×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 13:38
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Laszlo Tokes și-a mai găsit un avocat
Iohannis, criticat în "Spiegel"

Revista germană Spiegel îl numește pe președintele Klaus Iohannis "diletant", motivul principal al criticii fiind acela că șeful statului i-a retras decorația europarlamentarului Laszlo Tokes.

Președintele României, membru al minorității germane, a candidat cu promisiunea unor mari reforme, dar exercitarea mandatului său este un dezastru, scrie Spiegel, potrivit traducerii făcute de Euractiv.ro. Ultima gafă, conflictul cu un erou al revoluției din 1989, referire la Lazslo Tokes, se arată nemulțumit autorul articolului, Keno Verseck.

Pentru lupta împotriva dictaturii comuniste și rolul său în revoluția din 1989, Laszlo Tokes a fost decorat în 2009 cu Ordinul Steaua României, cea mai importantă decorație a statului român. La începutul lui martie, ordinul a fost revocat de președintele Klaus Iohannis, el însuși membru al unei minorități și autodeclarat anticomnist - deși nu are niciun trecut eroic. Propunerea pentru retragerea decorației a venit de la „comitetul de onoare” al ordinului, compus din naționaliști, foști membri ai aparatului comunist de stat și politicieni condamnați pentru corupție. Motivarea președintelui este halucinantă: Tokes nu ar recunoaște România ca stat și Constituția ei. Detalii? Nici urmă. Iohannis și-a bazat decizia exclusiv pe recomandarea „comitetului de onoare”, se spune în articol, conform Euractiv.

Acest comitet decisese că o cerere a lui Tokes ca Ungaria să devină „putere protectoare” a intereselor minorității maghiare din România este egală cu separatism. Chiar comisarul român Corina Crețu, ea însăși decorată cu Ordinul Steaua României, l-a acuzat pe Tokes că ar „submina fundamentul statului român” și ar căuta „distrugerea” acestuia. (…)

Victoria lui Iohannis la alegerile din 2014 fusese un semn de speranță pentru România și era privită drept un triumf asupra cleptocrației postcomuniste. La preluarea mandatului, la fix o zi după comemorarea a 25 de ani de la căderea lui Ceaușescu, Iohannis promitea „România lucrului bine făcut”: o țară democratică, un stat de drept, o luptă fermă împotriva corupției.

Între timp, mai tot ce se vorbește despre Iohannis se referă la decizii negândite sau prea puțin gândite. Mulți alegători sunt dezamăgiți, comentatorii îi reproșează o președinție diletantă și tăcerea prelungită.

Aceasta a devenit marca prezidențială: tăcerea atunci când vocea sa de șef de stat este necesară în chestiuni de politică internă, afaceri de corupție sau legi controversate. Dacă ia poziție, atunci mai degrabă postează un mesaj scurt pe Facebook.

Când semnează legi pare că nu le citește cu atenție. În decembrie anul trecut semna o lege care instaura pensii speciale pentru parlamentari și înalți funcționari. La scurt timp, legea a fost declarată neconstituțională. Penibil pentru Iohannis.

Periodic, Iohannis îndeamnă la lupta anticorupție și transparență cu o serie de platitudini. Dar când jurnaliștii de investigație de la Rise Project au dezvăluit inadvertențe în declarația sa de avere, președinția nu a reacționat decât cu o scurtă dezmințire.

În scandalul privind recuperarea prejudiciului din dosarul mogulului Dan Voiculescu, fost șef al comerțului exterior din perioada comunistă și condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție, Iohannis a reușit să fie din nou în centrul atenției cu o declarație nepotrivită. După pierderea a 20.000 de like-uri pe Facebook a spus „aerian”: Mulțumesc, am înțeles mesajul.

În chestiunea retragerii decorației lui Tokes, mulți intelectuali și activiști îl critică dur pe Iohannis. (…)

Poate ar fi mai potrivit ca președintele să retragă ordinul unor politicieni precum Adrian Năstase, condamnați definitiv pentru corupție - așa cum prevede, de altfel, regulamentul de acordare a ordinului, încheie Spiegel.

Autorul articolului, Keno Verseck, este un mai vechi apărător al regimului Traian Băsescu, despre care Cotidianul.ro a relatat pe larg. (Detalii aici)

Decorație retrasă în urma unei decizii a instanței

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 3 martie, într-o declarație la Palatul Cotroceni, că îi retrage decorația europarlamentarului Laszlo Tokes, în urma unei decizii definitive a instanței supreme.

Instanța supremă a decis recent definitiv retragerea decoraţiei „Steaua României” în cazul lui Laszlo Tokes, judecătorii confirmând astfel decizia luată de Consiliul Naţional al Ordinului Naţional "Steaua României".

Distincția a fost primită de Tokes în anul 2009 de la președintele de atunci Traian Băsescu, pentru merite în Revoluția din 1989.

(A.C.)Publicat Sâmbătă, 12 martie 2016
6038
 | 12
 | 73
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Spigel trece,
0
Pîna acuma, tăcere.Ne doare-n kot.(altundeva, mai mult pe noi, in suflet)
Publicat Marţi, 15 martie 2016
+Răspunde
janos cel viteaz
+1
Dar băieţi chiar sunteţi deştepţi !!! E clar că "freelancer"-ul Keno Verseck este ungur sadea, drept care, ca un bun patriot maghiar, i-a luat apărarea lui Tokes, bălăcărindu-l pe Iohannis.Că aşa stau lucrurile vedeţi că toate "defectele" invocate existau şi înainte de luarea decoraţiei lui Tokes.( De fapt ce mare revoluţionar a fost Tokes? Că a acceptat să fie apărat de cetăţeni, mulţi dintre ei români?) Combinaţia cu Tismăneanu e grăitoare : răzbunarea bajibuzucilor împotriva lui Herr President. Atac care ar trebui considerat de fapt o bilă albă pentru Iohannis
Publicat Luni, 14 martie 2016
+Răspunde
ardelean
+1
Romania mandra intapata din nou in orgoliu, aginturili se simt "raniti"
Publicat Luni, 14 martie 2016
+Răspunde
Un Observator Atent
+8
Ma intreb cine a platit articolul? Johannis face o multime de greseli, dar faptul ca i-a luat decoratia lui Tokes consider ca este o mare realizare. Un nenorocit care denigreaza Romania constant, eu il dadeam afara din tara, si mai avea si Ordinul Steaua Romaniei dat de aventurierul Basescu, era prea mult. Cu aceasta ocazie observ cum cei care se pretind marii intelectuali ai natiei (sunt cei care scriu pe la Contributors, Hotnews, etc.) au invadat netul cu articole critice la adresa lui Johannis pentru faptul ca l-a degradat pe Tokes. In schimb, aceiasi intelectuali nu scot un cuvant despre faptul ca Basescu murdareste prin prostiile care le spune zilnic, pe la televiziunile care inainte il injuraru, tot ce inseamna stat de drept in tara asta.
Publicat Duminică, 13 martie 2016
+Răspunde
Csaba @ Un Observator Atent
+2
Cine a platit articolul? Spiegel a platit articolul. De ce? Pentru informarea cititorilor ce cumpara revista Spiegel, pentru informarea publica leagat de niste evenimente si care sunt cauzele posibile sau sigure. In lumea vestica, din afara de cele de CanCan, ori ce informatie ce urmeaza sa fie publicata, trebuie sa se verifice din cel putin trri surse obiective. Si sa te apuci sa faci articole la comanda unia sau altuia despre evenimentele dintr-o tara ce apare poate de trei ori la stri in Germania intr-un an, este o prostie. Si ca jurnalist risti sa nu iti mai cumpere nici un ziar articolele. Dar asa o deontologie profesionala le este multora "bine informati" straina.
Publicat Luni, 14 martie 2016
+Răspunde
Cata
+11
problema cu agentul AVO tokes nu e ca i s-a luat ci ca i s-a dat! iar unui tradator nu putea sa-i dea decoratia decit un altul. smiorcaielile partizanilor sint de un penibil cumplit. sa justifici aberatia tokes e de noaptea mintii si impotriva bunului simt!
Publicat Duminică, 13 martie 2016
+Răspunde
romulus
+4
Der spiegel nu pomeneste nimic despre amenintarile foarte dure ale prim-ministrului ungar la adresa Romaniei,nici de incercarea la timp obstrctionata de institutiile abilitate,ale maghiarilor din Tg.Secuesc de a face o miscare sangeroasa de ziua nationala a Romaniei,nici de tanarul care dupa ce a incendiat o papuse cu chipul lui Avram Iancu,a facut declaratii obscene la adresa romanilor si multa altele asemenea.De fapt se stie ca ungaria doreste ocuparea Ardealului in scopul "realizarii" ungariei mari,etc.etc, fapt pentru care nu se da in laturi de la orice mizerii privind Romania si Romanii...Ma intreb daca acel verseck,autorul articolului din Der Spiegel nu este de origine maghiara? Sau daca a primit niste bani de la autoritatile de la budapeste pentru acest articol ? Mai sti ? In ceeace il priveste pe popa tokes,sa o lasam mai moale cu "eroismul " sau din timpul revolutiei ! In orice caz Ministerul de externe Roman ar trebui sa ia atitudine si nu sa doarma in papuci ! A fost jugnit Seful Statului si indirect Tara si Romanii insisi ! Se aude ?
Publicat Duminică, 13 martie 2016
+Răspunde
GEORGE ARMANU
+13
Spiegel sa-i critice pe hitler ,pe horty si pe stalin care au omorat cateva zeci de milioane de oameni !!Iar jurnalistul lui peste prajit o fi vreun sclav platit de orban asa cum si bashitul national avea, si pe care ii platea din banii nostrii!!
Publicat Duminică, 13 martie 2016
+Răspunde
Csaba @ GEORGE ARMANU
+1
Daca articolul ar fi fost platit de ce de la Greenpece sau Amnesty International o fi alta poveste? Informatia o fi alta? In Romanai de azi, modul de percepere a realitatii din jur exista convingerea gresita ca totul se intimpla deoarece cineva a platit ceva, sau altcineva adat o porunca/ordin si cei supusi se grabesc sa indeplineasca dorinta sefului/stapinului. Dupa 25 de ani de societate modelata de comunisti, incercarea de indoctrinare a tineretului si a populatie, iniobagirea celor ce nu aveau dosar curat sau au depus juramintul care trebuie la doi si un sfert, subminarea bazei familiale si a celor 7 ani de acasa, Astazi multi nu mai gindesc ca niste stapini pe propriile destine. Ci ca niste soldati disciplinati ce "stiu foarte bine" ca tot ce se intimpla se face din cauza ca cineva a dat porunca, si ceilalti executa neconditionat si cu exces de zel, fara sa comenteze ordinul. Libertatea de gindire si cum numesc nemtii Freier Wille, sunt drepturi fundamentale in societatile deschise si democratice ce unii in România si le autorefuza, si se mai si mindresc cu asta!
Publicat Luni, 14 martie 2016
+Răspunde
maidan
+10
Articolul nu merita comentat e plin de minciuni si aberatii obisnuite la basescu dar preluate de o ppublicatie dominata de Popularii Europeni din care face parte iata si Johannis Ce mai asteapta ? sa-si dea demisia daca partenerii politici prin presa aservita lor il face praf pe un membru al lor !!!
Publicat Duminică, 13 martie 2016
+Răspunde
Csaba
+8
@autor "Autorul articolului, Von Keno Verseck" cu tot respectul pentru dvs., dar autorul articolului din Der Spiegel se numeste numai Keno Verseck, Von se traduce aici cu "de" , mai pe romaneste articol semnat de ....
Publicat Duminică, 13 martie 2016
+Răspunde
Aladyn @ Csaba
+3
Nici un fon si un un von . Aceasta jigodie de la ICR este un unguretz din DDR, nascut la Rostock , din tata bozgor, pre numele lui Versek ( fara 'c' ), ceea ce pe ungureste insemneaza 'versuri' sau ' versete' , foarte poetic ! Intrebare: ce face 'organili' din Rumanistan ? In afara de a-si incasa lefurile babane de la Stat si de a-si conduce cu succes firmele personale , care nu platesc taxe dar recupereaza TVA?? Cum se intereseaza DIE si Contra Sifonajul Extern cine la- racolat si cine l-a platit pe acest 'versete' satanic? Auzim???
Publicat Luni, 14 martie 2016
+Răspunde
Everst @ Csaba
+2
Cu tot respectul ori esti prost ori faci pe prostul ori esti fanatic ungur, ori toate trei la un loc.
Publicat Luni, 14 martie 2016
+Răspunde
bogdan
+7
vad tot felul de comentarii idioate. in primul rand autorul e de origine maghiara. in al doilea rand decizia luata de ciolanis e urmarea unei decizii a justitie, lucru pe care atat postacii nu il mentioneaza. lumea uita ca jigodia de popa a fost si este un infiltrat dovedit al serviciilor dar nu cele romanesti. lumea uita ca acest popa nu e europarlamentar roman ci ungur. dincolo de tokes iarasi postacii astia de doi bani uita ca ungurul care a scris acum articolul critic il pupa in cur pe ciolanis in 2014 in campania prezidentiala asa ca nu inteleg ca de fapt esenta articolului o reprezinta tocmai recunoasterea incapacitatii intelectuale a acestui fanfaron parasutat in functia de presedinte de catre servicii si tembelii de romani, in special cretinii tineri si frumosi de pe net. ati vrut un cretinoid fara merite si cunostinte presedinte, aveti un fanfaron preocupat de calatorii alatuir de "prima doamna", si de burdusirea buzunarelor cu bani obtinuti prin fals si uz de fals conform deciziei definitive si irevocabile a unui tribunal! asa ca idiotilor va meritati soarta pentru ca sunteti cretini si alegeti toti idiotii presedinti doar prin vot negativ si nu prin meritele lor! sa nu va mai vaitai apoi ca idiotii ca va meritati soarta. nu va convenea un guvern care asigura crestre economica si mariri de salarii si pensii. l-ati dat jos si acum aveti un guvern de tehnobirocrati basisti care abia asteapta sa va taie salariile si pensiile invocandlipsa de bani!!!???dae unde avea alalalt guvern bani atunci? de la base sau de la ciolanis?
Publicat Duminică, 13 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017