×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 03:59
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Alegerile din Serbia grăbesc achizițiile lui Malofeev
”Soros al lui Putin” cumpără trusturi media prin preajma României

Președintele Serbiei, Tomislav Nikolici, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a convocat alegeri anticipate pe data de 24 aprilie, la cererea premierului Aleksandar Vucic. Scopul declarat al premierului, lider al Partidului Progresist, din care face parte și președintele Nikolici, este aplicarea reformelor pentru aderarea laUE. Printre rânduri se poate observa și dorința lui Vucic de a avea un mandat puternic în momentul în care va aduce problema imigranților pe masa negocierilor cu UE.

Anticipatele sunt specialitatea liderului Partidului Progresist. După parlamentarele la termen din 2012 au urmat anticipate în 2014, în urma cărora Vucic, până atunci ministru al Apararii si vicepremier în guvernul socialistului Ivica Dacic, a devenit premier. Tot aderarea la UE a fost prezentată ca scop principal al guvernului, iar în ultimii doi ani, Serbia condusă de guvernul Vucic a înregistrat progrese importante: normalizarea relațiilor cu Kosovo prin intermediul unui acord, ale cărui prevederi sunt încă neaplicate la Pristina, și deschiderea primelor capitole de negociere pentru aderarea la UE.

Acum, Vucic urmărește să obțină o majoritate de două treimi în Parlament, pentru a putea face modificările constituționale necesare aderării la UE. Este o misiune dificilă într-o țară în care sentimentele anti-occidentale pot fi relativ ușor mobilizate. La ultimele alegeri, progresiștii au obținut 131 de mandate, iar sondajele arată că de această dată nu vor obține decât câteva mandate în plus. Alături de actualii parteneri de guvernare din Partidul Socialist, progresiștii lui Aleksandar Vucic se pot apropia însă de obiectiv. Opoziția liberală nu și-a revenit după pierderea alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2012. Partidul Democrat al fostului președinte Boris Tadic este cotat cu nu mai mult de 7% din voturi și nu a reușit să pună pe picioare o alianță electorală cu Partidul Social Democrat și cu Partidul Liberal Democrat.

Alegerile anticipate au fost anunțate la scurt timp după ce guvernul Vucic a pus sub semnul întrebării neutralitatea Serbiei, garantând libertate de mișcare și imunitate trupelor NATO. A fost o decizie care a produs un șoc în relațiile cu Rusia și a provocat dezbateri publice încinse. Extrema dreaptă sârbă are suficiente arme pentru a ataca guvernul Vucic și susține că apropierea de Vest estea cea care a adus în Serbia valul de imigranți din Levant și cea care a dus la uciderea unor diplomați sârbi în Libia, de către jihadiști din gruparea Stat Islamic.

Analiștii sârbi susțin însă că acordul dintre Serbia și NATO ar fi trecut aproape neobservat dacă în preajma semnării sale nu s-ar fi vorbit despre alegeri anticipate. Abia pe acest fond partidele radicale, pro-ruse, au ieșit la contraatac, sprijinite de presa rusă.

De altfel, pe terenul presei se pare că se da cea mai mare bătălie in Serbia. Anticipatele, anunțate neoficial de luni de zile, au mobilizat oamenii de legătură ai Rusiei în mediul de afaceri sârb. Cotidianul Blic scrie că oligarhul Konstantin Malofeev, foarte apropiat de Vladimir Putin, are misiunea de a cumpăra un post național de televiziune, mai multe ziare și o agenție de presă în Serbia. De ce acum, se întreabă Blic, acum când economia rusă suferă? Pentru că anticipatele au grabit lucrurile și Moscova are nevoie de influență. Intermediar în această afacere estimată la sute de milioane de dolari este oligarhul sarb Bogoljub Karic, liderul partidului Mișcarea Forța Serbiei. Nu sunt străini de aceasta nici naționaliștii conduși de Vojislav Seselj, liderul Partidului Radical. Sunt partide care nu au împreună decât doi parlamentari, însă a căror popularitate este la cele mai înalte cote inregistrate în ultimii 10 ani și speră să acceadă în Parlament. Alături de ei ar putea sta și deputați din partidul de guvernare cunscuți pentru orientarea naționalistă.

”De aceea Putin ar putea să aibă o sută de parlamentari în viitorul legislativ. Ne trebuie un semnal mai limpede că Rusia consideră că investiția în presa sârbă este una care aduce profituri bune în moneda politică locală?”, scrie Blic. Este motivul pentru care, ”în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Putin, o echipă de avocați ai lui Malofeev, oligarhul foarte credincios al lui Putin, se plimbă prin Serbia de un an în căutarea unei companii media”, scrie Blic, spunând despre Malofeev că este ”Soros al lui Putin”.

Scopul lui Malofeev este, pe de o parte, să promoveze interesele geostrategice ale Moscovei in Balcani și, pe de altă parte, să răspândească valorile religioase conservatoare dragi oligarhului rus. ”Malofeev este un monarhist fervent și vrea ca insituția țarului să fie reînviată.
În 2015 a lansat în Rusia o televiziune numită Constantinopol, care promovează această viziune și care a angajat, paradoxal, unii dintre cei mai cunoscuți moderatori americani de orientare conservatoare”, scrie Blic. Ziarul mai arată că Malofeev a mai cumpărat televiziuni în Bulgaria și Grecia.

Călin MarchieviciPublicat Vineri, 04 martie 2016
3411
 | 2
 | 11
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANU
-1
SARBII JOACA TARE DE TOT CA INTOTDEAUNA NU PREA SE JOACA EI CU VORBELE !!!!!!
Publicat Sâmbătă, 05 martie 2016
+Răspunde
Mihai Pacepa
-3
Mie imi place Soros din 4 motive: 1.Este evreu nascut in Ungaria si are cetatenia USA. Este cum ar spune un securist neaos un a l o g e n . Si ce alogen! 2.A finantat dupa ´89 fostele tari comuniste prin burse si ONG sa treaca la economia de piata, pluripartitismul, alegeri si presa libera, societatea civila si controlul parlamentar al tuturor organelor statului. 3.Prin speculatii bancare a determinat Anglia sa-si devalorizeze moneda nationala Lira. Este progresista o societate care permite unui individ sa se impuna in fata unei formatiuni statale datorita inteligentei si genialitatii sale. 4. Dar cel mai mult imi place Soros datorita faptului ca numai aparitia numelui sau face pe securistii nationalisti sa-si iasa din minti si sa devina turbati. Sper ca comentariul meu sa atraga multe aprecieri notate cu semnul minus ; cu cate mai multe vor fii asa notate, cu atat voi fii mai satisfacut. Asa ca nu ezitati...
Publicat Sâmbătă, 05 martie 2016
+Răspunde
Herr Odott
-6
Soros a lui Putin,kktul de Malofeev, este un KGB ist dirijat de colonelul Girkin, seful departamentului 5" “Operational information gathering and international connections”prin intermediul Marshall Capital Fund,o smecherie ruseasca de invartit bani,sanchi,capitalista! Imi place treaba asta:Malofeev este un monarhist fervent și vrea ca insituția țarului să fie reînviată:))))) daca primul tar va fi Putin ,da !Institutia tarilor nu a disparut niciodata,fie ca erau bolsevicii la putere si se numeau secretar generali ,fie in "democratia post URSS" cand se numesc presedinti!
Publicat Sâmbătă, 05 martie 2016
+Răspunde
sss @ Herr Odott
0
Tind sa-ti dau dreptate,FSB-ul sub toate denumirilr sale isi are originea in celebra Opricina,politia secreta a tarului Ivan cel Groaznic,prima din Europa care avea puteri discretionare.Politia secreta este firul rosu al continuitatii rusesti,asa cum sekuritatea este ancorata acum in toate aspectele vietii politice si economice de la noi.
Publicat Sâmbătă, 05 martie 2016
+Răspunde
JE SUIS RARINCA
+6
Pentru Prostanii patriei. Vedeti de ce trebuie inchisa ..ANTENA 3 TV. singurul trust de presa cu capital 100% Romanesc , si 100% productie Romaneasca. Nu mai spun cum este la zi cu toate taxele si impozitele platite catre bugetul de stat al Romaniei.!! Celelalte posturi Tv. nu mai apartin Romanilor decat Hau si Balalau , sunt slugi mizerabile la Oculta lui Soros la Ricani si la Mafia Basista. A. 3 Tv. deranjeaza al Dra-kului de mult pe Borfasi .!! [[ STELU ]]
Publicat Sâmbătă, 05 martie 2016
+Răspunde
JE SUIS PALINCA @ JE SUIS RARINCA
+2
iar ai baut,da-te jos pe de rarinca!
Publicat Sâmbătă, 05 martie 2016
+Răspunde
hahaha articol 2 lei
+16
Dupa ce ca in Romania 99,9 % din presa este ancorata puterii..adica SRI -DNA...va plangeti de Putin...adica wikileaksul se simte nedreptatit
Publicat Sâmbătă, 05 martie 2016
+Răspunde
JORJE
+20
Dar cand aia beliti la puta cu brisca cumpara si ei trusturi de presa e de bine.Stiti cine-i seful ,marele mahar la Charli Hebro care atata lumea musulmana? )))ROTHSCHILD
Publicat Vineri, 04 martie 2016
+Răspunde
ioan tarnita
+24
Eterna vinovata RUSIA.Bombardierele ei Au bombardat Belgradul!!
Publicat Vineri, 04 martie 2016
+Răspunde
SaakasBilly
+24
In Primul rand "uciderea unor diplomați sârbi în Libia, de către jihadiștii din gruparea Stat Islamic" frate asta e o minciuna sfruntata a ta,toata lumea stie ca diplomatzii sarbi au murit bombardati de ricani !! Ei au fost rapitzi de oamenii ricanilor ,jihadishtii islamici ,dar oficial se stie ca au murit chiar de manutza lor ca zecile de mii de sarbi care au murit in bombardamentele aviatziei sarbe cand au declansat pogromul asupra lor !! Asa ca chestia asta tampita a ta ,cum ca sarbii i-ar iubi la prasale pe ricani da' nu-i lasa rusii ,e cea mai mare parshivenie care ai zis-o vreodata !! Crede-ma ca zici tampenii de fiecare data cand deschizi gura,dar deja minti intr-un mod foarte straniu....fara cap !! Si inca ceva ,daca rushii erau asa de hraparetzi si nehalitzi ca si ricanii ,din start nu cedau nici europa de est si nici state foste sovietice !! Nu vad ce sens are sa le lasi sa aleaga libere ...."viitorul" si apoi sa le...reocupi !! Daca sarbii vreau sa fie cu rushii ei nu vor refuza ,dar sarbii ca si moldovenii ar vrea sa suga de la doua tzatze !! Pe sarbi nu au putut sa-i supuna nici nazistii germani,nici uniunea sovietica,si nu-i va supune nici imperiul malefic rican indiferent cu cate minciuni vor umple lumea !! Si sarbii nu uita indiferent cat ai minti tu la foc automat !!
Publicat Vineri, 04 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017