×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 13:53
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Refoma codului francez al muncii
Prăbușirea ultimului bastion european al statului providență

Se întețesc disputele din jurul noii legislații a muncii din Franța, un subiect care monopolizează de luni de zile prima pagina a ziarelor din Hexagon. Ministrul Muncii, Myriam El Khomri, spune că este necesar ca Franța să-și alinieze legislația cu cea din marea majoritate a statelor europene, în timp ce propriii colegi din Partidul Socialist promit că se vor opune cu toate puterile modificării legislației care oferă în acest moment cea mai puternică protecție angajaților.

Ministrul Economiei, Emanuel Macron, și-a asumat ingrata sarcină pentru un socialist de a anunța francezilor moartea statului bunăstării. El a vorbit într-un interviu pentru La Tribune despre ”o societate care nu va mai exista” și despre ”noua lume, care este mai nesigura, cu shimbări foarte brutale, dar care pot fi și oportunități pentru întreprinzători”.

Sindicatele și stânga franceză țin foarte mult la săptămâna de lucru de 35 de ore, instituită în 2000 de guvernul socialist Lionel Jospin, o măsură unică în Europa, dar care pe fondul creșterii economice părea sustenabilă. Acum, apărătorii acestei legi vin și spun ”va trebui să muncim 60 de ore pe săptămână pentru un salariu de mizerie”, ”le va fi mai ușor să ne concedieze” sau ”legislația muncii nu va face decât să-i protejeze pe șefi”.

Guvernul socialist condus de aripa ”dreaptă” a partidului (Manuel Valls) încearcă să explice însă că doar astfel țara va putea reduce șomajul, care acum a ajuns la peste 10%, peste media UE. Doar Spania, Italia, Grecia și Portugalia (adică statele ce au trecut prin cure de austeritate impuse de UE și FMI) au un șomaj mai ridicat.

Euronews a comparat situația din Franta cu cea din alte cinci state europene pentru a vedea în ce măsură noua legislație a muncii îi va vulnerabiliza pe angajați.

Myriam El Khromi a prezentat noua lege în luna noiembrie 2015. Spunea atunci că săptămâna de muncă va ajunge la maximum 48 de ore, eventual 60 de ore, numai cu autorizare specială. Însă aceste prevederi nu modificau legea actuală – regula urmează să rămâna tot cele 35 de ore. Sistemul propus este unul compensator, adică angajatul care lucrează într-o săptămână 48 de ore va putea să lucreze într-o săptămână viitoare doar 22 de ore.

Oricum, Franța va rămâne unicat în Europa din acest punct de vedere. În Marea Britanie, spre exemplu, există o limită de 48 de ore pe săptămână, însă regula poate fi ușor nesocotita prin introducerea unor clauze în contractele individuale. În Germania nu există o limită impusă prin lege pentru timpul de lucru. Iar campionii excesului de muncă sunt polonezii – ca mai în toate statele foste socialiste productivitatea muncii este redusă și legea permite angajatorului să-i țină la muncă pe angajați până la 13 ore pe zi.

O altă prevedere sensibilă în Franța este cea care îi obligă pe angajatori să asigure minimum 11 ore de odihnă între două zile lucrătoare și 35 de ore de odihnă în weekend. Noile propuneri vor să limiteze cele 11 ore de odihnă, însă aceasta doar în cazul în care angajații sunt plătiți cu ziua.

În Germania, Marea Britanie și Polonia angajații beneficiază de prevederi indentice. Spania impune o zi si jumătate de odihnă după o săptămână de lucru, în timp ce angajații suedezi nu pot fi deranjați de acasă între miezul nopții și cinci dimineața.

O altă nemulțumire a francezilor ține de plățile suplimentare pentru timpul petrecut la slujba peste program. Acum primele opt ore se plătesc cu un spor de 25%, iar următoarele ore cu un spor de 50%. Însă legislația în vigoare permite ca, în urma unor acorduri cu sindicatele, sporul să scadă până la 10%. Maximum de ore suplimentare pe an este de 220.

Proiectul de lege controversat nu se atinge de acest spor de 10% și nici de cele 220 de ore, însă le permite companiilor să își stabilează propriul spor plătit angajaților ce stau peste program. Cu siguranță că angajații vor ieși în pagubă, însă cei 10% garantați prin lege sunt oricum un lux față de alte țări europene.

În Germania nu există niciun spor pentru ore suplimentare, limitate la 2 pe zi. În Spania, la fel, nu există spor pentru ore suplimentare, iar acestea sunt limitate la 80 pe an. În Marea Britanie, sporul poate fi între 25% și 50%, dar nu există vreo limită de ore suplimentare. În Suedia vorbim de 200 de ore pe an cu un spor zero. În Polonia se limitează la 150 de ore pe an, cu un spor de 50% sau 100% în caz că se stă la muncă duminică, de sărbătorile legale sau noaptea.

Șefilor le va fi mult mai ușor să îi dea afară pe francezi pe noua legislație, dacă firma înregistrează pierderi patru trimestre consecutiv. Legislația actuală interzice firmelor ce au probleme în Franța să concedieze angajați daca acele firme înregistrează profit și fac noi angajări în alte state.

În Marea Britanie nu există nicio obligație pentru o companie sa explice de ce a renuntat la un angajat, dacă acesta nu are o vechime mai mare de doi ani la acea firmă. In Spania legea actuală seamănă mult cu cea propusă în Franța, cu excepția faptului că vorbim de trei trimestre de performanțe slabe.

Unde vor pierde cu adevărat angajații francezi pe legislația propusă este compensația pentru concediere abuziva. Legea in vigoare nu limitează această compensație și permite justiției să intervină. Iar, scrie Reuters, în Franța dureaza în medie 15 luni până la pronunțarea unui verdict într-un asemenea caz, in 65% din situații urmează un apel, iar 70% din decizii sunt favorabile angajatului. Cum guvernul actual consideră că firmele nu angajează personal pentru că s-ar teme de compensațiile mari pe care ar trebui să le plătească în cazul concedierii, noua lege propune limitarea compensației la 15 salarii lunare.

În Germania limita este de 18 salarii, în Spania de 42 de salarii, în Suedia 24 de salarii, în Marea Britanie limita este de 100.000 euro. Doar în Polonia limita compenațiilor este mai mică, trei salarii.

Socialist, dar cu o vedere mai degrabă de centru și în vârstă de 38 de ani, ministrul Economiei, Emanuel Macron, susține că legislația muncii trebuie schimbată, pentru că ”responsabilitatea omului politic este să ofere oamenilor o șansă de a reuși într-un mediu în care modelul nu va mai fi contractul de muncă pe perioadă nedeterminată la una și aceeași companie, model pe care s-a structurat dreptul nostru al muncii începând din 1945”. ”Viitorul va fi al individului, pentru că revoluția digitală îi oferă mai multa autonomie în relația cu munca și reduce din caracterul repetitiv și insuportabili uneori al muncii de până acum. V-ați întrebat de ce, acolo unde există un plan de pensionare, cei trecuți de 55 de ani își iau cecul și pleacă. O fac pentru că munca lor nu-i mai bucură și pentru că nu am făcut nimic pentru ei, nu i-am ajutat să facă și altceva”.

”Noua economie implică schimbări foarte rapide, fragilizează locurile de munca cu calificare medie, care pot fi înlocuite de roboți. Însă această revoluție va oferi șanse și celor mai puțin calificați, în servicii, în îngrijirea celor în vârstă. De ce? Pentru că în această economie nu vom mai vinde un obiect, ci din ce în ce mai mult vom vinde o soluție. Deci este bine să eliberăm potențialul creator din economia noastră”, a spus Macron. Ministrul s-a arătat nemulțumit ca legislația franceză este foarte rigidă cu cei care vor să deschidă o afacere, că îi protejează foarte mult pe ”insideri” și îi dezavantajează la fel de mult pe ”outsideri”.

Dincolo de aceste vorbe, ministrul Macron și întregul guvern socialist se simt urmăriți spectrul marilor protreste sociale. Chiar în această primăvară se împlinesc zece ani de la proteste ce au scos în stradă aproape cate un milion de francezi timp de aproape două luni. A fost reacția la așa-zisa lege a ”primului contract de angajare”, o lege care permitea angajatorului ca pe o perioadă de doi ani de la angajarea unui tânăr fără experiență și cu vârsta de până în 26 de ani să îl poata concedia fără vreo justificare. Atunci, premierul Dominique de Villepin a trebuit să retraga legea. Noua legislație a muncii este mult mai mult decât ”primul contract de angajare” și rămâne de văzut în ce măsură anii de recesiune și stagnare economică au redus sau au sporit apetitul pentru proteste al tinerilor francezi.

Călin MarchieviciPublicat Sâmbătă, 05 martie 2016
5237
 | 14
 | 40
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Nastratin
-2
Bai Turnesol , pardon Picasol , ia reciteste tu tot dialogul (!?) nostru ! Nu ai impresia ca pe cand eu iti raspund concret , la obiect , exact pe fraza ta , tu nu cumva bati campii cu generalitati de gazeta de la Smolensk , 1918? Imi spui mie ca am un ton vehement , de militian , sau cam asa ceva ? Nu zau ? Da' vad ca ma injuri , stii ca sunt politruc comunist , ca ce slujba am avut inainte de '89 , ca ce farseur exhibitionist sunt , ca sunt batut in cap , troglodit .....Mda , se poate constata fara indoiala ca tonul tau este dulce ca un cantec de leagan ... ! P.S.: Ma intrebi : ,, ce ai fost in viata d-tale inainte de '89? '' . Cum n-ai incredere in propriile deductii , eruditule ? Militian , bineinteles ! Ce altceva ? Si dupa cum ai formulat intrebarea , asta am fost in viata MEA ! Ca sa nu mai vornesc ce am fost in vietile ALTORA , intelighentule !
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
Pablo Picasso @ Nastratin
0
ma scuzi, am gresit! ai fost si in viata altora un abuziv, te cred ! iar acum o tii ca gaia matzu' cu propaganda fascista , pe care mintea d-tale viciata de ura o imbratiseaza cu multa abnegatie, pentru ca mai mult de atat nu poti . crezi si in existenta extraterestrilor ?
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
wer54
0
Multi intreprinzatori particulari asteapta o aemenea masura. Mi-au spus-o cunostinte din Franta, care au birouri, cabinete. Franta nu-si poate permite sa mai piarda timp. Desigur viata placuta, 35 de ore, pensie la 60 sau 62 de ani vor fi de domeniul trecutului. Nu ma bucur ca moare si capra vecinului. Situatia actuala, descrisa foarte bine de Emanuel Macron, citata la inceputul articolului, este inceputul unei lungi perioade ale vacilor slabe.
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+1
Hm .. somaj? {Pai unul dintre motivele saptamanii de lucru de 35 de ore a fots ... spmajul! Adica impartirea timpului de lucru la cat mia multi..... in lopc de 8 ai 9 angajati ... ) Si Polonia? Randament scazut? Pia nu din cauza de socialism cu din cauza de dotare .. ca sa va dau un exemplu simplu ca ptr ziaristi - sa copiezi o cheie iala la pila.. iti ia nene timp mult! Cu un "comparator" si un strung mititel ... intr0-un minut ai facat si bnu (daca il fcai..) ai dat rewstul si dai si mana cu clientul !
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
Nastratin
-4
Imi scrie unul care se crede ,, Pablo Picasso '' : Orice postare a d-tale, nastratine, musteste a gunoi de grajd si miroase de la o posta a incultura si fascism ... '' . Recunoasteti stilul ? Stil pur sange de gazeta de perete bolseviKA KAre infiereaza cu manie proletara ...... ! P.S. : Habar n-ai eruditule , ce util este gunoiul de grajd ... !
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Picassol @ Nastratin
+4
Eruditie de farseur de balci exhibitionist , asta este ceea ce profesezi d-ta , prieten drag. Propaganda anti-comunista din anii Razboiului Rece era mult mai subtila decat baiguielile d-tale de politruc comunist intors pe dos , ca o manusa, care infiereaza unde a lins o viata intreaga. Dupa vorbe, dupa stilul militienesc, vehement... .spune drept ce ai fost in viata d-tale inainte de '89?
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Nastratin
-6
Bai eruditilor care il criticati pe Papini , care e diferenta intre ce scrie Giovanni Papini despre Lenin si ce se intampla ACUM in KOREA de NORD ? O fi fost Papini fascist , ateu , admirator al lui Goebels , etc , dar trebuie sa fii idiot , de rea credinta sau bolsevic pentru nu constata ca ce ceea ce se petrece acum in Korea de Nord se aseamana izbitor cu ceea ce isi dorea tatucul vostru Lenin ! Si mai spuneti voi ca chiar daca Lenin a spus cele mentionate de Papini , asta se datoreaza varstei , bolii, sclerozei si senilitatii din ultimii ani ai vietii . Si daca nu ? Daca era lucid si in deplinatatea facultatilor mentale ? Si daca asa a fost toata viata ? Ca dovada , bolsevismul a omorat mai multi rusi decat totalul celor ucisi in doua conflagratii mondiale ! P.S.: Ce nu inteleg eu este de ce voi , admiratorii comunismului , nu mergeti sa va stabiliti in Korea de Nord pentru a va gasi pacea si linistea ! P.S. 2 : Si mai usor cu Wikipedia , eruditilor !
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Picassol @ Nastratin
+2
Mai tu esti batut in cap? Tu nu intelegi , troglodiule , ca acele interviuri ale lui Pupini sunt imaginare si au fost scrise in 1951 ??? Comentam dialogurile lui Pupini cu Fra' Bonaventura , sau ce dreaqu' facem aici? Fascistul Pupini de frica capturarii lui de catre aliati s-a bagat la franciscani in manastire, si-a pus fuste si s-a numit Sorella Bonaventura.A fost recuperat ulterior de NATO ....
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Pablo Picasso @ Nastratin
+1
Ma scuzi, pot sa te intreb si eu doua chestii, Nastratine zis si Aladyn? 1. tu esti lucid si in deplinatatea facultatilor mintale? 2. si daca asa ai fost toata viata ?
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
jorje
+6
Pai ce sa faci daca Franta nu e decat o alta edit a sionistiilor si la ordine impune sanctiuni Rusiei.Pai ce ar vrea la ce se astepta Franta la crestere economica)))?Idiotii slugarnici din guvernele tariilor UE isi taie craca de sub picioare in dorinta slugarnicului mizer care vrea sa-si multumeasca stapanul.Plus sa nu mai spunem ajutoarele sociale de care profita cei invatati sa toarne plozi cu nemiluita.Si acum mai vor sa primeasca niste asistati sociali pe viata .,noii invadatori.Altii care o sa toarne plozi pe banda rulanta.
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Zoe
+9
Franta era una dintre putinele tari in care viata mai avea un sens, adica sa si muncesti dar sa-ti ramana si timp si bani ca sa te bucuri de viata. Ce vor nemernicii sa faca acum este sclavie. Fie munca si munca si munca prost platita ca sa nu ai nici timp si nici bani ca sa te mai bucuri de viata, fie somaj si mizerie, masa de manevra care sa ameninte si sa-i tina cuminti pe cei care au un loc de munca prost platit si cu program de munca inrobitor. In conditiile astea stai si te intrebi, ce rost mai are viata, doar ca sa aduci profit unor nemernici superbogati care plictisindu-si si neavand ce face cu atatia bani, se distreaza pe seama omenirii declansand razboiae reale si miscari de populatie doar din divertisment? Societatea umana ar trebui sa interzica categoric averile disproportionat de mari, care sunt adevaratul cancer al omenirii. Cei cu prea multi bani o iau razna si devin distrugatori, lasand la o parte faptul ca atatia bani sunt total nemeritati, e ca la corupti, foloase necuvenite.
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
+8
Caline ! în Franta se lucreaza, de fapt, 39 de ore pe saptamâna, platite 35 (situatia dureaza de la Sarkozy, care n-a putut sa se atinga de legea Aubry - fata lui Delors, numai ca tipa-i un dezastru, din toate punctele de vedere. Primarita la Lille, absenta, de fapt, toata ziua de la serviciu, dar temuta de subalterni. Dpdv al doctrinei politico-economice, madam Aubry e-o dura, daca e vorba de adversarii politici, dar în orasul unde-i primarita a organizat piscine cu orare separate, pentru femei si barbati, pentru clientela ei electorala, musulmana. Nu stiu ce cauta Macron într-un guvern socialist. N-are a face cu Valls, primul ministru, si dur, si incompetent. Noua lege volatilizeaza piata muncii, o "germanizeaza", contractul de munca pe durata nedeterminata nu mai regula, optiunea ar fi pentru mobilitate si cursuri de pragatire continui, pentru schimbarea cu usurinta a locului de munca. Si CDI (contractul de munca pe durata nedeterminata) devine o succesiune de CDD (contract de munca pe durata determinata). E-o manopera electoralista, nimic altceva, somajul a explodat de când e Hollande presedinte, si tipul e disperat sa gaseasca o formula - o pacaleala -, sa poata sa candideze pentru al doilea mandat. În realitate, tipul nu prea mai are-a face, cu societatile multinationale, si cu firmele particulare, PME, intreprinderile "familiale", mici si mijlocii, care, ele, de fapt, sustin economia. Concedierile nu sunt decât în marile firme sau în multinationale. Fara-ndoiala ca sunt si tribunale care sa judece legalitatea unei concedieri, numai ca la ele se apeleaza putin, si se compun din reprezentanti ai patronatului si ai personalului, singurul profesinist fiind presedintele. Asta e substranta. Si de ea, nimeni (ca se cheama Hollande, Valls ori altcineva) nu se poate atinge fara sa riste o revolutie. Restu-i demagogie, de prostit lumea, asa cum a fost si votul minoritatilor pentru Hollande. Numai ca majoritatea a descoperit, între timp, cacialmaua. Si PS explodeaza.
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
ILIE DE LA SCULARIE @ Ileana Rollason
+3
Felicitari ! O cunoastere foarte buna a situatiei actuale din Franta si o prezentare fidela si realista.
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Manon @ Ileana Rollason
0
- A mai incercat si Edith Cresson prin 2007 si i s-a aratat usa spre...Asia, dar a produs emuli.... ex. Dragu trimisa in Romania sa perfecteze noul acord cu FMI si care se va concretiza prin taieri de salarii, inghetari de pensii, reduceri de asigurari medicale, contracte colective pe un an si daca nu va convine las` ca vin imigrantii....
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
Maxim
+11
Politicienii europeni actuali cu cateva exceptii, sunt niste epigoni ridicoli ai antemergatorilor lor. Spre exemplu de abia in ultimele zile au inceput sa realizeze cum isi taie singuri craca de sub ei cu subminarea spatiului Schengen si au inceput sa dea inapoi. A existat o perioada in care UE a impus programe si proiecte care au determinat o evolutie a Europei spre o structura pe care multi o visau dar acea perioada s-a cam terminat cu retragerea lui Jacques Delors pentru EU si cu Jacques Chirac pentru Franta. Epigonii care i-au urmat au facut compromisuri peste compromisuri si s-au infundat in mocirla propriei incompetente.
Publicat Sâmbătă, 05 martie 2016
+Răspunde
Munca 21 ore pe zi 3 ore de somn
+9
decat la patron atunci mai bine fiecare pe cont propriu nu? de unde o sa mai fie patroni?
Publicat Sâmbătă, 05 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017