×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 00:10
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Prin ANAF putem lua Ardealul înapoi
Radu Golban
Radu Golban

Românii s-au săturat să audă că li s-au furat Ardealul, pădurile şi munţii. Sunt dezgustaţi de ambiţiile trufaşe ale unor prinţişori vopsiţi care au tupeul să pretindă jumătate din Bucureşti. România trebuie să sancţioneze retrocedările ilegale şi abuzive sau de măsură să submineze interesul naţional, prin instrumente fiscale. Este adevărat că principiul de respectare a proprietăţii private este de neatins, însă totodată foarte adevărat este că România în materie fiscală este încă un stat suveran care poate percepe orice fel de impozite cuvenite să atingă un obiectiv naţional.

Vestea bună este că nimeni nu ne-a luat nici Ardealul „furat” în spinare şi nici pădurile, câmpiile, muzeele sau teatrele redobândite ca să le ducă peste hotare. Ele se află din fericire în România, iar ac de cojocul mafiei retrocedărilor îl reprezintă instrumentele fiscale de natură să corecteze erorile grave comise în această materie. România ar avea chiar şansa să strălucească la Bruxelles drept elev model în domeniul fiscalităţii, implementând un set de impozite după tehnici moderne şi nediscriminatorii, în conformitate cu legislaţia europeană. Pentru impertinenţa de a fi dobândit ceva ce nu li se cuvine unor beneficiari, fiscalizarea acestor „tranzacţii” este pe deplin motivată şi de nevoie de resurse financiare publice şi de a asigura echitate fiscală în România.

Aria de aplicabilitate o reprezintă retrocedările pentru care există dovezi că sunt ilegale, care au fost realizate prin dobândirea de drepturi litigioase (redobândirea nu s-a realizat de moştenitor, ci de o persoană terţă care i-a cumpărat acest drept), moştenitori de la gradul 3 în sus, moştenitori ai căror rude au beneficiat o dată de compensaţii de la statul român sau ale căror proprietăţi au fost confiscate prin aplicarea unor tratate internaţionale aflate încă în vigoare. Fiscalizarea valorii activelor redobândite trebuie impozitată cu o rată de 40% pentru a descuraja astfel de tranzacţii oneroase. Similar modelului fiscal elveţian, o succesiune din partea unei rude îndepărtate se impozitează în unele cantoane cu peste 40% din valoarea activelor.

Obiectul (materia impozabilă, substanţa asupra căreia se va stabili obligaţia de plată) va fi reprezentat de valoarea reală actuală (de piaţă) a activelor retrocedate (indiferent de anul intrării în posesie). Trebuie avută în vedere şi valoarea compensaţiilor băneşti încasate pe nedrept pentru drepturi de proprietate care nu au putut fi reconstituite integral (necuvenite, dar pretinse). O atenţie aparte trebuie acordată retrocedărilor realizate la solicitarea unor moştenitori care s-au stabilit de mult în afara graniţelor ţării, al căror interes a fost doar dobândirea unor proprietăţi (unele declarate simboluri naţionale) în scopul revânzării, fără a ţine cont de impactul asupra societăţii. Consecinţa acestor manevre este revoltătoare; unele instituţii publice indispensabile societăţii au fost (sau urmează să fie) închise tocmai datorită revendicărilor unor persoane dezinteresate de problemele naţionale. În majoritatea cazurilor retrocedărilor ilegale/abuzive s-au exacerbat drepturile fundamentale fără a se ţine cont de faptul că acelaşi act (Constituţia) invocă şi îndatoriri fundamentale (precum fidelitatea faţă de ţară şi apărarea ţării).

Retrocedările din România constituie una dintre cele mai comune şi prioritare subiecte ale societăţii româneşti. Diferite analize semnalează probleme grave, „furt şi trădare naţională, cu grave implicaţii asupra siguranţei naţionale” (prof. univ. dr. Mihai D. Drecin, Universitatea din Oradea), „rapt în numele respectului proprietăţii” (prof. univ. dr. Damian Hurezeanu, specialist în istorie agrară), „abuzuri şi interpretări aiurea ale legii retrocedărilor” sau „răul numit restitutio in integrum” (Lazăr Lădariu).

Retrocedările ilegale, expuse prin mass-media, şochează prin dimensiunile fabuloase ale proprietăţilor redobândite, de la hectare de păduri la muzee, teatre, sau chiar şi sate întregi în Transilvania. Nu mai prejos stau modelele de inginerie financiară prin care cu ajutorul unor judecători şi notari s-au realizat nişte redobândiri halucinante. Numele beneficiarilor sunt de cele mai multe ori bine cunoscute.

Propunerile de a stopa sau sancţiona retrocedările ilegale au slabe şanse să fie aplicate, deoarece s-ar apela la organul legislativ ca să corecteze o greşeală pentru care el însuşi este răspunzător pentru acest dezastru naţional. Aplicarea unui astfel de element fiscal corectiv ar include şi retrocedările realizate la comandă politică.

Sunt de acord ca statul român să fie chiriaş al muzeului „Castelul Bran”. Dar la fel de acord sunt cu un impozit pe valoarea acelui castel, achitat de către succesorii fericiţi, astăzi cu burţile la soare pe Coasta de Azur. Doar sunt mândri că sunt şi ei români. Mândria faţă de ţară se manifestă şi prin principiul justei impuneri.

Radu GolbanPublicat Luni, 07 martie 2016
6657
 | 39
 | 27
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Traila
+2
Dle.Golban, de ce nu faceti un partid care sa lupte pentru redobandirea Romaniei de catre poporul romani si intoarcerea celor peste 3 milioane de romani disperati din strainatate? Suntem un grup de batrani tehnocrati care am luptat cu mari sacrificii, alaturi de tot poporul roman, pentru ca Romania sa intre in randul tarilor dezvoltate economic. Am inceput in anul 1949 cu planul de electrificare a tarii prin constructia de uzine pana la marile hidrocentrale pe Dunare, Bistrita,Arges, Olt etc. si Centrala atomo-electrica . Apoi, dupa ce amscapat de jugul rusesc care secatuia bogatiile tarii prin Sovromuri am inceput industrializarea, La inceput cu fabrica de tractoare Brasov si Combinatul siderurgic de la Galati si apoi fabricile de locomotive, autocamioane,autoturisme, fabrici de avioane si helicoptere pana la IMGB si IUG-urile de la cluj,Craiova si Iasi. Amintim marile combinate chimice si petrochimice si multe altele. Prin dezvoltare economei am asigurat 9 milioane de locuri de munca, un invatamant de calitate fara analfabetisi sectorul de sanatate bine pus la punct. Cu un guvern de patrioti am putea redobandi f.multe obiective economice care au fost insusite de straini prin frauda si mita data celor care au condus tara. Probe sunt suficiente pentru a se demanstra frauda. Un prim exemplu ar fi acela al PETROM care ne-a fost furat de austrieci cu complicitatea gastii lui Nastase. Oricare alt popor s-ar fi rasculat in fata jafului prin care s-a distrus complet economia tarii, poporul roman a asistat si asista pasiv la jaf si prefera sa emigreze pentru a-si castiga o bucata de paine. Va asiguram Dle. Golban ca f.f. multi romani v-ar veni alaturi pentru a incerca sa mai salveze si sa reintregeasca Romania prin smulgerea ei din ghiarele strainilor hrapareti.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
Marasescu @ Traila
+1
Este pentru prima oara in istoria multimilenara a Romaniei cand in perioada 1958-1990 bogatele resurse ale tarii au fost in stapanirea poporului roman si aceasta a contribuit la dezvoltarea economiei si clasificarea tarii in randul celor mediu dezvoltate. Este adevarat ca poporul roman a facut mari sacrificii pentru aceasta dezvoltare insa a avut satisfac tia unor mari realizari. Pacat ca s-a distrus totul in regimul democratic si al statului de drept Te intrebi insa ce fel de regim democratic este acesta care nu reactioneaza la distrugerea economiei si instrainarea bogatiilor tarii.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
Popoviciu
+8
Nu Dle. Golban, cu ANAFUL nu mai putem trece Ardealul in proprirtatea romanilor, Ardealul este deja in mare parte in propritatea maghiarilor si bisericilor care ii slujesc pe acestia. Stiu toti ca politica lui Coposu, Restitutio in integrum, adoptata prin lege a urmarit restituirea Ardealului catre urmasii grofilor maghiari pe baza de documente false mistificate in arhivele maghiare. In acest fel Coposu s-a razbunat pe statul roman.Nicio tara fosta comunista nu a adoptat o astfel de lege criminala. Practic, urmasii grofilor maghiari au solicitat si obtinut proprietati imense de terenuri, cladiri,paduri care apartineau statului roman intrucat detinatorii, dupa Tratatul de la Trianon, au fost despagubiti. Est incredibil cum judecatorii romani nu au sesizat aceste falsuri.Nici serviciile romane nu si-au facut datoria. Este de neinteles de ce nu se analizeaza aceste restituiri. Cum de niciun parlamentar nu propune o lege prin care sa se prevada analiza acestor restituiri pentru a anula pe cele ilrgale si a pedepsi pe raufacatori, dar si pe judecatori. STATUL ROMAN, DE 26 DE ANI, A AJUNS PE MANA UNOR AVENTURIERI PREOCUPATI NUMAI DE JEFUIREA ECONOMIEI SI IMBOGATIREA LOR SI A FAMILIILOR LOR.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
IQ100 @ Popoviciu
+5
Coposu a fost iubi...îîîh , secretarul personal al lui Maniu. Maniu a fost agent albionic;(pe langa veleitatile de mare conducator , eventual al Transilavaniei, si mare imbarligator, el chiar promitandu-le ungurilor mai mult decat li s-a dat ulterior in Ro interbelica). Albionicii sunt prietenii hunilor, cunparati cu bani si arzoaice de la 1918 incoace. De aceea figura lui Coposu este hagiografiata azi si i s-a ridicat statuie. Articolul este insa bun , ne arata ca s-ar fi putut face ceva legal in favoarea romanilor.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
rob @ Popoviciu
0
EXACT: Este de neinteles de ce nu se analizeaza aceste restituiri!
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
stiau, @ Popoviciu
0
ma. stiau... Da' asa scenariul pt. Romania, o subcolonie a hungurilor slugi la austrieci.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
marin
+6
e prea frumos pt. a fi adevărat...nu cred că se vrea așa ceva...
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Marcu
+21
Dle. Golban, felicitari pentru articol. Aceasta problema a restituirilor proprietatilor a distrus si distruge in continuare Romania. Desigur ca s-ar putea lua masuri pentru stavilirea si redobandirea celor facute ilegal dar cine s-o faca. In Romania nu mai este nimeni interesat de apararea interesului national. Avem un Parlament format din smecheri care urmaresc numai interesele proprii, cum sa fure sa se imbogateasca si cum sa-si aranjeze viitorul cu pensii si functii publice cand nu mai sunt alesi. Ar trebui facute comisii care sa analizeze restituirile de proprietati si anulate cele facute fraudulos si condamnati excrocii si judecatorii care au jefuit tara si poporul roman. Din pacate toti, de la parlamentar, presedinte, ministru, asista la aceste jafuri si nu propune nimeni o masura pentru stavilirea acestei jegmaneli. Ar trebui sa le trimita cineva articolul Prof.Drecin la care faceti referinta.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
nea fane
-14
aviz pupatorilor de dos pontist. pt. toate aceste cedari de vina a fost ,este si vafi K.W.IOHANIS! jos cu el,sa vina ponta minciuna ca el ne-a dat DE TOATE.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
QX
+26
Punct de vedere fabulos, o singura mentiune: aplicabil doar de extrateresti, ai nostri legiuitori, ca brazi, au toti nasul murdar (pana la urechi) si piepti patati (pana la genunchi) de mizeria afacerilor ilegale pe seama statului si a bugetelor.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Ezechiel
+31
Multumim Radu Golban.....este un foarte important articol, o opinie ce se poate sustine ca cea mai buna din acest an ! Dar cum trecem de la opinie la aplicare ?
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
vasile
+23
logica si legalitate, admiranbil expusa gandirea multor oameni corecti din tara asta .dar de unde juristii meticulosi, dezinteresati, tari care sa se aplece asupra documentelor, sa traga concluziile firesti sa nu se lase intimidati, tentati ori mituiti...de unde ..imi puteti spune?
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
matache constantin
+30
Dece un om ca domnul RADU GOLBAN nu este cooptat in acest guvern de "TEHNOCRATI?????" dansul chiar este un tehnocrat si cred ca ar fi bun pe cam trei -patru posturi de ministru.Cred ca nu este cooptat pentru ca are suflet de roman nu ca majoritatea celor din guvern............
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
IQ100 @ matache constantin
+41
pt ca tine cu romanii...misiunea guvernului este inversa; de aceea.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
hi hi ho @ matache constantin
+9
pentru ca este presupus a fi un agent rus.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Pentru ca e patriot/nu e calificat @ matache constantin
+36
Pentru ca e patriot. Adica nu e calificat sa fie pus la putere in tari dependente ca Romania.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Trotus @ matache constantin
+8
Matache, Golban este patriot si acum este la moda tradarea tarii si a poporului roman. Te asigur ca daca Golban ar fi fost premier Romania ar mai avea astazi industrie si banci. Peste putin timp o sa-l faca comunist asestia ajunsi sa conduca tara.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
IQ100
+10
sau nu.Mai degraba, din pacate.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017