×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 00:23
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
La 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România
"Cel mai amplu marș unionist de la Chișinău" (Video)

Zeci de mii de persoane s-au adunat duminică în centrul Chișinăului pentru a participa la cel mai mare marș unionist desfășurat din 1991 încoace în Republica Moldova, relatează Unimedia.info. Marșul a fost programat în ziua în care se împli­nesc 98 de ani de la votarea de către Sfa­tul Ţării a uni­rii Basa­ra­biei cu Româ­nia. Manifestanții au pornit din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" și au mers până la gară în marș.

UPDATE Unioniștii au întins un tricolor lung de câțiva metri, relatează publika.md. Participanții au scandat " Trăiască, trăiască, trăiască, Moldova, Ardealul și Țara Românească!" și "Unire!". De asemenea, s-a scandat "România!" și "Moldova vrea Unire". Veteranii au depus flori la monumentul Eroilor din fața Ministerului Afacerilor Interne. În timpul marşului au avut loc şi câteva altercaţii între manifestanţi şi mai mulţi oponenţi ai unionismului. Incidentul a avut loc lângă Arcul de Triumf din centrul Chișinăului. La marșul din Chișinău au participat și români din Teleorman, Brașov, Sibiu, dar și alți unioniști veniți din Italia și alte țări, conform site-ului citat. Înainte de marş, unioniştii au organizat congresul de constituire a unui nou "Sfat al Ţării". Potrivit organizatorilor, cei 138 de delegaţi aleşi vor avea sarcina să pregătească, până în 2018, unirea Republicii Moldova cu România.

UPDATE Potrivit Platformei Unioniste Acțiunea 2012, 50.000 de persoane au participat duminică la "cel mai amplu marș unionist de la Chișinău".

"Unirea României cu Republica Moldova a intrat în linie dreaptă. Participanții la marș au salutat constituirea Sfatului Țării 2, forul reprezentantiv al unioniștilor din Republica Moldova, care a adoptat Foaia de parcurs a Reunificării până în 2018", se precizează într-un comunicat al organizației.

„Suntem din ce în ce mai mulți, iar vocea noastră se aude tot mai puternic. În această zi de sărbătoare, la împlinirea a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, avem de transmis un mesaj: vom spori eforturile pentru ca centenarul Unirii să ne găsească întregi ca neam”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, citat în comunicat.

Conform organizației, obținerea consensului politic prin care partidele politice parlamentare convin asupra ideii de îndeplinire a Reunificării, informarea partenerilor euroatlantici privind opțiunea națiunii române și explicarea avantajelor pe care Reîntregirea României ar aduce-o lumii transatlantice, aprobarea de către Parlamentul de la București a principiilor Reunificării sunt câteva etape ale Foii de parcurs pe care unioniștii le vor realiza până în 2018.

Mitingul a ajuns la Gara Feroviara www.publika.md

Posted by PUBLIKA.MD on 27 Martie 2016

Mars unionist la aceasta ora in Chisinau

Posted by PUBLIKA.MD on 27 Martie 2016

Miting unionist la Chisinau www.publika.md

Posted by PUBLIKA.MD on 27 Martie 2016

Depuneri de flori la monumentul eroilor. Marsul unionist de la Chisinau continua. Detalii pe www.publika.md

Posted by PUBLIKA.MD on 27 Martie 2016

O alertă cu bombă a fost delanşată, duminică, la Palatul Naţional Nicolae Sulac din Chişinău, în timpul constituirii platformei Sfatul Ţării doi, care reuneşte organizaţiile unioniste din R. Moldova care militează pentru unirea cu România, a informat presa din Republica Moldova.

„La ora 10:00, un bărbat necunoscut a sunat la numărul 902 şi a anunţat că Palatul Naţional este minat. La faţa locului, s-a deplasat grupa operativă însoţită de genişti şi pompieri unde au fost efectuate verificări. În cele din urmă, s-a stabilit că alarma a fost falsă. Poliţia a solicitat în repetate rânduri ca delegaţii să părăsească Palatul Naţional, însă aceştea au refuzat”, a menţionat Adrian Jovmir, ofiţer de presă al poliţiei din Chişinău.

În 27 martie 1918 Basarabia devenea prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918 fiind creată România Mare. La 28 iunie 1940, Rusia a anexat din nou Basarabia.


Constantin DuţuPublicat Duminică, 27 martie 2016
4700
 | 13
 | 22
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
dumitru
-4
Baarabia nu afost niciodata unita cu Romania! A fost alipita la Romania! Ea nu a fost "libera de cntract", asa cum a fost Banatul, Ardealul si Bucovina, deoarece Statul de care depindea de peste 100 de ani n-a disparut precum Imperiul Habsburgic! Imperiul Habsburgic nu a avut un succesor care sa revendice cele trei provincii romanesti! Succesorul Imperiului rus a fost Uniunea Sovietica, iar aceasta nu a renuntat la dreptul ei asupra Basarabiei!
Publicat Luni, 28 martie 2016
+Răspunde
Anonim @ dumitru
0
Rusia nu are asupra Basarabiei decit 'dreptul' ocupantului.
Publicat Marţi, 29 martie 2016
+Răspunde
stefan
+6
Nu va dati seaman inca, dar UNIREA este salvare nu numai pentru Moldova, dar si pentru Romania- sansa de improspatare pentru o natiune care se vrea unita dar nu prea are curaj sa o faca - unii pt ca ii tin rusii in sah altii pt ca ii tine UE in sah / unirea cu minunata Moldova de peste Prut, in ciuda tuturor oprelistilor, ar insemna o indreptare de coloana vertebrala pt noi toti - 2018 este marea noastra sansa !! Bine ar fi sa nu o pierdem !!
Publicat Luni, 28 martie 2016
+Răspunde
Santa Klaus
-7
Culmea e ca unii... si sunt chiar multi, nu au capacitatea mentala necesara sa inteleaga adevaruri, sa vada si sa priceapa de ce se intampla. Daca le zici altceva decat au in capul lor sec, apoi esti antiroman, evident pentru ca nu au alte argumente si asa e cel mai simplu de catalogat. Le doresc sa fie fericiti doar in romania, exclusiv, pe propria lor munca si inteligenta. Sa-i vad pe falosi ,.. ce pot.
Publicat Luni, 28 martie 2016
+Răspunde
Anonim @ Santa Klaus
0
De ce nu te intrebi despre Ungaria ce poate pe propria munca si nu pe imprumuturi masive? Ungaria, in anii '80, avea cea mai mare datorie pe cap de locuitor din Europa si una din cele mai mari din lume, comparabila cu a statelor falimentare din Africa si America Latina. Cit oare isi va fi achitat din ea?
Publicat Luni, 28 martie 2016
+Răspunde
SULIMANU
-2
Unirea trebui sa se faca, dar numai in sanul Europei si Nato. pentru asta guvernu Romaniei trebuie sa ceara Europei integrarea moldovei fara prea multe criterii. Si a doua o lege ca minoritatea colonizata de armata de ocupatie rusesca sa nu aibe drept de vot.
Publicat Luni, 28 martie 2016
+Răspunde
Soldovean imbaiat
-3
Degeaba,se vede lipsa lui Base,patrihotul,care dupa o baie de multime,ar fi luat-o la sanatoasa dincoace de Prut,alergat de militieni cu l n-a avut nici un farmec si s-a terminat lamentabil cu o baie la furtun,dupa care au mers toti la o bere...
Publicat Luni, 28 martie 2016
+Răspunde
Pro-Patria-Mori!
+10
DOAMNE, AJUTĂ! Sângele apă nu se face, iar Unirea este refacerea firească a unui trup strivit de lăcomia păgânilor şi prostia neromânilor! Neamurile vor fi împreună înaintea Tronului Judecăţii Divine! Aşa să ne ajute Dumnezeu! De ce le e groază unor ticăloşi de tipul neromânului ce-şi zice samavolnic Sfântul Nicolae?! Băsescu, ca şi Funar în cazul României Mari, sau Vadim, sunt plătiţi să terfelească, să compromită ideea sfântă a unităţii tuturor românilor în aceeaşi Albie, Matrice românească dată nouă spre stăpânire şi gospodărire de la începuturile lumii şi de care vom da seamă! De asta, habar n-au apatrizii aventurieri, care n-au Tată, n-au Mamă, n-au Patrie, n-au niciun Dumnezeu! Prostia este singura boală care nu doare! Este unicul simptom la vedere! Unirea ne face tari!
Publicat Duminică, 27 martie 2016
+Răspunde
Anti
-10
Pentru ca rusii is responsabili de toate cate se petrec in lumea asta, acest mars a fost organizat tot de agentii lui Putin.
Publicat Duminică, 27 martie 2016
+Răspunde
Anti @ Anti
+5
Asta a fost o ironie, pentru cei care nu s-au prins!:)))))))
Publicat Luni, 28 martie 2016
+Răspunde
missu
-12
Rahat cu„ perje”...
Publicat Duminică, 27 martie 2016
+Răspunde
Boule! (fr.) @ missu
+9
Postări oribile, milidocte (nu semidocte, nu sfertodocte, nu centidocte)! Atât poate mintea ta cea transplantată de la un patruped la o singură scremere?! Mai schimbă alimentaţia, ştii, unul se duce la doctor cu mari deranjamente de digestie, permanent în scaune se regăsea ceea mânca, încât doctorul, exasperat, i-a sugerat să mănânce rahat (nu numaidecât "cu„ perje”!...) ca rezultatul să fie cel scontat! E valabil şi pentru ceilalţi, care confundă Patria şi Patriotismul cu cocina sau closetul public, mediul lor intelectual şi spiritual firesc, în care se bălăcesc natural! Ce-i în guşă, şi-n căpuşă! Nici o diferenţă!
Publicat Duminică, 27 martie 2016
+Răspunde
Santa Klaus
-28
Motiv de alta zi nationala, de alt imn, de alte isterii , de alte frici,..si oricum romania e in disolutie. Ce se mai screm unii , nu miroase destul ?
Publicat Duminică, 27 martie 2016
+Răspunde
serban @ Santa Klaus
+14
Se unesc state suverane. Coloniile trebuie sa aiba aceiasi metropola si aceasta sa decida ca este mai favorabila pentru ea o reorganizare care sa uneasca sclavii din mai multe colonii mici intr-una mai mare
Publicat Duminică, 27 martie 2016
+Răspunde
Santa Klaus @ Santa Klaus
+5
Serban. trebuie sa stii ca in moldova exista o dorinta separatista de mafia damboviteana, poate mai puternica decat in secuime. Vezi cum base care e tot o zdroaba pentru faimoasa unire, tocmai a fost huiduit si trimis la parnaie de moldoveni. Pe de alta parte, nici un baron local, nici o alta institutie statala nu doreste vasalitate, ci doreste mai multa putere. Care politician moldovean de dincolo va renunta la functia avuta de dragul unirii ? Niciunul, poti fi sigur. Cat despre poporul moldav, ametitii care tocmai demonstreaza, daca te duci acolo si zici de unde vii , poate te scuipa in ochi, la fel ca in occident.
Publicat Duminică, 27 martie 2016
+Răspunde
John @ Santa Klaus
+19
E plin de agenti rusi ca tine ce denigreaza Romania. Romania nu e in disolutie, degeaba ii cintati prohodul. Doar trece printr-o perioada mai grea si atit. Au trecut peste noi vremuri mult mai grele decit ce traim acum.
Publicat Duminică, 27 martie 2016
+Răspunde
Fariseul @ Santa Klaus
+11
Stai linistit, imnul e foarte bun.Vechi, cu incarcatura istorica reala , nu scoasa din palarie, actual pentru cand nu suntem atenti, conservatorismul patriotic si cultural este cel mai indicat aspect pentru o natiune si pentru creierul fiecaruia dintre noi. Altii sunt de-a dreptul nationalisti in exprimare.Disolutia este un termen pentru pripiti sau rau-voitori, care sub pulpana UE isi imagineaza intoarcerea evului mediu timpuriu.Ba nu, isi imagineaza consolidarea uitarii de sine, tii minte, s-a intamplat. Ziua Nationala este iarasi ok, pe cand totii oamenii aceia s-au adunat iarna la Alba-Iulia, venind pe jos ori in carute, putem si noi sa venim cu automobilul sau sa privim la tv, nu e musai sa jucam sarba in caruta. Nu te preocupa de isterii etc, suntem baieti mari. Daca Rep. Moldova vrea, cu placere, daca nu, nu.
Publicat Duminică, 27 martie 2016
+Răspunde
Anonim @ Santa Klaus
+3
@Fariseul: Postarile celui ce isi spune Santa Klaus sint grotesc antiromanesti, intotdeauna din perspectiva sovinismului maghiar. Cea de face nu face exceptie.
Publicat Luni, 28 martie 2016
+Răspunde
SOBOLANU
-3
SUNT DE ACORD CU MULTE DAR DUPA MULTE CITITE DE MINE EI NU VOR MAJORITATEA UNIREA CU ROMANIA NU NOI !!!!!!! PESTE 50%SUNT RUSI SAU RUSOFILI INRAITI ASA CA V A MAI CURGE APA PE DUNARE MULTA PANA LA ACEASTA DEOCAMDATA UTOPICA UNIRE !!!!!!!
Publicat Duminică, 27 martie 2016
+Răspunde
missu @ SOBOLANU
+9
du-te si te culcă...
Publicat Duminică, 27 martie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017