×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 04:03
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Summit UE-Turcia
Cum a transformat Erdogan Consiliul European într-un ”bazar”

”Ne-au promis 3 miliarde de euro și de atunci au trecut patru luni. Premierul este acum la Bruxelles. Sper să se întoarcă cu banii aceia”. Acestea au fost cuvintele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan rostite luni, în timp ce la Bruxelles se desfășura summit-ul de urgență UE-Turcia dedicat crizei imigranților, cu participarea șefilor de stat sau de guvern din UE și prezidat de președintele Consiliului European.

Iar UE nu numai că va oferi Turciei cele 3 miliarde de euro promise, ci va dubla această sumă, dupa cum arată proiectul de declarație al summit-ului, citat de agențiile internaționale de presă. Potrivit Reuters, unele surse europene vorbesc despre solicitarea a nu mai puțin de 20 de miliarde de euro. Premierul Ahmet Davutoglu a explicat că țara sa a cheltuit până acum circa 10 miliarde de euro cu cei circa 2,7 de milioane de imigranți sosiți în Turcia. Peste 2 miliarde de euro din cele 3 promise inițial Turciei urmează să fie plătite de statele membre UE.

Davutoglu și-a îndeplinit, până la urmă obiectivul. În ianuarie, el spunea presei germane: ”Cele 3 miliarde de euro sunt doar pentru a arăta că există voință politică pentru împărțirea responsabilităților. Vom revizui mereu această sumă, pentru că nimeni nu știe cât de mult va dura”, a spus Davutoglu. ”Și nu cerșim bani de la UE. Însă dacă este o dorință reală de a împărți responsabilitatea, atunci va trebui să discutăm despre toate detaliile crizei”.

Apoi, scrie The Guardian, UE și Turcia au căzut de acord luni, 7 martie, să pună la cale o schemă prin care statele europene să primească cate un refugiat sirian pentru fiecare refugiat sirian ajuns pe insulele grecești care este primit înapoi de Turcia. Un diplomat european a declarat că acum tehnocrații de la Bruxelles de gândesc dacă acest lucru este ”posibil din punct de vedere legal și logistic”.

Și nu este tot. Turcia dorește liberalizarea regimului de vize cu țările UE, iar aceasta cât mai repede, în luna iunie, nu cu respectarea vechiului calendar stabilit în toamna anului trecut (ce presupunea doar o studiere a măsurilor pregătitoare în octombrie 2016. Un diplomat german a declarat pentru Reuters că liberalizarea atât de rapidă este posibilă doar dacă Turcia își schimbă politica de vize cu o serie de țări musulmane și dacă introduce pașapoarte biometrice. Și, mai mult, Turcia dorește să devină membră UE cât mai repede. ”Turcia este pregătită să fie membră UE. Sper ca summitul de astăzi se va axa nu numai pe criza imigranților, ci si pe procesul de aderare la UE”, a spus Davutoglu la Bruxelles.

Ce oferă Turcia președintelui Erdogan în schimb? În primul rând, trebuie spus că, așa cum președintele Erdogan arăta că UE nu a virat cele 3 miliarde de euro, nici Turcia nu a făcut nimic pentru a opri fluxul de imigranți care inundă Grecia. Luni, premierul Davutoglu a spus că guvernul sau este pregătit să-i primească înapoi pe toți imigranții care vin din Turcia și nu sunt primiti în Europa, totul începând cu o anumită dată care nu a fost stabilită. În plus, Turcia se angajează să-i primească înapoi pe imigranții care reușesc să se îmbarce pentru a traversa marea Egee spre insulele grecești. Deja ONG-urile au arătat că o asemenea politică de returnare în Turcia a imigranților ar contraveni Convenției de la Geneva.

Summitul de la Bruxelles de luni trebuia să dureze o jumătate de zi, însă s-a întins pe parcursul întregii zile, pentru că premierul Davutoglu a ținut să le prezinte liderilor UE noile sale idei pentru rezolvarea crizei imigranților si pentru ”a pune capăt tragediei din Marea Egee”.

Luni, Federica Mogherini, șefa diplomației UE i-a transmis premierului turc că guvernul trebuie să respecte cele mai înalte standarde ale democrației, statului de drept și libertății de expresie și a insistat ca guvernul să se angajeze în negocieri de pace cu grupările moderate ale kurzilor.

Însă trecute par a fi vremurile când la Bruxelles se blocau capitol după capitol în negocierile de aderarea ale Turciei fie din cauza opoziției Ciprului, fie din cauza nerespectării dreptului la liberă exprimare, fie din cauza politicii Ankarei față de comunitatea kurdă. Singurul gest critic la adresa Turciei nu a venit din partea liderilor europeni, ci a presei. Davutoglu a fost intampinat la Bruxelles de un editorial foarte critic la adresa puterii din Turcia publicat în presa europeană de corespondentul la Bruxelles a publicației Zaman, confiscată de stat si transformată în 24 de ore într-o publicație pro-Erdogan, alături de o agenție de știri și o televiziune.

Ideile premierului Davutoglu, atât aderarea Turciei la UE, liberalizarea vizelor, cât și modificarea politicii europene a imigratiei, vor fi greu de acceptat de țările central si est-europene, se tem diplomații europeni. Vicepremierul Austriei, Reinhold Mitterlehner s-a făcut portavocea guvernelor de la Bratislava și Budapesta și a spus că ”dacă este necesar trebuie să dăm un asemenea exemplu și să arătăm că o frontieră este o frontieră. Le vom închide, dar trebuie să fim atenți să folosim mijloace care să nu pună în pericol viețile oamenilor”.

Potrivit unor stenograme confirmate de președintele Erdogan și neinfirmate de Bruxelles, în timpul vizitei de pe 5 octombrie 2015, președintele Comisiei Europene i-a spus președintelui turc ca este tratat ”ca un prinț la Bruxelles”, scria corespondentul Zaman. Transformat în prinț de liderii Europei, Erdogan face orice pentru a elimina orice urmă de rezistență la adresa regimului său. ”Cruciada lui Erdogan nu este împotriva unui anumit grup sau ideologii. Oriocine încearcă să-l critice este o potențială țintă. Când vor vorbi cu Davutoglu, liderii UE trebuie să știe că urmează și confiscarea altor ziare în timp ce ei negociază cu guvernul Turciei fără principii”, scrie corespondentul Zaman.

Cu sau fără principii, negocierile UE-Turcia au devenit un ”bazar oriental” , după cum a spus eurodeputatul grec Miltiadis Kyrkos. ”Momentul crucial este să știm dacă Turcia este de partea noastră, pentru că pâna acum au spus ca sunt de partea noastră dar nu au făcut nimic”, a mai spus europarlamentarul grec.

Călin MarchieviciPublicat Marţi, 08 martie 2016
2941
 | 8
 | 19
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SaakasBilly
+6
Erdogan face ce vrea mushchiu' lui, pentru ca stie cum e tratata europa de ricani ,ca ceva pa' care imperialii fac ceva! Turcia are o pozitie oarecum privilegiata alaturi de arabia saudita in ochii imperiului rican ! Cu astea doua poate domina linistit toata zona si-i poate juca in pumni si pe europeni !! Erdogan in primul rand trebuie sa-si recupereze pierderile din traficul de petrol cu ISIS si pierderile din comertul cu rushii dupa ce au fost obligati de ricani sa le doboare avionul ,pentru ca orice ar zice mincinoshii profesionisti ,turcii de capu' lor nu ar fi avut curaj la o asemenea sconcsoasa ,tipica de altfel doar ricanimii malefice !! In ultimii ani se vede clar tendintza de a lovi economic Europa,exact ca si tendintza de a lovi economic rusia sau china ,dar se pare ca turcia nu are voie sa aibe pierderi ,ea trebe' compensata pana la ultimul sfantz pentru ca a contribuit si contribuie din plin la distrugerea crestinatzatii dorita de satanicii ricani !! Ar face-o din cea mai mare placere in orice conditzii ,dar satanistii din sulica nici nu vreau sa auda pen'ca ei vreau sa-i plateasca cu bani,cu banii .....germanilor !! Acum neamtzu' plateste ....nu turcu' !!
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
nae girimea
+10
Erdogan ia haraci ghiaurilor
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
dancp
+10
csolos este o marioneta berlinezofranceza si conduce colonia romaniaca pe mosia lui de la simleu e un antiroman
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
GRospinus
+6
Care Consiliu European?...nu ati auzit de la domnul Csolosz, ca nu a fost sedinta de Consiliu...dar Victor Orban si-a utilizat dreptul de VETO ca sa blocheze Germania, sa aduca refugiatii direct din Siria in Europa...nu inteleg, cine minte?...Domnule Csolosz, a fost sedinta de Consiliu European si dumneata te-ai dus ilegal acolo, fara mandat, asa cum sustine domnul Tariceanu si unde Orban si-a exercitat dreptul de VETO sau nu a fost sedinta si v-ati intalnit acolo "ca baietii", la o sueta cu Davutoglou?...
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Santa Klaus
+11
Macar de n-ar face-o pe fata....Adica, santajul a devenit arma operationala pe fatis, fara retinere si rusine in mana unor oamenii cica culti , normali , "europeni "?? Pai incotro se indreapta lumea asta ?? Cum se permite ?? Pe mine daca m-ar santaja cineva i-as lua gatul. Nu se poate inchide odata granita aia sa nu mai treaca nici musca,.. si gata ? Sa se spele turcul si cine-i mai lasa pe teritoriul lor pe cap cu ei, cu islamistii teroristi "refugiati" care mint toti , sunt fara acte sau cu acte false si comit tot felul de ticalosii,..
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Victor
+12
Oare cine ia comisionul din cele şase miliarde.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
ana @ Victor
0
Astia in sase colturi, pai a cui sunt bancherii?
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
X-man
+15
Cum ii turku si pistolu' ! Pina la urma se va alege praful si de EU din pacate , au facut atitea greseli cei de la Bruxeless incit in acesti ani care au trecut sa cam ales praful de ordinea si disciplina promisa , din contra sa creat o supra structura dominatoare , haotica , greoaie si cu ochii numai dupa cistiguri enorme , foarte greu de gospodarit .... Bun , acum ca tot a intervenit criza ostaticilor , si mirosind ca EU are , dupa cum am spus , mari probleme si interioare , turcii forteaza mina europenilor si le arata pisica moarta din curtea lor pe care daca nu se va respecta ceea ce vor ei , adica o nebunie , atunci ne arunca noua pisica moarta in curtea noastra .... (adica in jur de trei milioane de migranti , basca plus cei din Africa , care sosesc peste Mediterana) . Asa ca turcii vor sa deschida cel mai mare bazar al lor la Berlin , vor sa duca la capat visul lor de secole , adica implementarea doctrinei otomane si realizarea Imperiului mult visat ..... o adevarata nebunie !
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Krixus
+12
Pentru a parafraza trist un cântecel pe care reau obligaţi pionierii să-l cânte acum mulţi ani: "Mulţumim din inimă mamei Merkela"! Dar ştiţi ceva: exact aşa vă trebuie, cetăţenilor europeni dacă va lăsaţi duşi de lesă de această agentă a cine ştie (sau ştie?) cără interese, în mod cert altele decât cele ale Europei unite! Să vă fie de bine - şi la mai mare!
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Fariseul
+12
Totul pare ca a fost premeditat. Imigrantii s-au adunat cu milioanele in Turcia pentru a se purcede la eliberarea lor instantatee peste Grecia. Biata Grecia, cat s-a mai inarmat ( daca va fi atacata de Turcia) cu arme sofisticate de tot felul, cumparate din UE , pentru a nu le utiliza niciodata si pentru care tot plateste. Cel putin nu se poate spune ca Turcia a creat ISIS, dar exploateaza oportunitatea magistral, din toate pdv, pana si Ulise ar fi negru de invidie. Pana la urma cine a fost superficial si superior, adica UE, ori plateste, ori ramane cu musafirii nepoftiti. Ca sa fie clar, plateste tribut in bani si servicii ( liberalizarea vizelor) Inteleg acum , nu ca as fi pus sub semnul indoielii decizia pres. Johannis ( caci nu am cunostintele lui detailate de politica externa actuala) de a nu participa la summitul informal, la reuniunea UE-Turcia, la nu stiu ce dejun de lucru. Si T. Basescu scotea fum si para pe nas ca nu va sti UE cu cine va discuta la Bucuresti.El ar fi semnat cu placere. Mda.
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Turcia n-o fi pus umarul si la... @ Fariseul
+9
OK, dar esti sigur ca Turcia n-a pus umarul la crearea ISIS?
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Tudor
+15
" Bazarul " numit UE este la cheremul otomanilor . Acestia profita la maximum de slabiciunea tehnocratilor de la Bruxelles , avandu-i in spate pe tartorii planetei , americanii .
Publicat Marţi, 08 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017