×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 00:11
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Inamicii independenţei justiţiei
God bless America! God bless Romania!

Motto „Fiat iustitia, pereat mundus!”

Recentele declaraţii, provocate printr-un „interviu”, ale fostului agent şi şef a Biroului U.S. Secret Service pentru Europa de Est, ataşat Ambasadei SUA, la Bucureşti, Darren White Terrel, potrivit cărora procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna L.C. Kovesi, nu ar avea „abilitatea de a fi neutră, corectă şi obiectivă”, iar legalitatea anchetelor DNA sau DIICOT ar fi serios îndoielnică, au pus în teribilă dilemă „facţiunea proamericană” din media românească şi nu numai.

Energiile propagandiştilor, „pro” şi „contra”, din câmpurile de bătaie ale războiului politic s-au dezlănţuit într-un potop de acuzaţii, speculaţii şi intoxicări. Fostul (?!) agent al U.S. Secret Service, ale cărui declaraţii Ambasada SUA la Bucureşti le califică, în mod corect, ca fiind un punct de vedere personal (n.n. format cumva în afara îndatoririlor incumbate de fosta calitate oficială?!), a fost etichetat, de către deontologii cu cap mare şi încetineală în gândire, în fel şi chip. Neapărat şi cârtiţă rusească în U.S. Secret Service!

Într-o lume nebună a serviciilor secrete este posibil orice. Există, însă, şi o lume raţională a serviciilor secrete. Şi dacă tot s-a vehiculat o asemenea ipoteză, a cârtiţei ruseşti, de ce nu s-a dus raţionamentul până la capăt? Cel mai bogat agent al ruşilor din România, care a făcut miliardul de bani negri din toate combinaţiile de afaceri posibile, de la găinăriile din gospodăria judeţenei de partid până la traficul de arme şi muniţii, este „hărţuit politic” într-o cauză „contagioasă”, din categoria retrocedărilor, iar la avere nu este dibuit decât cu un surplus de câteva zeci de mii, peste veniturile legal dobândite ca lefegiu la stat!

Când domnul D.W.T. a spus a spus că are îndoieli serioase asupra legitimităţii investigaţiilor, să nu fi avut în vedere cât de independentă este Justiţia Română, când ar trebui să investigheze subminarea economică şi politică a statului român orchestrată de reţelele internaţionale de crimă organizată patronate de serviciile secrete ale entităţilor statale inamice? U.S. Secret Service nu esteSPP-ul american, ci străjerul sănătăţii financiare a Statelor Unite, iar domnul D.W.T. a reprezentat aici interesele Departamentului Trezoreriei, nu ale Serviciului de Securitate a Preşedintelui SUA, care tot nu avea de gând să respire cu noi aerul curat din Carpaţi.

Aşadar, negreşit trebuie să facem efortul de a vedea şi dincolo de aparenţele declaraţiilor, mai ales că domnul D.W.T. este complinit, chiar întâmpător (?!), cu exemple concrete de mare notorietate, care pun sub semnul întrebării imparţialitatea investigaţiilor penale în cauze de anvergură intenaţională, iar independenţa justiţei scârţâie din toate îmbinările fragilului ei soclu. Cotidianul.ro a publicat analizele de bună credinţă care coboară afirmaţiile domnului D.W.T. din sfera abstractă a confidenţialităţii în realitatea dură, dar parcă inexistentă pentru DNA ( http://www.cotidianul.ro/cotidianul-277406; http://www.cotidianul.ro/cotidianul-277450), doamnei L.C. Kovesi fiindu-i făcute, cu deferenţă, reproşuri faţă de care demnitarul din fruntea DNA ar fi trebuit, din respect faţă de contribuabili şi grijă pentru imaginea justiţiei, să reacţioneze de îndată.

Suntem intoxicaţi, zi de zi, cu grija neprecupeţită a tot felul de propagandişti pentru independenţa justiţiei. Dar cine sunt, cu adevărat, inamicii Zeiţei?

Străvechiul adagio roman „Să se facă dreptate, de-ar fi să piară lumea!" este foarte sugestiv despre cât de arzătoare este nevoia de justiţie, fără de care nu poate exista o societate autentic democrată. Cum lumea noastră de acasă este una a corupţiei sistemice, ”să piară lumea” înseamnă să piară sistemul de putere al corupătorilor şi corupţilor.

Într-un sistem de putere acaparat de corupţie, Justiţia este şi ea parte a întregului. Politicieni, unii de bună credinţă, dar şi mulţi demagogi clamează nevoia de independenţă a Justiţiei. De cine trebuie realizată şi apărată independenţa Justiţiei, dacă nu de judecătorii înşişi?! A crea şi dezvolta instituţii garante ale independenţei Justiţiei nu înseamnă, cumva, chiar reversul, adică a oficializa instrumente prin care celelalte puteri ale statului, ori oculte, să poată controla Justiţia, tocmai în numele independenţei ei?!

Asemenea întrebări au devenit necesare, ele fiind consecinţa unui nefericit şir de întâmplări în care Consiliul Superior al Magistraturii a colizionat, uneori frontal, cu organizaţiile profesionale ale magistraţilor.

Natura, caracteristicile şi dimensiunile situaţiilor conflictuale dintre magistraţi şi autoritatea garantă a independenţei Justiţiei au definit, fără echivoc, poziţiile părţilor şi au demonstrat câtă independenţă îşi poate permite Consiliul Superior al Magistraturii în exercitarea rolului său constituţional. Mai nou, în fiecare an se găseşte un membru al Consiliului, de fiecare dată acelaşi, să someze Consiliul Suprem de Apărare a Ţării să dea cerificatul de independenţă al Justiţiei faţă de serviciile secrete. Ex-preşedintele Trăian Băsescu, ca unul care ştie ”inside” cum stă treaba, cât a fost în funcţie nu a auzit strigătul de disperare al Consiliului Superior al Magistraturii. Acum, în caliate de fost”, fără să fie întrebat, l-a confirmat pe şeful actualei Administraţii Prezidenţiale, precizând „Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu poate controla serviciile. Puterea, structurile de securitate şi forţă o au tot timpul. Depinde ce le cere să facă cel din frunte” (*

Problema în discuţie are şi o altă faţetă. Cine are nevoia reală de apărare a independeţei, Justiţia ca entitate-putere a statului, sau magistraţii corupţi, vulnerabili, care, într-o câtime neglijabilă, sfârşesc prin a fi exemple de mai mare ruşine a Justiţiei?

Ingerinţele în actul de justiţie nu se pot realiza decât prin intermediul magistraţilor receptivi la comenzi. Magistraţii pot deveni receptivi din varii motive. Magistraţii competenţi, incoruptibili, fără vulnerabilităţi la presiuni nu se vor abate de la îndatorirea lor de a face justiţie, convinşi fiind că Justiţia este etalonul suprem al calităţii democraţiei.

Instituţiile de putere ale Justiţiei sunt populate cu oameni divers motivaţi. Unii care afirmă că practică o profesie în slujba Adevărului, Binelui şi Echităţii, după cum spunea Celsus „Jus est ars boni et aequi”. Dar, înaintea ori subsecvent scopului de a-şi asigura existenţa de zi cu zi, în tot ceea ce presupune ea? Alţii sunt motivaţi de porniri lăuntrice pe care nu le pot recunoaşte public. Nu trebuie să omitem nici faptul ca magistraţii, ca oameni, nu fac nici ei excepţie de la nevoia de a simţi că au pe cineva în spate. Această nevoie putând deveni presantă în faţa realităţilor cutremurătoare dezvăluite de conexiunile unor cauze. __________________________

*)http://www.nasul.tv/traian-basescu-despre-rolul-si-jocurile-serviciilor-secrete-csat-nu-poate-controla-serviciile/#sthash.Ewx9wpW5.dpuf

Am avut parte de o confesiune specială din partea unui om unic. O personaliate de înalt nivel, greu încercată de confruntarea cu justiţia perioadei de tranziţie inversă a lumii postcomuniste. Până a deveni justiţiabil, interlocutorul meu considera că procurorii îndeplinesc atribuţii complementare, de finalizare a unei părţi din munca serviciilor secrete şi, în acelaşi timp, veghează asupra legalităţii activităţii organelor de cercetare penală. Pentru judecători avea un respect deosebit, văzând în ei elita oamenilor legii. Despre avocaţi nu avea o părere prea bună, credea că sunt nişte mercenari la serviciile cărora apelezi de nevoie.

După câteva procese, pe parcursul mai multor ani, interlocutorul meu şi-a schimbat părerile, operând cu alte judecăţi de valoare. Despre procurori a concluzionat că nu i-a fost dat să vadă altundeva mai mult dispreţ faţă de demnitatea omului, iar în faţa judecătorului plictisit, pe care apropape că-l fură somnul din jilţul dreptăţii, cel mai uman şi demn s-a comportat avocatul.

Justiţia statului socialist român, pe care interlocutorul meu o cunoştea până în resorturile sale intime, era măcinată de corupţie, dar intangibilă. Reflexele condiţionate dobândite în acea epocă au lăsat urme adânci, pe care nu puţini pot fi tentaţi să calce, cu modelul înaintaşilor în suflet.

S-a pus vreodată problema epurării Justiţiei? S-a gândit cineva să evalueze abuzurile procurorilor şi ale judecătorilor? Găsind sau negăsind răspunsurile la astfel de întrebări, dar mai sunt şi altele, vom afla ori nu vom afla cât de reale sunt resursele independenţei Justiţiei. Cine a luat câteva exemplare de foşti procurori, „nestemate” prin mocirla legalităţii totalitariste, pentru a le recicla, fie ministru la Justiţie, fie judecător de Înaltă Curte, a reformat, ori a subordonat Justiţia?! Sunt suficiente doar două-trei astfel de specimene, plasate la vârf şi adio independenţă a Justiţiei. Câtă încredere, cât respect poţi avea faţă de acele instituţii ale statului de drept, în fruntea cărora au fost puşi oameni bine instruiţi să stea „în pozitie de drepţi?! Oare ce gândesc şi ce or zice, în sinea lor, miliţienii care au cărat în cârcă, de la cârciuma din mahala, procurorii („tovarăşi” şi „tovarăşe”, deopotrivă) pe care azi le este dat să-i vadă ministru, înalt magistrat, parlamentar... şi după un sfert de secol? Şi!

Justiţia este o putere a statului privilegiată. Privilegiile Justiţiei nu sunt o garanţie a independenţei sale şi nici a echilibrului raporturilor cu celelalte puteri. Marja erorilor justiţiei nu este mai nesemnificativă decât marja erorilor din oricare alt domeniu de activitate şi unde greşelile se mai întâmplă să fie şi plătite. Dimpotrivă, în condiţiile în care criteriile de stablire a adevărului şi de împărţire a dreptăţii sunt determinate nu prin instrumente ale ştiinţei, ci potrivit conştiinţei şi propriilor convingeri ale majorităţii completului de judecată, cea mai importantă premisă a independenţei justiţiei - adevărul obiectiv - este eliminată. Adevărul juridic nu este un adevăr obiectiv. Adevărul juridic este întotdeauna o măsură politică a adevărului obiectiv, cuantificat cu instrumentele puterii politice, a cărei voinţă a fost învestită cu forţă juridică.

Din astfel de considerente, dar şi din altele, în România mai există cazuri în care pe bază de înscenări judiciare se dau sentinţe impuse politic, din aşa-zise raţiuni de relaţii externe, pentru că dau bine ca exemple de combatere a corupţiei sau, pur şi simplu, din adversitate politică şi răzbunare personală („Am să pun să fii arestat!”). Domnul D.W.T. ştie inside despre intervenţii directe, făcute personal în astfel de cazuri, chiar de fostul ambasador Mark Gitenstein. În numele independenţei justiţiei, în numele Departamentului de Stat, pentru succesul afacerilor iniţiate în România?

Aşadar, ce mare şi extraordinară noutate ne-a spus domnul D.W.T.?! Nici una şi nici alta. Le ştiam şi noi pe toate. Dar în ţara ta, ca cetăţean al ei, nu ai voie să fii profet. Nimeni nu te crede. Mai mult, devii suspect. Trebuie ca americanii să ne trezească, să ne deschidă ochii şi să ne urecheze.

God Bless America! God bless Romania!

Aurel I. RogojanPublicat Miercuri, 09 martie 2016
7632
 | 39
 | 55
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Antena 3
-8
Pentru JE SUIS RARINCA: Am vazut o postare a ta mai jos. Cum pe la scoala n-ai prea fost, dupa felul cum scrii, roaga pe cineva sa-ti dea pastilele la timp, ca tu nu pari sa fi capabil. Altfel, devii oligofren complet. Asa cum te prezinti, ma intreb daca poti merge pe strada fara insotitor? Omul ala si-a spus o parere in mod politicos, fara sa jineasca pe nimeni. Apari tu, prostul satului, si te mandresti ca ai prohabul deschis.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
JE SUIS RARINCA @ Antena 3
+6
Ce fericiti sunteti voi aceasta pleava mizerabila,daca prostia ar fi durut,mama, mama ce chitaituri auzeam pe acilea pe forum.!!! Hai Pa si P..la sa o pupati.. [[ stelu ]]
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
anka @ Antena 3
+5
Bravo ma, desteptul satului, mult dus la scoala. Bravo tie.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
Crocodilul
+13
Nu trebuia sa ne spuna domnul securist american despre o realitate pe care o stiam pe vremea timpitului regim basescu. Ne-am sters mintile asa repede. Am uitat cine a fost. Ne-a injectat tovarasul Coldea pe toti?
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
clar,
-12
ce mai, omul lui Putin...
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
cronicarul @ clar,
+8
comentariu specific unui aurolac platit ! dixit !
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
lunetistu @ clar,
+2
Ce mai , `omul ` lui Putin !
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
Cata
+19
dar nu cumva sa creada cineva ca SUA nu face la fel ca Rusia! SUA are doar interese geotrategice. Ii pasa de Romania de aici si pin la prima...La fel ca Rusiei. Problmea spinoasa e ca noua nu ne pasa de tara noastra. Daca ne-ar pasa am pune mina pe par si am mirui tradatorii in loc sa-i platim regeste si am scapa de nesimtiti care cred ca ne educa cu subiecte scufundate in minciunile epocilor trecute.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
IQ100 @ Cata
0
sunt minciunilie tuturor epocilor. Minciuni propagate de catre aceeasi masinarie infernala, ce trece prin istorie si geografie de cel putin 300 de ani incoace...catre aceeaiasi sau catre noi sclavi ...doar mastile istorice difera : Imperii parazitate, colonii exploatate, doctrine mincinoase propagate, inclusiv religioase si antireligioase, razboaie si revolutii dirijate....cand am pus mana pe par , masinaria a pus mainile pe pari mai puternici si ne-a ucis sute de mii de conationali, elita si forta economica vitala.
Publicat Joi, 10 martie 2016
+Răspunde
Nicu I.
+20
Deosebit, exceptional , competent si foarte lamuritor, chiar didactic (in sensul bun)! Multumim domnule Rogojan....l-ati dat si pe net/ facebook ? Este absolut necesar !
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
aladyn
-11
Aladyn @ GI-ai luat id-ul meu ca sa ce? ce minte ingusta au unii.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
spune @ aladyn
+6
merci, ca s-a exprimat omeneste si logic sub nick-ul tau, frajere.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
GI
+7
Remediu la abuzuri judiciare - reinfiintarea Curtilor cu jurati in sistemul judiciar din Romania.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
db @ GI
+11
Nimic nu este 100% infailibil sau 100% sigur. De procese cu juri in SUA, care s-au finalizat cu condamnari anulate ulterior, pe reinterpretarea probelor, ai auzit cu siguranta si tu.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
Aladyn @ GI
+14
de parca i-ar fi greu Securitatii sa alcatuiasca listele cu juratii , de parca lea- fost greu sa faca ei 3 milioane de alegatori in plus pe listele BEC-ului ???!!! Si dupa aceea or sa puna pe listele cu juratii numai si numai dintre fostii si actualii ei agenti secreti sau simpli turnatori, care vor delibera la fix cum vrea tanti Secu? Haida-de , CSM, Tribunalele,Procuratura si Justitia in sine cum pote fi subjugate de Mafia Securitatii, iar niste bieti indivizi nu or sa poata fi controlati pana si in izmene de cancerul societatii post-comuniste ???
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
magic
-12
partener de afaceri al securistului adrian sirbu... pai cum dracu sa ma uit in gura lui
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
db
+13
Hmmmm... Atata timp cat subiectul Codruta Kovesi ii uneste pe antenisti care sustin amestecul politicului in justitie de mult timp deja, cu basistii care-si simt propriile manute desprinse de pe manete si care s-au transformat, de cand Elena Udrea + gasca au vizitat arestul din Rahova, in noii contestatari ai justitiei pe motiv de abuz, acum cand incep ei s-o ia in barba, eu sunt de parere sa respiram adanc si sa mai asteptam un pic exprimarea concluziilor. Nu de alta, dar jocul e inca-n desfasurare. E atat de suspect "interview-ul" lui Turcescu cu DWT incat propun ca deocamdata sa-l lasam balta, mai ales ca nu ne aduce nicio surpriza majora. Mai degraba mi-e straniu de ce Turcescu da publicitatii un interview in care face din nou pe surprinsul, mai ales ca-i limpede ca-i scoate castanele din foc lui Basescu, din nou. Pentru amnezici: sa ne amintim ca Basescu i-a cerut lui Turcescu sa modereze infruntarile dintre candidati in campania prezidentiala din 2009 si ca Turcescu a acceptat, scriind o motivare care ne-a umplut atunci de lacrimi pe toti. Si toti ne-am minunat atunci ce l-a facut pe Basescu sa-i ceara lui Turcescu sa modereze confruntarile si am fost bucurosi ca Basescu a ales o persoana care nu parea a-i fi aplaudac 100%. Acum 2 ani, dupa ce Turcescu a recunoscut ca a fost acoperit al serviciilor, ma gandesc ca ne-a fost clar si de ce a fost solicitat si de ce a acceptat: 1. ii era de folos lui Basescu, care s-ar fi simtit cu el la moderare mult mai sigur, in plus, s-au stabilit de dinainte temele de discutie, a.i. sa-l avantajeze pe Basescu si sa aiba raspunsurile pregatite (avea copiute cu subiectele) 2. Turcescu nu putea refuza nici sarcina si nici sa colaboreze cu stafful lui Basescu pentru pregatirea confruntarilor. Asa ca, deocamdata sa ne-aprindem o tigara si sa mai asteptam. Poate nu inca 2 ani. Adevarul are prostul obicei sa iasa la suprafata.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
butrflsy @ db
+2
prostia NU doare ! angajatii LOR copiaza textele !! zi ,ceva ,GHERTOI platit !!
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
db @ db
0
db@Butrflsy - Ai vrut sa-mi spui ceva? nu se intelege ce, ai postat 10 cuvinte aruncate de-aiurea!
Publicat Joi, 10 martie 2016
+Răspunde
Amy
+11
Sintetizat: Divide et Impera. Faci uz de un obiect la maxim apoi il distrugi sau il arunci lada de gunoi (acelasi lucru). Romanii isi merita soarta, sunt cei mai multi imbecili pe metru patrat, l-ati votat pe baSecu de doua ori. Bravo natiune, mai ales ardelenelor defecti in cerebel. Pusca si cureaua lata aveti sau fiecare pasare pe limba ei piere. Globalizare inseamna disparitia identitatii nationale, singurii care au inteles acest lucru au fost elvetienii cand au demonstrat la Davos aproape sa se omoare cu B Clinton promotorul infocat al globalizarii, pionul bancherilor yankey.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
db @ Amy
+7
EEE si ce fac elvetienii astia viteji ai tai, care au demonstrat la Davos impotriva globalizarii?Cum o combat ei, mai precis? Cu nimic, e plin de imigranti in Elvetia si elvetienii emigreaza la randul lor, oriunde vor. Nu exporta sau nu importa elvetienii? nu permit investitii straine la ei in tara? nici vorba! la mai putin de 50 de km de locul in care traieste in Elvetia un prieten de-al meu e o rafinarie investitie ruseasca care mai si polueaza ca naiba!
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017