×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 00:11
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Inițiative pentru referendum la Budapesta
România-Ungaria: două abordări ale acaparării terenurilor agricole

Partidul ungar de extremă dreapta Jobbik readuce în centrul dezbaterii problema vânzării terenurilor agricole către străini. Jobbik a propus organizarea unui referendum pentru interzicerea vânzării de teren arabil către straini. O inițiativă similară a fost respinsă în 2015, deoarece limitarea acestor drepturi ar contraveni legislației europene. Acum însă Jobbik dorește să profite de faptul că guvernul Viktor Orban a înaintat ideea unui referendum pentru respingerea cotelor de imigranți, opunându-se acelorași legi europene. Jobbik dorește ca la referendum oamenii să fie întrebați dacă sunt de acord cu modificarea tratatului de aderare la UE, astfel încât doar cetățenii ungari să poată cumpăra terenuri agricole în țara.

O inițiativă legată de terenurile agricole din Ungaria a venit în noiembrie 2015 și din partea Partidului Socialist, care se opune vânzării pământului aflat în proprietatea statului și dorește un referendum pe aceasta tema. Cele două inițiative au același obiect, însă au plecat din rațiuni total diferite.

Disputele interne și cele dintre Budapesta și Bruxelles pe tema terenurilor agricole a început înainte de expirarea moratoriului Comisiei Europene privind vânzarea terenurilor din Ungaria către cetăţeni şi firme străine, in 2014.

O lege votată în 2012 interzice vânzarea pământului către companii străine, impune cumpărătorului condiţia de a locui cât mai aproape de zona respectivă şi de a avea măcar o diplomă de absolvire a unor studii preuniversitare în domeniul agriculturii. Adoptarea legii a stârnit proteste în Austria vecină. Ministrul austriac al Agricultrii a acuzat atunci Ungaria de ”gesturi neprietenești” și se temea de eventuale exproprieri.
A urmat apoi un program intensiv de achiziționare de terenuri agricole de către stat, care profita de dreptul său de preempțiune. Pământul urma să fie arendat fermierilor în cadrul unui program guvernamental.
În anul 2015, guvernul a inițiat un program de licitații pentru a vinde teren agricol pentru fermierii cetățeni ungari care locuiesc în Ungaria. Janos Lazar, șeful cancelariei premierului Orban, a dat asigurari că doar câteva zeci de cetățeni străini vor putea cumpăra terenuri în urma acestor licitații, din totalul de circa 10.000 de cumpărători. Mai mult, cumpărătorii străini, spunea Lazar, pot fi considerați unguri, ei fiind parte din comunitatea locală și nu investitori. Guvernul a scos la vânzare în acest fel circa 200.000 de hectare de teren, majoritatea în loturi de până la 10 hectare, în valoare totală de peste un miliard de euro. Fermierii ce doreau să cumpere puteau primi credite preferențiale de la Banca Ungară pentru Dezvoltare (guvernul Fidesz s-a angajat încă din primul său mandat în achizitionarea de active ale băncilor private, în ritmul actual estimându-se că statul ungar va deține în acest an peste 25% din sectorul bancar). Scopul licitațiilor agricole nu era îndepărtarea investitorilor străini, spuneau guvernanții de la Budapesta, ci dezvoltarea comunităților locale prin intermediul agriculturii și protejarea lor în fața marilor companii. O măsură care venea în conjucție cu limitarea dreptului marilor lanțuri de magazine să deschidă spații comnerciale mari în zonele centrale ale orașelor.

În cursul anului 2015, întreg acest proiect, precum și legea care interzice vânzarea terenului agricol către straini au început să fie criticate de opoziție, de la partidele liberale și de stânga și pâna la extrema dreaptă. Motivul: după vânzarea de către stat a unei suprafețe relevante de teren se poate observa că programul poate fi numit ”un sat pentru fiecare oligarh” fidel regimului Orban. Opoziția a remarcat că primarul orașului natal al lui Viktor Orban, un apropiat al premierului, este pe cale să devină cel mai mare proprietar de terenuri agricole din țară și că multe mari suprafețe ajung în posesia unor personaje care nu au nimic de-a face cu agricultura. Partidele din firava opoziție de la Budapesta au avertizat că întregul program va fi anulat după schimbarea puterii și că ”prietenii și oligarhii Fidesz vor fi trași la răspundere pentru că au furat de la poporul ungar”.

Situația din România vecină este diferită. Nu exista dezbaterea aprinsă de la Budapesta privind terenul agricol, România nu este suspusă de Comisia Europeană la proceduri pentru încălcarea tratatelor și, mai mult, Romania este extrem de deschisă în fața investitorilor (italieni, germani și din Orientul Mijlociu, după suprafața pe care o dețin).

Într-atât de deschisă încât 40% din suprafața arabilă a țării este deținută de cetățeni si companii, fonduri de investiții străine, cumpărată la prețuri mult mai mici decât în țările vecine, la cele mai mici prețuri din UE. S-a ajuns ca studiile institutelor internaționale realizate la cererea Comisiei Eurpene să atragă atenția asupra lucrurilor pe care guvernele României se fac că nu le observa: acapararea terenurilor agricole distruge comunitățile rurale, favorizează extiderea cu efecte dăunătoare a monoculturilor și sporește numărul de someri. Un studiu al Transnational Institute din 2015 spunea că problema este vizibilă în România, Bulgaria, Ungaria și Polonia.

Din motive ce merg de la interese politice și oligarhice și până la protejarea comunităților locale, în Ungaria se încearcă cel puțin limitarea acestui fenomen. Deși Ungaria a aderat la UE in 2004, moratoriul impus vânzării terenurilor către străini a expirat în același an ca și pentru România. Deși guvernul Viktor Orban a adoptat poziții evidente de frondă față de Bruxelles, Ungaria nu s-a confruntat niciodată cu ”opțiunea nucleară” a anulării dreptului de vot în Consiliul European. Rămâne o explicație pentru această diferență de abordare politica și de tratament primit din partea instituțiilor UE, așa cum era ea observată recent de presa de la Bruxelles – Mecanismul de Verificare și Cooperare. Până când lucrul acesta nu se schimbă, Romania se va afla în colțul statelor lipsite de greutate la Bruxelles.

Călin MarchieviciPublicat Sâmbătă, 05 martie 2016
16630
 | 16
 | 24
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Nicolescu Doina
+2
Industria am dat-o la fier vechi. Bogatiile subsolului le-am dat pe nimic strainilor. Pamantul agricol l-am vandut strainilor. Padurile le-am dat spre taiere strainilor. Servicile le-am arondat strainilor. Resursele energetice ne straduim sa le instrainam. Nivelul de trai ne straduim sa-l mentinem cat mai scazut (munca pentru 2 lei). Cat timp va mai exista Romania?
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
radu @ Nicolescu Doina
0
industria era de fier vechi, ca cam asta a cumparat ceusescu cu banii imprumutati de la fmi. taranul ceausescu nu stia o iota despre industrie economie etc , dar a fraierit o generatie intreaga sa-l sustina orbeste pe el, retardatul balbait. nu mai spuneti de idustria lui ceausescu ca ne facem de ras. produceam la preturi mari si vindeam la preturi mici, tot pentru un pumn de dolari , cum va place sa spuneti, si mai apoi nea ceausescu de la inaltimea casei boborului, se lauda ca a platit datoriile. cu ce pret? nu merita discutia , dar vad ca ati ramas ancorati in trecutul roz pe care tot il readuc in discutie cenusii nepriceputi dar profitori ai ceausescului.
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
radu
-5
hai sictir cu modelele putin si orban. vai de mama lor, la noi macar se face putina agricultura care aduce si asa profituri mici. vrajeala de 2 lei ca ne instrainam pamantul etc. e normal sa lasam investitorii sa faca bani din pamant, fie ca sunt romani sau straini. punct, nu ca il tin ca a fost a lui tatutu si nu se vinde nicicum. Da , se vinde pentru exploatare, trebuie sa produca bani bai comunistilor pro moskva si handicapatii de serviciu ceausisti gaozari cu 2 neuroni, mai lasati-ne dracului cu basinile voastre de bosorogi imputiti.
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
Mars @ radu
+1
Bine spui, se vinde pentru exploatare, din pacate pe bani mult sub valoarea reala, iar dupa, exact asa va arata pamantul asta: exploatat la sange, supt de vlaga si bun de nimic. Tot ce "trebuie sa produca bani", arata si se simte la sfarsit ca o traseista batrana dupa 20 de ani de "exploatare". Daca nu-i tara ta e ok sa privesti lucrurile asa. Dar tare ma tem ca raspunsul tau reflecta mai degraba perena combinatie de aroganta si ignoranta tipica varstei. Pur si simplu inca nu te-ai prins cum functioneaza capitalismul - altfel ai sti ca se bazeaza pe pierderile si costurile celor multi care umplu punga celor (foarte) putini.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Lisa
+4
Mai bine ati vedea cum primarii pentru o maslina dau cartile funciare si registrul agricol ilegal acestor samasari de terenuri, acestia cauta proprietarii, le cumpara terenul la preturi derizorii in special al celor batrani si vand mai departe acestor fonduri de investitii. Daca cineva vrea sa vanda teren, primaria ar trebui sa fie prima care sa il achizitioneze dar nu vor pentru ca banii publici ai primariile sunt ca buzunarul personal al primarului si acolitilor acestuia pentru a fi sifonati. Ar trebui ca protectie sa fie stabilita o suprafata maxima care poate fi detinuta de cetatenii sau fondurile straine, 500-1000 hectare ar trebui sa fie mai mult decat suficient. NU ca acum ca s-a ajuns ca o firma straina sa detina 30.000 hectare de padure sau zeci de mii de hectare de teren agricol dar lipsa patriotismului acesor borfasi din parlament, guvern si institutiile statului ne-a adus unde suntem, pentru o mica spaga se vinde orice.
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
de rasu lumii
+3
Am un var care locuieste in Anglia de 20 ani. La ei cumperi o casa sau un teren si dupa a treia generatie sau al treilea vanzator casa sau terenu revine statului englez. De ce daca Anglia stat capitalist are lege de protejare a pamantului Romania este sat fara stapan.Dati ba parlamenticilor lege .
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
Rebeca
+9
Noi romanii suntem plini de mandrie ca ne vindem tara, spre deosebire de unguri care vor sa o pastreze pentru ei.
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
codrut
+10
Cei care aveau constiinta proprietatii,a muncii si sacrificiului pentru proprietatea funciara au cam disparut .Oricine este insa intreg la minte ar trebui sa stie ca pamantul mostenit de la parinti nu trebuie vandut nicicand ,nimanui.E adevarat insa ca cine nu a lucrat vreodata pamantul ,cine nu iubeste pamantul pe care s-a nascut ,nu il va proteja ,nu il va pastra. Procentul de persoane dezinformate economic si istoric este covarsitor in RO,iar aceasta masa amorfa de pseudocetateni este usor de manipulat...Ani de zile populatia a fost instrumentata sa devina apatica si indiferenta la fluviul de legi care acopereau cea mai mare frauda din Istoria noastra recenta:vanzarea pamantului Tarii . Fiecare roman onest ar trebui sa stie ca Pamantul sau Natura Romaniei nu are nevoie de noi ,ci NOI avem nevoie de acest Pamant -bun, frumos,darnic-unde ne-am nascut! Lupta pentru pamantul Tarii este chiar un razboi pe care nici-un roman autentic nu ar trebui sa-l piarda!
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Santa Klaus
-2
Cum are tupeul un roman cornut, care e lipit pe ultimul loc din europa, care este cel mai hulit si scuipat din europa , cel mai talhar si cel mai corupt, cel mai impotent si cel mai vandut, sa se asemene sa traga paralele cu Ungaria ??
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
lelea Marie @ Santa Klaus
+3
Ei, nu mai sari asa, dupa cum citesti, romanul are toata admiratia pentru Ungaria!
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
ana
+10
Petru ca STATUL nu mai are voie sa investeasca, capitalismul din UE la exclus pentru simplul motiv ca lua cascavalul. STATUL putea sa investeasca in agricultura prin programe facute cu cap, pentru ca STATUL avea capacitatea de macrocoordonare, ceea ce nici o asociatie cooperatista nu poate. STATUL, dintr-o miscare, finanta irigatiile in 2 luni pe 2 mil. de ha si module de sere pe 500 000 ha. STATUL, reprezentat prin POLITICIENII borfasi si penali, isi face de cap folosind paravanul UE, lasand poporul asta de izbeliste, fara resursele de baza. Nu e posibil din cauza UE, NU POATE ACORDA AJUTOARE SARACILOR SA SE RIDICE. UE E CEA MAI MARE CATASTROFA A ROMANIEI, CEL MAI EVIDENT CAZ FIIND GESTIONAREA IMIGRANTILOR.
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Zoe
+11
Iata o actiune facuta cu cap si in acord deplin cu interesele nationale ale Ungariei.
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Radovici
+9
Practic, in Romania cei care conduc tara nu le pasa de instrainarea pamantului tarii, asa cum nu le-a pasat si nule pasa de instrainarea obiectivelor economice si a resurselor solului si subsolului. Este un blestem abatut asupra poporului roman care in decembrie 1989 era stapanul avutiei si bogatiilor acestei tari. In fapt mafia financiara internationala care conduce si numeste pe toti cei care ajung in posturi de conducere urmareste desmembrarea Romanie, actiune care nu i-a reusit in decembrie 1989 datorita dejucarii planului de catre securitate.
Publicat Sâmbătă, 05 martie 2016
+Răspunde
ana @ Radovici
+8
Blestemul lui Ceausescu, pana n-are parte de un proces corect, iar cei cu lovitura de stat nu raspun penal, totul merge de-a doaselea. Nu exista baza solida pe care sa se cladeasca o societate ca la unguri, la noi totul e fals, incepand cu legile si terminand cu politicienii ce sunt niste borfasi ordinari.
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017