×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 00:11
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Mai în glumă, mai în serios în ziarul „Adevărul”
Scriitorul Andrei Pleşu recunoaşte că face misiuni de spionaj internaţional!

Nu este nici o glumă. În articolul său din „Adevărul” din 22 februarie, Andrei Pleşu scrie negru pe alb: „La Berlin fiind şi cu perspectiva de a rămîne aici încă două luni (cu felurite misiuni de spionaj internaţional...), mă gîndesc la ţărişoară cu amor”! Mărturisirea urmează cu exactitate scenariul spovedaniei colonelului Robert Turcescu şi vine după dezvăluirile publicate zilele trecute în cotidianul.ro (http://www.cotidianul.ro/andrei-plesu-trimis-in-1978-de-pcr-in-indonezia-la-o-conferinta-unde-se-plasau-spioni-276234/).

Pentru a înlătura orice îndoială, iată facsimilul pasajului din acest text semnat de Andrei Pleşu la care facem referire:

Un specialist în spionaj ne-a declarat că acest tip de reacţie este o metodă consacrată de minimalizare în cazul în care apare o dezvăluire în fază iniţială care ar putea duce la deconspirarea unui spion sau agent secret sub acoperire! Aşa a procedat, de pildă, jurnalistul Robert Turcescu. Prima oară, cînd a apărut informaţia că are gradul de colonel, l-a acţionat în judecată pe Mircea Badea şi a realizat o scenetă în care, folosind tehnica hiberbolizării, a încercat să ridiculizeze acuzaţia ce i s-a adus. Numai că, peste un timp, a venit scena spovedaniei care, într-un stil voit patetic, a făcut din ceea ce părea a fi o mărturisire, o aruncare în derizoriu, în urma căreia mai degrabă a indus îndoiala în rîndul opiniei publice!

Mărturisirea lui Andrei Pleşu vine la doar 8 zile de la apariţia articolului nostru „Andrei Pleşu, trimis în 1978 de PCR în Indonezia la o Conferinţă unde se plasau spioni”, în care am reprodus un fragment din volumul fostului ministru Mircea Maliţa, „Secolul meu scurt”. Mircea Maliţa descrie modul în care Andrei Pleşu a fost trimis în Indonezia la o Conferinţă internaţională organizată de „Federaţia Mondială de Studiul Viitorului”. Informaţii despre această Federaţie internaţională au apărut şi într-un articol al lui Gabriel Andreescu din „Observator cultural”, în care se spunea explicit că acest „Centru Internaţional de Studiere a Viitorului” condus de Mircea Maliţa era afiliat la „Federaţia Mondială de Studiul Viitorului”, fiind „ideal pentru plasarea de spioni”!

Coroborînd toate aceste informaţii cu acea adresă de la CNSAS, potrivit căreia şi soţia lui Andrei Pleşu, Catrinel Pleşu, fiica academicianului Petrulian, a fost racolată de DIE (Direcţia de Informaţii Externe din cadrul Securităţii), avînd numele conspirativ „MARIA”, nu este greu de construit ipoteza că prezenţa lui Andrei Pleşu la Conferinţa din Indonezia în 1978 nu a reprezentat o participare la vreun eveniment cultural, ci cu totul altceva! Oare, ce?

Pe acest fundal, cuvintele lui Andrei Pleşu din acest articol din ziarul „Adevărul” par, mai degrabă, un „joc la două capete”: pentru admiratorii săi loiali va fi o glumă cu care ironizează eventualele acuzaţii, iar pentru ceilalţi va fi o mărturisire menită să inducă ideea unei nevinovăţii sau chiar a patriotismului!

Avînd însă în vedere statutul special al lui Andrei Pleşu, acela de lider al aşa-numitei „elite intelectuale”, dar şi de multiplu ministru sau consilier prezidenţial, astfel de „glumiţe” nu sînt şi nu trebuie să rămînă la nivelul acesta, ci trebuie lămurite complet. Măcar să ştim dacă aceste „misiuni de spionaj internaţional” sînt sau nu în favoarea României!

Nu cred să fi uitat cineva faptul că majoritatea Apelurilor, lansate în ultimii ani după modelul stalinist, au fost fie iniţiate, fie promovate prin semnăturile unor personalităţi ale spaţiului public, din care nu au lipsit Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, H-R Patapievici, la care au aderat apoi sute de ciraci, precum Mircea Mihăieş, Mircea Cărtărescu, Pavel Şuşară, Andreea Pora sau Cotoi. De fiecare dată, au fost lansate susţineri politice faţă de Traian Băsescu sau Monica Macovei, toate susţinînd scenarii externe care să influenţeze opinia publică din România!

În aşteptarea acestor lămuriri necesare, subliniem emoţia cu care Andrei Pleşu a scris acest ultim text din „Adevărul”, emoţie devoalată de formularea cacofonică LA BErlin”, care nu este prea uzitată în scris în rîndul intelectualilor! Pentru a scăpa de astfel de construcţii, Pleşu ar face bine să evite prezenţa sa în localităţi care au numele Berlin, Balş, Belgrad sau Bagdad.

Ramintim că recent Andrei Pleşu a fost numit preşedintele „Forumului Româno-German”, asociaţie non-profit înfiinţată în anul 2015, iar acum se află în Germania, ”la Berlin”, cum spune chiar filosoful. Prima reuniune a Forumului a avut loc în 4 februarie 2016, la reşedinţa Ambasadorului Werner Hans Lauk, în prezenţa ministrului de stat Michael Roth.

”Şarmant”, nu-i aşa?

Ion SpânuPublicat Joi, 25 februarie 2016
10028
 | 41
 | 52
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
IQ100
+1
e cu capul...asa ceva nu se spune, doar se face
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Rusu Radu
-4
Aparent, domnul Ion Spânu lansează un pseudo-atac la persoana domnului Pleşu. Cu toate că, a face spionaj, în favoarea ţării tale, nu constituie o infracţiune. Îl incriminăm pe domnul Pleşu, sau Spionajul (în sine)? Domnul Spânu pare să "îl demaşte" pe domnul Pleşu. În realitate, nu face decît să-i "lustruiască" imaginea. Face să se vorbească despre dînsul dintr-o perspectivă inedită. Vrea să aducă la cunoştinţa opiniei publice că Pleşu nu e doar un geniu: are şi veleităţi de spion. Este un fel de James Bond, însă mai titrat. Doar Pleşu a practicat şi boxul, în tinereţe... Pleşu al nostru ştie de toate, se pricepe la toate, se amestecă în toate, se pronunţă despre orice, e o enciclopedie ambulantă, apare des la televizor... Iar acum aflăm că este şi "un patriot" - care, nu-i aşa, a făcut, incognito, servicii incalculabile naţiunii române, în calitate de spion. În comparaţie cu dumnealui, realizările unui Petre Varain, pălesc... Andrei Pleşu e Cineva; Petre Varain e un Nimeni; e o simplă ficţiune literară; e un Anonim de trei parale... Domnule Spânu: am să vă cred că sînteţi bine intenţionat, în materie de denunţuri de presă, atunci cînd veţi demara o anchetă jurnalistică (bunăoară) pe tema: "Locuieşte, legal, familia Pleşu, în vila de pe strada Paris?" Pînă una, alta, la o adică, chiar şi domnia voastră aţi putea fi acuzat că faceţi jocul serviciilor...
Publicat Vineri, 26 februarie 2016
+Răspunde
Mihai Pacepa
-9
Andrei Plesu este cel mai sclipitor si cult scriitor pe care il are la ora actuala Romania. Autorul acestui articol precum si multe postari dovedesc ca sufera de o boala cumplita: complexul de inferioritate.
Publicat Vineri, 26 februarie 2016
+Răspunde
andreip lesu labe rlin
+6
M-ati enervat !!!... Are careva cumva un cremshnit ca sa ma calmez ???...
Publicat Vineri, 26 februarie 2016
+Răspunde
007 reloaded, brains not muscles...
+10
La asemenea "servicii", asa "shpioni"... Grotesc ! Banuind ca a fost si platit, e (inca) o risipa de bani publici.
Publicat Vineri, 26 februarie 2016
+Răspunde
Berila
+7
''...majoritatea Apelurilor, lansate în ultimii ani după modelul stalinist, au fost fie iniţiate, fie promovate prin semnăturile unor personalităţi ale spaţiului public, din care nu au lipsit Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, H-R Patapievici, la care au aderat apoi sute de ciraci, precum Mircea Mihăieş, Mircea Cărtărescu, Pavel Şuşară, Andreea Pora sau Cotoi. De fiecare dată, au fost lansate susţineri politice faţă de Traian Băsescu sau Monica Macovei, toate susţinînd scenarii externe care să influenţeze opinia publică din România"' TOATE IMPOTRIVA INTERESELOR ROMANILOR SI ROMANIEI !
Publicat Joi, 25 februarie 2016
+Răspunde
IQ100 @ Berila
+1
si, ultimul pe lista, cu voia dvs, Tudor Chirila
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Ma-ta Hari
+9
Singura "dilema", mai veche sau mai noua, pe care o am e ca nu-mi dau seama care tîmpit (stat, serviciu sau individ) ar angaja pe gogoasa asta basista din poza pe post de spion ?! Nici macar cu norma redusa ... (ILIE DE LA SCULARIE)
Publicat Joi, 25 februarie 2016
+Răspunde
Crocodilul
+1
Eu nu stiu de ce v-ati mirat sau v-ati pus intrebarea pina acum daca a fost sau nu securist. Daca dati filmul inapoi o sa vedeti ca acest TOVARAS MIZER a facut parte din primul guvern al lui NEA ILICI dupa impuscarea lui ceausescu. Asta ca sa fac legatura intre acest articol si articolul de alaturi cu interventia televizata a lui ILICI Voda pensionarul. TOTI AU STIUT FOARTE BINE ca a fost o lovitura de stat pentru ca MAMA securistilor sa conduca acea tara atunci si aceasta colonie acum. In rest va pot spune ca va invirtiti in jurul cozi cu subiecte despre mafioti precum ZAMBILICA cind nu poate sa isi apuce coada ca sa se scarpine. Asta a ajuns poporul minelenar roman. La mina unor banditi. Sunteti mindri cumva?
Publicat Joi, 25 februarie 2016
+Răspunde
tovarasul Ispirescu
-12
Ion Spanu - labe la Berlin. Cunoscutul personaj din basme Spanu a pornit o ancheta pe urmele lui Fat Frumos al Boierilor Mintii pentru a-l desconspira pe Fat Frumos ca span international. Spanu nu s-a putut deplasa personal pina la Berlin pentru ca tocmai are o treaba foarte importanta la Berevoiesti dar a inceput ancheta urmarind delatiunile altui span din vechime, Mircea Maliţa. Fiind vorba de o ancheta imaginara Ion Spanu nici nu trebuie sa se deplaseze la Berlin fiind ca la Berevoiesti are tot ce-i trebuie pentru ancheta: fantezie, curaj si o bere rece.
Publicat Joi, 25 februarie 2016
+Răspunde
Mihai
-4
De ce nu a fost accesat mesajul lui Mihai? Nu-i corect domnule Spana.
Publicat Joi, 25 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017