×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 14:09
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Strategia Vestului pe termen mediu și lung văzută de Carl Bildt
Trei pași pentru a opri ”Rusia revizionistă, naționalistă și militaristă”

În februarie 2007, președintele Vladimir Putin a aruncat mănușa Vestului, la Conferința de Securitate de la Munchen, deși limbajul de atunci ar părea unul rezervat după standardele sale actuale, scrie fostul premier suedez Carl Bildt într-un material publicat înainte de începerea editiei Conferinței de la Munchen din acest an. De atunci au avt loc războiul dintre Rusia și Georgia, în 2008; agresiunea rusă împotriva Ucrainei, în 2014 și 2015; iar acum acțiunile Rusiei de a submina puținele eforturi politice occidentale în Siria.

Conferința de anul acesta se va axa în mare parte pe ofensiva Assad-Putin asupra Alepului, susține Carl Bildt, care arată că este nevoie de o abordare pe termen lung în fața provocărilor de securitate în Europa puse de o ”Rusie revizionistă, naționalistă si tot mai militaristă”.

Carl Bildt identifică trei pași pentru a opri Rusia lui Putin.

1. Sporirea sprijinului acordat Ucrainei

Potrivit Acordului de la Minsk pentru Estul Ucrainei, Kievul trebuie să recapete controlul asupra întregii frontiere răsăritene. Este important ca Occidentul să facă presiuni, inclusiv prin sancțiuni și să le mențină atât timp cât este cazul. Problema Crimeii ar trebui tratată ulterior.

Sunt semnale care sugerează că Rusia încearcă să își consolideze controlul militar în regiunea Donbas și că dorește să ajungă la un acord cu Vestul, susține Bildt. Sancțiunile au lovit Rusia, însă Kremlinul este pregătit să reziste, ”mizând pe eșecul reformelor din Ucraina și pe faptul că Washingtonul si Bruxelles-ul – adică Berlinul – se vor concentra pe alte teme”, mai scrie Carl Bildt.

Un acord pe jumătate care îngheață temporar conflictul acum, dar lasă deschisă posibilitatea izbucnirii sale, nu este în interesul nimănui – și cel mai puțin în interesul Rusiei.

Ar putea fi trimisă pentru câțiva ani o misiune internaționala de menținere a păcii, de preferință sub mandat ONU, care să se asigure că regiunea va fi transferată Ucrainei. Pana acum Kremlinul s-a opus și mizează pe acțiunile de destabilizare pe termen lung. Însă o poziție fermă a Vestului împotriva măsurilor parțiale poate schimba poziția Kremlinului.

Țările vestice trebuie să fie gata să sporească capacitățile defensive ale Ucrainei pentru a susține procesul politic din țară și pentru a bloca opțiunile militare ale Rusiei.

2. Trebuie privilegiată descurajarea în locul reasigurării pe termen scurt a Poloniei și a țărilor baltice

Nu văd un risc imediat ca Rusia să treacă la acțiuni agresive împotriva acestor tari, scrie Bildt. Sunt democrații stabile și membri robuști ai UE si NATO. Însă trebuie să ne gândim la viitor.

Viitorul este nesigur și s-ar putea să ne îndreptăm către o perioadă de maxim pericol în relațiile noastre cu Rusia. În 5-10 ani, regimul Putin va ajunge inexorabil la final și se va gândi la moștenirea pe care o lasă. Criza economică și socială dinRusia se va fi accentuat și percepția puterii sale militare, pe de altă pare, s-ar putea să fi luat amploare. Dacă Rusia vede că Europa se scindează și că Vestul slăbește, tentația de acționa va fi foarte mare.

Este important să lucrăm de astăzi la o apărare solidă, ca o descurajare a acestor tendințe aventuriste.

La Summitul NATO de la Varșovia, în iulie, trebuie să adoptăm măsuri în această direcție. Studiile recente ale RAND Corporation subliniază necesitatea de a întări apărarea statelor baltice și a Poloniei, inclusiv prin prepoziționarea de armament greu în aceste zone. Washingtonul a anunțat recent că își va spori de patru ori bugetul pentru Inițiativa Europeană de Reasigurare. Sunt pași în direcția cea buna, însă cu siguranță nu este suficient.

3. Un program pentru apărarea antirachetă în Europa

Este bine să ținem cont de îngrijorările Rusiei în ce privește apărarea antirachetă. Deși NATO, din acțiuni diplomatice, nu a spus-o explicit, a fost mereu limpede că scutul antirachetă al SUA instalat în Europa avea legătură cu amenințarea Iranului. S-au depus eforturi mari pentru a se demonstra că nu are legătura cu Rusia. În aprilie 2009, la Praga, președintele Obama a confirmat că, ”dacă amenințarea iraniană este eliminată, vom avea un fundament mai puternic pentru securitate și apărarea antirachetă din Europa va fi retrasă”. Iranul continuă să dezvolte rachete balistice, însă cu raze de acțiune ce ajung doar în regiunea imediată și fără focoase nucleare. Amenințarea la adresa Europei a fost redusă. Sistemele navale existente și cele care se vor finaliza, la fel ca și sistemul terestru din România, pot, potrivit sudiilor, să facă față unei amenințări iraniene mult mai mari decât cea de astăzi.

Așadar, se poate amâna a treia fază a apărării antirachetă, planificată în Polonia în 2018. Nu mai este justificată militar și ar putea fi folosită de Rusia pentru a se retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare care limitează arsenalul rachetelor cu rază medie de acțiune din Europa, și astfel ar crește riscul unei curse a înarmării în Europa.

Temele urgente ale Conferinței de la Muchen din acest an trebuie văzute dintr-o perspectiva mai largă. Actuala disoluție din Orientul Mijlociu începe să semene cu cea din timpul Războiului de 30 de ani și va cere o abordare pe termen lung – la fel și Rusia militarizata si revizionistă, care își va continua politica timp de ani de zile.

(R.C.)Publicat Vineri, 12 februarie 2016
4208
 | 6
 | 34
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
pasol na turbinka
0
ciolavecilor latrai in solda imperiului raului aveti aici un link sa va sporeasca spumele orii-romaniei/
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Cetatean european
+3
Incetati cu manipularile sau va vom crede foarte prosti! Cititi acordul de la Minsk..acolo nu Rusia se obliga sa faca ceva, Ucraina s-a angajat in schimbarea constitutiei, alegeri in Donbas si abia apoi fecastigarea granitei..nu a facut nimic!...in Siria, Rusia a fost invitata de guvernul in functie. Ce treaba au alte state cu pacea daca refuza sa vorbeasca cu Asad? Scutul antiracheta si intarirea NATO au fost din start impotriva rusilor...Deveselu ne face pe noi sa devenim carne de tun si vecini de rahat! Rusia se militarizeaza doar ca raspuns belicos al Occidentului . Cine baga cei mai multi bani in armata? Nu cumva SUA? Cine are sute de baze militare in lume? Cine a distrus state pe glob?
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
100 randuri
+5
dedicate unui cretin, nu puteau apartine decat lui (RC).
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
obiectiva
+8
neinteresanta manipularea, NU VA LUPTA NICI UN ROMAN IMPOTRIVA RUSIEI ca sa proteje mafia americana :) !
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Looney Toons @ obiectiva
+1
well now..... I wouldn't say that :)
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Gogu Matriterul
+7
Cea mai de pret avutie a omului este pamantul roditor. Vor veni vremuri tragice si cine are o bucata de pamant si o arma va putea supravietui. Tot ce se intampla in lume si in tara trebuie inteles intr-o singura cheie: instaurarea dictaturii globale antihristice. Cei care aveti bani cumparati-va pamant, faceti-va stocuri de alimente, organizati-va, restul pregatiti-va macar sufleteste pentru ce este mai rau. Peste ce va veni cel mai usor vor trece cei care postesc, se roaga, se spovedesc si se impartasesc, deoarece vor avea in Dumnezeu un sprijin care le va da tarie sa treaca peste toate cumpenele si incercarile. Desi tobele razboiului bat din ce in ce mai tare, romanul doarme pe el, visand la bucatele de la masa bogatilor. Pofta mare!
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Gellu @ Gogu Matriterul
+4
Bine observat! Pamantul face valoarea Romaniei, la el ravnesc dusmanii. De sclavi e plin mapamondul, dusmanilor nu le trebuiesc nationalisti care sa-si apere pamanturile, aduc ei sclavi din alte zari, dar numai sa puna laba pe pamant.
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Solomon
+19
Nu mai stie si asta cum sa minta! Cu toate eforturile depuse de ei in falsificarea adevarului, un adevar este de necontestat, NATO si-a instalat baze militare in coasta Rusiei inca de pe vremea cand Rusia nu reactionase, deci aceste baze au fost si au ramas o provocare si o amenintare ajunsa chiar la portile Rusiei. Aceasta apropiere taras de portile Rusiei nu reflecta deloc niste bune intentii ci o tentativa de a-i lua pe rusi prin surprindere. Evident ca si rusii vor reactiona si cu asta razboiul e gata, exact ce doresc americanii, un nou razboi dar nu pe teritoriul lor, ci tot in Europa, ca profitul de dupa razboi e mai gras si America e ferita de distrugeri. Pun pariu ca primii care se vor arunca in atac impotriva Rusiei nu vor fi americanii ci tot europeni. Americanii ca de obicei vor veni la sfarsit sa culeaga roadele.
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
X @ Solomon
+6
Corecte observatiile, mai putin una. Un razboi impotriva Rusiei nu se va limita la teritoriul Europei oricat si-ar dori asta americanii. Un razboi, chiar si pornit clasic impotriva Rusiei va rade SUA de pe fata pamantului, nu sunt rusii atat de idioti sa accepte distrugerea tarii lor de armata americana iar ei sa menajeze teritoriul american in schimb. In WW2 nu au existat arme cu care sa atingi teritoriul SUA din Europa sau chiar de pe mare, acuma sunt cu miile si sunt NUCLEARE! O stiu si americanii, asta-i motivul ptr care nu ataca Rusia, China desi si-ar dori eliminarea concurentei.
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
+10
pentru Cotidianul : NICI POMENEALA, dar NICI POMENEALA ca-n acordurile de la Minsk sa se prevada, asa cum scrieti, citez :" pentru Estul Ucrainei, Kievul trebuie să recapete controlul asupra întregii frontiere răsăritene. Este important ca Occidentul să facă presiuni, inclusiv prin sancțiuni și să le mențină atât timp cât este cazul. Problema Crimeii ar trebui tratată ulterior", acordurile de la Minsk NU SE REFERA nici la "frontiera rasariteana a Ucrainei", si nici la Crimeea. Se refera numai la ÏNCETAREA FOCULUI si la AUTONOMIA FOARTE PRONUNTATA A REGIUNILOR EST-UCRAINIENE (daca mai ramân în Ucraina, fiindca recunoasterea, de catre europeni, a realitatilor de pe teren- care-au evoluat, de la acordurile de la Minsk -, mi se pare inevitabila). Bildt face slalom prin programul scurt impus de SUA, de aberatiile neo-con-ilor . Numai concluziile-i sunt de luat în serios. Mai ales ca, între beligeranti, KIEV-ul, care nici acuma nu si-a retras armamentul greu din Estul tarii, si nu rosofonii, nu le respecta. Si Crimeea-i pamânt stramosesc rusesc, redevenita rusa prin referendum. Lui Bildt i s-a ordonat un exercitiu, si, de altminteri, tipul intra-n materie foarte rau, ajungând, însa, la concluzii de bun simt: nici un scut anti-racheta-n Polonia. Omul produce un concentrat de formule aberante (americane si razboinice), pentru a conchide ca latinii,"festina lente", "sa ne grabim încet", adica, si mai pe româneste, "s-o lasam balta, frati americani (belicosi)" ... si-n privinta "prelungirii sanctiunilor asupra Rusiei", sunt foarte sceptica sa se fi pronuntat Bildt, mai ales ca Rusia le-a impus, la rândul ei, sanctiuni vest -europenilor, care le ruineaza economiile. Daca vest-europenii îl vor pe Soros pe la ei prin tara, n-au decât sa-si mentina sanctiunile, spectacolul se va solda, dupa demonstratiile care deja au loc, si cu Piete Maidan prin centrele metropolelor vest-europene ...
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+2
Crimeea este tot atit de stramosesc ruseasca pe cit este Caucazul si teritoriul dintre Prut si Nistru cunoscut azi sub numele de Basarabia. Dupa cucerire, a urmat exterminarea sau deportarea localnicilor, colonizarea masiva cu rusi, pervertirea mentalitatii supravietuitorilor, falsificarea istoriei si clamarea ei insistenta pe toate canalele.
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
marcu
+12
Bre oameni buni,n-ar fi prima data cand Romania ar fi prinsa complet nepregatita in caz de razboi.Din nou un razboi se apropie de noi si din nou Romania nu se poate apara singura pana la sosirea unui sprijin extern(daca va veni la timp).Starea de operativitate a armatei este de 40%.Stiti ce inseamna asta ? Un dezastru!O crima impotriva statului roman!Toti romanii spera sa-i apere NATO!Cu ce ?Cateva mii de militari,cateva piese de artilerie grea,cateva avioane si amaratu'ala de scut antiracheta,care poate fi neutralizat fara prea mari probleme printr-un atac masiv si concentrat?N-avem nicio sansa in fata rusilor! Cu actuala armata nu putem rezista mai mult de cateva ore.Daca ne vom culca pe o ureche si vom crede ca ne vor apara altii suntem ca si ocupati de rusi!Dar cel mai mare dezastru pt o armata care si-asa n-are cu ce lupta,o armata redusa la de vreo 70.000 de militari activi si inca un numar variabil si nesigur de militari rezervisti apti de lupta ,este starea conflict surd care exista in interiorul armatei intre comandanti care nu-si vad decat interesul lor, si carora nu le pasa de starea de mizerie financiara in care se scalda grosul armatei, si cei cu grade mici, reprezentand cam 70% din armata.De mai bine de 10 ani o propaganda mizerabila facuta prin mass-media si dirijata de conducatorii tarii a creat o falie ingrijoratoare intre civili si militari .Rezultatul,o ura de ne-nteles indreptata impotriva militarilor.Mai nou ,o modificare a legii pensiilor militare a dus la o revolra a militarilor rezervisti cu reverbaratii inca necuantificate in randul miltarilor activi.Pe scurt asistam la :conflicte(surde) in interiorul armatei,conflicte intre rezervisti si unii militari activi initiatori ai unor modificari legislative ce dezavantajeaza pensionarii militari,conflicte intre civili si militari inca de pe vremea basescu-boc.Si peste toarte astea, bomboana pe coliva este agresivitatea tot mai pronuntata a Rusiei in apropierea granitelor Romaniei.Vai de noi!
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
SOBOLANU
+13
FRUMOS SPUS DAR IREALIZABIL .UCRAINA V A MAI VEDEA ESTUL LA PASTELE CAILOR. DESCURAJAREA DE TIP RAZBOI RECE NU MAI TINE BLOCADA SI A FACUT ROLUL DAR VOR IESII DIN EA CU AJUTORUL CHINEI SI ALTOR TARI ALIATE, TRANSNISTRI SI MOLDOVA SUNT AD LITERAM PROVINCII RUSESTI ASA CA DOMNULE BILD MAI GANDESTE ODATA CU PUTIN NU PREA TE JOCI SI NICI SA L ATATI NU E BINE !!!!!!!!
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
Max
+31
Dar oare, invaziile americane de pe tot globul, nu trebuiesc oprite? Iar daca domnul Carl Bild considara nationalismul reprobabil, sa faca bine si sa militeze in primul rand pentru desfiintarea statului suedez, pentru ca este bazat pe o natiune si drept urmare este nationalist.
Publicat Vineri, 12 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017