×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 13:52
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Economiştii băncii Morgan Stanley, analiză
Suspendarea spațiului Schengen, un adevărat dezastru pentru Europa

Cea mai nouă analiză a impactului pe care l-ar putea avea desfiinţarea spaţiului Schengen asupra economiilor din întreaga Uniune Europeană arată că aproximativ 0,2% din PIB al UE ar fi ras din start de o astfel de măsură, potrivit independent.md.

Conform The Telegraph, autorii analizei, economiştii băncii Morgan Stanley, susţin că, în acest moment, prăbuşirea spaţiului Schengen ar reprezenta un dezastru mai mare decât Brexit, dar avertizează că declanşarea simultană a celor două evenimente ar amplifica pierderile resimţite de statele europene, scrie sursa citată.

Analiză Morgan Stanley evidenţiază faptul că, spre deosebire de Brexit, care va urma anumiţi paşi legali pentru a fi implementat, prăbuşirea spaţiului Schengen va genera brusc haos în pieţele europene, pierderile fiind estimate la 28 de miliarde de euro.

Economiştii băncii americane susţin că o creştere de 5% va fi resimţită în cazul costurilor de transport ca urmare a revenirii la sistemul contoalelor la frontiere, în vreme ce nivelul schimburilor comerciale din interiorul Europei ar urmă să se diminueze cu 20%.

„Contrar procesului de ieşire a Marii Britanii din Uniune, riscul din spatele suspendării acordului Schengen poate conduce la turbulenţe politice legate de reluarea controalelor la frontieră, iar acest lucru ar putea afecta încrederea investitorilor privaţi”, explică Elga Bartsch, economist Morgan Stanley.

„Această incertitudine va duce, cel mai probabil, la o reducere a investiţiilor, în special dacă desfiinţarea spaţiului Schengen va coincide cu ieşirea Regatului Unit din UE”, a mai explicat aceasta.

Analiză Morgan Stanley dublează nivelul pierderilor care ar urma să fie suportate de statele membre UE faţă de cele estimate de Comisia Europeană, care a apreciat că economia regiunii ar urma să piardă doar 0,1% din PIB.

O altă analiză efectuată de un think tank francez arată că, în cursul unui deceniu, pierderile rezultate din denunţarea acordului Schengen ar urma să atingă 110 miliarde de euro.

Posibilitatea suspendării pentru o anumită perioada de timp a acordului Schengen, semnat de 26 de state de pe continent, pare tot mai mare, în condiţiile în care oficialii de la Bruxelles şi liderii ţărilor membre nu găsesc soluţii comune pentru criză refugiaţilor.

Din acest punct de vedere, o decizie care să suspende libertatea de circulaţie în interiorul Europei este văzută de analiştii Morgan Stanley ca un regres al celor 30 de ani de integrare europeană.

În cursul acestei luni, miniştrii de Interne ai ţărilor membre UE vor trebui să decidă asupra propunerii de a suspenda pentru 2 ani acordul care stă la baza libertăţii de circulaţie în Europa.

Măsură ar putea afecta nu mai puţin de 1,7 milioane de cetăţeni europeni care fac naveta la muncă în altă ţară, în vreme ce circuitul comercial al mărfurilor de 2.800 de miliarde de euro vândute anual pe piaţă europeană ar urmă să fie serios perturbat.

Franţa, Germania, Austria, Suedia, Danemarca şi Slovenia se numără deja printre statele care au recurs la suspendări temporare ale acordului de liberă circulaţie în urma unui flux masiv de refugiaţi şi migranţi ajunşi pe teritoriile lor.

Pirderile cele mai mari ar putea fi resimţite de către economiile mici din Europa: Ungaria, Estonia, Croaţia şi Luxemburg fiind printre ţările cele mai afectate în cazul reintroducerii controalelor la graniţă.

„Impactul cel mai redus va fi înregistrat în economiile mari de pe continent, de genul celor din Germania, Franţa sau Italia”, mai arată raportul Morgan Stanley.

Constantin DuţuPublicat Joi, 03 martie 2016
3180
 | 4
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Janukovici
0
Pai, a vrut de ce nu avea nevoie. A facut exact asa:"Cand iti merge cel mai bine depelume". Sigur. Iti dai foc la casa de fericire, tipand, hai cu noi! Exista totusi bune. Fiecare cu ale lui.
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Santa Klaus
+4
Sarmanii nenorociti, care vad doar efecte , nu vad cauze si se lamenteaza in loc sa stie pune mana acolo unde e cazul sa modifice sau sa desfiinteze "cauza".
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Amy
+7
Totul decurge conform scenariului regizat de Yankei cu concursul sauditilor. Europa va deveni al 53-lea stat american sau nu va fi de loc. Vor gasi un scenariu si pt China sa o scoata de pe piata si asa va ramane Goldman Sachs (prin hilaria) mantuitoru' ales.
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
nae girimea
+1
E clar ca Dzeu nu e olandez (-:
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
mailadeal @ nae girimea
0
nu e ..englez și e femeie !
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Zoe
+3
Sa se mentina spatiul Schengen, dar sa se interzica invazia islamista. E foarte simplu. De ce se face santajul asta?
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Adrian @ Zoe
+4
Eu spun sa se mentina, dar sa se interzica invazia rumanesca. Si atunci Eu ropa va avea viata buna pe care a avut-o pana nu a fost invadata de diaspora rumaneasca.
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Ardeleanul @ Zoe
+5
@ Adrian: 'ai siktir
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Cosmin Contra
+1
Europa fata morgana a tarilor din est adunatura de parveniti care inca mai cred ca daca ne impunem standarde si facem sute de comisii si raporte de integrare ajungem unde la gardul de sarma ghimpata asta este rezultatul politici Europene asta se intampla cand cei care ne conduc nu ne reprezinta ne igonora asta este rezultatul voturilor furate in ultimii 10-12 ani in europa ... astea sunt cauzele care duc la partide extremiste ... aici ajungem cand scopul principal este banul si nu echilibrul social uman ...
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Stevenson @ Cosmin Contra
0
Bine ai zis, scopul ar trebui sa fie echilibrul social uman si armonia cu natura, nu profitul cu orice chip, care de fapt sub masca unei dezvoltari de scurta durata, distruge totul pe termen lung.
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
ceocan
+8
UE in frunte cu Herr Merkel si toate slugile ei incearca prin toate mijloacele sa dezinformeze, infricoseze publicul, sa ameninte ...cu eventuale catastrofe economice...Tipic acestor politicieni care sint interesati numai in pastrarea dictaturii si a functiilor lor in UE. Cu putina inteligenta,cultura si interes oricine poate `descoperi` ca economiile din Europa au mers bine (unele chiar foarte bine) fara Schengen. Aceasta maniera de a dicta publicului e tipic comunista....daca nu faceti ce,cum si cind vrem noi....vine catastrofa...! Si fara aceasta parodie Schengen, libertatea de a calatori e garantata ! Amenintarea cu limitarea acesteia e o minciuna grosolana,ordinara.
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Eric @ ceocan
+11
Exact. E un fel de a sugera prostimii ca, daca vor continua si se vor amplifica protestele impotriva invaziei afro-asiatice a Europei, e dezastru. Ca, daca nu inchidem un ochi si cele peste 2 milioane de invadatori planificati pentru 2016 nu intra, sintem pierduti. Propaganda. E un complot. Daca nu sint rasturnati TOTI de la putere, din Scandinavia pina in Spania si Grecia, anul asta intra 2 milioane, in 2017 vor intra 7-8 milioane si asta va fi sfirsitul Europei. Tot de propaganda si pentru anestezierea prostimii tin si "stirile" ca o mare parte din invadatori vor fi expulzati. Dar nu vor expulza mai mult de citeva zeci si asta doar ca sa-i arate la televizor. E absolut clar ca oligarhia dementa care a pus la cale balkanizarea Europei de Vest e hotarita sa mearga pina la capat, cu orice pret. Acesti criminali nu se vor opri pina nu vor face in Europa ceea ce deja au facut in Irak, Siria, Nordul Africii, Afganistan, dar si in Europa (1914 si 1939). Transformarea Europei in ruine mai poate fi oprita doar de o succesiune de lovituri militare de stat in Vestul Europei. Complotistii si oamenii lor de paie care au controlul aproape total al statelor europene in acest moment se comporta exact la fel ca Ceausestii: nu vor renunta niciodata la putere de buna voie. Nu scapi de ei decit exterminindu-i. Sau lasindu-te exterminat de ei.
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017