×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 13:52
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Protest
Scriitori cer demisia lui Nicolae Manolescu pentru abuzuri

Membrii Grupului pentru Reformă a Uniunii Scriitorilor din România (GR-USR), constituit în februarie 2015 din scriitori membri și nemembri ai USR, cer demisia președintelui USR Nicolae Manolescu, pe care îl acuză de abuzuri în cazul excluderii a doi membri și indexarea cu „avertisment” a încă trei membri. "Este o dovadă în plus – dacă mai era nevoie – privind modul nestatutar, nedemocratic, clientelar, discreționar și, în cele din urmă, abuziv și ilegal prin care actuala conducere a USR – în frunte cu președintele ei, dl Nicolae Manolescu – înțelege să-și manifeste autoritatea (...) S-a ajuns astfel la practicarea unor epurări de tip stalinist împotriva scriitorilor care exprimă opinii diferite de cele ale actualei conduceri", reclamă aceștia într-o scrisoare de protest făcută publică.

PROTESTUL, integral

Noi, membrii Grupului pentru Reformă a Uniunii Scriitorilor din România (GR-USR), constituit în februarie 2015 din scriitori membri și nemembri ai USR, am luat cunoștință cu stupoare de ultimele măsuri punitive pe care conducerea USR a găsit de cuviință să le aprobe și să le pună în aplicare în ziua de 23 februarie a.c. Ne referim, în primul rând, la excluderea a doi membri (Dan Mircea Cipariu și Grigore Șoitu) și indexarea cu „avertisment” (măsură coercitivă inexistentă în statutul USR, aplicată arbitrar de dl Nicolae Manolescu în graba de a scăpa de cei care nu îi agreează acțiunile) a încă trei (Florin Iaru, Paul Cernat și Daniel Vorona).
Este o dovadă în plus – dacă mai era nevoie – privind modul nestatutar, nedemocratic, clientelar, discreționar și, în cele din urmă, abuziv și ilegal prin care actuala conducere a USR – în frunte cu președintele ei, dl Nicolae Manolescu – înțelege să-și manifeste autoritatea. S-a ajuns astfel la practicarea unor epurări de tip stalinist împotriva scriitorilor care exprimă opinii diferite de cele ale actualei conduceri. Reamintim că, în ultima perioadă, atât GR-USR, cât și câțiva dintre membrii săi au fost ținta unor atacuri susținute și extrem de violente din partea conducerii USR, mai ales în revista „România literară”, adevărate instigări la diabolizare publică și stigmatizare. Între acestea se detașează articolul semnat de dl Mircea Mihăieș, Destul!, în nr. 6/2016 al publicației, care caută să discrediteze, într-o retorică ce reînvie tonul înfierărilor proletcultiste, încercările de reînnoire și de reformare a USR propuse de grupul nostru, vorbind despre un „desant bizar”, căruia „unii i-ar spune fascism generaţionist”. Menționăm că toate aceste măsuri de „neutralizare” (termenul îi aparține d-lui Nicolae Manolescu) survin în urma unor procese intentate în nume propriu de câțiva membri ai GR-USR și USR, având ca obiect ilegalitățile procedurale privind modificările operate, în timp, în statutul Uniunii, pentru a-i permite d-lui Nicolae Manolescu menținerea pe viață a calității de președinte și conducerea discreționară a USR.
S-a ajuns la aceste acțiuni în justiție tocmai datorită totalei opacități și a lipsei de dialog cu care a fost întâmpinată de către conducerea Uniunii solicitarea, întru totul statutară, din partea unui grup de scriitori – membri ai USR și ai GR-USR totodată – a unor acte de natură administrativă, acte pe care, ca membri ai USR, cu cotizația la zi, aveau tot dreptul să le verifice. Răspunsul președintelui USR, în asentimentul tuturor celorlalți membri ai conducerii, contrazice flagrant principiile unei reale exercitări democratice a funcției pe care o deține: „Nu am eu ce discuta cu doar 1% din totalul membrilor USR”. Desigur, documentele solicitate nu le-au fost puse nici până în momentul de față la dispoziție. Accesul la Justiție este unul din drepturile fundamentale ale omului, iar represaliile dispuse de dl Nicolae Manolescu și aprobate de membrii conducerii actuale a USR îl încalcă flagrant, afișând o atitudine specifică mentalităților totalitare.
Ne reafirmăm aici deschiderea pentru dialog cu toți membrii USR, vizând reformarea breslei noastre în sensul modernizării și măririi operabilității și funcționabilității ei, al alinierii la spiritul secolului 21 și al depășirii impedimentelor de fond cu care sunt confruntați actualmente scriitorii români. Abuzurile apropiaților și favoriților dlui Nicolae Manolescu, cât și cele ale Domniei-sale, vor fi acționate în continuare în Justiție. Din păcate, rușinea membrilor USR obedienți, complici prin tăcere și indiferență la distrugerea imaginii scriitorului român și, în cele din urmă, a Uniunii Scriitorilor, nu o vor șterge nici timpul, nici favorurile, și nici măcar opera lor literară.
Având în vedere aspectele grave menționate mai sus, GR-USR solicită demisia d-lui Nicolae Manolescu și a întregii conduceri a USR (Consiliul de Conducere și Comitetul Director) și îi cheamă pe toți membrii USR la noi alegeri democratice, alegeri ce vor avea loc între 18-19 martie 2016, conform anunțului public al Comitetului de Iniţiativă al Adunării Generale Extraordinare a Asociaţiei UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA.
26 februarie 2016

Grupul pentru Reforma UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA

Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
4144
 | 10
 | 46
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Dr Copy Paste
-2
Conform lui Manolescu, argumentele adversarilor săi se reduc la „injurii, atacuri la persoană, calomnii“. În ce-l priveşte pe Florin Iaru, „acesta se află în stare de suspendare: a plătit doar jumătate din cotizaţia restantă“. Manolescu, care spune că şi Uniunea va trece la acţiuni în justiţie contra adversarilor săi, concluzionează: „Este o petiţie semnată de unii care au pierdut totul. Mulţi dintre ei nici nu sunt scriitori. Cine e Cipariu? Iaru, de exemplu, n-a mai scris nimic de 20 de ani. Ceea ce scrie el acum nu are legătură cu literatura“. adev.ro
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
Zoe
0
Poate ne lamuresc redactorii de la Cotidianul daca au informatii, cine finanteaza din exterior grupul asta pentru reforma (GR-USR)? Lucrurile sunt deja clare dupa 1990, orice ONG sau grup de dialog, sau front de salvare, sau funadie pentru societate deschisa sunt finantate de forte externe potrivnice intereselor reale ale tarii. Pe astia de acum din GR-USR cine ii finanteaza si ce urmaresc? Sunt cumva suparati ca le-a neutralizat Manolescu niste agenti infiltrati in USR?
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
Remo
-4
Membrii Grupului pentru Reformă a Uniunii Scriitorilor din România (GR-USR), constituit în februarie 2015 din scriitori membri și nemembri ai USR,din Rahova,Jilava,Poarta Alba cer demisia președintelui USR Nicolae Manolescu, pe care îl acuză de abuzuri în cazul excluderii a doi membri si numirea in functie a ilustrului coleg scriitor Gigi Becali iar vicepres Gigi Netoiu!
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
Membru US
+1
Domnule, nu exista printre scriitori un om de afaceri, un intreprizator care sa-i scoata din rahat pe nefericitii astia ? Eugen Suciu, circiumarul, de exemplu. Manolescu e din cealalta epoca.
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
kfk @ Membru US
+2
Nu este vorba decat de slinoasa mancatorie dintotdeauna dintre scriitori in pitoreasca noastra tarisoara. Cu o nota agravanta pentru perioada conducerii U.S. de catre Mircea Dinescu si, acum, de catre Nicolae Manolescu: CLOACA MAXIMA !
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
Anca
+3
Pentru Gabi. Unu - daca scrii "servici", m-am lamurit ca nu esti un scriitor autentic, ci unul dintre noii imbogatiti care platesc pentru a li se scrie o lama de ras, un fel de bani albi pentru zilele negre cand ies din Puscarie batrani si bolnavi.Doi - in acest caz, pleasca pensiilor s-a pervertit. Trei - accept un Buzura sau un Breban in fruntea Uniunii Scriitorilor.Altitudinea lor face si prestigiul Castei.Patru - de Manolescu ne-am cam plictisit.Cinci - nu se mai poarta deviza maioresciana "scrieti fratilor", pentru ca nu se mai vand toate prostiile, ca in vremea apusa, cand "scriitorii" aciuati prin redactii comuniste scriau ca sa isi faca norma uzuala de 40 000 lei pe an.Acum singurul castig pe termen lung este pensia, pe care doar unii, putini, o merita cu adevarat.
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
Activistu
+5
Ce ce sa-i ceara demisia, doar a fost mare pcrist iar acuma se poarta retro'50.E in ton.
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
@
-2
Băi, Gabi, ia pleacă matale în Coreea, să-ți faci numărul de mitocan scriitor.
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
Vnicolae
+1
Atât a mai rămas, Uniunea Scriitorilor asa cum e! Distrugeti-o si pe asta! Distrugeti tot!
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
@ @ Vnicolae
+5
Uniunea unor scriitori
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
nae girimea
+3
membrii astia sint niste membre
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
Buni pt XXX ?... @ nae girimea
+1
Dar in nici un caz membrele cu care omul munceste si nici cele cu care isi sustine fizic verticalitatea... Pasa-mi-te n-a mai ramas decat unul...
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
Scriitor Pensionar
+17
Dar cine e acest Mihaies care MONITORIZEAZA ? E tot un SEKURICI ?
Publicat Sâmbătă, 27 februarie 2016
+Răspunde
@ @ Scriitor Pensionar
+9
Ce poate fi unul care a fost în solda lui Băsescu ?
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
BAS-CALIE @ Scriitor Pensionar
+4
Cum nu stiti cine e Mihaies? Intrebati forumistii de la EVZ - un profesoras de pripas din Banat, fost jurnalist de tejghea la EVZ, unul din "intelectualii lui Base", cu opinii mediocre rupte de realitate, supranumit de forumisti "Limbaies" - catzarat in epoca "odiosului - iesi afara ...." la conducerea US (a nu se confunda cu stapinii coloniei). Are imunitate absoluta la DNA , ANI si alte organizatii. Deci - un partener de nadejde!
Publicat Duminică, 28 februarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017