×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 13:43
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Întâlnire istorică
Declarația comună a Papei Francisc și Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse

Papa Francisc și Patriarhul rus Chiril au pledat, cu ocazia întâlnirii lor istorice, pentru intensificarea legăturilor celor două biserici, condamnând conflictele militare, persecutarea creştinilor, secularismul, consumismul şi adoptând o poziţie comună pentru apărarea valorilor creştine fundamentale. Papa Francisc și de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse au semnat o declarație comună la finalul primei întâlniri între liderii celor mai mari confesiuni creștine după aproape o mie de ani. Papa și Patriarhul Kiril s-au întâlnit vineri la Havana.

Video

Principalele puncte ale declarației, prezentate de Agerpres

Unitatea creștinilor

—Suntem divizați de rănile provocate de conflicte dintr-un trecut îndepărtat sau recent, de divergențe, moștenite de la strămoșii noștri, în înțelegerea și explicarea credinței noastre în Dumnezeu.

—Deplângem pierderea unității, consecință a slăbiciunii umane și a păcatului (...) Conștienți că rămân numeroase obstacole de depășit, sperăm ca întâlnirea noastră să contribuie la restabilirea acestei unități dorite de Dumnezeu, pentru care s-a rugat Iisus Hristos.

—Nu suntem concurenți, ci frați: de la această concepție trebuie să purceadă toate acțiunile noastre unul față de celălalt și față de restul lumii exterioare.

—Sperăm că întâlnirea noastră va contribui, de asemenea, la reconciliere acolo unde există tensiuni între greco-catolici și ortodocși.

Persecuția creștinilor

—Privirea noastră se îndreaptă spre toate regiunile lumii unde creștinii sunt supuși persecuțiilor. În numeroase țări din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord, frații și surorile noastre întru Hristos sunt exterminați în familii, orașe și sate întregi. Bisericile lor sunt distruse și jefuite în mod barbar, obiectelor lor sfinte sunt profanate, monumentele lor, distruse.

—În Siria, Irak și în alte țări din Orientul Mijlociu, observăm cu durere exodul masiv al creștinilor de pe pământul de unde a început să se răspândească credința noastră și unde au trăit din vremea apostolilor împreună cu alte comunități religioase.

—Lansăm un apel comunității internaționale la acțiuni urgente pentru a împiedica izgonirea creștinilor din Orientul Mijlociu.

—Încercările de justificare a acțiunilor criminale prin sloganuri religioase sunt absolut inacceptabile. Nicio crimă nu poate fi comisă în numele Domnului.

Libertatea religioasă și Europa

—Suntem preocupați de limitarea actuală a drepturilor creștinilor, chiar discriminarea lor, atunci când unele forțe politice, ghidate de ideologia unui secularism atât de adesea agresiv, depun eforturi să îi împingă la periferia vieții publice.

—Rămânând deschiși la contribuția altor religii la civilizația noastră, suntem convinși că Europa trebuie să rămână fidelă rădăcinilor sale creștine.

—Îndemnăm creștinii europeni din Răsărit și Occident să se unească pentru a mărturisi împreună pe Hristos și Evanghelia, pentru ca Europa să își păstreze sufletul său format în două mii de ani de tradiție creștină.

Situația din Ucraina

—Deplângem confruntarea din Ucraina care a dus la pierderea a multe vieți omenești, a provocat numeroase răni locuitorilor pașnici și a plasat societatea într-o gravă criză economică și umanitară.

—Îndemnăm toate părțile implicate în conflict la prudență, solidaritate socială și acțiune în favoarea păcii.

Conflicte și terorism

—Adresăm un apel din inimă tuturor părților care pot fi implicate în conflicte să dea dovadă de bunăvoință și să se așeze la masa negocierilor.

—Este necesar ca întreaga comunitate internațională să depună toate eforturile posibile pentru a pune capăt terorismului cu ajutorul acțiunilor comune și coordonate

Inegalități și migranți

—Privirea noastră se îndreaptă spre persoanele care se află în pericol, care trăiesc în condiții de nevoie extremă și de sărăcie, în timp ce sporesc bogățiile materiale ale omenirii.

—Nu putem rămâne indiferenți la soarta milioanelor de migranți și de refugiați care bat la poarta țărilor bogate.

Familie și căsătorie

—Suntem îngrijorați de criza familiei în mai multe țări.

—Căsătoria este o școală de dragoste și fidelitate. Ne exprimăm regretul că alte forme de coabitare sunt în prezent puse pe același plan cu această uniune.

Avort și sfârșitul vieții

—Lansăm un apel tuturor la respectarea dreptului inalienabil la viață. Milioane de copii sunt privați de însăși posibilitatea de a veni pe lume.

—De asemenea, suntem preocupați de dezvoltarea tehnologiilor de reproducere biomedicală, pentru că manipularea vieții umane este un atac la bezele existenței omului, creat după chipul lui Dumnezeu".

(A.C.)Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
3559
 | 14
 | 21
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
gheorghe
+1
CITEZ: "Nu suntem concurenți, ci fraţi: de la această concepţie trebuie să purceadă toate acţiunile noastre unul faţă de celălalt şi faţă de restul lumii exterioare." Nu suntem concurenti... 1. SIntem "divergentI"? - nu are sens "intelegerea" fiindca se blocheaza amandoi, unul nu mai ajunge in Rai si celalalt nu mai ajumge in Iad... CUI CONVINE? Cui crede in Purgatoriu 2. Sa castigam.. premiul cel mare, acordat doar invingatorului? CE NUME ar fi premiul acordat exclusiv locului 1 - ca asta este finalul concursului, ca nu este "hora"...? Raiul? Pai acolo nu omul hotaraste cine ajunge, asa ca orice "competitie"/"concurs" este - de asemenea - fara sens. ----- Avem doi termeni din planuri diferite: a. "concurenta" - relatia CONVENTIONALA aparuta prin actiunea a cel putin 2 subiecti de dobandire exclusiva a... ceva, de regula prin infrangerea adversarului b. "inrudirea" - relatie NATURALA care este prezenta (adevar) sau absenta (fals - minciuna, adica "strain") Asezarea in aceeasi fraza arata legatura dintre natura obiectiva si cea subiectiva in care se afla omul in mod simultan. Pentru a avea sens declaratia (si nu a fi doar o exprimare estetica, aparent "poetica" - scuze, nu vreau sa ofensez Poetul...) putem deduce: "suntem frati" > "suntem aliati" > "nu suntem concurenti" >"concurenta este opusa relatiei dintre noi". Intelegem ca este imoral sa apelam la competitie - in toate planurile. Si economic, si cultural... si sportiv. Personal sint de acord! Infrangerea si proclamarea suprematiei vin din aroganta, invidie, rautate manifestata de om impotriva "fratelui" sau, stiuta de la crima lui Cain asupra lui Abel. ... ce-ar fi Apusul fara "competitie", afacerea protestantilor si celorlalti pagani ... Sa nu uitam ca inainte de Hristos se organizau de greci competitii sportive cu pariuri.... Sa nu uitam de gladiatori unde se puneau fratii sa "concureze" ... oentru ... "viata"! pe care doar auto-proclamatul zeu - Imparatul avea "drept" de ...
Publicat Duminică, 14 februarie 2016
+Răspunde
SOBOLANU
+3
FELICITARI O INTALNIRE ISTORICA CARE V A AVEA URMARI !!!!!
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
oricine cineva
-4
E bine ca ati pus problema conflictului intre greco-catolici si ortodocsi pt ca marea aristocratie din Transilvania a apartinut religiei greco-catolice, iar ca sa ii deposedeze pe urmasii acestora s-a lucrat urat in plan energetic asupra lor de catre popi si politruci ortodocsi care erau din vechea garda, a kgb-ului de altfel sunt destule nuclee clandestine formate de cei instruiti in vechiul regim comunist cu inalta si ocultata cunoastere ezoterica specifica rusiei cu cele 27 de institute de cercetare paranormala pline de cunoastere si care au depasit occidentul in materie de ezoterism si studiu aprofundat si cercetat temeinic
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
ceteby
-11
Cere demisia ministrului agriculturii ca minte din luna in luna plata subventiilor pentru bietii tarani.Din octombrie in noembrie din nov. in februarie,din februarie in martie din martie in aprilie ,din aprilie in iunie ! Nu stiu cum nu-i crapa obrazul de rusine lui Cilos ,zau !
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Dor Tmund @ ceteby
+5
ai gresit gaura!cere demisia patriarhului Rusiei ca e KGBist ,de exemplu!
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
alex Platon
-5
Religiile au "aparut" si au fundamentat un instrument social tatii umane , pentru ca nici o fapta umana nu poate fi imorala !!!Vorbesc de morala in sensul mai larg, umanist !!! Morala, perceptele morale, care sa deie societatii puterea de a-l face pe om sa spere ca va fi cindva fericit si impacat cu ceilalti si,chiar dispus sa produca bucurii altor oameni. In aceste sens vad eu importanta intilnirilor patriarhilor crestini ortodocsi, cu papa !!!!! Trebuie reinstaurata morala in societatea umana ca sursa de pace si echilibru !!!!!
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Roibu
+10
Daca nu era Schisma din anul 1054 Europa ar fi fost mult mai inaintata din toate punctele de vedere Aceasta nenorocita schisma a favorizat penetrarea turcilor intr-o parte a Europei, printre care si Tarile Romane, parte a Europei pe care jegmanit-o de resurse si trasa inapoi cca 5oo de ani. Ceeace se intampla astazi in Romania, drama pe care o traieste acest popor incepand cu decembrie 1989, se datoreste aceste ocupatii turce, chiar daca provinciile romane nu au fost transformate in pasalac. Hotiile, tradarea, ciubucul, ura intre membrii societatii, toate au fost cultivate, mai ales in perioada de cca 100 de ani a stapanirii fanariote.
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
IQ100
+8
mi-a pacut asta : "—Deplângem confruntarea din Ucraina care a dus la pierderea a multe vieți omenești, a provocat numeroase răni locuitorilor pașnici și a plasat societatea într-o gravă criză economică și umanitară." cand am citit si eu despre Ucraina, am aflat ca acolo, pe vremea lui Hmelnitki, au fost conflicte grave, cu varsari de sange, intre uniati si ortodocsi.
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Modern
-7
Un fel de papa babillon...
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Antiputin
-12
@vv ,@ cunoscătoru iată cum postac ii rusi au pus botu. În primul rand acest patriarh este numit și acceptat politic. Predecesorul a mișcat în front și s-a îmbolnăvit de deces. Nu am băut nimic și nu sunt ca voi sa beau metilic. Să vă dea Dumnezeu sănătate ca sunteți prosti ca noaptea și bubuiti ca petarda încercând sa denaturata o întâlnire care a avut alt scop. Acest patriarh a reprezentat Rusia și atât. Nu a reprezentat celelalte patriarhii ortodoxe. A reprezentat interesul tarii sale care nu coincide cu al României. Terminați odată cu internationalismul asta pe care a început sa îl practice biserica rusa.
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Deshu @ Antiputin
+3
sunt de acord cu tine!Patriarhia rusa este in razboi permanent pentru suprematie cu patriarhul de la Constantinopol (grec de origine) care ar fi capul Bisericii Ortodoxe !Cele doua Rome ,de Apus si Rasarit au disparut de mult din istorie,dar inventia si extensia crestinismului a permis perpetuarea iluziei!Intilnirea vrea sa penalizeze indirect Turcia,prin agresarea patriarhului Constantinopolului!Ma mir ca papa Francisc a pus botul la o intilnire dintre,ca sa fiu mai explicit,un maior si un sergent care semneaza impreuna un document pe picior de egalitate!Stiam ca e un drum lung de la sergent la maior ....
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Gunther Weiss @ Antiputin
+11
Te cam flatezi cu ignoranță! Nu sînt postac rus pentru simplul motiv că sînt german. Toate lucrurile au laturi diverse. Depinde de capul omului care contează. Așa că pune-te pe meditat responsabil, Antiputin. De cugetat la întîmplare e plină lumea. Mai trebuie și înțelepciune. Francisc și Chiril au arătat-o! Tu poți să îi faci față?
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Gogu Matriterul
+9
Ortodoxiei i se pregateste streangul prin Ecumenism. Unitatea crestinismului se va realiza intr-un singur fel: revenirea la dogmele stipulate de Sfintele Sinoade Ecumenice dinaintea marii schisme. Anul asta va avea loc asa-zisul al Optulea Sinod Ecumenic, in cadrul caruia capii Ortodoxiei vor aduce serioase prejudicii crestinismului prin deciziile aberante care vor fi luate: suspendarea posturilor, anularea calugariei, casatorirea calugarilor si episcopilor, recasatorirea preotilor.
Publicat Sâmbătă, 13 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017