×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 13:52
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Cu gindul la Regele Mihai
Târzia, şubreda civilizaţie

În ziua de 4 aprilie 1990, îmi telefona Regina Ana, prezentîndu-se cu formula obişnuită: ”Portocala? C’est votre Reine.” Regele luase hotărîrea de a petrece Paştele în România şi-mi cerea să fac parte din suita Sa.

Dincolo de emoţia cu care primeam vestea pe care o aşteptasem luni de zile, am realizat dintr-o dată cît de ironică putea să fie soarta: exact cu 14 ani în urmă, pe 4 aprilie 1977, în cadrul unei anchete pe care Securitatea o deschisese împotriva mea, fusesem acuzat de „uneltire în vederea revenirii Regelui în România”. Acum, Regele avea să revină fără nici o uneltire, iar eu trebuia să-L însoţesc.


După cîteva zile, telefonînd la Versoix, am aflat că autorităţile de la Bucureşti acordaseră Familiei Regale vize de intrare în ţară. La Consulatul României de la Paris, un fost (şi poate actual) funcţionar diplomatic, mi-a ştampilat paşaportul francez şi mi l-a înmînat cu un zîmbet ironic. M-am întrebat dacă nu cumva ştia în vederea cărei călătorii cerusem viza…


Aveam să iau trenul în seara zilei de 11 aprilie, pentru a mă afla a doua zi dimineaţa pe aeroportul din Zürich, de unde întregul grup urma să zboare către Bucureşti. Ajuns în zori, am aşteptat mai bine de două ore sosirea avionului de la Geneva la bordul căruia se aflau Majestăţile Lor şi Principesa Margareta.

Cînd, în sfîrşit, i s-a anunţat aterizarea, m-am grăbit înspre uşa pe unde urmau să iasă pasagerii. Cîteva clipe mai tîrziu, descoperind în mulţime chipul închis, dureros al Regelui, am înţeles că se întîmplase ceva ce n-ar fi trebuit să se întîmple. Regina s-a aplecat către mine şi mi-a şoptit: „Ne-au retras vizele.” Aflaseră această hotărîre a guvernului român în timpul zborului între Geneva şi Zürich. Regele a completat ştirea: „Swissair a fost rugat de Bucureşti să nu ne lase să urcăm în avion.”


Au urmat cîteva ore complicate. Eram înconjuraţi de o mulţime de ziarişti, reprezentanţi ai celor mai mari televiziuni, radiouri şi ziare din Europa, iar Regele îmi ceruse să asigur legătura cu ei. După ce am discutat cu cei pe care îi cunoşteam şi fiind asigurat că situaţia în care ne aflam fără voia noastră avea să se bucure de o foarte largă mediatizare, i-am propus Regelui să organizăm o conferinţă de presă. Ideea nu a plăcut nici direcţiei aeroportului, care a ameninţat că va întrerupe curentul electric, nici Principesei Margareta, convinsă că nu ne rămînea decît să ne urcăm în avionul companiei care ne refuza îmbarcarea, pentru a înfrunta, apoi, fără martori – deci în afara istoriei –, pe grănicerii şi vameşii de la Otopeni, puşi să nu expedieze înapoi de unde venisem.


Fără să ezite, regele mi-a cerut să găsesc o sală şi să-i convoc pe ziarişti, iar direcţia aeroportului n-a îndrăznit să stingă luminile – ceea ce, de altfel, n-ar fi făcut decît să sporească impactul evenimentului. În aceeaşi seară, opiniei publice internaţionale i se aducea la cunoştinţă decizia mizerabilă a autorităţilor de la Bucureşti.


Au trecut din acea zi 26 de ani. Acum, Regele e bolnav. Se exprimă îngrijorări, se trimit mesaje prevenitoare. Ion Iliescu, de pildă, a scris: „Am aflat cu profundă îngrijorare despre problemele de sănătate ale Majestăţii Sale Regele Mihai […]. Prezenţa Sa [majuscula îmi aparţine, R.P.] în spaţiul public românesc a fost un exemplu de echilibru şi a contribuit la crearea unui climat de normalitate.”

Citesc aceste cuvinte şi mă întreb: oare de cîte ori I-a fost interzisă Regelui venirea în ţară pe vremea cînd amabilul lor autor ocupa fotoliul prezidenţial? Oare nu I s-a refuzat acest drept invocîndu-se, tocmai, posibila ameninţare la stabilitatea politică a României? Şi oare s-a pierdut chiar orice urmă a mojiciilor pe care le-a proferat Ion Iliescu, pe vremea aceea, la adresa Regelui? Îşi închipuie oare fostul preşedinte că sîntem cu toţii loviţi de amnezie?


Cu tot atîta neruşinare se îngrijorează şi Petre Roman, care, folosind o formulă stupidă, ne anunţă că boala Regelui îi provoacă „o părere de rău normală şi puternică”. Cel care a condus unul dintre guvernele vehement opuse întoarcerii în ţară a Regelui, adaugă agramat, referindu-se la discursul rostit în Parlament de către Suveran: „Sentimentul meu a fost ca şi cum (sic!) reuşea prin mesajul său să şteargă petele de pe obrazul nostru, de pe obrazul politicii.” Nu toate petele, totuşi – în orice caz nu cele de pe obrazul lui Petre Roman.


În 1990, puţin după încercarea pe care o amintesc mai sus de a petrece Paştele în România, îmi telefona Arnaud Chaffanjon, redactor-şef al revistei „Point de Vue”, o publicaţie specializată în reportajele despre marile familii aristocratice. Îi luase un interviu lui Petre Roman, care, vorbind despre Rege, Îl numea „ce type” („acest tip”). Uimit de această bădărănie, Chaffanjon, personaj extrem de civilizat şi fidel dintotdeauna al Familiei Regale a României, îl rugase să găsească o altă formulare, mai politicoasă, dar Roman refuzase categoric.

Nu ştiu dacă textul a apărut şi sub ce formă. Chaffanjon, în orice caz, era decis să-i dea o întorsătură acceptabilă, chiar şi fără autorizaţia simpaticului prim-ministru. Dacă post-socialistul şi neo-liberalul Roman îşi aduce aminte de acel moment de radicalism grotesc, ar putea să aibă „o părere de rău puternică”. Dar am teribile îndoieli.

Radu PortocalăPublicat Sâmbătă, 05 martie 2016
6837
 | 23
 | 53
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Szabó Zoltán
+2
Stimate Domnule Radu Portocala, De câteva zile sunt fericitul proprietar al unui exemplar al cărţii ISTORIA INTORTOCHEATA A JAGUARULUI ALBASTRU. Dacă doriţi să aflaţi câteva amănunte din perioada căt a fost maşina la Oradea va rog să mă contactaţi. Ştiu că nu este locul potrivit dar nu am găsit alt mod de a vă contacta.
Publicat Miercuri, 16 martie 2016
+Răspunde
c.g.
0
Pt.Cata. Nu pot sa te ignor ma crestine deoarece dumneata aiuresti de prostii la adresa REGELUI CAROL I, ca ar fi implicat in asasinarea lui Eminescu !? Sunt pareri ca evrei l-au asasinat, deoarece Eminescu nu ii avea la pipota pe respectiviiar Titu Maiorescu a facut parte dintr-un asemenea complott, lucratura !Probabil ca dumneata si apo;ogeti ai tovarasiei au insailat gogoritele astea! Ma opresc deorece saitul merge lent si in felul asta nu se pot face comentarii !
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
Ghita Bizonu'
0
Greseala lui Iliescu este accea de a presdupune ca mneavoastra Potrocala ati stii cumva de modul in care a fots tratata familia regalala Italina, gec4easca .. care este statstul capului casei de Borbon Franta sau cum a fots tinut la distntata Goege ala de se insura cu Wallis. Da de unde sa stue astea o botata portocala chiar ajubs in umba abataieiem Saint Denis? Cat despre rest .. anii au trecvut si peste Iliescu. Asa caazi Iliescu doar cu numa 9 ani mai tanar se simpte em[patic cu regele..Oricum dmonu monarhist mai pune mana pe un almanah, doua si vezi cum e cu famiile ragale care au perdfut tronul . Ma refer la fostel;e dinastii din Vestu l;luminat
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
Cata
-2
citat pentru incultii: "„Nebunia” şi moartea lui Mihai Eminescu sunt creaţia unor interese politice majore ale statului român, care a încheiat în septembrie 1883 o alianţă secretă cu Austro-Ungaria şi Germania, prin care se prevedea eliminarea politicienilor şi scriitorilor români, care se opuneau proiectului de alianţă „contra naturii” a lui Carol I şi doreau un război pentru eliberarea românilor asupriţi din Ardeal. Mihai Eminescu a fost făcut „nebun” şi apoi ucis pentru că şi-a dorit unirea tuturor românilor într-un singur stat „de la Nistru până la Tisa”, fapt ce a deranjat marile puteri ale epocii şi protipendada politică de la Iaşi şi Bucureşti. Mihai Eminescu nu putea fi târât într-un proces public că a dorit să-l asasineze pe Rege sau să fie expulzat că dorea unirea cu Ardealul, pentru că altfel indigna opinia publică românească până la revoltă. Atunci, Regele, Titu Maiorescu – „asasinul moral” al poetului – şi Poliţia au înscenat „nebunia” lui Eminescu, incluzând în complot o serie de medici, ce făceau parte din organizaţii oculte sau discrete, subordonate intereselor de stat ale lui Carol I şi ale unor lideri liberali sau conservatori."
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
Ioan Ionescu
+7
Stimate domnule Portocala, ce povestiti si comentati este perfect adevarat. Permiteti-mi sa impart amaraciunea si deziluzia cu dumneavoastra.Va cer scuze pentru lucrurile urite expuse mai jos, ele se datoresc lipsei de educatie, de caracter, de cultura, tisnesc la suprafata din fiinta si gindirea "omului nou", clocit 71 de ani de bolsevicii veniti pe tancuri din URSS, dar si de la "lupii tineri", urmasi si clientela de toate felurile ai acelorasi, pomeniti mai innainte.Peisajul socio-politico-economic arata prea putin ispititor, si asa va ramine atita timp cit mai susnumitii nu vor fi indepartati de la putere.Singura forma de guvernare ocolita cu mare grije de clasa politica in ultimii 26 de ani ( categoric infestata de comunism indiferent de culoare ideologica ) a ramas Monarhia Constitutionala, pentru ca ea va eradica urmele si urmasii bolsevismului in Romania, si va deschide cu adevarat calea tarii noastre spre Europa si lumea civilizata in urmatoarea suta de ani.
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Radu Portocala @ Ioan Ionescu
+2
Stimate Domnule Ionescu, va rog sa nu va cereti scuze pentru ce au scris altii. Oricine are dreptul de a avea o opinie. Problema multor romani e ca nu accepta opiniile altora - si arata lucrul asta cu violenta. E pacat, pentru ca din aceasta inchistare in propriile idei, din acest refuz radical al ideilor altora nu poate iesi nimic in afara unei multitudini de totalitarisme sterile. In Romania de azi, dialogul nu e posibil decit intre cei care gindesc exact la fel. Nuantele sint respinse, ca sa nu mai spun de contradictii. E pacat pentru ca gindirea colectiva, astfel modelata, pierde enorm. De cind am inceput sa scriu am stiut ca ca daca un cuvint pe care l-am asternut pe hirtie poate insemna ceva pentru un singur cititor, scopul a fost atins. Azi, acest interlocutor pe care mi-l doresc de fiecare data cind scriu (ceea ce nu se va mai intimpla multa vreme) ati fost Dumneavoastra. Va multumesc.
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Ghita Bizonu' @ Ioan Ionescu
0
Ioan Ionescu ii va eradica sdi oer MRU. Pata[ievici si Tismaneanu Volodea? Cu warfaeuba sau cu ziclpn b?
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
Un roman
+5
Comparatia dintre Mihai de o parte si Iliescu si Roman de cealalta este atat de dificila pe cat de nemiloasa. E ca si cum ai vrea sa il compari pe Brancoveanu cu Florin Salam. Amandoi sunt faimosi in felul lor...
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
c.g.
+3
Pt. ILIE DE LA SCULARIE. Este destul de misterioasa plecare lui A.I.Cuza in anul 1866, se banuieste ca chiar domnitorul a subscris la solutia asta pentru a aduce in fruntea tarii persoane care aveau oarece recunoastere in Europa ... ! Poate ca peste ani Maresalul Ion Antonescu, dupa atingerea Nistrului si eliberarea pamantului sfant romanesc trebuia sa aiba taria sa nu se hazardeze sa treaca Nistru, sa atace URSS-ul in cardasie cu Germania condusa de criminalul Adolf Hitler, au fost ofiteri si oameni politici ai vremii care i-au sugerat o asemenea alternativa ... !
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
c.g.
+6
Pt.Cata. Crestine dumneata inventezi sa nu spun altfel ... , aud prima data de implicarea monarhiei in uciderea lui Eminescu, dumneata esti bolnav si iti trebuie tratament urgent ! Vezi de drum !
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Cata @ c.g.
0
esti liber sa spui orice. asta nu inseamna ca stii. sau ca ar fi adevarat. daca dupa crtieriile dumitale eu sint bolnav, atunci sint linistit. nu am nimic. vezi tu, pe mine ma lasa rece vorbele scrise mai sus. am mai spus si altora: ca acele cuvinte sa reprezinta ceva, tu ar trebui sa fii o persoana importanta pentru mine. esti nimeni. eu imi vad de drum. drumul meu. esti un ingnorant teribill. regele dumitale i-a pus lui Eminescu eticheta de nebun. el impreuna cu maiorescu. acum ca am asezat in matca lor termenii dintre noi, fii bun si ignora-ma.
Publicat Luni, 07 martie 2016
+Răspunde
Spanu C .
-3
Mai Portocala, Inainte de toate intreaba-te de ce SUA nu instaleaza Monarhie, Deasemeni Izraelul .Si altceva , Daca crezi in Biblie , Acolo scrie ca : "Daca vrei sa -ti alegi regi , alege tintre ai tai . " De ce vii cu streini de popor, sau si tu esti "Strain ". C S
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Cata
-5
civilizatul fost rege a semnat declaratia de la budapesta... civilizata maica-sa ura romanii...civilizatul taica-su a fost mai rau decit cea mai neagra catastrofa. comunistul petre roman este doar imagina in oglinda a lor. se merita impreuna! .... ”Portocala? C’est votre Reine.” Nu este "Monsieur Portocala" este "Portocala"... da stiu, e regina si isi poate permite sa se adreseze asa... TIrzia, subreda civilizatie...
Publicat Duminică, 06 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017