutindu-i intre ei, apoi eliberandu-i de petrol, minerale si alte "identitati", la plecare ramanand fratricide mocnite sau escaladate. Noua ordine mondiala vegheaza prin mintile ei luminate de sclipirea aurului galben sau negru, culorile neavand niciun miros. Si iata-ne la mijloc din nou. Ni se vor importa vreo mie de vajnici caliti in batalii mereu pentru pace. Cand la "intemperii" vor fi totusi retrasi sa dea Dumnezeu ca rusii sa ne trosneasca cu doar arme cat mai conventionale, ca-ntre ruine sa mai ramana supravietuitori. Cum "spuma" noastra deja isi are salase prin insule si coaste azure perenitatea ne este asigurata, tot si mereu prin reprezentanti. La "mijloc" mereu si calcati de toate migratiile am fost baricada asigurand renasteri "culturilor civilizate". Cu toate "binefacerile" lor implementate deplin si stahanovist ne aflam unde suntem acum. Si nici nu intrevedem cat inca progres ne mai asteapta.
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
Jan Valjean @ imun/teanu
+2
Iisus Christos-mielul,in Apocalipsa spune ca : ,,Am venit sa va aduc sabia si razboiul,nu pacea''.Atentie si aviz amatorilor.
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
c.g.
-10
Pt.Alcibiade. Voi falanga asta de rusi care postati grupat la gazeta asta aiuriti ca americani vor declansa din Europa de Est un atac la adresa Rusiei ! Faceti asta pentru a zapaci pe cititorii romani la gazeta, pentru a va sluji superiorii vostrii din FSB, pentru a va face datoria fata de maica Rusie ! Aveti dreptate cand pomeniti de trecerea prin foc si sabie a popoarelor amintite deoarece au resurse iar SUA si Rusia doua SUPER PUTERI NUCLEARE prin felul cum sunt plasmuite pe fata de pamant au nevoie de resurse energetice si genereaza atatea conflagratii, produc si arme pe care trebuie sa le si vanda, numai ca imperii financiare mondiale -oculta poate sa subordoneze si vointa unor state puternice, pot declansa nenorociri in Lumea asta cam prost facuta, asa cum in Siria azi tara asta este practic golita de populatie ca asa vor muschii tarii Israel ! Dumneavoastra slujiti interesele Rusiei, este normal sa acuzati pe altii: americani ,romani, germani ,francezi, s.a.m.d., dar nu cred ca sunteti atat de inconstienti sa nu realizati problemele reale ale Rusiei care sunt in Asia adica China si India care detin 40% din populatia planetei, cu tot BRICS-ul Rusia este in mare deranj cu tarile astea detinatoare si ele de ARME NUCLEARE ! Rusia si SUA sunt practic condamnate asa cum au fost in ultimul secol sa fie ''umar la umar '', asa cum au facut fata in doua reprize expansionismului Germaniei, asa si acum trebuie sa puna botnita Chinei si Indiei ! Probabil ca bogatiile solului si subsolului din Irak, Afganistan, Libia, Siria sunt parte din ecuatia asta in care China poate si India sunt vizate, faptul ca Rusia a fost chemata in Siria de '' colegii americani '' cu ''jucariile '' sale dovedeste faptul ca rusii si americanii sunt intr-o cardasie de peste un secol, nu pot face fata puhoaielor din Asia si Africa decat '' umar la umar '' ! In rest nu ne mai aburiti aici la gazeta cu atacul Rusiei asupra ROMANIEI, Poloniei, Tarile baltice, s.a.m.d., '' nu suntem nascuti ieri '' !
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
Max Lăbuș
+10
Istoria războaielor este o piesă de teatru dramatic care se rejoacă cu alți actori. În 1939, Germania nazistă trimetea în România o misiune militară simbolică. In 2 ani, acea misiune s-a transformat într-o armată dintr-un grup de armate ce a atacat Rusia. Trebuie doar găsit un motiv. Să ne amintim cum s-a motivat dislocarea sistemului antirachete de la Deveselu. Părerea mea este că occidentul se pregătește de un război cu Rusia. Țările din prima linie vor fi cele mai lovite.
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
Toma necredinciosul
+5
Caline, reluarea articolului din La Jornada e pe cât se poate de oportuna. Traducerea șchioapătă, însă. Chomsky vorbea in contextul falselor alarme care s-au succedat in timpul anilor si care au interesat fie sistemele de apărare americane, fie cele ruse. Referindu-se la temperamentul vădit provocator al aliaților noștri de azi, a spus ca dacă alte tari s-ar fi comportat la fel de iresponsabil ca SUA, "războiul ar fi izbucnit deja". Textual, el a declarat "If other countries acted with the same irresponsibility as Washington, a war would have already broken out".
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
Alceu
-9
@Alcibiade, sectură brăileană, crezi că ai convins pe cineva , adresându-te amical autorului și afișând prim-planul popoelor musulmane cărăra le plângi de milă? Și cele câteva platitudini stilistice prin care îți etalezi antiamericanismul tău de comunist întârziat? Dacă ai naivitatea să crezi un Chomski, savant remarcabil, dar socialist în ideile sale politice,la cei 88 de ani, înseamnă că nu ai înțeles nimic din atitudinea unui individ, beneficiar al prosperității americane,dar sclavul propriei ideologii. Nu mai posta asemenea prostii că râd și copiii de pe Dorobanți d tine.Un pseudonim grecesc nu te onorează, chiar dacă tu dorești să pari grav și interesant
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
E ok si nu prea...
+6
Pentru Noam Chomsky, vinovatul este intotdeauna doar guvernul american. Critica lui se opreste intotdeauna acolo. Nu critica niciodata adevaratii vinovati, cei care controleaza intreaga politica americana. Cum o sa-i critice ? Doar fac parte din acelasi trib. Ce face el se numeste "controlled opposition". Evreii il lasa in pace, cel mult il alinta cu expresii gen "self-hating jew". Le este util, pentru ca are meritul ca abate atentia americanilor de la adevaratii criminali din umbra. In ultimii ani, a inceput sa maraie (poate batranetea e de vina) in legatura cu actiunile Israelului impotriva palestinienilor in Gaza si West Bank. Dar in tinerete, ca orice sionist inimos, si-a construit chiar un Kibutz in teritoriile ocupate in West Bank (Cisiordania).
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Alcibiade.
+19
Da, Caline, asta este tragedia umana cu care se confrunta in mod direct popoarele din Iraq, Siria, Libanul, poporul kurd, poporul palestinian si indirect intreaga lume musulmana si cat de curand valvataia va cuprinde cea mai mare parte a globului pamanesc in frunte cu Europa. Iar americanii, ca intotdeauna, vor sta linistiti, atatand si "alimentand" valvataia focului care va parjoli omenirea, cum procedeaza si cu armele si tehnica de lupta ce vor sa le aduca in Europa de Est pentru a ataca si incepe razboiul cu Rusia.
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Cristian
-37
Refrenul leftistilor: Bad, bad America. Si cu toate astea domnul Chomsky prefera sa traiasca in America. Foarte, foarte interesant. Foarte, foarte interesant ar fi ,de asemenea, sa aflam parerea leftistului despre probleme ca: migratia musulmanilor sau casatoriile dintre homosexuali.
Publicat Miercuri, 10 februarie 2016
+Răspunde
Salvatore Della Patria @ Cristian
+6
Pai despre migratia musulmanilor tocmai si-a spus punctul de vedere, numai ca tu n-ai citit articolul. Cat priveste casatoriile intre homosexuali sa stii ca pe noi nu ne intereseaza deviatiile tale sexuale si pasiunile tale excentrice. Nu impartim aceleasi valori.
Publicat Joi, 11 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017