×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Miercuri, 18 octombrie 2017, 13:59
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Magazinul Universal. Martor în procesul de rescriere a oraşelor
Cum s-au transformat centrele comerciale româneşti
Foto Arhiva de fotografii a Uniunii Arhitecţilor din România
Foto Arhiva de fotografii a Uniunii Arhitecţilor din România

Salonul de proiecte (Tipografia Universul, Corpul B, etaj 1, str. Ion Brezoianu 23-25, Bucureşti) găzduieşte miercuri 26 octombrie 2016, ora 19.00, la ultima prezentare publică în conexiune cu expoziţia „Uzina de fapte şi alte povestiri (nemărturisite)”. Arhitecta Laura Popa-Florea analizează ce a însemnat şi cum s-a transformat magazinul universal. De la apariţia acestui tip de centru comercial în zonele centrale ale oraşelor din România până la modurile în care folosim astăzi acest concept. „O componentă majoră a gradului de confort urban, considerată unul dintre factorii definitorii ai oraşului ca agent economic, este reprezentată de reţeaua comercială şi deservire a populaţiei, ce trebuia ridicată la standardele unui oraş socialist în plină dezvoltare. Aceasta îşi impune prezenţa în cadrul noilor ansambluri centrale urbane, începând cu a şaptea decadă a secolului XX, prin construcţiile marilor Magazine Universale, cu rol reprezentativ nu numai la nivel local, cât şi la nivelul zonei de influenţă a oraşului în teritoriu”, spune Popa-Florea, care urmăreşte raportul dintre oraş, arhitect şi utilizator ca factori cheie în transformările suferite de magazinele universale în România.

Laura Popa-Florea este arhitectă, absolventă a UAUIM în 2016 şi doctorandă a Școlii Doctorale de Arhitectură SITT din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", Bucureşti, preocupată de problematica centrele oraşelor post-socialiste din România, în vederea legitimizării anumitor intervenţii contemporane/viitoare în proiectarea arhitectural-urbanistică. În calitate de membru al Asociaţiei ideilagram a participat la conceperea şi organizarea expoziţiei Shrinking Cities în România, prezentată la MNAC, Bucureşti.

Salonul de proiecte este un program curatorial iniţiat în anul 2011 de Magda Radu şi Alexandra Croitoru. Acest program îşi propune realizarea unor expoziţii, prezentări şi dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producţiile tinerilor artişti într-un context local şi internaţional mai larg. Între 2011 şi 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. Începând cu toamna lui 2015 programul funcţionează exclusiv prin intermediul Asociaţiei Salonul de proiecte. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Alina Bucur.

Andrei RădulescuPublicat Luni, 24 octombrie 2016
4500
 | 1
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017