×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 03:55
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Reacție la motivarea deciziei CCR privind interceptările
DIICOT: Vor fi necesare peste 20 milioane de euro

DIICOT a anunțat, după apariția motivării CCR privind interceptările, că va solicita Ministerului Justiției promovarea unei ordonanțe de urgență de modificare a Legii 508/2004 pentru înființarea serviciului tehnic al Direcției, având în vedere decizia Curții.

"Această modificare va impune achiziția de echipamente tehnice specifice și detașarea inițială a unui număr de 200 de lucrători de poliție în cadrul DIICOT, precum și asigurarea trainingului acestora. Aceste măsuri presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro, această sumă fiind susținută la acest moment doar de sumele utilizate de alte unități specializate de parchet în același demers, sumele absolute putând fi precizate numai după un calcul judicios efectuat împreună cu specialiștii în domeniu. Precizăm că nu putem raporta la acest moment necesarul de resurse la un reper existent, deoarece Direcția nu deține niciun mijloc tehnic și niciun specialist desemnat", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Comunicatul DIICOT, integral

"Având în vedere decizia nr. 51/2016, prin care CCR a declarat neconstituționale dispoziției art. 142 alin. 1 C.pr.pen. referitoare la reglementările privind realizarea activităților de supraveghere tehnică, DIICOT aduce la cunoștința opiniei publice că, urmare a efectelor deciziei menționate, va solicita Ministerului Justiției promovarea unei ordonanțe de urgență de modificare a Legii 508/2004 prin care va solicita înființarea serviciului tehnic al Direcției.

Această modificare va impune achiziția de echipamente tehnice specifice și detașarea inițială a unui număr de 200 de lucrători de poliție în cadrul DIICOT, precum și asigurarea trainingului acestora. Aceste măsuri presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro, această sumă fiind susținută la acest moment doar de sumele utilizate de alte unități specializate de parchet în același demers, sumele absolute putând fi precizate numai după un calcul judicios efectuat împreună cu specialiștii în domeniu. Precizăm că nu putem raporta la acest moment necesarul de resurse la un reper existent, deoarece Direcția nu deține nici un mijloc tehnic și nici un specialist desemnat.

Aceste necesități au devenit urgente o dată cu publicarea motivării deciziei CCR pe site-ul instituției, motivare din care rezultă că organele judiciare nu vor mai putea utiliza suportul tehnic al SRI nici măcar pentru a implementa mandatele de supraveghere tehnică în sistemul național. În aceste condiții, dat fiind faptul că DIICOT nu beneficiază de poliție judiciară proprie și nici de un Serviciu Tehnic adecvat necesităților Direcției, trebuie dată eficiență dispozițiilor art. 15 din Legea 508/2004 sau textului corespunzător din proiectul de lege de modificare a Legii 508/2004.

Conducerea DIICOT va aduce la cunoștința Ministerului Justiției lămuriri cu privire la necesitatea promovării actului normativ prin care să fie amendată legea de organizare a DIICOT și rectificarea bugetului instituției cu suma ce urmează a fi determinată.

În calculul preconizat, trebuie plecat de la premisa că DIICOT nu deține nici un mijloc tehnic de interceptare. De asemenea, în cursul anului 2015, DIICOT a dat spre exploatare un număr de peste 33.000 de mandate de supraveghere tehnică, din care 60% au fost operaționalizate prin SRI.

În consecință, după publicarea Deciziei CCR va fi necesară alocarea de resurse proprii ale DIICOT pentru a putea asigura în continuare eficiența activității de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism.


Julieta TârnovanPublicat Miercuri, 09 martie 2016
1756
 | 0
 | 10
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ioana radu ca videanu
0
Sa-i recuperezi de la cocos si udrea...hai repede nu mai cersi Fa-ti datoria fara cerseala ca si asa nu ai rezultate
Publicat Joi, 10 martie 2016
+Răspunde
Santa Klaus
+3
Iar le trebe bani ?? Pai sa aduca de acasa prostanacii caci au furat destul. Iar orice aparat le cumperi tot le fac in scurt timp inutilizabila conform intereselor mafiei.
Publicat Joi, 10 martie 2016
+Răspunde
??????
+1
Probabil delegarea sau transferul de personal si tehnica de la serviciile ce au astfel de "specializari" si mijloace, va rezolva si aceasta problema ?
Publicat Joi, 10 martie 2016
+Răspunde
Sa ia de la SRI ca mananca 4%
+9
Pai sa ia de la SRI ca mananca 4% din bugetul tarii, aproape cat educatia sau sanatatea. Acuma n-o sa mai aiba nevoie. (Si in acesti 4% n-am numarat si celelalte 6 servicii.)
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
Zoe @ Sa ia de la SRI ca mananca 4%
+4
4% pentru cine intreaba, 10% pentru cine primeste. Cam jumatate din buget se scurge aiurea la paraziti.
Publicat Joi, 10 martie 2016
+Răspunde
Stevenson
+10
Cat e comisionul tipic pentru asemenea achizitii?
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
Mishu
+5
Deja se stabilesc contractele si comisioanele, pacat ca nu mai este Ghita la butoane ca va retehnologiza de va dadea de 20 milioane cateva laptopuri, o pereche de casti si un router iar pentru internet un abonament de 5 euro la telefonia mobila. Parca era vorba de cercetarea penala, nu de ascultat fiecare pe cine vrea si cum are chef, totul la adapostul luptei impotriva terorismului in care fiecare cetatean e terorist pana la proba contrarie. Cu toata aparatura voastra de ascultare a inflorit crima organizata mai ceva ca in filme, sefi de politie care protejeaza crima organizata, multi dintre ei chir o conduc. Pentru ce mii de interceptari si bani cheltuiti aiurea daca sunt sustrase probe din dosare, nu sunt luate in considerare ca sunt facute pentru a scapa pe cel anchetat, alterate sau dezvaluite infractorilor de catre procurori. Mai mult e isteria ca nu pot fi santajati cum vrea fiecare prin interceptari ilegale, ca poate nu mai raspund la comenzi politice, ca nu se mai pot comite nenumarate abuzuri la adapostul legii, aici e problema adevarata, ca li s-a taiat macaroana tuturor sefilor si sefuletilor care mancau si ei o paine din dezvaluirea interceptarilor si date cui trebuie. Ar trebui infiintata o singura structura cu acest obiect de activitate, trecuta clar in lege, nu fiecare institutie sa aiba de acum propria divizie de interceptari.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
legea lui videanu
+13
DNA a mancat atatia bani ,milioane si milioane de euro ca sa ne spuna ca de fapt au disparut prin furt un miliar jumate in 12 ani...adica noi pompam bani in DNA ca sa se fure si mai mult
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
Vigilentul
+14
Intraţi în legalitate, naţională şi europeană, chiar dacă aveţi nevoie de timp, bani şi mijloace! Nu mai plângeţi, că oricum nu aţi distrus corupţia şi terorismul definitiv, iar acum vă copleşesc acestea. Chiar dacă pare o pauză, veţi relua vânătoarea de infractori cu putere şi profesionalism pe viitor!
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
flor @ Vigilentul
+11
Sa fie facute cu banii economisiti de la interceptorii ilegali.Nu avem bani de irosit.
Publicat Miercuri, 09 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017