×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 04:29
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Estimările Bloomberg
Probabilitatea unor revolte sociale în Rusia pe fondul alegerilor

În timp ce Rusia se pregătește pentru al doilea an de recesiune, majoritatea economiștilor spun că alegerile parlamentare din luna septembrie nu vor duce la izbucnirea protestelor cu care țara s-a confruntat în 2011, scrie Bloomberg. În 2011 și în 2012, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva fraudării alegerilor și a revenirii lui Putin la președinție.

Sunt 30% șanse ca problemele economice să ducă la instabilitate politică. Acesta este rezultatul a 27 de estimări făcute pentru Bloomberg de o serie de specialiști. Doar șase economiști spun că probabilitatea unor revolte este de 50%.

Rusia este una dintre cele cinci state emergente unde se vor organiza alegeri importante în acest an, dar aici nu s-au înregistrat până acum decat proteste minore, spre deosebire de marile națiuni emergente precum India sau Brazilia, lovite recent de demonstrații și violențe. Deși se află în fața uneia dintre cele mai mari provocări acum când salariile rușilor au scăzut la cel mai mic nivel din cei 16 ani de când se afla la putere, Vladimir Putin are o cotă record a popularității, iar asta datorită conflictului din Ucraina și implicării militare în Siria, scrie Bloomberg.

”Reacția politică la această sărăcie va fi mai degrabă apatia, nu revoluția”, spune Wolf-Fabian Hungerland, economist la Berenberg Bank, la Hamburg. ”Kremlinul are prea mulți țapi ispășitori la îndemână”, spune el.

Ultimele sondaje arată că aliații lui Putin din partidul Rusia Uniăa sunt cotați cu 29%, dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare.

Putin s-a folosit de criza din Ucraina pentru a se feri de proteste atiguvernamentale. Le-a dat o replică dură opozaților, prin suprmarea activiștilor, după câștigarea alegerilor prezidențiale în 2012. Sprijinul pentru președinte a ajuns la 82% în ianuarie 2016, arată un sondaj realizat de Centrul Levada.

”Excludem o repetare a protestelor de masă din 2011-2012”, spune Andreas Schwabe, economist la Raiffeisen Bank din Viena. ”Însă revoltele anumitor grupuri sociale se vor face simțite din când în când și ar putea fi chiar mai frecvente dacă vor apărea probleme acute”.

Cum țara se află în cea mai lungă recesiune din ultimii 20 de ani, milioane de ruși se afundă în sărăcie, dupa ce guvernul a aruncat povara contracției economice în spatele populației și a reacționat la criză reducând cheltuielile și lăsând liber cursul rublei, scrie Bloomberg.

PIB-ul Rusiei se va reduce cu 1,5% în 2016. Este de fapt o creștere negativă cu 1,2% față de anul trecut, însă previziunea este una pesimistă, pentru că inițial contracția a fost estimată la 0,7% pentru 2016. De la începutul acestui an, rubla a pierdut 2% în fața dolarului, după ce în intregul an 2015 s-a prăbușit cu 20%.

Însă probabilitatea unor revolte ”este mai redusă decât data trecută, datorită înrăutățirii relațiilor Rusiei cu mai multe state vecine”, spune Cristian Maggio, șef la Toronto Dominion Bank din Londra. ”Toate acestea sugerează că rușii vor fi mai uniți în sprijinul guvernului lor”.

Călin MarchieviciPublicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
3426
 | 4
 | 32
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
rob
0
Iar se rotesc corbii...
Publicat Luni, 29 februarie 2016
+Răspunde
SOBOLANU
+2
VOR FI MANIFESTATII DAR NU VOR AVEA NICI UN EFECT MAJORITAYEA RUSILOR APROBA POLITICA LUI PUTIN !!!!!
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
Stan Ion
+7
Musiu Markevici nu te lasi de manipulari,unele absolut ordinare.Pui la articol o poza cu Putin in lacrimi la articol (mincinos) privitor la "prabusirea" Rusiei.Deci Putin plange de mila Rusiei ? Mai cinta dracului si la alte mese.Ne crezi pe toti idioti, mai salariat cu bucata al CIA ?
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
rob @ Stan Ion
0
???
Publicat Luni, 29 februarie 2016
+Răspunde
Numa Pompidiu
+11
Asa ar vrea Blomberg sa fie. Dar, nu mor caii cand vor cainii.
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
anka @ Numa Pompidiu
+10
Corect. Poporul rus trebuie sa fie constient ca mafia ii vrea pieirea. Ce n-au reusit mari strategi de-a lungul timpului, spera sa obtina acum mafia internationala al carui varf de lance este america. Asta nu se poate intampla, ar fi prea mult. Si pana la urma, dulapul nostru nu este sluga la rusi, ci la altii, asa cum a afirmat ca prostul.
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
marcu
-9
Bre oameni buni,cei ce nu mai aveti bunici/strabunici pe care sa-i intrebati cum a fost(sau cum este ) sub rusi ,faceti un drum la Chisinau sau la Tiraspol si-ntrebati-i pe romanii batrani,sau pe copii acestora-daca s-au intors din Siberia -cam cum a fost sub rusi!La fel de bine puteti sa-i intrebati si pe cei ramasi in Basarabia ,tineri sau batrani, cum a fost sub rusi.Dac-o sa va placa ce-o sa va spuna, nimeni nu va opreste sa ramaneti acolo, sau s-o luati spre Moscova!Panimaite?
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
rob @ marcu
0
Dar ce legatura are cu... alegerile la prefectura, bre?
Publicat Luni, 29 februarie 2016
+Răspunde
"estimari"
+12
Calin Marchievici, via Bloomberg. VAX.
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
JORJE
+11
Mai Nasty sub Rusi nimeni nu ti-a dictat eroiiprecum Wiesel acum.Sub Rusi au capatat moaca locuinta parintii tai.Sub Rusi au capatat un serviciu.Sub Rusi ti-a bagat la sat buniciilor tai electricitate si au scapat de lompas.Sub Rusi s-or construit 30 mii km cale ferata,15 mii km de sosele de la zero pe care isti toci tu si acum cauciucuriile si talpiile de la adidasi.Sub Rusi s-a construit a treia flota navala din Europa si a saptea din lume.Sub Rusi s-or construit centre ,termocentrale peste 1200 intreprinderi.Sub Rusi aveati resursele in mainiile voastre ,cele mai frumoase paduri din Europa si fauna cea mai bogata.Sub Rusi s-a construit litoralul si toate statiuniile balneo-climaterice.Sub Rusi BNR-ul era al tarii.Sub Rusi tiganul era tigan si nu rom iar ungurii cantau imnul dimineata in scoli .Sub Rusi s-or platit si 20 de ani despagubiri de razboi .,,sub,, Rusi.Ia zi tu ce s-a facut sub amerloci in 26 dre ani .?Hai baga mare.
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
Valahu @ JORJE
+12
Jorge.....nu te arunca ! Ce spui tu sunt lucruri facute de CEAUSESCU , ceea ce este cu totul altceva ! Nu uita ca CEAUSESCU era NATIONALIST nu le avea cu rusii....dar deloc !
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
Anonim @ JORJE
+4
Toate acestea nu s-au facut sub rusi ci atunci cind am scapat de rusi, adica dupa 1958. Daca intr-adevar ramineam sub rusi, nu eram decit un colhoz al CAERului, conform planului Valev. E foarte adevarat insa ca toata zestrea pe care o mentionati a fost facuta pulbere de cei ce se intrec in democratie si euroatlantism.
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
Nasty @ JORJE
+4
Mai strigoi bolsevik-kgb, inainte de a ne pricopsi cu rusii si sa ne stapaneasca cu "cominternisti" Romania a fost singura tara europeana care nu a avut "rationalizata" mancarea iar inainte de razboi leul era singura moneda in lume acoperita in aur si convertibila in ori ce colt de pe planeta, iar la nivelul de trai eram pe locul 5 in lume; dupa ce au venit au bagat in puscarii si au omorat/distrus toata elita romaneasca, peste 350 mii, intelectuali, ofiteri, tarani, muncitori; si au facut "sovromurile" care ca la "radio erevan", nu au dat ci au luat fabrici intregi si tehnologii si le-au transferat in urss; Iar apatrizii astia de la wiesel sunt aia care au venit pe tancurile sovietice sa ne aduca "fericire" sau/si progeniturile lor
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
VOLODEAPATRIOTULGLOBALIST
+24
Calin file de poveste! Manipularea are si ea regulile ei de baza - nu poti sa fi in afirmatii contradictoriu si mai ales sa te joci " alba-neagra" cu realitatea! Jurnalismul de tejghea nu are viitor! Apropo de poza, pt cine nu stie - il reprezinta pe Putin la aflarea rezultatelor la ultimile alegeri la care a fost reales. Au fost lacrimi de om responsabil si de bun conducator. Daca nu era Putin si cei apropiati lui - rusii astazi erau la fel de sclavi ca si noi. Dreptatea sta de partea lui PUTIN! Incet dar sigur se vor alatura si alte state acestui pol de putere! Ungaria este un exemplu!
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
mai @ VOLODEAPATRIOTULGLOBALIST
+6
atent cu pianul pe scari, ca hungurii va tradaza la prima briza occidentala; ce, nu stii ca sunt slugi tradatoare dovedite istoric? Ia mai cauta... Mai recent, in '89, au deschis granitele cu Austria pt. redegisti, acum fac garduri si spume antioccidentale hlizindu-se spre voi, ca maine s-ntoarca iar.
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
gelu
+24
Pai ONG lui Soros au fost interzise in Rusia iar mai nou Putin a trasat sarcina serviciilor secrete ruse sa vegheze ca occidentul prin cei ca Blumberg sa nu se implice in aceste alegeri, deci nu e nici o sansa ca revoltele ale pe care ledoresc unii sa iaba loc.
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
Nasty @ gelu
+3
Sau sa nu se stie in afara de ele?!
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
radu
+25
Cred ca a citit si Putin „estimarile” Bloomberg.Tocmai de aceea , a dat indicatii serviciilor de informatii sa blocheze orice „amestec strain” in alegeri!
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017