×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 13:52
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Avertisment al fostului comandant al forţelor americane din Europa
Cât de mult se înşală Trump când vorbeşte despre NATO şi Europa

Într-o discutie cu jurnaliştii de la Washington Times, cu o zi înaintea atentatelor de la Bruxelles, Donald Trump a prezentat câteva din principiile sale de politică externă, linii directoare care îl pun pe aceeasi lungine de unda cu trei bine cunoscuţi lideri internaţionali. Din nefericiere, scrie generalul James Stavridis, fost sef al Comandamentului European al Armatei SUA, aceşti lideri sunt “Vladimir Putin, preşedintele dictator al Rusiei; Kim Jong-un, liderul autoritar şi irascibil al Coreei de Nord; Xi Junping, preşedintele expansionist al Chinei.

Ce gândeşte Donald Trump despre Europa? “NATO ne costă o avere”. Cum vrea să sprijine Trump Coreea de Sud? “Mereu ne trimitem navele, avioanele şi facem exerciţii militare”. Cum vrea să lupte Trump cu Statul Islamic? “Mi-ar fi foarte, foarte greu să trimit atât de multe trupe să se ocupe de asta”.

“Aliniindu-se la poziţia Rusiei, Coreei de Nord şi Chinei în ce priveşte necesitatea ca SUA să se traga şi aramata să revină în cazărmile în care el crede că îi este locul, Trump aruncă semninţele instabilităţii globale şi cedează importante părţi ale lumii dominaţiei regionale. Marea Chinei de Sud ar risca să intre sub hegemonia chineză, iar Europa de Est ar intra sub influenţa semnificativă a Rusiei. Ar urma efectele din alte părţi ale lumii şi deja instabila Penisnulă Coreeană ar mai face un pas către un război deschis. Toate astea ar submina economia globală şi ar diminua forţa Statelor Unite”, scrie generalul Stavridis.

“Trump nu este preocupat doar de internaţionalismul Americii, pare că se opune organic şi principiului fundamental al acestei idei: statornicia influenţei mondiale a SUA”, scrie Stavridis. “Spun mereu că trebuie să fim impredictibili. Suntem perfect predictibili. Iar predictibilitatea e rea”, consideră Trump.

Problema lui Trump pare să fie una financiară:”NATO ne costă o avere şi, da, protejăm Europa cheltuind o mulţime de bani”. Trump mai arată că SUA ar trebui să se retragă din Coreea de Sud sau să ceară bani pentru trupele menţinute acolo. “Coreea de Sud este foarte bogată. Este o mare putere industrială. Şi nu ni se oferă nimic pentru ceea ce facem acolo”.

“Am mai văzut asta şi înainte, scrie James Stavridis. După un Prim Război Mondial apocaliptic, SUA s-au retras din Europa, au refuzat să se alăture Ligii Natiunilor şi, e esenţial, SUA s-au retras din lume considerând că este scump, complicat şi deloc necesar să menţină o politică de angajament. Rezultatul a fost ascensiunea fascismului in Europa, extinderea Japoniei imperiale şi Al Doilea Război Mondial”.

“SUA nu este şi nu trebuie să fie jandarmul global. Dar este interesul nostru fundamental să ne agajăm, să operăm şi sa conducem. Haideţi să luam exemplul NATO şi pe cel al Europei”, scrie Stavridis.

NATO contează pentru Statele Unite din cinci puncte de vedere esenţiale, scrie fostul comandat al trupelor aliate din Europa.

1. Este cea mai consistentă şi mai bună organizaţie a prietenilor Statelor Unite din lume. Partenerii noştri din NATO împărtăşesc aceleaşi valori – libertate, democraţie, stat de drept, libertate de expresie şi alte elemente importante ale fiinţei noastre naţionale. Aceste valori au ajuns în America din Europa prin iuluminism, iar Washingtonul trebuie să le susţină.
2. În ciuda comentariilor lui Trump, europenii cheltuiesc mult pentru apărare. Cheltuiesc mai puţin decât cele 2% din PIB la care s-au angajat, dar este important că dau 300 de miliarde de dolari pe an pentru apărare. Luaţi împreună, europenii ar avea al doilea cel mai mare buget al apărării din lume, mai mare decât cele ale Rusiei şi Chinei luate împreună.
3. Poziţia geopolitică a Europei permite forţelor SUA să protejeze interesele americane şi să-şi proiecteze puterea în regiuni instabile, din Sahel până în Levant. Bazele NATO din Europa nu sunt nişte bastioane prăfuite rămase din Războiul Rece, ci sunt avanposturile operaţiunilor din secolul 21.
4. Economia SUA şi cea a Europei sunt interdependente. Cea mai vastă relaţie comercială din lume este cea transatlantică şi curinde jumătate din PIB-ul lumii şi aproape o treime din comerţul mondial. Politica lui Trump de dezangajare faţă de Europa şi NATO l-ar incuraja pe Putin şi ar descuraja pe prietenii din Europa şi ar crea o atmosferă de incertitudine şi îndoială.
5. NATO şi aliaţii europeni au capabilităţi cibernetice şi informative importante. Renunţarea la relaţiile noastre de apărare ar slabi SUA într-o perioadă în care pentru a lupta cu extremismul violent este necesară interacţiunea. Cele mai recente atacuri din Bruxelles, California şi Paris arată că suntem interconectaţi în lupta împotriva terorismului.

“Aceleaşi consideraţii generale sunt valabile şi pentru Asia, unde alianţa noastră cu Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Australia, Noua Zeelandă şi alte ţări ne ajută să asigurăm stabilitatea globală şi să întărim economia globală. Trump crede că SUA ar trebui să renunţe la rolul conducător în NATO şi să renunţe la viitoare angajamente militare. Este naiv şi periculos. Aceasta ar produce bucurie doar la Moscova, Beijing şi Phenian”, scrie James Stavridis.

Călin MarchieviciPublicat Miercuri, 23 martie 2016
2439
 | 5
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Dux
+1
James Stavridis,a fost anchetat cand inca era activ ,avand abateri de la etica profesionala !A fost dat afara(trecut in rezerva elegant spus)!Deci nici o baza pe bucurosul asta ,care e acum un biet "specialist militar"!
Publicat Joi, 24 martie 2016
+Răspunde
IQ100
0
"cedează importante părţi ale lumii dominaţiei regionale. Marea Chinei de Sud ar risca să intre sub hegemonia chineză, iar Europa de Est ar intra sub influenţa semnificativă a Rusiei. Ar urma efectele din alte părţi ale lumii şi deja instabila Penisnulă Coreeană ar mai face un pas către un război deschis. Toate astea ar submina economia globală şi ar diminua forţa Statelor Unite”, scrie generalul Stavridis."1. si ce e rau sa existe dominatii regionale?2) acum nu e razboi deschis intre dominarea unica si cei nesupusi?3) economia globala e re4a pt noi, de e ne-ar place? 4)daca se diminueaza forta USA e ceva rau?
Publicat Joi, 24 martie 2016
+Răspunde
Max
+1
Intotdeauna americanii au nutrit o ura viscerala fata de pacea din alte tari, alimentand razboaiele si focarele de instabilitate. Din cauza mafia politica din tabara democrata este disperata ca Trump reprezinta o amenintare la adresa razboaielor si conflictelor declansate de SUA in lumea intreaga, Trump reprezinta pericolul de pace mondiala. Si daca va fi pace, cum vor mai face profit negustorii de moarte? Ce va face celebrul negustor de moarte, sotul ilustrei Victoria FuckEU?
Publicat Joi, 24 martie 2016
+Răspunde
Mina
+10
Un presedinte american care vorbeste despre pace e cel mai negru cosmar al stavrizilor. Vor folosi toate metodele posibile sa-l impiedice sa fie ales. Sa speram ca nu vor reusi.
Publicat Miercuri, 23 martie 2016
+Răspunde
revenant 4 @ Mina
+3
CORECT!
Publicat Miercuri, 23 martie 2016
+Răspunde
gigel
+18
pierd cardinalii puterea cind se Papa se leapada de ei...Ha Ha Ha ce circ va sa fie..pune lumea pe valori reale nu pe rahatul creat artificial...politic corect...
Publicat Miercuri, 23 martie 2016
+Răspunde
Ralu @ gigel
+7
Astia 300 miliarde cheltuite pe an de UE pentru aparare nu reusesc sa combata terorismul facut de o mana de criminali musulmani. Intrebarea e, pe ce se duc cu adevarat miliardele astea? Anghela, vreun raspuns de bun simt?
Publicat Miercuri, 23 martie 2016
+Răspunde
Deamaratul
-13
Are dreptate gheneralul asta cu nume de peste ! Trumpy ar fi capabil sa ne desfiinteze scutul sau sa-l abandoneze crapcenilor olteni de la Deveselu,care-l vor transforma in observator astronomic capabil sa capteze lumina care vine de la rasarit !
Publicat Miercuri, 23 martie 2016
+Răspunde
revenant 4 @ Deamaratul
+3
Nu te doare capul?
Publicat Miercuri, 23 martie 2016
+Răspunde
IQ100 @ Deamaratul
+1
@ Revenant 4..sa il doara CE?
Publicat Joi, 24 martie 2016
+Răspunde
Amy
+26
Rugati-va cu lacrimi in ochi sa nu castige hilaria, altfel noua ordine mondiala va distruge Europa si democratia cu teroristi imaginari, invazii, etc. Sper sa invinga SANDERS sau Trump.
Publicat Miercuri, 23 martie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
+17
Trump are dreptate, Stavridis, în schimb, nimic altceva (da' mai scump, întretinerea tipului costa), decât Guvidi, al lui Caragiale ...
Publicat Miercuri, 23 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017