×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 13:39
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Disciplinarea şi deontologizarea masei de judecători

Într-o Românie care geme sub povara corupţiei, pentru eliminarea căreia sunt folosite bugete şi sferturi de măsură sau mai puţin de atât, a fost găsită, în sfârşit, soluţia salvatoare: sancţionarea deontologică a judecătorului Gabriela Baltag, de la Tribunalul Neamţ, care a avut obrăznicia să-i solicite demisia însuşi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Însă marea operă de înfăptuire a noului stat democratic nu se opreşte aici. Sunt vânate, în continuare, de data aceasta disciplinar, alte două exemplare îndrăzneţe, judecătorii Risantea Găgescu şi Damian Dolache, fostul complet de apel, care a pronunţat o fostă decizie penală definitivă, cu privire la acelaşi subiect pasiv. Cu toţii sunt plimbaţi, de luni întregi, într-o suferinţă mută şi prelungă, prin faţa inspectorilor judiciari şi a Consiliului Superior al Magistraturii. În tot acest timp, cei doi judecători de la Curtea de Apel Bucureşti, cu sabia excluderii din magistratură deasupra capului, în noile lor complete de judecată, pentru că au fost despărţiţi nu numai din completul de apel, dar şi din secţie, precum şi judecătorul pus pe drumuri de la mare distanţă trebuie să judece maldărele de dosare răsturnate în faţa lor, adică munţi de destine umane. Ce mai contează?!

Consider că cea mare parte din independenţa judecătorului a fost pierdută odată cu introducerea, pe vremea ministeriatului Macovei Monica-Luisa, a sancţiunii disciplinare constând în exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune, precum şi a sancţiunii deontologice, dar cu efectul unei veritabile sancţiuni disciplinare, prin blocarea la promovare, pe o perioadă de 3 ani, constând în exprimarea părerii cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor.

Operaţiunea juridică de verificare a soluţiei judecătorului nu poate fi realizată decât de către instanţele de control judiciar. Sacramental. Prin urmare, în mod normal, nimănui, în afara unei instanţe de judecată legal învestită, nu ar trebui să i se permită să analizeze legalitatea şi temeinicia unei soluţii pe fond. Cu toate acestea, în schizofrenia realităţii noastre juridice, inspecţiei judiciare i-a fost acordată însăşi puterea de cenzură a unei soluţii definitive, care, astfel, o transformă într-o autentică şi excepţională instanţă de control judiciar, cu atribuţii în acest sens, dar care nu este reglementată ca atare de nici o lege, fundamentală, specială sau ordinară. Practic, inspecţia judiciară are dreptul de a examina şi reinterpreta probele din dosar, putând să ajungă la o concluzie proprie, diferită de opinia completului de judecată reflectată în soluţie. Înspăimântător. O suprainstanţă, în afara legii. O fisură legislativă intenţionată şi extrem de periculoasă, după cum, de altfel, s-a dovedit, introdusă în mod demagogic, pentru a se crea iluzia că, prin aceasta, judecătorii nedrepţi vor fi pedepsiţi. Judecătorii corupţi şi imorali sunt cunoscuţi foarte bine, de mult timp, şi nu sunt deranjaţi decât parte dintre aceştia şi în anumite circumstanţe. Unii sunt extraşi, din când în când, tocmai pentru a mai da, la momentul care impune, o grea lovitură imaginii justiţiei, pe baza certitudinii că mulţimea o va considera coruptă şi indecentă în mod global.

Cu referire la calitatea mea de judecător declarat definitiv lipsit de deontologie profesională, împotriva aceluiaşi subiect pasiv, am constatat că, după sancţionarea deontologică a colegului meu de la Tribunalul Neamţ, pentru care eu, din nefericire, am fost un tulbure izvor de drept, a fost publicată, pe data de 22.II.2016, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, cu energie şi viteză de reacţie, direct la rubrica noutăţilor, decizia de acum mai bine de doi ani, din data de 1.XI.2013, prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în mod definitiv, valabilitatea sancţionării mele deontologice, pentru a-mi fi exprimat părerea cu privire la probitatea profesională a actualului preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fost procuror în vremea comunismului. Un singur coleg judecător, de la Curtea de Apel Cluj, a reacţionat public, sesizând că măsura publicării după atâta vreme a deciziei respective nu poate să însemne altceva decât un avertisment în masă, pentru magistraţii care vor mai avea îndrăzneala. Un singur judecător şi a fost de ajuns ca postarea să fie retrasă. Dovadă că, la scară mult mai mare, uneori, un singur om poate schimba lumea.

P.S.: Prin adresa nr.4.761/24.II.2016, Consiliul Superior al Magistraturii mi-a adus la cunoştinţă faptul că publicarea deciziei din data de 1.XI.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la rubrica „Noutăţi”, a fost determinată de o eroare, care, ulterior, a fost remediată.

Daniela PaniogluPublicat Luni, 07 martie 2016
4342
 | 27
 | 20
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
anado tauriga
+3
asta a ajuns justitia in Romania- o centurista batrana, care-si trage zdreanta pe ochi, atunci cand e calarita de marii borfasi ai neamului....
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
c.g.
0
Poate dati si pag. 2 de comentarii , asta sa aiba o logica si citirea comentariilor ... ! Multumesc !
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
c.g.
-1
Pt.Constantin Chitu. Toate bune si la locul lor in ultimul comentariu, dar nu numai '' colegii americani '', asa cum ii alinta Putin si germanii, francezii sunt pe felie la ciugulit cate ceva in ROMANIA dar si rusii si ei au fost parte la lovitura de stat din dec'89 cand au instalat la Bucuresti cu ajutorul '' excursionistilor '' din fosta URSS care au tras cu abnegatie in romani sa ii bage in case sa il impuna pe nea Nelu Cotrocelu care facu facultate la Moscova, in jiltul Cotrocenilor ! In concluzie stimate domn atat Estul cat si Vestul, '' umar la umar '', pastoresc mega hotii si mega banditisme economice in ultimii 27 de ani in amarata asta de tara unde s-a inventat plansul la oaie, din cara cauza foamea si-a rupt gatul ! Dovada la ce spun este faptul ca romanii in majoritate au azi un trai mizer de sorginte fanariota, cu cele mai mici salarii si pensii din U.E. la costuri ale vietii identice si la fel ca in U.E. ! In rest sa fim sanatosi ca belele curg garla !
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
alex Platon.
+5
O sa fac o observatie cam incomoda ! Mai intii punerea in tema! Cred ca (picam cu toti de acord ca) excesele(crimele) inumane ale comunismuluii sunt condamnabile in mod incontestabil . Unele suint chiar crime impotriva umanitati !!!! Spuneti ! Cite astfel de crime s-au condamnat in Romania ????Crime, de altfel , de larga notorietate !! Cite ????? : Q. E. D . Nota : Asta demonstreaza ca, structural si conceptual , actul de judecata din Romania este acelasi ca inn timpul comunsmlui urmarind crestera puterii statului stapin , totalitar! Si ,si MAI GRAV, actul de justitie este mai degraba o metoda de a intimida cetatenii decit o metoda de a genera statul de drept si a intari democratia !!!!De aceea am conchis Q.E.D. Mai este mult pina departe !!!!!
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
brod
-21
Doamnă judecător Panioglu, nu mă îndoiesc de faptul că știți câte sentințe strâmbe, tocmite după „convingerea intimă” a instanței, sunt bătute-n cuie și atârnă pe veci de gâtul victimelor. Dacă nu era „odiosul binom” DNA-SRI, îngerașul Cătălin Voicu ar fi fost, și acum, mare și tare prin instituțiile statului. Iar colega dv. dna. actuală Terceanu ar fi dat , în continuare, sentințe nu după lege și dovezi, ci după mărimea șpăgilor și a altor... argumente de pe la alde Borcea & comp. Mă înșel eu prea tare? Vă respect părerile, chiar vă pot acorda prezumția de naivitate dar, în contextul multilateral dezvoltat din perimetrul național infracțional, nu pot fi de acord cu punctul dv. de vedere.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Constantin Chitu @ brod
+1
Ai dreptate intr-un fel, insa de ce esti asa de sigur ca nu vor mai apare alti de-alde Catalin Voicu de cand ne-am procopsit cu aceasta institutie dubioasa? Domnule Brod, DNA-ul asta e un alogen, un corp strain de/printre noi, o unealta politica prin care America santajeaza, descurajeaza si intimideaza orice voluntarism national. Orice om politic cu initiativa nationala, care vrea sa faca ceva pentru tara asta ajunsa in insolventa, si care nu e pe placul Jandarmului, e dat pe mana acestor haite de caini ciobanesti (DNA). Fiti sigur ca stiu sa filtreze, sa selecteze coruptii; iar coruptii "agreati", cei pe placul Jandarmului, nu vor infunda niciodata puscaria. Exemplu: cazul Basescu (cel care a scufundat flota si-a mai ajuns si presedinte de tara; sau poate ca tocmai de-aia a si ajuns ce-a ajuns). Cu ce era diva (cocota) Udrea, cea care colecta bani pentru partid tocmai ca Basescu sa fie presedinte, mai vinovata decat sarlatanul asta de Basescu ? Basescu a fost beneficiarul ilegalitatilor in colectarea banilor de catre Udrea. Colectorul (Udrea), adica executantul, mardeiasul Udrea, e acuzat si cercetat, in schimb beneficiarul (Basescu) e liber si mai da si lectii de morala politica la prostii dispusi sa se uite in gura lui. Si totusi - desi beneficiarul actelor de coruptie ale cocotei - numitul Basescu e imun la "hei-rup"-ul anticoruptie al DNA-lui. Incoruptibilii din DNA nu apara mioarele de lupi, ci apara lupii (americani) de mioare. Zece mii de "Catalin Voicu" nu fac nici un sfert din raul pe care ti-l face America prin acesti trepadusi de la DNA. O sa te convingi dumneata de asta cat de curand; atunci cand tara va fi deja o ruina; Prea tarziu insa. Vai-de acest biet popor! Ca tare urgisit a mai fost de-a lungul veacurilor. Nici otomanii nu ne-au stors de bogatii asa cum fac astia de acum, globalsitii (germanii si francezii, aflati sub umbrela protectoare a monstruoasei armate americane).
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
alex Platon @ brod
+2
Justitia face dreptate dar si educa cetatenii in plan moral si civic !! Are ambele roluri de onoare !!! De aceea judedcatorii sunt magistrati !!!!!
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
ardelenescu
-4
Este interesant ca acest articol apare in Cotidianul.ro, chiar ma mira faptul ca se accepta diversitatea opiniei. In rest este un ziar de refugiu pentru tot soiul de fosti si actuali securisti propagandisti facatori de politica.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
QX
+16
Dramatic, dar legile romanesti, prin interpretari subterane si promovarea unui subiectivism atent dirijat, is facute doar sa protejeze pe cine trebuie protejat si sa infunde pe cine nu convine. Nema spirit al legii, vax independenta judecatorului.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
rusu
+14
Felicitari,doamna !
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Ezechiel
+17
Nu va exista justitie si dreptate cu Basescu-n libertate !! Asta-i cheia .
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Don X
-27
DANIELA PANIOGLU, esti de plans!
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Don X , @ Don X
+16
hai siktiriX !! Din ce canale imunde , infecte, mai apareti , bai nenorocitilor ?? ( Harakiri )
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017