×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 04:02
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Poliția belgiană și popularii europeni îi vor capul, Comisia este în corzi
Șeful OLAF riscă doi ani de închisoare în Belgia

Viitorul politic al șefului OLAF de la Bruxelles este la mila Comisiei Junker și a jocurilor dintre familiile politice europene. În această situație a ajuns seful unui organism european care investighează cazurile de corupție și fraudă și care ar trebui să fie ferit de presiuni și imixtiuni politice.

Poliția belgiană dorește ridicarea imunității șefului OLAF, italianul Giovanni Kessler, magistrat și fost europarlamentar de stânga. Iar Comisia Europeană amână de aproape un an luarea unei decizii, încercând, la influența popularilor europeni, să-l constrângă pe Kessler sa demisioneze de bună voie, pentru a nu târî executivul european într-o dispută cu autoritățile unui stat membru – Belgia. Experții Comisiei, scrie Politico, au recomandat să nu se ridice imunitatea șefului OLAF (care are rang de director general in Comisie), pentru că asta ar crea un precedent (ar putea urma un val de solicitări similare din partea altor state nemulțumite de activitatea Comsiei). Deși puțin probabil având in vedere nivelul la care se poartă bătălia, șeful OLAF riscă doi ani de închisoare și amendă, dacă este găsit vinovat.

Totul pleacă de la ceea ce a fost denumit ”Dalligate”, scandalul de trafic de influență în care a fost implicat fostul comisar maltez pentru Sănătate din Comisia Barroso II, legat lobby-ul industriei tutunului. A fost un caz care a scos la iveala puternica influență pe care o are această industrie la Bruxelles și a dus la demisia comisarului John Dalli, în 2012.

Atunci Kessler (șef al OLAF din 2011) era personajul pozitiv al afacerii, însă ulterior poliția belgiană l-a acuzat că a ascultat fără mandat discuții telefonice dintre martorii din acest caz – o infracțiune potrivit legilor belgiene. Politico.eu scrie că în mai 2015, poliția belgiană a cerut ridicarea imunității lui Kessler, pentru a fi investigat. Era vorba de un proces pentru defăimare intentat în Belgia chiar de fostul comisar Dalli. Acesta a pierdut procesul în prima instanță și a făcut apel. Din dosar s-a disjuns însă cazul lui Kessler.

Ca toți oficialii UE, cei care lucrează la OLAF au imunitate și, în plus, dată fiind activitatea sensibilă a OLAF, imunitatea acestora din urmă nu poate fi ridicată decât printr-un vot al comisarilor. Un asemenea lucru ar fi fără precedent la Bruxelles. De aceea Comisia tergiversează luarea unei măsuri și, în primă fază, a transmis poliției belgiene că probele pe care le are sunt puține și vagi. Ei bine, poliția belgiană a mai trimis încă două cereri, dintre care ultima, trimisă în iulie 2015, este foarte bine formulată și foarte concretă – este vorba despre o convorbire telefonică între doi martori ai ”Dalligate” pe care Kessler a ascultat-o în mod ilegal, scrie Politico.

Lațul se strânge în jurul Comisiei Juncker. OLAF este un organizm independent, însă în scripte el este un directorat al Comisiei care acum se află sub supervizarea comisarului pentru Buget și Resurse Umane, bulgăroaica Kristalina Gheorghieva. Este ultimul lucru de care aceasta avea nevoie într-un moment în care numele ei este vehiculat, cel puțin în Bulgaria, pentru o candidatură la postul de secretar general ONU ( a venit și rândul unei femei la șefia ONU). În plus, miza o depășește cu mult. În teorie, comisarii își pierd coloratura națională, însă în fapt rămân niște reprezentanți ai interselor propriilor state. Or, cu cea mai proastă reputație la capitolul anticorupție și cu un MCV impus de UE, Bulgaria și Gheorghieva nu au niciun cuvânt de spus în acest joc politic. ”Nu am absolut nimic de comentat pe aceasta temă”, a fost, prin urmare, tot ce le-a declarat Gheorghieva celor de la Politico.

OLAF a transmis jurnaliștilor de la Politico că nu au primit nicio solicitare de ridicare a imunității lui Kessler din partea politiei și că cei de la OLAF au aflat despre aceasta abia în mai 2015, dintr-un articol publicat de Sunday Times.

Pe lângă poliția belgiană, Kessler este atacat și de popularii din Parlamentul European, nemulțumiți se pare că la conducerea unui ”cerber” al UE se află un om de stânga. Îl atacă și ecologiștii din parlament, revoltați că italianul a putut comite o asemenea ilegalitate. Președinta comisiei pentru control bugetar din PE, nemțoaica Ingeborg Graessl (Uniunea Creștin Democrată), spune că Kessler nu are de ales și trebuie să demisioneze.

Poliția belgiană a discutat cu cel putinun europarlamentar care a fost foarte critic la adresa lui Kessler, scrie Politico. Nu este limpede de ce a fost chemat acest eurodeputat la poliție, iar autoritățile belgiene au refuzat să dea detalii. Există însă dubii că Ingeborg Graessle ar fi încurajat acțiunea politei împotriva lui Kessler. ”Nu am contactat niciodată eu însămi autoritățile belgiene – nu în cazul Dalli și nici în cazul domnului Kessler”, spune ea.

Jurnaliștii de la Politico spun însă că au văzut o factură plătită de Graessler pentru o fostă consilieră de la PE, o factură din care reiese că la biroul ei de la PE se lucra din greu pentru colectarea de informații împotriva lui Kessler. Factura datează din mai 2015 și din ea reiese că s-a lucrat zile bune prin ”schimburi de mailuri, analize și comentarii pentru un proces în Belgia”, totul impotriva lui Kessler.

Graessle spune că factura cu pricina nu demonstrează așa ceva și că ”există infracțiuni grave care trebuie investigate, dincolo de orice minciuni se spun acum pentru a influența colegiul comisarilor astfel încât să nu-i ridice imunitatea domnului Kessler”.

Cei de la Politico mai sugerează și că între Kessler și poliția belgiană exista o relație tensionată cu altă origine decat ”Dalligate”. Kessler l-a acuzat pe un comisar-șef din poliția federală belgiană că ar fi solicitat în mod nejustificat să fie plătit cu 58.000 de euro de către OLAF. Comisarul cu pricina face parte din comitetul care supervizeaza activitatea OLAF, un organism independent din care fac parte experți din statele UE. Aceștia nu primesc un salariu pentru supravegherea OLAF, însă pot solicita circa 1.000 de euro brut pentru fiecare întâlnire de la Bruxelles. Într-un mod cel puțin ciudat, sumele sunt plătite chiar de OLAF. Kessler a rămas descumpănit când a observat că în 2014 s-au depășit pentru prima dată fondurile alocate pentru acest comitet (plafonate la 200.000 de euro), a verificat mai atent și a observat că acel comisar-șef belgian a solicitat 58.000 de euro pentru 56 de întâlniri, în timp ce colegii săi solicitaseră în medie 25.000 de euro, pentru 26 de întâlniri.

Călin MarchieviciPublicat Marţi, 08 martie 2016
3617
 | 9
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SaakasBilly
+4
Sunt efectiv stupefiat cat de putin inteleg oamenii despre coruptie si "anticoruptie" !! Fratilor sa fie clar ,coruptia in sistemul capitalist e insasi vitalitatea sistemului ,pe ea nu ai cum sa o reduci pen'ca reduci insasi viatza care anima sistemul !! Si atunci apare intrebarea legitima ,care e rostul asa ziselor organisme "anticoruptie"?? Pai in nici un caz combaterea ei,ci mai degraba inlaturarea celor care sunt o piedica in sistem !! Asta cu "lupta impotriva coruptiei" e pentru poporeni ,pentru fraieri !! Cine anazizeaza atent asa zisa activitate a dna-ului poate vedea ca toata clasa politica e corupta,pentru ca asta e motivarea mafiei de stat ,dar partea care are justichia si securitatea sub comanda ei,si care nu a ieshit in alegeri ,a inlaturat de la putere partea cealalta printr-o clasica lovitura de stat in stil bolshevic ,prin intermediul justichiei dambovitzene care efectiv i-a plimbat prin pushcarii doar pentru a nu mai avea dreptul de a reprezenta poporeanul care i-a ales si pe care direct in fatza l-au facut prost pentru ca a ales cum a ales !! Winston Churchill zicea:"Democraţia este un sistem politic prost, însă cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum"--eu as zice ca si comunismul e la fel de bun daca accepta coruptia si mafia de stat asa cum face asa zisa ...."democratie" eriala !! Orice sistem care se bazeaza pe vicii si nu virtutzi va fi foarte viabil pentru ca e partea forte a fiintei umane !!Nimeni nu se straduie sa ajunga parlamentar sau ministru daca nu se va imbogatzii personal din activitatea asta !! Cum nimeni nu intreprinde nimic fara un castig anume !! Asa ca "lupta impotriva coruptiei" e o alta poveste frumoasa ca si...."democratia" !!
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
Macanel @ SaakasBilly
0
- Nu cred ca ai trait comunismul !
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
Tampitelule @ SaakasBilly
0
@Macanel, baietas, in comunism au fost unii care au iesit cu asa rotund vre-un milion de dollari dupa cum au declarat in fata a patru cuburi de gheata, altii cu ceva mai mult sau mai putin. Sa-ti fie rusine Dinu Patriciu, dadea meditatii, dupa care a salvat Petromidia, iarasi rusine sa-ti fie bai , ce la fier vechi ca pe flota nu stiai sa vinzi???! Revenind insa la boii nostri actuali care nu au aplicat programul de reabilitare al flotei la tot ce au reusit sa puna laba de la sine de cale ferata, pana la combinate, fabrici, sisteme de irigatii ii regasim acum cu sute de milioane si miliarde de dolari. Intr-adevar era greu in comunism sa faca din astea ca ajungeau multi la streang. Si in vest se dosesc bani dar se mai si construieste cate ceva, in perioada regretatului odios se dosea cu fereala si se construia, dupa el a venit potopul si ce s-a facut atunci s-a vandut la fier vechi generand patachinele care se vor tutele de frunte ale Romaniei!
Publicat Joi, 10 martie 2016
+Răspunde
radu
+5
Iata cu ce se ocupa „dumnezeii” de la Bruxelles: interceptari ilegale, abuz, jocuri de culise.Lui Dalli i s-a inscenat dosarul de trafic de influenta pentru a fi indepartat din functie.Finantatorii operatiunii au fost marii producatori de tigari , iar complici au fost acest Kessler si insusi Barroso care l-a fortat pe Dalli sa demisioneze...
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
anka @ radu
+5
Mafia de la bruxel, cand trece la tuhaus?
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
radu @ radu
0
Nu va trece niciodata la tuhaus, ei sunt „tuhaus-ul”!
Publicat Joi, 10 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017