×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 04:30
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Proiectul memorial Centrul Pilot Fortul 13 Jilava
De ce avem nevoie astăzi de un Memorial al rezistenţei anticomuniste?
Emil Constantinescu, Octav Bjoza şi Adrian Curaj
Emil Constantinescu, Octav Bjoza şi Adrian Curaj

Avem nevoie pentru că trăim într-o societate care beneficiază de garanţii solide privind independenţa şi integritatea naţională, pe care timp de secole românii nu le-au avut, de legi şi instituţii democratice şi chiar de o creştere economică, dar care se află într-o mare derivă morală. Ne putem întreba de ce s-a ajuns în această situaţie şi mai ales ce putem face pentru ca generaţiile tinere de astăzi să iasă din acest marasm moral.

Discursul preşedintelui Emil Constantinescu la inaugurarea Centrului Pilot Fortul 13 Jilava

Înainte de prezentarea Proiectului de Istorie Recentă a României şi a Centrului Pilot Fortul 13 Jilava aş vrea să aducem un prinos de recunoştinţă celor care au luptat şi au suferit pentru demnitatea poporului român. Vă rog să păstrăm un moment de reculegere în memoria celor care au murit, au fost torturaţi şi supuşi unui regim de exterminare în această cumplită închisoare.

Doresc să salut cu emoţie prezenţa acum la Jilava a celor care au fost încarceraţi aici şi sunt încă în viaţă şi suntem profund mişcaţi să le prezentăm omagiul nostru. Tot ceea ce am încercat să realizăm în ultimii ani este o datorie de onoare pentru lupta şi suferinţa lor.

Emil Constaninescu, Octav Bjoza, Helmut Kober, Ion Baurceanu

Pentru a încadra acest proiect educaţional dedicat elevilor de gimnaziu şi liceu în istoria postcomunistă, daţi-mi voie să încep cu o amintire. Acum 19 ani, tot în 12 februarie, am primit la Cotroceni o delegaţie numeroasă a foştilor deţinuţi politici din România. AFDPR-ul era o parte componentă a Convenţie Democrate care câştigase alegerile. În această întâlnire ei nu au cerut nici posturi, nici beneficii, nici măcar răzbunare, au spus doar că ei sunt hotărâţi să lupte cu toată puterea lor pentru integrarea europeană a României, pentru a asigura independenţa, integritatea, democraţia şi viitorul ţării noastre. Şi-au exprimat o singură arzătoare dorinţă: ca adevărul despre istoria recentă a României să fie restabilit şi să poată fi cunoscut de generaţiile viitoare. Din păcate, cea mai mare parte a celor care făceau parte din acea delegaţie condusă de Ticu Dumitrescu, ca şi marea majoritate a supravieţuitorilor gulagului românesc, nu mai sunt acum printre noi. Gândurile noastre se îndreaptă cu respect către cei din Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici condusă acum de dl. Octav Bjoza care sunt în viaţă şi care au făcut eforturi extraordinare pentru a realiza Memorialul şi să ne bucurăm că îi putem avea printre noi.

Sunt două moduri în care memoria istorică, care este o formă a conştiinţei de sine şi fundamentul identităţii noastre poate să evolueze sau să involueze. Prima cale duce prin uitare sau minciună la angoasă, care înseamnă singurătatea faţă de sine şi de ceilalţi. Este acea angoasă care s-a instaurat în timpul comunismului ca o fugă de responsabilitate pentru că orice amintire a trecutului, orice amintire a suferinţei şi a luptei altora cheamă la o anume responsabilitate pentru ceilalţi. Cea de-a doua cale este aceea în care memoria istorică poate să ducă prin adevăr şi asumarea acestuia la desăvârşire. Este calea pe care au ales-o cei care au luptat în munţi şi cei care au rezistat torturilor şi regimului de exterminare din lagărele de muncă forţate sau deportării. Am avut ocazia să cunosc personal pe mulţi dintre cei pe care îi comemorăm în Memorialul Jilava. Ascultându-i, mi-am dat seama că peste o prăpastie a sufletului tău nu poţi să treci decât dacă o acoperi cu propria ta fiinţă. Aveau dreptate când spuneau că se simţeau mai liberi decât cei din afara închisorilor. Erau lipsiţi de libertatea fizică dar aveau o libertate intelectuală, morală, şi aceasta i-a făcut să reziste şi să reprezinte nucleul moral al societăţii româneşti şi după prăbuşirea comunismului, când mulţi alţii au ales căile mai plăcute ale îmbogăţirii sau ale succesului prin manipularea şi înşelarea celorlalţi.

Tinerii de astăzi au o nevoie acută de repere. Societatea în care trăim azi le oferă false repere şi false valori. Acest program educaţional care s-a alăturat programului dedicat unei culturi a memoriei încearcă să prezinte pentru tinerii de astăzi şi pentru cei de mâine adevăratele repere şi valori morale ale neamului nostru.

Lecţie interactivă

Doresc să apreciez munca grupului de istorici condus de prof. univ. Hlihor şi profesorii Tofan şi Doru Dumitrescu şi excepţionala contribuţie a grupului de specialişti IT condus de profesorul Jugureanu, fiul unui fost deţinut politic, care a realizat concepţia manualului electronic la cel mai înalt nivel european şi mondial. În acest moment proiectul educaţional a depăşit ca nivel proiectul cultural. Adresez un apel tuturor celor care pot contribui prin ideile şi angajamentul lor la acest efort de recuperare a memoriei istorice şi de regenerare etică a societăţii româneşti să ni se alăture.

Aş dori să remarc faptul că la proiectul Memorialul Fortul 13 Jilava şi-au adus în ultimii ani contribuţia reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Educaţiei şi ai Administraţiei Penitenciarelor, indiferent de apartenenţa politică, şi reprezentanţi ai societăţii civile, indiferent de opţiunile lor ideologice. Aşa cum subliniază de fiecare dată preşedintele AFDPR, Octav Bjoza, în închisori au rezistat pentru că s-au susţinut reciproc, indiferent de apartenenţa politică, naţională sau etnică.

Dacă ei au reuşit să transforme pedagogia suferinţei într-o pedagogie a reconcilierii, de ce nu am reuşi şi noi în dezbinata societate românească de azi să ne regăsim solidaritatea în jurul unui ideal mereu necesar al respectului de sine şi al demnităţii naţionale”.

Astăzi, preşedintele Emil Constantinescu va fi invitatul Elenei Vijulie în emisiunea Km. 0, difuzată de Digi 24 între orele 21.00 şi 22.00.

Magdalena Popa BulucPublicat Duminică, 14 februarie 2016
2084
 | 14
 | 36
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ileana Rollason
-2
pentru asa-zisul "Benjamin Rollason" : macar semneaza cu numele tau adevarat, ori du-te la spitalul 9, unde ti-e locul ! pentru "Nasty", ce te-apuca anti-semitismul si "Roller", ai idei fixe, si aerul TU-l împuti în jurul tau, incult patent si violent, care numai în Europa lui Socrate-Platon cu "Dialogurile" lor n-ai trait si nu traiesti. ORDURE. Sau vrei sa-ti traduc ? un gunoi, un mizerabil. Un delincvent anonim. Tipul de informator voluntar din anii '50 care-si denunta de tot felul de-aberatii vecinul sau colegul de munca, si care, pâna la proces, devenea invizibil, de negasit, de neidentificat. Analfabet, asa ca politistul trebuia sa scrie-n locul lui. Si denuntatorul nici nu venea la proces, ca martor pe care acuzatul l-ar fi dovedit de mincinos, pentru ca numai raul, demolarea-l interesau. Si tu, si "Benjamin Rollason" faceti parte din aceeasi categorie cu tipii (analfabeti si murdari) de prin ani' 50.
Publicat Luni, 15 februarie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
0
pentru Anonim : am trait. Si era decent. Nu m-ar fi insultat nimeni (vezi unii de pe forum, în "Cotidianul"), istoria la scoala nu se falsifica, autorii manualelor - cu totii, din generatia interbelica -, erau de bun simt si eruditi, îsi cunosteau subiectele, nici pomeneala de rasturnarea de "valori" de anarhia de-acuma din tara. Lumea avea, macar, curajul de-a privi lucrurile-n fata. Invatatoarea mea era din Bucovina înghitita de Ucraina actuala. Astazi - si nu atuncea, în asa -zisul "comunism" din România -, ti se da-n cap daca-ndraznesti sa-i evoci pe Eminescu si-a lui Bucovina. AZI, NU IERI, un "Nasty"violent si mitocan urla "mars urgent la davai ceas", si-un John "e clar, esti agent KGB", si-altele de-astea pe care li le-au scremut creierii. Respectivii oportunisti habar n-au ca "davai ceas " erau aceeasi UCRAINIENI care i-au rapit României Bucovina si Bugeacul de-acuma. Si ca nimeni nu zbiera, daca erai rezervat privind anumite situatii, ca spionezi în favoarea americanilor, etc., asa cum te-acuza, acuma, orice cretin de pe forum, c-ai fi agent "KGB". Raul venea, la fel ca si-acuma, de la asa-zisi "forumisti", de la vecini ori colegi de munca invidiosi, care "mars la davai ceas", nu-i asa, adica se duceau pe furis sa te denunte de tot felul de inventii ale mintilor lor bolnave. Plus ca procedeele de ancheta erau, atuncea, primitive. Cine-avea telefon ? doi-trei într-un oras de mii de oameni . Cine-l asculta ? nimeni, lipseau mijloacele tehnice de interceptare. Vad, însa, ca-n ciuda posibilitatii de informare - net, etc., de azi, din România -, unii sunt de nivelul vecinilor de rea-credinta ai anilor '50-'60, "mars la davai ceas", care, atuncea, ar fi spus inversul, adica "mars la imperialistii americani". E vorba de-aceiasi, "Nasty" ori "John" s-ar acomoda la orice situatie. Cu falsificari (vezi neo-con-ii SUA, recopiati de români, în asa-zise "articole" pline de falsuri si de ura, în wikipedia) putrezesti în Evul Mediu, cu vampirii.INCHIZITIE.
Publicat Luni, 15 februarie 2016
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
0
Intr-adevar, rigorile corectitudinii politice egaleaza, uneori chiar si intrec, pe cele ale comunismului dogmatic dar amintirile pe care le evocati nu par a fi din acea perioada. Nu am cunoscut pe nimeni care sa evoce cu placere anii '40-'50. Replicile caustice pe care le primiti se datoreaza aproape exclusiv stridentei comentariilor dumneavoastra, in continut si forma.
Publicat Marţi, 16 februarie 2016
+Răspunde
nae girimea
0
Cum de ce ? Ca sa mai manince neste telectuali o piine buna si sa umfle vorbe , "drapindu-si nula "
Publicat Luni, 15 februarie 2016
+Răspunde
Ion Din Romania
0
MIZERIA ROMANEASCĂ. Problema este pusă greşit, nu "Memorialul rezistenţei anticomuniste" ci MEMORIALUL GULAGULUI ROMANESC ! În Romania timp de peste 45 de ani comuniştii aflaţi la putere au decimat intelectualitatea, armata, biserica, etc, şi ceea ce este mai rau au distrus multe generaţii tinere sau invarstă atat sufleteşte cat şi trupeşte. Dacă un membru al unei familii era considerat anticomunist sau mai rău antisovietic sufrereau toţi memebrii familiei şi toţi cei inrudiţi si chiar vecinii neinrudiţi cu ei! Copiii n-au putut face scoală, nu li s-au permis sa mergă la liceu, erau impiedicaţi sa urmeze o faultate, erau priviţi ca paria societaţii şi toti membii familiei erau urmariţi indaproape.Nu puteau lucra decat munci înjositoare de mununcitori necalificaţi sau mult inferoare pregătiri lor. Milioane de DOSARE erau tinute la zi de securişitii si cei care au dat mana cu ei. Sute de familii au suferit cele mai mari lipsuri si nenorociri! Am putea continua pentru ca lista celor 40-45 de ani de represiune comunistă se poate scrie pe tot atatea milioane de pagini caţi oprimaţi ai regimului comunist au existat! MEMORIA GULAGULUI ROMANESC !
Publicat Duminică, 14 februarie 2016
+Răspunde
Levi Defaimatu
+2
scoate Dragnea o lege din plic primit cu DHL si interzice si Memorialul!
Publicat Duminică, 14 februarie 2016
+Răspunde
Crocodilul
+1
Eu cred ca este o mare ipocrizie ceea ce se intimpla in acest moment in Colonia Romana. Comunistii si securistii se plimba in voie printre noi. Ei conduc colonia bine merci si noi vorbim cu non salanta despre anti comunism. O prostie mai mare ca asta cred ca nu exista nicaieri.
Publicat Duminică, 14 februarie 2016
+Răspunde
Zoe @ Crocodilul
+8
Crocodilule, gandesti exact ca o taratoare. Au trecut mai mult de 25 de ani de la caderea asa zisului comunism, aia care au condus atunci sunt muti morti si cativa pensionari basinosi. Faci divesiune cu comunismul ca sa acoperi mafiile care au preluat puterea, infractori de duzina dar rai si agresivi care si-au inlaturat violent orice concurenta si s-au insurubat la putere. Astia nu sunt comunisti. Daca vrei sa se indrepte lucrurile mergi la tinta, ataca-i direct pe vinovati, nu indemna lume sa alerge dupa himere. Daca as proceda ca tine, as spune ca vinovati sunt capcaunul si baba cloanta, si ca pana nu scapam de astia, nu va fi bine, cam asa arata mesajul tau. Lasa diversiunile si ocupa-te de lucruri serioase. Nici Cuba nu mai e comunista. A ramas doar Coreea de sud comunista ca si nume, dar acolo este de fapt o dictatura uninominala, nici macar de partid. Comunism n-a existat si nici nu poate exista, este o prostie la fel de mare ca si un joc piramidal, este nesustenabil pentru ca traim intr-o lume cu resurse finite si cu o populatie in crestere exponentiala. Nimeni nu mai pune botul la ideea tampita ca fiecare primeste dupa nevoi si munceste dupa posibilitati.
Publicat Luni, 15 februarie 2016
+Răspunde
Nasty @ Crocodilul
+3
@Zoe, pai nea nelu-kgb, matelotu-secu, etc. sunt inca bine merci si ne dau si "lectii" iar progenituri ca pisicu-sie, tisminesky, monica-editat, etc. ne invatza cum sta chestia cu democratzia si capitalismul? Asa ca mai astia voi strigoii bolsevici mai resfirati si mai plecatzi pe la davai ceas[ cei mai multzi de pe acele meleaguri ati venit pe tancuri cu "fericire"] sa putem respira normal pe aici in tara noastra nu tot un aer infectat de naparci ca voi!
Publicat Luni, 15 februarie 2016
+Răspunde
Ezechiel
-4
Nu, repet NU avem nevoie de un anticomunism motivatie pentru antiromanism, memoriale si alte manifestari menite sa incite la URA , la zanzanie, NEVROZAREA ACESTUI POPOR PENTRU A L SUPUNE MAI USOR !
Publicat Duminică, 14 februarie 2016
+Răspunde
SOBOLANU
+2
O INITIATIVA PAREREA MEA LAUDABILA ,TINERETUL SI NU NUMAI TREBUIE SA STIE CUM AU TRAIT ANTICOMUNISTII ACESTUI POPOR INTELECTUALI DE MARCA !!!!!DACA AS FI DIR DE SCOALA NU PENSIONAR CAND S AR INAUGURA MI AS DUCE ELEVII ACOLO CHIAR DACA AR FI SA PLATESC EU PERSONAL NU DIN FONDUL CLASEI CUM SE FACE ACUM DAR STIE DOMNUL CURAJ ASTA SAU NU A PRIMIT ORDIN BRUXELISTU !!!!!!!
Publicat Duminică, 14 februarie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
+5
pentru Zoe@Ileana Rollason: exact, razboiul este metoda "clasica" de stergere a datoriilor. De-aia-l si voiau SUA. Unele din statele vest-europene, si, mai ales armele Rusiei si alegerile prezidentiale (la care bilantul Obama-i de zero barat politic si de-un deficit financiar urias, de unde, sper, si imposibilitatea pentru neo-con-a - alt cuvânt pentru "drona"- de Clinton sau alti droni de-a mai ajunge la Casa Alba. Asta, în afara calamitatii care-a fost tipa ca Secretar de Stat. De-aia Trump si Sanders cpastiga-n fata"establishment"-ului Bush-Clinton-Cruz si restului , la fel de calamitos), unele state din vestul european, si mai ales armele superioare ale Rusiei si apropierea alegerilor prezindetiale americane, i-au taiat, spuneam, pofta tipului de la casa Alba de-a mai insinua asupra, a-i mai face morala, si-a ameninta Rusia c-un razboi. Plus alianta stragetica, pe care tipul n-o vazuse, a ultimeia cu China si India (BRICS. Numai China + India = peste 2.600. 000. 000 de locuitori ).
Publicat Duminică, 14 februarie 2016
+Răspunde
Nasty @ Ileana Rollason
+3
Mai lenusca, mars urgent la davai ceas si nu mai imputzi aerul pe aici cu postarile tale dupa "dictare" de la fsb, gru sau istorii a la Roller ; ne-am saturat de aiurelile tale si jignirile tale, nu am ajuns sa fim jignitzi si pusi la punct de toate scursurile apatride ca tine si inca catziva netrebnici; asa ca mars urgent! Ajunge!
Publicat Luni, 15 februarie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
-8
pentru John@Ileana Rollason: esti tânar, mitocan, si apropo, mai si citeste, ca din cultura n-a crapat nimenea. Faci figura de echipa de zgomote, confunzi KGB-ul cu Soros si Mossad-ul (KGB-ul nu mai exista, si Soros e si el pe duca, slava domnului, în timp ce Mossad-ul se ocupa de lucruri din imediata apropiere a Israelului, si, culmea, dar mai si ajunge la concluzii corecte, vezi vizita la Moscova si alianta Netanyahu-Putin - eu nu-s evreica, dar cine n-are evrei, mai bine sa si-i cumpere ), si n-ai nici socotitoare pe-acasa, ca sa numeri, si sa vezi cât fac doi si cu doi. Fiindca eu am argumente imbatabile si verificate prin documente istorice, nu prin falsificari de tipul Stéphane Courtois care vine la Sighet, la chefuri pe la manastiri, sau de tipul u-Longin-Anna dia, ma insulti si-ncerci sa ma defaimezi, sa-mi fabrici existente imaginare, sa faci literatura SF. Nu-ti rata vocatia, scrie SF cu-adevarat, macar sa fii autor de ceva de groaza cu folos. E.A. Poe. Care de celebru, e celebru. ps vezi ca dac-as fi evreica, nu l-as critica pe Tismaneanu. Care-a facut eforturi disperate sa puna cap la coada -ultima i-a reusit -, lucruri de neverificat, fiindca nici dracu', îsi imagineaza tipul, nu si-ar mai pierde ore-n sir prin biblioteci, când mai bine prin baruri de noapte sau la bârfe pe la câte-un colt-doua de strada ... si prin "memorialuri" e-acelasi lucru, nimeni nu mai pune-n context, si nici nu verifica fotografiile, documentele, si restul ... tie nu ti-a trecut prin cap ca spalarea asta asidua a creierelor tipilor din tarile limitrofe Rusiei, de multa vreme era programata (si nu-n Asia, de catre Mossad. De altii, care-ar fi vrut s-aiba Europa-toata pentru ei înca de la '45, si-au chiuit de "caderea comunismului", uitând ca ursu' se retrasese din Est de prea marea necompetitivitate a respectivelor tari, si asteapta, din Asia si America Latina, între timp prinzând radacini si-n SUA)? festina lente
Publicat Duminică, 14 februarie 2016
+Răspunde
Benjamin Rollason @ Ileana Rollason
+5
saraca de tine,delirezi!
Publicat Duminică, 14 februarie 2016
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+1
Daca ati fi trait acele timpuri, ati fi judecat cu totul altfel.
Publicat Luni, 15 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017