×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 20:13
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Cum a ajuns România să-şi cumpere de la alţii propriile resurse!
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

În zgomotul asurzitor al evenimentelor mai mult pseudopolitice decât politice şi mai mult pseudojuridice decât juridice care se derulează în România – dintre care, vai, atâtea sunt diversiuni în toată regula! – a trecut pur şi simplu neobservată, după cum probabil s-a şi urmărit, vizita la Bucureşti a dlui Rainer Seele. Este şeful cel mare al celui mai mare proprietar din România, OMV, deţinătorul tuturor resurselor de petrol şi a jumătate din cele de gaze naturale exploatate în ţară, al celei mai extinse şi importante reţele de distribuţie de carburanţi, Dumnezeul preţurilor din bezinării, dar şi al tuturor celor văzute şi nevăzute de pe această vastă piaţă, de departe cel mai important segment al afacerilor şi consumului din România. A trecut practic neobservată, în ciuda faptului că era a treia în decurs de numai un an, respectiv de la preluarea funcţiei supreme în OMV de către dl Seele, un executiv de frunte adus din Germania în compania austriacă.

Vizita s-a desfăşurat de altfel în mare secret. Singurul lucru care s-a aflat este că, în discuţia cu preşedintele Iohannis, s-a menţionat, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, ”nevoia de predictibilitate fiscală şi legislativă care să menţină interesul pentru dezvoltare”. Despre ce o fi oare concret vorba în această alambicată formulare?!

Preluarea de către OMV a petrolului pe de-a-ntregul şi în parte a gazelor româneşti, precum şi a unei puternice reţele de distribuţie de carburanţi a inaugurat o epocă tragică în istoria postcomunistă a României. Epoca, fără înconjur spus, colonială. Preluarea sub control de către străini a exploatării bogăţiilor subsolului este faza primitivă, dar de bază a sistemului colonial. Aşa-zisa ”privatizare” a Petrom (aşa-zisă, pentru că OMV este o companie în bună măsură controlată de statul austriac) a fost impusă de la Bruxelles drept o condiţionalitate sine-qua-non a aderării României la UE. Astfel că preluarea Petrom de către OMV este emblemă atât pentru apartenenţa României la UE, cât şi pentru implicarea ei dramatică într-un sistem centru-periferie de tip colonial. Din momentul preluării, care a avut loc în formula redevenţelor, România a pierdut proprietatea asupra tuturor resurselor de petrol şi a jumătate din resursele de gaze naturale lăsate de Dumnezeu românilor, dar şi posesia asupra unei vaste reţele de distribuţie de carburanţi. România a devenit, dintr-un foc, singura ţară din regiune fără o companie sub control naţional de distribuţie de carburanţi, cu toate că era singura ţară din regiune care deţinea resurse de petrol. Colonialism sadea, acceptat, în aplauzele parlamentarilor, practic de întreaga clasă politică românească.

Legătura dintre preluarea Petrom şi apartenenţa României la UE, existentă încă de la început, a căpătat cu trecerea anilor aspecte tragice. În România au fost schimbate legea petrolului şi legea minelor pentru a permite consolidarea juridică a încălcărilor constituţionale de la preluarea Petrom de către o companie străină. Potrivit constituţiei postdecembriste, resursele subsolului nu puteau fi înstrăinate, ceea ce împiedica de fapt folosirea sistemului redevenţelor, pe care îl vizau spre utilizare, în legătură cu alte resurse, şi alţi corifei din UE sau din afara UE. Schimbările respective de legi au înlesnit preluarea în concesiune de către companii străine a unor perimetre petroliere sau gazeifere din largul coastelor româneşti ale Mării Negre, nu numai pentru prospecţiuni şi explorări, ci şi pentru exploatare.

Apartenenţa la UE a obligat România la asumarea reglementărilor UE din domeniul energetic, inclusiv cele ale aşa-numitelor liberalizări de pe piaţa energiei (extinse de la carburanţi la electricitate şi gaze). Resursele din spaţiul UE sunt considerate într-un fel ale UE, şi nu ale ţărilor pe teritoriul sau în subsolul cărora se găsesc. Regulă inventată, evident, de cei din UE care nu au resurse, pe seama celor cărora le-a lăsat Dumnezeu resurse; din nefericire, în UE marii corifei, care dictează şi impun regulile, sunt toţi neposesori de resurse! Astfel, a deţine resurse devine în UE nu un avantaj, ci un handicap. Utilizarea lor în interesul dezvoltării proprii este barată. Preţurile sunt stabilite la Bruxelles tot de marii corifei neposesori de resurse. Și destinaţiile resurselor exploatate sunt fixate tot la Bruxelles, putând chiar să ocolească sau să nu vizeze ţara posesoare de resurse. Başca faptul că, în sistemul de redevenţe, adevăratul (dar fost) posesor trebuie, în schimbul a ceva mărunţiş pe care îl primeşte, să-şi cumpere propriile resurse ca să poată avea acces la ele.

Impunerea de la Bruxelles a unor asemenea reglementări României a întărit sistematic şi progresiv poziţiile OMV şi le-a slăbit pe cele ale părţii române, OMV ieşind mereu în câştig din diferite dispute pe probleme concrete. În ciuda înfruptării masive şi extrem de bănoase din petrolul şi gazele româneşti, OMV a acţionat deschis pentru ca, în spiritul cerinţelor UE, gazele exploatate intern să fie decontate la preţul gazelor din import (de 2-3 ori mai scumpe), bineînţeles pe seama consumatorilor români. Pentru a o lăsa mai moale cu presiunile pentru asemenea preţuri, OMV a primit din partea guvernului român facilitatea de a deconta aprovizionarea cu gaze a propriei termocentrale la preţul gazelor interne, spre deosebire de toate celelalte termocentrale (aparţinând statului) care sunt obligate să facă decontul la preţul mult mai mare al ”coşului” de gaze (interne şi importate). Pentru acordarea unei facilităţi asemănătoare către un producător român de îngrăşăminte, miniştrii de resort au dosar penal! În cazul facilităţii acordate OMV nu există un asemenea dosar.

În mod sistematic, OMV s-a plâns la Buxelles că România nu-i asigură condiţiile pentru exportul liber din gazele exploatate în România, prin construcţia (prevăzută la Bruxelles) a unor conducte de racord pe traiectul Ungaria-Austria. România a fost la un pas de infringement în urma acestei plângeri. Știţi cum s-a încheiat disputa? A intervenit Comisia de la Bruxelles şi, fără cererea României (repetăm, fără cererea României), a acordat României din fonduri europene bani pentru construcţia urgentă a racordurilor din ”autostrada gazelor” BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria). Nici nu se ştie cine din România a mandatat construcţia acestei conducte separate faţă de cele existente care aduc în zonă gaz rusesc. Mai mult, s-a şi trecut repede repede la construcţia ei, care implică, printre altele, şi subtraversarea Dunării! De mirare nu este, pentru că se apropie momentul în care este posibil să treacă în exploatare şi gazul din largul Mării Negre, care trebuie să ajungă musai... în Austria.

Oricum este cazul doar al gazului exploatat în largul Mării Negre de către OMV, căci de acela ce va fi eventual exploatat de Lukoil sau Exxon nu se ştie nimic, întrucât, potrivit reglementărilor de la Bruxelles, concesionarul îl poate duce unde doreşte din mijlocul mării, neavând nicio obligaţie să aprovizioneze România sau măcar să îl transporte prin România. E tare, nu?! Colonialism curat!

Ce mai vrea în aceste condiţii OMV de la România? Păi, foarte simplu: ne luminează în chestiune formularea cu ”predictibilitatea fiscală şi legislativă”. Cu alte cuvinte, ca România să nu schimbe cumva redevenţa! Acum – adică, mai bine zis de peste 12 ani încoace – aceasta este derizorie. Jenant de derizorie! Culmea este că, tocmai în perioada din urmă, în condiţiile preţurilor scăzute ale petrolului pe plan mondial, importanţa redevenţei a crescut. OMV este obişnuită, însă, cu profiturile din primii ani după preluarea Petrom. La început, o simplă eliberare a Petrom de căpuşele româneşti a trecut imediat compania de pe pierderi pe profit. Și OMV a realizat în fiecare an câştiguri nete fabuloase, de la egalul la dublul întregii sume pe care a plătit-o pentru cumpărarea Petrom. Și vorbim de profiturile oficial raportate, căci în România companiile străine raportează doar o mică parte din profiturile efectiv realizate! Deci, OMV şi-a scos şi mama banilor investiţi în Petrom!

De ce ”dezîncăpuşarea” eliberatoare n-a fost făcută chiar de proprietarul iniţial al Petrom, adică de statul român, nu este deloc un mister. Înstrăinarea Petrom a inaugurat nu doar o etapă colonială în istoria României, dar şi un alt proces nefast, poate cel mai nefast dintre toate: în loc să fie distruşi hoţii, s-a ales să fie distrus statul! Dacă nu era distrus statul, România poate nici nu ajungea o colonie, care să trebuiască a-şi cumpăra de la alţii propriile resurse pentru a avea acces la ele. Ar fi interesant un studiu în legătură cu ce s-a ales România din aşa-numita ”privatizare” a Petrom.

Redevenţele stabilite la preluare aveau valabilitate zece ani. După aceea, puteau fi schimbate. Le-a schimbat cineva?! Nu! A încercat măcar cineva să le schimbe?! Nu! Când a preluat şefia guvernului în2012, dlPonta şi-a inaugurat mandatul - stupoare! - cu o vizită la Viena. Nu s-a ştiut de ce! După numai câteva luni, când s-a intrat în 2013, s-a constatat de ce. Nu a mai fost pregătită, după cum se spusese, nicio nouă redevenţă pentru anul următor 2014 când expirau cei zece ani! Acum, ne aflăm în 2016 şi, nu peste mult timp, vom intra şi în 2017! Noul şef al OMV vine la Bucureşti în vizite succesive şi cere ”stabilitate fiscală”. Adică, sărăntoaca Românie, pe cheltuiala ei şi pe seama resurselor poporului ei, să nu cumva să procedeze la vreo suplimentare a redevenţelor. Probabil se invocă vremurile grele, preţurile scăzute deocamdată la petrol pe plan mondial. Nu contează că Petrom a fost factorul care a propulsat de fapt OMV de ani şi ani, ajungând să cântărească în companie mai mult decât restul companiei înseşi. De altminteri, cine să mărească redevenţa şi cu cât?! N-a făcut-o neastâmpăratul Ponta care, de când nu mai este prim-ministru, se dă mare apărător al intereselor naţionale, măcar mai mare decât a fost mentorul său politic Adrian Năstase, cel ce a înstrăinat Petrom către OMV! De la cine să aşteptăm miracolul? De la neamţul Iohannis? Sau de la bruxellezul Cioloş? Ajută-ne, Doamne!

Ilie ŞerbănescuPublicat Miercuri, 05 octombrie 2016
18318
 | 78
 | 95
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
IulianH
+2
Românii si-au vandut tara singuri,defapt ătorii din tie,justitie,sri,etc,care au condus tara in ultimii 26 ani. CE TUPEU mai au reprezentantii statului să ne vorbească de democratie dreptate,stabilitate cand sub masca lor se ascund niste indivizi PERFIZI si chiar vă îndeamnă să mergeti la vot să-i votati să vă poată înșela,exploata,fura in continuare ! Oare cand se vor TREZI romănii din somnul cel fără de moarte În care-i adânciră perfizii-escrocii tiranii TOT români . Romania a devenit colonie chiar imediat după 1989 cand statul a permis vanzarea multor fabrici,uzine,terenuri către străini, privatizari frauduloase, venirea asa zisilor investitori străini care căutau mană de lucru ieftină dar cu profit maxim pentru ei = SCLAVIE MODERNĂ legiferată de stat prin codul muncii. Azi in tară sunt sute de,, investitori,, străini care scot anual din tară miliarde de euro din munca românilor...Halal
Publicat Joi, 06 octombrie 2016
+Răspunde
Simon says...
+2
Ar trebui votati politicienii cu platforme politice de reintoarcere si recuperare a valorilor nationale. Dar ne trebuie oameni care chiar fac ceea ce spun. Si incet-incet trebuie ca statul sa puna mana inapoi pe ce a dat din mana aiurea. Polonezii asta fac la aceasta ora. Actuala clasa politica respectiv tandemul mafiot transpartinic PSD -PNL plus bomboana de pe coliva UDMR nu isi va renega niciodata filosofia de "dezvoltare" a Romaniei dupa modelul statelor Guatemala si Coasta de Fildes. Astept un pol politic cu Alianta Noastra Romania - noul PRM poate si Noua Dreapta si care ar mai fi plamaditi de Dumnezeu in cheie pro- România CU ADEVARAT, la fibra lor umana. Dar nu extremisti, doar creștini si români. Ar fi nevoie in primul rand de o reforma a serviciilor secrete care sa slujeasca scopului de a readuce NATIUNEA ROMÂNA la masa jocurilor economice din România . pentru ca paradoxal am fost scosi de mult din ecuatie. DNA trebuie sa slujeasca aceluiasi obiectiv. Dupa parerea mea trebuie recreat un NUCLEU DUR politic si de dezvoltare economica la nivelul statului. Ce avem acum este o gasca de birocrati, amantele, pilele, hotomanii si incompetentii PSD si PNL varati prin ministere, iar in anii sinistrii mai apar in poza mortuara si capusele sovine de la UDMR. Statul trebuie sa caute sa impinga in sus salariile si sa schimbe filosofia de dezvoltare in care toata tara este platita cu un ochi pe salariile din România si cu altul pe cele din Maroc sau Vietnam. Daca economia României ramane complet pe mana corporatiilor straine, interesate sa-si maximizeze ele profitul nu sa dea drumul al bani mai multi angajatilor români sau sa dezvolte tara, nu vom depasi niciodata acest nivel. România trebuie dezvoltata economic planificat, legal, cu mana statului român, fara a exclude firmele straine, care insa trebuie facute sa ne respecte. Cand vii sa platesti de 26 de ani 300 de euro salariu in România, dar sa faci zeci miliarde de euro profit, asta nu este respect.
Publicat Joi, 06 octombrie 2016
+Răspunde
un pesimist
+4
cu actuANIEI,cuplu comic,johanis-ciolos noi am devenit cea mai buna vaca de muls pentru multinationale,indirect pentru tarile bogate investitorii romani sant supracontrolati si haituiti iar de multinationalele vestice si americane cu se atinge nimeni in viitorul apropiat si apa raurilor va fi ingradita si vafi a strainilor va fi jalnic pentru viitorul romaniei
Publicat Joi, 06 octombrie 2016
+Răspunde
IQ100
+1
asta seara, la dana Grecu, liberal aia cu frunte "inalta" si "desteptaciune" maxima ii dadea ca ce bine e sa dam si sarea ca o sa avemm redevente si ca o sa le negociem bine...
Publicat Joi, 06 octombrie 2016
+Răspunde
IQ100 @ IQ100
0
mersi de minus; sa fiu mai clar:NU imi placea de liberala aceea care zicea sa dam SI sarea; asta au ajuns basisto-liberalii
Publicat Vineri, 07 octombrie 2016
+Răspunde
@ Ilie Serbanescu
-4
Te prinsesi Nea Ilie ? Bravos ! De ce nu ne-ai spus acum vreo zece-cinspe ani cand se mai putea opri jaful ? Si de ce esti suparat pe straini ? Prapadul a inceput in 1990 cand romanii eliberati de comunism l-au ales cu >90 % pe comunistul Ilici-KGB. Mai tii minte ? Daca nu, nu-i nimic.... Imediat dupa, ciolovecul ne-a organizat niste mineriade ca la carte. Atunci s-au pus bazele raderii Romaniei.... Dar romanii au continuat sa-si voteze calaii.... Ii voteaza si acum cu peste 40 %! Asa ca nu strainii sunt principalii vinovati.....
Publicat Joi, 06 octombrie 2016
+Răspunde
IQ100 @ @ Ilie Serbanescu
+5
asa simplist gandestI, omule fara nick? ca am fi avut vreo sansa si am fost noi , popporul, fraieri (nu destepti ca tine) si n-am stiut ce sa alegem?/pai occidentul avea pregatita de atunci partida de tradatori de azi! cu aceleasi consecinte socio econi=omice (daca nu cumva si GEOGRAFICE0 pt.romani.Crezi ca pe Ratiu sau Campeanu i-au mentinut aia in viata biologica si politica (ca pe Mihai Nu spun care) de dreagul romanilor , sau a [bogatiilor] Romaniei?Nu iti spune nimic faptul ca PNT-ul s-a facut instant PNT-CD???[nici mie nu mi-a spus ATUNCI, doar mi-a starnit niste semne de intrebare; apoi am facut legatura cu afilierea PCR la internationala comunista in 1921, si cu afilierea de ieri a PNL-ului la "populari']; ca asa erau atunci, in anii '90, "popularii" de azi, Marii Papusari nu se rebranduisera inca, sa abureasca pe unii ca tine, ei se ziceau crestin democrati... Eu zic ca am avut 'noroc" cu iliescienii, care ,asa maghiari , rusi ,'alesi" si chiar romani fiind, erau inca imprastiati in 4 zari de puteri straine; adica sa ne colonizeze, dar nu doar pt Occident, drept care a mai rezultat initial un fir de pai, o bruma de echilibru intre colonizatori si o gura de aer pt romani.; care au mai putu furlua si ei uin rulment cand restul furau toata tara....pana i-au "intors" si pe rusi in perioada Eltin si puterea a devenit unipolara...iar apoi, acum, degeaba este o usoara revenire la multipolaritate, pt.ca noi suntem subjugati complet uneia din tabere, care ne impinge spre ostilizare (cu Rusia) sau ne obliga la inghet cu restul BRICS-ului.
Publicat Vineri, 07 octombrie 2016
+Răspunde
lunetistu
+1
Nea Iliuta , felicitari pentru articol ! Te stiu de la Europa libera , din anii `80 . Era-icel mai echilibrat dintre toti cu a matale `actualitate economica ` , era-i opusul Monicai Lovinescu si a lui Emil Georgescu ( ala care a` primit 29 de lovituri de cutit` de la kilerii lui Ceausescu si `uite al dracu` nu mai moare / ca tot mai da din picioare ` , vorba lui Tudor Gheorghe ), chiar si a Hurezeanului . Nu alergai dupa licurici , nici atunci nici acuma , de aceea ai fost doar 3 luni ministru , iar apoi , doar jurnalist .Stanisoara , Hurezeanu si poate mai sint si altii pe care nu-i stiu , s-au ajuns alergind dupa noul licurici dimbovitean .
Publicat Joi, 06 octombrie 2016
+Răspunde
Gradinaru
+13
Acest act criminal prin deposedarea poporului roman de bogatiile subsolului, contrar prevederilor Constitutiei, ar trebui sa dea de gandit oamenilor politici din Romania si guvernantilor care ar trebui sa gaseasca solutii. Cea mai rapida ar fi aceea a impozitarii. De ce OMV nu plateste o cota de impozit egala cu cea din Austria? De urgenta ar trebui majorate redeventele, obligatie pe care guvernul a avut-o din anul 2014 si nu a facut nimic. In alta ordine de idei ar trebui ca statul roman sa infiinteze o intreprindere similara Petrom care sa inceapa exploatarea altor zacaminte , zacaminte noi care nu sunt in posesia OMV. Daca ar ajungere la conducetrea tarii patrioti si nu tradatori, agenti ai unor servicii straine, se mai pot gasi solutii pentru recuperarea in folosul poporului roman a bogatiilor tarii.
Publicat Joi, 06 octombrie 2016
+Răspunde
Valahu
+8
Este foarte bine ce face domnul Ilie Serbanescu. Adica ...ce ne mai ramane acum de facut ? Sa facem presiune pentru o impozitare serioasa, maximalista. Sa cerem impozitarea firmelor straine la cifra de afaceri. Ar preveni decisiv eludarea practicata de acestea in prezent .
Publicat Joi, 06 octombrie 2016
+Răspunde
Charlie
+1
Pt.Simon Bolivar. Corecta si laudabila analiza Dvs. Intr-adevar, marx a inceput cu hegelianismul, dar constatand ca nu are vana filosofica a facut o pirueta extremista. A preluat idei ale inaintasilor cu accent pe socialismul utopic si comunele unora precum Rousseau si a mers mai departe propunand solutia dinamitarii societatii mondiale. Capitalul a avut la baza dizertatia pseudo-economica a produsului cu valoarea de 5 marci(Mark) la care "capitalistii nesatiosi"ar adauga o plus valoare "artificiala", ignorand aspecte esentiale ale unui proces de productie firesc. Spatiul nu permite dezvoltarea subiectului...
Publicat Joi, 06 octombrie 2016
+Răspunde
Simon Bolivar @ Charlie
+1
Charlie, Da, multumesc, nu consider ca am spus mare lucru. Subiectul e foarte vast insa o mica remarca tot despre Marx. Marx nu a propus nici o "revolutie" a proletariatului ci si-a dat cu parerea ca ar putea fi urmatorul pas in care proletarul se va revolta si va putea inlocui ierarhia in societate, daca si numai daca, mica atentie, societatea capitalista va ajunge la supraproductie si in exces de marfa va facilita muncitorul sa se emancipeze. E cu totul si absolut antagonic cu ceea ce alt ovreiut a dedus, vestitul Lenin, care era si el putin rasarit ca orice evreu (caci asa sunt astia se trezesc la rasarit si deja le stiu pe toate de cand beau laptic prin staule unde vin craii tot de la rasarit, etc) in Rusia, o tara aflata in 1917 inca in feudalism (dupa cum ne descrie Solohov in "Pe donul linistit" o carte remarcabila). Ce era industriala la final si supra-productie exista in Rusia ca sa fie indeplinite premizele "oraculate" de Marx? Deductii de ovreiuti pusi pe scapateala a fost toata tarasenia si asa a aparut simbioza bolsevico-utopica a omului ajuns demiug pe Pamant, doar ca nu stiau exact daca actiunea se intampla in geneza, in gaura neagra a infertilitatii imaginative a fiziceinilor, sau in paradoxul inteleptului cu lumea. Si asa din confuzie in confuzie Romania a fost trasa in acest gainat de materie cenusie si neagra a vidului ideologic a unor impotenti ovreiuti, care asa cum ai remarcat mimeaza filosofia fara sa o priceapa. Noi astia cetatenii suntem siliti sa le inghitim prostiile si sa platim factura jidanizarii societatii romanesti care se expliciteaza prin cleptomania si impostura celor ce au "inventat" bolsevismul ca sa faca si ei o purcica necistita din prostia inductiva a celorlalti. Dar cum spuneam nu prea e timp pe aici de paralele axiologice elementare care sa taie din radacina prostia si nemernicia unora, in cardasie cu flegmele acestea supuroase de politicieni de tot... ce trebuie sa ii tot rabdam, nu am inteles de ce.!?
Publicat Vineri, 07 octombrie 2016
+Răspunde
Constantin Moldovean
+8
Domnule Ilie Șerbănescu, vă salut cu mult respect ! Sper să continuați colaborarea la Cotidianul.
Publicat Joi, 06 octombrie 2016
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017